close search results icon

Design

Ένα κτίριο βγαλμένο από το μέλλον

Η MVRDV βάζει τη σφραγίδα της στην Ταιβάν.

Ένα κτίριο βγαλμένο από το μέλλον
  • ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
  • fb
  • twi

Το αρχιτεκτονικό στούντιο MVRDV κυκλοφόρησε εικόνες του Sun Rock, μιας αυτάρκης εγκατάστασης γραφείου και λειτουργίας που έχει σχεδιάσει στην Ταϊβάν για την κρατική εταιρεία ενέργειας Taipower.

Βρίσκεται στο παράκτιο βιομηχανικό πάρκο Changhua κοντά στο Taichung, το κτίριο θα καλυφθεί με γωνιακά φωτοβολταϊκά και θα χρησιμοποιηθεί για την αποθήκευση και τη συντήρηση εξοπλισμού βιώσιμης ενέργειας.

Η MVRDV έχει σχεδιάσει μια εγκατάσταση λειτουργίας που καλύπτεται από ηλιακό πάνελ για την Taipower

Το Sun Rock θα διακρίνεται από τη στρογγυλεμένη του μορφή, την οποία έχει αναπτύξει η MVRDV για να μεγιστοποιήσει την ποσότητα του ηλιακού φωτός που μπορεί να αξιοποιήσει η καλυμμένη με φωτοβολταϊκά πρόσοψη για να δημιουργήσει ενέργεια.

Η νότια πλευρά του κτιρίου, που βλέπει στον ήλιο κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα έχει μεγάλη επιφάνεια που θα κλίνει ελαφρά προς τα κάτω. Εν τω μεταξύ, το βόρειο άκρο του κτιρίου θα είναι θολωτό για να μεγιστοποιήσει την έκθεσή του στον ήλιο τα πρωινά και τα βράδια.

Στόχος της MVRDV και της Taipower είναι το κτίριο να παράγει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για να είναι αυτοσυντηρούμενο. Οποιαδήποτε περίσσεια δημιουργείται θα αποστέλλεται στο ενεργειακό δίκτυο.

Η εγκατάσταση λειτουργίας θα καλυφθεί με ηλιακούς συλλέκτες

«Επιστρώσαμε ολόκληρη την πρόσοψη με φωτοβολταϊκά, μεγιστοποιώντας τα ενεργειακά κέρδη για να το καταστήσουμε όχι μόνο αυτοβιώσιμο, για δική του χρήση, αλλά και επιτρέποντας στο κτίριο να γίνει εργαλείο παραγωγής ενέργειας, εξάγοντας ηλεκτρική ενέργεια στο υπόλοιπο δίκτυο». εξήγησε ο συνιδρυτής του MVRDV Winy Maas .

«Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της μέγιστης αποτελεσματικής τοποθέτησης των πάνελ», συνέχισε. “Ως αποτέλεσμα, ο σχεδιασμός μας βασίζεται πλήρως στα δεδομένα. Είναι πάντα διασκεδαστικό να βλέπεις τα αποτελέσματα όταν αφήνεις την ανάλυση να είναι το καθοριστικό μέρος του σχεδιασμού.”

Εκτός από τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης και συντήρησης, το Sun Rock θα περιλαμβάνει γραφεία, εργαστήρια και μια δημόσια γκαλερί.

Σύμφωνα με το MVRDV, κατασκευάζεται εν όψει της «σχεδιασμένης μετάβασης της Ταϊβάν στην πράσινη ενέργεια» και ελπίζεται να αντανακλά τους στόχους της ενεργειακής εταιρείας Taipower.

Το κτίριο θα περιέχει μια δημόσια γκαλερί

«Φυσικά, στοχεύουμε να κάνουμε όλα τα έργα μας όσο το δυνατόν πιο βιώσιμα», πρόσθεσε ο Μάας. «Ωστόσο, βλέπουμε ότι τα έργα μπορούν να υπερβούν το να είναι απλώς βιώσιμα από μόνα τους».

«Αυτό το έργο έχει μοναδικές και συναρπαστικές δυνατότητες», συνέχισε. «Ο χρήστης είναι μια ενεργειακή εταιρεία, η οποία μας επέτρεψε να κάνουμε περισσότερα από ό,τι συνήθως».

Η πρόσοψη της Sun Rock θα σχεδιαστεί ως μια σειρά από πιέτες που χρησιμοποιούνται για τη στήριξη των φωτοβολταϊκών πλαισίων και των παραθύρων. Η τρέχουσα επανάληψη μπορεί να υποστηρίξει τουλάχιστον 4.000 τετραγωνικά μέτρα ηλιακών συλλεκτών.

Αυτό αναμένεται να παράγει σχεδόν 1 εκατομμύριο κιλοβατώρες καθαρής ενέργειας ετησίως, η οποία σύμφωνα με την MVRDV είναι ισοδύναμη με την ενέργεια που παράγεται από την καύση 85 τόνων αργού πετρελαίου και είναι αρκετή για να κάνει το κτίριο να είναι αυτάρκης.

Ωστόσο, το στούντιο συνεχίζει να αναπτύσσει το σχέδιο για να προσθέσει περισσότερα φωτοβολταϊκά ώστε το κτίριο να μπορεί να παράγει έως και 1,7 εκατομμύρια κιλοβατώρες ετησίως, επιτρέποντάς του να συνεισφέρει στο ενεργειακό δίκτυο.

Στο εσωτερικό, το Sun Rock θα διαθέτει ένα μεγάλο αίθριο που ονομάζεται Data Room. Αυτό θα είναι γεμάτο με εμφανίσεις δεδομένων σε πραγματικό χρόνο σχετικά με την ποσότητα ανανεώσιμης ενέργειας που παράγει η Taipower.

Ο πρώτος όροφος του κτιρίου θα περιέχει τη δημόσια γκαλερί, η οποία θα κοιτάζει τους χώρους εργαστηρίων του Sun Rock δίπλα σε αυτήν. Αυτά τα εργαστήρια θα χρησιμοποιηθούν για τη συντήρηση εξοπλισμού πράσινης ενέργειας, όπως ηλιακούς συλλέκτες και πτερύγια ανεμογεννητριών.

Το Sun Rock θα είναι πλήρες με εκθεσιακό χώρο στον τελευταίο όροφο του κτιρίου, δίπλα σε μια δεντρόφυτη βεράντα στον τελευταίο όροφο για τους επισκέπτες και τους υπαλλήλους της Taipower.

Το Sun Rock θα είναι πλήρες με ένα αίθριο που ονομάζεται Data Room

Με την ενσωμάτωση χώρων γκαλερί στο κτίριο, η MVRDV ελπίζει ότι το Sun Rock θα γίνει “περισσότερο από μια απλή εγκατάσταση λειτουργίας και συντήρησης”.

«Το κτίριο είναι επομένως επίσης ένα σημαντικό εργαλείο επικοινωνίας για την Taipower για να δείξει δημόσια τις φιλοδοξίες της για ένα πιο πράσινο μέλλον», κατέληξε το στούντιο.

Η MVRDV με έδρα το Ρότερνταμ ιδρύθηκε από τον Maas μαζί με τους Jacob van Rijs και Nathalie de Vries το 1991. Αλλού, το στούντιο αναπτύσσει επί του παρόντος τα κεντρικά γραφεία της LAD στη Σαγκάη που θα είναι επίσης ντυμένα με φωτοβολταϊκά.

Άλλα κτίρια που διαθέτουν μεγάλες ποσότητες φωτοβολταϊκών περιλαμβάνουν το αρνητικό σε άνθρακα γραφείο Powerhouse Telemark της Snøhetta στη Νορβηγία και το Κτήριο Kendeda που σχεδιάστηκε από τους Miller Hull Partnership και Lord Aeck Sargent για το πανεπιστήμιο Georgia Tech των ΗΠΑ.

Πηγή / εικόνες: dezeen.com