Featured

Έξι χομπίστες φωτογράφοι στη νύχτα της πόλης με παραμυθένιες λήψεις

Χομπίστες, με φαντασία και μάτι, πατούν το κλικ και μας χαρίζουν όσα δεν παρατηρούμε καθημερινά.

Μυρτώ Τούλα
έξι-χομπίστες-φωτογράφοι-στη-νύχτα-τη-866236
Μυρτώ Τούλα

Μπορεί στα μάτια πολλών η Θεσσαλονίκη να μοιάζει άσχημη και ατιμέλητη όμως αυτοί οι 6 φωτογράφοι την κάνουν να μοιάζει με παραμύθι. Φώτα που δημιουργούν μοναδικές αντανακλάσεις στους υγρούς από την υγρασία δρόμους, άνθρωποι ζεστοί, κτίρια παλιά που εντός τους ξεπηδούν ιστορίες και ένα ηλιοβασίλεμα που βυθίζεται στην θάλασσα δημιουργώντας την απόλυτη φλόγα των πορφυρών του χρωμάτων στον ουρανό, είναι οι αφορμές και η έμπνευση για εκείνους.

Χομπίστες, με φαντασία και μάτι πατούν το κλικ και μας χαρίζουν όλα εκείνα που δεν παρατηρούμε καθημερινά.

Σάκης

Ο Σάκης είναι 30 ετών και μένει λίγο εκτός της πόλης στην περιοχή της Χαλκηδόνας. Από πάντα τραβούσε φωτογραφίες, λίγο πριν ξεκινήσει η παράνοια του covid ήταν η φάση που μπήκε περισσότερο στη φωτογραφία με αφορμή κάποια γεγονότα που συνέβησαν στη ζωή του. Όπως λέει ήταν μια διέξοδος για εκείνον. Έτσι λοιπόν ένα απόγευμα στην περίοδο των Χριστουγέννων καθώς διασκέδαζε με φίλους μέσα στη βασιλέως Ηρακλείου είδε εικόνες γύρω του που γράφανε αλλιώς, οπότε αποφάσισε να πάρει την πρώτη του κάμερα και να ξεκινήσει να καταγράφει την καθημερινότητα. Στην πορεία μερικά πράγματα άλλαζαν προς το καλύτερο. Όπως πιστεύει ο Σάκης, η νύχτα δίνει σε όλα μια άλλη οπτική, είναι πιο challenging από πολλές απόψεις. Μετά την πρώτη του φωτοβολτα βράδυ απλά έκλεισε προς εκεί ,χωρίς κάποιο ιδιαίτερο λόγο, απλά όπως λέει τον τραβούσε. Φωτογραφία και ρομαντισμός. Ήταν κάτι που έλειπε από αυτή την πόλη. Ενώ είναι τόσο ερωτική σπάνια έβλεπε σκηνές καθημερινές με μια δόση ρομαντισμού, ίσως γιατί σιγά σιγά χάνετε;

Το σίγουρο είναι ότι πλέον τον  ερωτισμό τον κυνηγάει όσο τίποτα, θέλει να τον συνδέει σε όλο το φάσμα του και αυτό που βλέπει ο άλλος να μην είναι απλά άλλη μια εικόνα της πόλης αλλά μια εικόνα που ίσως ήταν κάποτε δική του στιγμή. Το να μετέφερες συναισθήματα ρομαντισμού σε έναν άνθρωπο απλά κοιτάζοντας μια εικόνα για εκείνον είναι σκοπός και προσπαθεί πάντα να είναι το μόνιμο στόρι στις φωτογραφίες του, για να δίνει χαρά σε όσους τον βιώνουν και ελπίδα σε άλλους στο να συνεχίσουν να τον αναζητούν στη ζωή τους.

 Nαυσίκα

Κατάγεται από την Ελασσόνα και είναι 24 χρόνων. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών στο ΠΑΜΑΚ και τα τελευταία χρόνια ασχολείται ερασιτεχνικά με τη φωτογραφία. Για εκείνη η φωτογραφία είναι μια διέξοδος, ένας τρόπος να δει και να αποτυπώσει τον κόσμο από τη δική της σκοπιά. Στην αρχή προτιμούσε να φωτογραφίζει τοπία αλλά στη συνέχεια την γοήτευσε το στοιχείο της πόλης. Ειδικότερα, λατρεύει να τριγυρίζει σε πολυσύχναστα και μη σημεία της Θεσσαλονίκης και να απαθανατίζει συναισθήματα, ανθρώπους και στιγμές.

Το χόμπι της φωτογραφίας την γαληνεύει και την κάνει να αισθάνεται πιο εξωστρεφή. Η καραντίνα πυροδότησε το πάθος της για την φωτογραφία και πήρε την απόφαση να αγοράσει την πρώτη της κάμερα. Έτσι, εμπνευσμένη και από άλλα άτομα γύρω της ξεκίνησε να βγάζει φωτογραφίες. Πλέον έχει ενσωματωθεί στην καθημερινότητα της και προσπαθεί να βελτιώνεται συνεχώς.

Πάνος

Ο Παναγιώτης Λεωνίδης, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη. Το “μικρόβιο” της φωτογραφίας μπήκε στην καθημερινότητά του εντελώς τυχαία. Ήταν καλοκαίρι του 2018 όταν ένα αγαπημένο του πρόσωπο του έκανε δώρο γενεθλίων μια φωτογραφική μηχανή χωρίς να έχει καμία απολύτως γνώση ή εμπειρία πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Ένα χρόνο αργότερα ξεκίνησε τις πρώτες του βόλτες φωτογραφίζοντας διάφορα κτήρια, δρόμους και αξιοθέατα της πόλης. Μετά από αμέτρητα αποτυχημένα – κουνημένα και θολά κλικ κατάφερε δειλά – δειλά να μάθει πως πρέπει να προσαρμόζει την μηχανή για να πάρει την λήψη που θέλει κρίνοντας με μια ματιά γύρω μου. Και κάπου εκεί ξεκίνησαν όλα.. καθώς η μία βόλτα την εβδομάδα έγιναν δυο και σήμερα έχει γίνει η καθημερινότητα του. Έχοντας περπατήσει την πόλη λοιπόν χιλιάδες φορές, μέρα και νύχτα, έχοντας αλλάξει αρκετές φορές την θεματολογία και το ύφος της δουλείας μου πλέον έχει καταλήξει σε αυτό που κάνω το τελευταίο διάστημα.

Mηνάς

Ο Μηνάς γεννήθηκε το 2001 στην κωμόπολη της Θεσπρωτίας Φιλιάτες. Έφηβος, στη Β’ γυμνασίου, ανακάλυψε την κλίση του στη φωτογραφία. Το καλοκαίρι εκείνου του έτους δούλεψε στο καφενείο του πατέρα μου, ενώ με την έναρξη της Γ’ γυμνασίου αγόρασε την πρώτη του κάμερα. Στην αρχή, φωτογράφιζε οτιδήποτε βρισκόταν στο περιβάλλον του. Φίλους, συγγενείς, δέντρα, λουλούδια, ουρανό, θάλασσα και κτήρια. Όπως ισχύει μέχρι σήμερα, αντλούσε έμπνευση από τον κινηματογράφο, τη μουσική, τη ζωγραφική και αναπόφευκτα από τα social media.

Στην Γ’ λυκείου, ακολούθησε την πεπατημένη των πανελληνίων, χωρίς να γνωρίζει τον λόγο, εφόσον σχεδόν καμία σχολή, ειδικά από το πεδίο των θετικών επιστημών, που επέλεξε, δεν του κέντριζε το ενδιαφέρον. Έτσι, πήρε την απόφαση να αφοσιωθεί στο πάθος του για τη φωτογραφία, και να το κάνει επάγγελμα. Το 2019 μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη για να σπουδάσει την τέχνη της φωτογραφίας σε ΙΕΚ. Αφότου άρχισε να ζει σε μεγάλη πόλη, επίκεντρο της προσοχής του, φωτογραφικά, έγιναν κυρίως τα κτήρια, οι δρόμοι, οι περαστικοί και η ένταση της καθημερινότητας. Προς το παρόν, τον ελκύει περισσότερο το Street PhotographyPhotography και τα πορτρέτα.

Nόνα

H Νόνα τραβά εικόνες με το κινητό της, έχει σπουδάσει Πληροφορική, μένει στην Θεσσαλονίκη και εργάζεται σε μια οικογενειακή επιχείρηση. Είναι μητέρα δυο κοριτσιών προσχολικής ηλικίας και ο ελεύθερος της χρόνος είναι περιορισμένος και κυρίως αφιερωμένος στην φωτογραφία. Λατρεύει τα ταξίδια και απολαμβάνει τις στιγμές με την οικογένεια της. Είναι ανυπόμονη, οργανωτική, ενθουσιώδης και «έχει μάτι». Kαι ασχολείται ερασιτεχνικά με την φωτογραφία.

Τα τελευταία δύο χρόνια αποφάσισε να κάνω ένα λογαριασμό στο instagram και να ανεβάζει τις φωτογραφίες που έχει βγάλει από διάφορα μέρη που έχει επισκεφθεί και κυρίως φωτογραφίες της πόλης μας. Η Νόνα αγαπάει το ηλιοβασίλεμα. Ένας ωραίος ουρανός με σύννεφα πάντα θα μπορούσε να είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής των εικόνων της. Ένα ωραίο φόντο κάνει την διαφορά σε μια φωτογραφία και μπορεί να την απογειώσει, για εκείνη.

Bασίλης

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από @billprig

Ο Βασίλης ή αλλιώς BillPrig, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελασσόνα, σπούδασε στην Ξάνθη στο τμήμα των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και μετά τον στρατό τυχαίως βρήκε δουλειά στη Θεσσαλονίκη, όπου και ήθελε να μείνει από πάντα αφού τον γοητεύει ο παλμός της και η ζωή της. Στον ελεύθερο του χρόνο, παίζει τένις, κάνει ιστιοπλοΐα, τρέχει διότι όπως λέει του αρέσει να χάνεται στη στιγμή και ασχολείται με την φωτογραφία.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από @billprig

Γύρω στο 2017 και μετά από άπειρες φωτογραφίες που έβγαλε με το κινητό, σκέφτηκε πως ήρθε η ώρα να το πάει στο επόμενο επίπεδο, ήθελε να ανακαλύψει και να μάθω τα τεχνικά στοιχεία της φωτογραφίας και έτσι πήρε την απόφαση να αγοράσει την πρώτη dslr. Ύστερα από αυτή την απόφαση ξεκίνησε το δικό μου ταξίδι. Ξεκίνησε με την καταγραφή της φύσης και όσο περνούσε ο καιρός, ανακάλυπτε πως του εγείρουν το ενδιαφέρον οι άνθρωποι και οι στιγμές τους. Ήθελε να αποτυπώσει την καθημερινότητα τους, πως εναρμονίζονται στο αστικό περιβάλλον και ευρύτερα ήθελε να κατευθύνει την φωτογραφική του εξέλιξη προς τον δρόμο. Η φωτογραφία στην περίοδο της καραντίνας λειτούργησε για τον Βασίλη σαν ένα είδος ψυχανάλυσης στην τοξική, όπως την περιγράφει, εκείνη περίοδο, έτσι ξεκίνησε πιο έντονα να νοιώθει την ανάγκη του να επιθυμεί να δει τον κόσμο μέσα από τις λήψεις.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από @billprig

Μέσα από την φωτογραφία νοιώθει πως επικοινωνεί με άλλους ανθρώπους που δεν βρίσκει τον τρόπο στην κανονική του ζωή να το κάνει.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από @billprig

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα