Featured

Εκείνες που είναι πλάι στις γυναίκες της πόλης που αναζητούν τη χαμένη τους ταυτότητα

Αλλά και για όλα τα σύγχρονα προβλήματα με τα οποία ερχόμαστε αντιμέτωπες εκεί έξω. 

Στέλλα Παϊσανίδη
εκείνες-που-είναι-πλάι-στις-γυναίκες-τ-851662
Στέλλα Παϊσανίδη
Aπό το μάθημα pilates που διοργάνωσε η ομάδα “SHE” στην Golden Bay για θετική διάθεση και ενέργεια. Εικόνα: Χαρά Πυρπασοπούλου.

Η Λένα, η Κική και η Ελένη, τρία πλάσματα με ενσυναίσθηση, κινητοποιήθηκαν άμεσα βλέποντας τα προβλήματα γυναικών γύρω τους να γιγαντώνονται. 

Οι τρεις τους διαπίστωσαν εν μέσω πανδημίας ότι τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες λόγω φύλου αυξήθηκαν, καθώς και ότι πολλά από όσα προϋπήρχαν επιδεινώθηκαν. Θέλοντας λοιπόν να κάνουν κάτι για τις φίλες, τη γειτονιά τους, την πόλη τους, τη Θεσσαλονίκη, για όλες τις γυναίκες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν και να στηρίξουν δημιούργησαν την άτυπη- προς το παρόν- ομάδα “SHE- Society for Help & Empowerment”. 

Σήμερα η προσπάθειά τους εστιάζεται στο να ενημερώσουν και να γίνουν αρωγοί σε γυναίκες που θέλουν να εξελιχθούν σε κάθε επίπεδο, κοινωνικό, επαγγελματικό, οικογενειακό, εκπαιδευτικό. Σε γυναίκες που αναζητούν τη χαμένη τους ταυτότητα, που προσπαθούν καθημερινά, που εργάζονται σε συνθήκες «ανισότητας», που αισθάνονται παραγκωνισμένες.

Eικόνα: Μάθημα pilates που διοργάνωσε η ομάδα στην Golden Bay για θετική διάθεση και ενέργεια
Aπό το μάθημα pilates που διοργάνωσε η ομάδα “SHE” στην Golden Bay για θετική διάθεση και ενέργεια. Εικόνα: Χαρά Πυρπασοπούλου.

Όμως ταυτόχρονα ενδιαφέρονται και συμμετέχουν στην προσπάθεια να αντιμετωπιστούν σύγχρονα προβλήματα, που αφορούν στο περιβάλλον, τις κοινωνικές ανισότητες και διακρίσεις, την εκπαίδευση, την ευεξία και όχι μόνο.

Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνουν ως “SHE” δράσεις όπως: ημερίδες, webinars, σεμινάρια, προγράμματα ενημέρωσης και επικοινωνίας διαφόρων θεμάτων που άπτονται της ατζέντας των στόχων της. Ιδιαίτερα πραγματοποιούν σεμινάρια ενδυνάμωσης σχετικά με την επαγγελματική και προσωπική εξέλιξη των γυναικών και βοηθούν τις γυναίκες με ομαδικές ή προσωπικές συνεδρίες προς την κατεύθυνση αυτή.

Εικόνα: Από την πρώτη συνάντηση του διαδραστικού workshop με στόχο την αυτογνωσία και την ενδυνάμωση.
Eικόνα: Από την πρώτη συνάντηση του διαδραστικού workshop με στόχο την αυτογνωσία και την ενδυνάμωση.
Eικόνα: Από την πρώτη συνάντηση του διαδραστικού workshop με στόχο την αυτογνωσία και την ενδυνάμωση.

«Αυτήν την περίοδο τρέχουμε μια δωρεάν δράση, ένα πακέτο έξι ομαδικών συναντήσεων που αφορά σε γυναίκες με προβλήματα τυφλότητας και βλέπουσες και πραγματοποιείται μία φορά το μήνα», λέει στην parallaxi η Λένα Διαμαντή, συνιδρύτρια της ομάδας. Και συμπληρώνει:

«Στόχος είναι όλες αυτές οι γυναίκες να συναισθανθούν η μία την άλλη». 

Eικόνα: Από το εργαστήριο για γυναίκες με προβλήματα τυφλότητας και βλέπουσες που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο
Eικόνα: Από το εργαστήριο για γυναίκες με προβλήματα τυφλότητας και βλέπουσες που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο
Eικόνα: Από το εργαστήριο για γυναίκες με προβλήματα τυφλότητας και βλέπουσες που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο
Eικόνα: Από το εργαστήριο για γυναίκες με προβλήματα τυφλότητας και βλέπουσες που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο

Σημειώνεται ότι, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάποια ατομική συνάντηση ωστόσο όταν αυτές πραγματοποιηθούν θα είναι επίσης δωρεάν. 

«Θα δώσουμε την ευκαιρία σε γυναίκες για ένα πακέτο πέντε με έξι ατομικών συνεδριών. Η διάρκεια αυτών θα ανέρχεται σε μισή με μία ώρα», διαβεβαιώνει η κ. Διαμαντή. 

Εικόνα: Από την πρώτη συνάντηση του διαδραστικού workshop με στόχο την αυτογνωσία και την ενδυνάμωση.

Αλλά και την Τετάρτη, 8 Δεκεμβρίου και ώρα 19.00, ξεκινά από το “SHE” η Λέσχη Ανάγνωσης με τίτλο “ΠοίηShe” και συντονίστριες τη συγγραφέα, Θέδα Καϊδόγλου, και τη λογοτέχνη, Νατάσα Παπαδοπούλου.

Ένα όμορφο «ταξίδι» στο φιλόξενο «Ανφάν Γκατέ» στο Τελλόγλειο Ίδρυμα με πρώτο ανάγνωσμα το «Φιρντάους» της Ναουάλ Αλ Σααντάουι, ένα έμβληματικό βιβλίο- χρονικό της υποταγής της γυναίκας αλλά και της αναζήτησης της απελευθέρωσης της από την πατριαρχική κοινωνία. 

«Η συμμετοχή στη Λέσχη είναι τόσο μεγάλη που δεν αποκλείεται στο μέλλον να γίνουν δύο λέσχες», αναφέρει για το εγχείρημα η κ. Διαμαντή. 

Σύντομα η ομάδα αναμένεται να ανοίξει κιόλας το δίκτυο των εθελοντών της και να ξεκινήσει μια νέα συνεργασία με το ορφανοτροφείο «Μέλισσα». 

«Εκεί κάναμε μια χορηγία πριν από λίγο καιρό. Και είδαμε ότι τα έφηβα κυρίως κορίτσια έχουν ανάγκη από ενδυνάμωση λίγο πριν μπουν στην κοινωνία ως πολίτες και ανεξάρτητα άτομα», επισημαίνει η μία εκ των ιδρυτριών. 

Κάπου εδώ να τονιστούν και τα εξής:

Πρώτον, όλες οι παραπάνω δράσεις λαμβάνουν χώρα χωρίς τη λήψη κάποιας επιχορήγησης. 

Δεύτερον, η ομάδα ήταν από τις πρώτες που τοποθετήθηκαν επισήμως για τις γυναικοκτονίες λαμβάνοντας αρχικά πλήθος αρνητικών σχολίων. 

Τρίτον, η ομάδα νοιάζεται και δεν αναιρεί σε καμία περίπτωση την ύπαρξη προβλημάτων σε άλλα φύλα.

«Εμείς αγκαλιάζουμε τον άνθρωπο», ξεκαθαρίζει μιλώντας στο περιοδικό η Λένα Διαμαντή. 

Κλείνοντας, στην ερώτηση αν υπάρχει ανάγκη για μια ακόμη γυναικεία οργάνωση η Λένα, η Κική, η Ελένη και το “SHE” εν γένει απαντούν ναι! Γιατί, όπως λένε, δεν κάνουν κάποιο «διαγωνισμό» πρωτοτυπίας ή ανταγωνισμού. Γιατί έχουν τη διάθεση συνεργασίας με όλους όσοι επιθυμούν, μιας και τα προβλήματα είναι πολλά εκεί έξω και διάσπαρτα. Γιατί πιστεύουν πως μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν και έχουν τη διάθεση να το κάνουν. Γιατί όσοι περισσότεροι, τόσο καλύτερα!


Λίγα ακόμη λόγια για την ομάδα “SHE”

she

Το SHE διαρθρώνεται από δύο κυρίως ομάδες. Η μία αποτελείται από τα ιδρυτικά μέλη και τα μέλη που μπορούν να αφιερώσουν χρόνο και ασχολείται με την οργάνωση των δράσεων, ενώ η δεύτερη ομάδα περιλαμβάνει μέλη που συμμετέχουν με την επικοινωνία, την παρατήρηση της λειτουργίας του “SHE” και φυσικά με προτάσεις βελτίωσης, εξέλιξης και δράσεων. Είναι ανοικτό και απευθύνεται σε όλους, ανεξαρτήτως φύλου, που ενστερνίζονται τις αρχές της ισότητας και της δικαιοσύνης και έχουν την διάθεση να συμμετέχουν. 

Οι δράσεις, όπως ειπώθηκε, είναι εθελοντικές και για αυτό πάντα υπάρχει χώρος για άτομα που θέλουν να προσφέρουν στον κοινό σκοπό. Δίνεται έμφαση στην Ατζέντα Δράσης για το Φύλο, την Ανάπτυξη και το Κλίμα σύμφωνα με 6 από τους 17 στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών. (Sustainable Development Goals (SDGs): Gender Equality, Good health and Well Being, Affordable and Clean energy, Decent Work and Economic Growth, Sustainable Cities and Communities, Climate Action).

Οι ιδρύτριες της ομάδας:

Η Λένα Διαμαντή είναι διπλωματούχος Αγρονόμος και Τοπογράφος Μηχανικός (ΑΠΘ). Έχει λάβει μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης Msc στον «Περιβαλλοντικό Σχεδιασμό Έργων Υποδομής» από το ΕΑΠ. Ακόμη κατέχει δίπλωμα με τίτλο «Evidence – based Coaching» (από το Athens Coaching Institute). Συμμετείχε στο πρόγραμμα συμπληρωματικής εκπαίδευσης με τίτλο «Στρατηγικό Management» (του ΕΚΠΑ). Είναι μέλος της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ ΤΚΜ και Δημοτική Σύμβουλος της Ε’ Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης. Τέλος, είναι προϊσταμένη του Τμήματος Έργων Δομών Περιβάλλοντος (στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας) και μητέρα δύο κοριτσιών ηλικίας 19 και 17 ετών.

Η Κική Αραβίδου είναι Διπλωματούχος Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός (ΑΠΘ), ενώ έχει λάβει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης, Msc στον «Περιβαλλοντικό Σχεδιασμό Πόλεων & Κτιρίων» (του ΕΑΠ). Έχει εκπαιδευτεί στα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών- GIS (από το Utrecht University). Παράλληλα, κατέχει Πτυχίο Παιδαγωγικών Σπουδών (ΠΑΤΕΣ- ΣΕΛΕΤΕ). Είναι Υποψήφια Διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μηχανικών του Δημοσίου (Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ). Κατέχει θέση Υποδιευθύντριας στο Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών και είναι μητέρα δύο κοριτσιών ηλικίας 22 και 16 ετών.

Η Ελένη Σταυροπούλου είναι μητέρα τριών παιδιών και ζει στη Θεσσαλονίκη. Από το 1995-1999 ήταν ιδιοκτήτρια καταστήματος με την επωνυμία “VERO”. Εν συνεχεία, από το 1999-2015, υπήρξε συνιδιοκτήτρια της εταιρείας “SIGMA”. Από το 2016- 2018 ήταν ιδιοκτήτρια της εταιρείας “I LOVE GREEK SUMMER”. Έκτοτε έως σήμερα είναι συνιδιοκτήτρια της εταιρείας WOOD (Έπιπλα Βασαϊτη). 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα