Εκθέσεις

Έκθεση: "Αρχαιολογία εν καιρώ πολέμου"

Μια έκθεση με συναίσθημα και μνήμη 

Parallaxi
έκθεση-αρχαιολογία-εν-καιρώ-πολέμουqu-927875
Parallaxi

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ εν καιρώ Πολέμου. Μια έκθεση με συναίσθημα και μνήμη. Από τα χαρακώματα των μαχών. στα σκάμματα των ανασκαφών” η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. 

Ένωσαν τις δυνάμεις τους φορείς με συνεργασία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, την υποστήριξη της Αντιπεριφερεια Μητροπολιτικής Ενότητας και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης στο φουαγιέ στην Μονή Λαζαριστών την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου στις 19 :30. 

Η οποία χρηματοδοτήθηκε από το ΥπουργείοΠολιτισμού και Αθλητισμού, και φιλοξενηθεί έως τον Ιανουάριο 2023 στη Μονή Λαζαριστών, Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης. 

Η δράση στοχεύει στη γνωριμία του ευρύτερου κοινού με την καθοριστική συμβολή του Μακεδονικού Μετώπου, και δη των σημαντικών μαχών στα εδάφη του Κιλκίς, όπως Ραβινέ 1917, Σκρα και Δοϊράνη 1918, στην έκβαση του Μεγάλου Πολέμου.Κύριο στοιχείο της αποτελεί η παρουσίαση μιας μάλλον άγνωστης πτυχής του Α’ ΠΠ για τη Μακεδονία, τη μοιραία συνάντηση των χαρακωμάτων του πολέμου με τεχνητούςγηλόφους προϊστορικών οικισμών, πόλεων ή και νεκροπόλεων των ιστορικών χρόνων, κυρίως σε παρόχθιες περιοχές του Αξιού ποταμού.Φιλοδοξία είναι η δράση να παρουσιαστεί σε όσο πιο πολλούς εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς φορείς. Θα υπάρχουν ειδικές ξεναγήσεις για την εκπαιδευτική κοινότητα.

img-20220920-112954.jpg

Όπως μας δήλωσε “κ Τάνια Κιουμουρτζίδου είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη και περήφανη που μετά από πολλές δυσκολίες καταφέραμε να φέρουμε μια τόσο ενδιαφέρουσα έκθεση στην πόλη μας. 

Πίστεψα από την πρώτη στιγμή στο Κιλκίς όταν το επισκέφτηκα το Φεβρουαρίο με την ιδιότητα μου Μέλος του Κέντρου πολιτισμού Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και ως Συντονίστρια στο Τομέα Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας ένα τόπος αδικημένος και άγνωστος για τους περισσότερους από εμάς. Έμεινα έκπληκτη από τον πολιτιστικό πλούτο της περιοχής. 

Και συγκίνημενη που έβαλα ένα ελάχιστο λιθαράκι και ήμουν ο συνθετικός κρίκος μεταξύ διαφόρων προσώπων και φορέων για την υλοποίηση της έκθεσης. Θα ήθελα να ευχαριστήσω για την άψογη συνεργασία που είχαμε δυο γυναίκες. 

Μια γυναίκα που αγωνίστρια με πάθος άλλωστε έχει δώσει πολλούς αγώνες στην ζωή της και βγήκε νικητήρια και κάνει εξαιρετικό έργο στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας την αγαπημένη μας σε όλους Βούλα Πατουλίδου. 

img-20220920-112725.jpg

Και και σε μια άλλη γυναίκα που αγωνίζεται με πάθος και ζήλο γι αυτό που κάνει που εάν και δεν είναι από το Κιλκίς τον αγάπησε σαν δικό της τόπο γέννημα θρέμμα την προϊσταμένη εφορίας Αρχαιοτήτων του Κιλκίς κ Στρατούλη. Μπράβο στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς για έργο που κάνει! . 

Και τέλος η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ο Περιφερειάρχης μας Απόστολος Τζιτζικώστας είναι πάντα δίπλα στους αιματοχειμενους τόπους. “Την εκδήλωση τίμησα Υπουργός Μακεδονίας Θράκης Σταύρος Καλαφάτης Αντιπεριφερειάρχη Βούλα Πατουλίδου, Στρατηγός του Γ’ Σώματος Στράτου κ. Κωστακογλου ταξίαρχοι 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας Κιλκίς κ. Τσάμπα,, Συνταγματάρχης Νικόλτσιος Εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Γουμενίσσης πατέρας κ.Δημητρίου βουλευτές Κιλκίς του Σύριζα, Περιφερειακοί σύμβουλοι, Πρόεδρος του Διατμητική Μεταπτυχιακού Προγράμματος Τουρισμού του ΑΠΘ. και άλλοι πολλοί.

img-20220920-115446.jpg
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα