Featured

Ένας καρδιολόγος παραδίδει μαθήματα ζωής και επιβίωσης μέσω της νηστείας

Καταρρίπτει μύθους και ανοίγει άγνωστους ορίζοντες στην καθημερινότητα μας.

Αντώνης Καράγιωργας
ένας-καρδιολόγος-παραδίδει-μαθήματα-833156
Αντώνης Καράγιωργας
Πηγή: Unsplash

Ο Αντώνης Καράγιωργας μεταφράζει την ομιλία του Dr. Pradip Jamnadas, γιατρού, 31 χρόνια επεμβατικού καρδιολόγου στο νοσοκομείο της Florida στις ΗΠΑ. Διδάσκει φοιτητές ιατρικής ως Βοηθός Κλινικός Καθηγητής στο Florida State University, στο University of Central Florida College of Medicine. Έχει πάρει αρκετές διακρίσεις.

Η σημερινή ομιλία ακούγεται αμφιλεγόμενη. Δεν ακούς συχνά έναν καρδιολόγο να μιλά για νηστεία. Είναι λοιπόν λίγο ασυνήθιστο, αλλά είναι πρωτοφανές.

Γιατί πάντα ψάχνουμε νέους τρόπους να θεραπεύσουμε τις ασθένειες. Τι κάνει η φύση γι αυτό το θέμα; Θα πρέπει να υπάρχουν εγγενείς μηχανισμοί στο σώμα μας που γιατρεύουν τις αρρώστιες. Ανατρέχουμε στην φύση για να δούμε αν γίνεται κάτι με την νηστεία.

Στις ιατρικές σχολές μας, δεν μας ανέφεραν ποτέ την νηστεία. Μας είπαν , ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει με την νηστεία κι ότι οι άνθρωποι δεν τρώνε επειδή δεν έχουν τροφή. Μας είπαν ότι οι άνθρωποι νηστεύουν, γιατί έτσι τους υπέδειξαν οι ιερείς τους. Νηστεύουν γιατί έχουν επτά παιδιά και τροφή για μόνο πέντε.

Αλλά όσο περισσότερο το μελετούσα σαν επιστήμονας, τόσο περισσότερο τεκμηρίωνα τα πράγματα που θα σας πω. Έψαξα τους βιοχημικούς μηχανισμούς πίσω από την νηστεία, κι σας έκανα μια περίληψη .

Όμως αν κοιτάξουμε πίσω στην ιστορία των ανθρώπων για την νηστεία, θα δούμε ότι ήταν πολύ συνηθισμένη. Ρώτησαν τον Σωκράτη γιατί νήστευε. Και είπε ότι το κάνει για διανοητική διαύγεια.

Αποκτάς λοιπόν διανοητική διαύγεια όταν νηστεύεις; Ο Σωκράτης σίγουρα αποκτούσε.

Παρόλα αυτά η επικρατούσα άποψη είναι ότι όταν νηστεύεις θα αισθάνεσαι νυσταγμένος, κουρασμένος. Και ότι χρειάζεσαι ενέργεια που υποτίθεται αποκτάς τρώγοντας αυτές τις “ ενεργειακές μπάρες ” ή τα ενεργειακά ποτά. Αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Όταν τρως μια καραμέλα ή μια ενεργειακή μπάρα αισθάνεσαι θαυμάσια γιατί είσαι ένας εθισμένος. Βρέθηκες στα high σου γιατί ανέβηκαν ψηλά τα επίπεδα της ντοπαμίνης σου στο κέντρο ανταμοιβής στον εγκέφαλο και γι’ αυτό αισθάνθηκες καλά. Γιατί είσαι εθισμένος στην ζάχαρη.

Διότι δεν υπάρχει καμία βιοχημική παράμετρος που να δείχνει ότι σου έλειπε ενέργεια και τώρα που πήρες την δόση σου, αισθάνεσαι περίφημα. Και αυτό έχει αποδειχθεί σε ανθρώπους, σε ζώα ότι καμία βιοχημική αλλαγή δεν έχει συμβεί. Όλα είναι στο μυαλό, είναι διανοητικό.

Τι συμβαίνει λοιπόν όταν είσαι εθισμένος στην ζάχαρη ( sugar junky) ; Κάθε φορά που τρως ζάχαρη ή απλούς υδατάνθρακες και αισθάνεσαι high, αυτά πηγαίνουν στο κέντρο ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, όπου παράγεται η ντοπαμίνη, και σου προκαλούν εθισμό και διαρκώς τα χρειάζεσαι και συνεπώς αισθάνεσαι καλύτερα όταν τα καταναλώνεις. Όταν λοιπόν είσαι σε νηστεία και αισθάνεσαι κουρασμένος , υπάρχουν λόγοι γι αυτό. Αλλά παίρνοντας ακόμη λίγη ζάχαρη ή μια καραμέλα δεν είναι λύση και ούτε μπορεί να κάνει τίποτα. Είναι το κέντρο ανταμοιβής στον εγκέφαλο. Και ουσιαστικά μετά από λίγες μέρες θα βγεις απ’αυτήν την συνήθεια, όπως ακριβώς εάν βάλεις έναν αλκοολικό σε ένα δωμάτιο που δεν μπορεί να πιεί. Δεν θα το λαχταράς πια. Είναι λοιπόν η λαχτάρα σου. Ένα πράγμα είναι η βιοχημική λαχτάρα και το άλλο είναι τα αντανακλαστικά του Παβλώφ.

-Πήγε 12 η ώρα. Πρέπει να πάω στην τραπεζαρία των γιατρών γιατί πρέπει να φάω. – Πεινάς; – Όχι, αλλά πρέπει να φάω. Είναι ώρα να φάω – Είναι απόγευμα. Πρέπει να φάω. Δεν πεινάω αλλά πρέπει να φάω.

Έτσι αρκετή από την συμπεριφορά μας είναι ασυμβίβαστη με την φυσιολογία μας. Το μυαλό μας παρεμβαίνει στο σώμα μας, και δεν ακούμε το σώμα μας. Γιατί σταματάμε να ακούμε το σώμα; Γιατί μας είπαν να σταματήσουμε να το ακούμε.

Ποιος μας το είπε; Ο τύπος, τα ΜΜΕ, άνθρωποι γύρω μας, ίσως οι γονείς μας, ίσως οι φίλοι μας. Ότι πρέπει να τρώμε 5 φορές την μέρα. Αυτή η γνώση είναι εντελώς λάθος. Δεν χρειάζεται να τρώτε έξι φορές την μέρα. Δεν χρειάζεται να έχετε αυτήν την συνεχή εισαγωγή θερμίδων. Δεν είναι σωστό.

Είναι το πρωινό το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας; Όχι δεν είναι. Το πιο θρεπτικό γεύμα της μέρας είναι αυτό που χρειάζεσαι. Αλλά κι όταν θέλεις να ετοιμάσεις ένα σπέσιαλ πρωινό γεύμα, με δημητριακά, δεν χρειάζεσαι αυτό το γεύμα, ιδιαίτερα όταν αποτελείται από επεξεργασμένη τροφή με ζάχαρη και είναι γεμάτη θερμίδες. Υπάρχουν λοιπόν πολλοί σχετικοί μύθοι.

Πρώτα απ’ όλα πρέπει να σας πω, ότι όλοι σας είστε πολύ ηλικιωμένοι. Πόσων χρονών είστε; Είστε 2,5 εκατομμυρίων χρόνων. Πριν από περίπου 12.000 χρόνια αλλάξατε, και μπήκατε στην γεωργική καλλιέργεια. Μέχρι τότε είσασταν ένα παλαιολιθικό όν και τρώγατε κυρίως κρέας, κάποια λαχανικά και πίνατε πολύ νερό. Και όντας παλαιολιθικά όντα κανείς από εσάς δεν ήταν τόσο φανταστικός κυνηγός ώστε να σκοτώνει ζώα κάθε τρεις ώρες. Έτσι λοιπόν για όλα αυτά τα χρόνια, εκατομμύρια χρόνια, δημιουργήσατε την γενετική σας. Αυτήν την γενετική έχετε ακόμη, διότι εξελίχθηκε σε 2,5 εκ. χρόνια. Στα τελευταία λοιπόν 12.000 χρόνια , γίνατε πιο έξυπνοι και ξεκινήσατε να καλλιεργείτε την γη και συνεπώς αλλάξατε την διατροφή σας. Όταν αρχίσατε την γεωργική σας καλλιέργεια η γενετική σας συμβάδισε με αυτά τα 2,5 εκατομμύρια γενετικής αλλαγής; Καθόλου. Διότι χρειάζονται άλλα 2,5 εκατομμύρια χρόνια για να φτιάξετε ένα νέο γενετικό μοτίβο. Ενώ δηλαδή η δίαιτά σας άλλαξε, δεν αλλάξατε γενετικά.

Και μετά τα τελευταία 200 χρόνια , ξανά αλλάξατε την δίαιτά σας. Τώρα πια βιομηχανοποιηθήκατε και αρχίσατε να τρώτε κατεργασμένες τροφές. Φυτικά σπορέλαια εντελώς επεξεργασμένα. Χρειάζονται τεράστια εργοστάσια για να παραχθούν φυτικά σπορέλαια. Είναι τόσο επεξεργασμένα, αλλά ακόμη και τώρα τα καταναλώνουμε υπερβολικά.

Όλοι σας καταναλώνετε φυτικά σπορέλαια είτε σας αρέσει ή όχι, γιατί ενυπάρχουν σε όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Και επιπλέον, εάν θεωρήσετε την συνολική σας εξέλιξη σαν 24ωρη περίοδο, αυτή η διατροφή ήρθε τα τελευταία 10 χιλιοστά του δευτερολέπτου ( msec). Πως περιμένετε το σώμα σας να ανταποκριθεί γενετικά ή ορμονικά σε αυτήν την διατροφή που μόλις παρουσιάσατε στην γενετική σας;

Έτσι προτού βάλετε κάτι νέο στο στόμα σας θα πρέπει να αναρωτηθείτε εάν είναι συμβατό με την γενετική σας. Bλέπετε λοιπόν ότι ακόμη και τα προϊόντα της γεωργίας μας θα πρέπει να μας προκαλούν σκέψεις. Βέβαια τα αγροτικά προϊόντα είναι εντάξει. Αλλά τι τους κάναμε το 1880, όταν ανακαλύψαμε τους βιομηχανικούς μύλους και μετά παρασκευάσαμε το αλεύρι; Φτιάχνοντας το αλεύρι αλλάξαμε εντελώς τον γλυκαιμικό δείκτη των τροφών κι έτσι οι δίαιτές μας άλλαξαν εντελώς.

Το παλαιολιθικό όν, έτρωγε μάλλον μια φορά την ημέρα. Και μάλιστα έτρωγε στην διάρκεια την μέρας, διότι εάν έτρωγε την νύχτα τα αρπακτικά παραμόνευαν έξω απ την σπηλιά του, για του πάρουν το φαγητό και να κατασπαράξουν και τον ίδιο. Έτσι την νύχτα θα έπρεπε να συρθείτε στην σπηλιά σας και να μην βγείτε ούτε για να πιείτε νερό.

Συνεπώς το σώμα μας είναι φτιαγμένο και για να νηστεύει και για να γλεντάει. Και θα σας πω απόψε, ότι θα πρέπει και να νηστεύετε και να γλεντάτε. Διότι εάν δεν υπήρχε πουθενά τροφή, και το ζάχαρό σας πήγαινε κάτω, κάτω, κάτω, και η ενέργειά σας θα έπεφτε συνεχώς θα πεθαίνατε σε 24 ώρες πηγαίνοντας σερνόμενοι στην σπηλιά σας και θα πεθαίνατε από έλλειψη ενέργειας.

Αλλά όχι αυτό δεν θα συμβεί σε σας. Η νηστεία δεν σκοτώνει τους ανθρώπους. Αντιθέτως εγώ σας ζητάω να νηστεύσετε, όταν έρχεστε να σας κάμνω stress test. Δεν πεθαίνετε όταν έρχεστε για stress test. Άρα είμαστε συνηθισμένοι στην δίαιτα και μάλιστα όταν αρρωσταίνετε, τότε νηστεύετε. Όταν είστε γριπωμένοι δεν τρώτε. Όταν τα κατοικίδια σας είναι άρρωστα , δεν τρώνε. Δεν βλέπω το σκύλο σας να τρέχει εδώ κι εκεί και να τρώει το φαγητό του, όταν είναι άρρωστος. Απλά κάθεται στην γωνία και δεν τρώει. Υπάρχει σοφία σ’ αυτό. Κι αυτή η σοφία είναι η φυσιολογία. Διότι η φυσιολογία του σώματος σου λέει “ Ξέρεις το να τρως είναι επικίνδυνο. Το φαγητό σου παίρνει πολύ ενέργεια. Εάν βάλεις τροφή 100 θερμίδων στο σώμα σου, θα χρειαστούν 60 με 70 θερμίδες του σώματός σου, για την πέψη αυτής της τροφής, ενώ εσύ θα πάρεις την μικρή περίσσεια. Το φαγητό λοιπόν είναι μια δραστηριότητα που καταναλώνει ενέργεια, αλλά οι περισσότεροι από εμάς δεν το βλέπουν έτσι. Σκέφτονται ότι το να τρώνε είναι σωστό, κι ότι θα τους κάνει καλό. Το να τρως είναι επικίνδυνο. Αυτό είναι αλήθεια. Έτσι, που και που, όταν δεν τρώτε, η φύση έχει βάλει μέσα σας μια βιοχημεία. Ας εμβαθύνουμε λιγάκι στην βιοχημεία.

Η ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΝΗΣΤΕΙΑΣ

Όταν αρχίσετε νηστεία, το πρώτο πράγμα που θα συμβεί , στις πρώτες 12 ώρες το σώμα σας θα πει , «Ω δεν βλέπω τροφή να μπαίνει μέσα», και θα καταναλώσει όλο το γλυκογόνο που θα βρίσκεται στο συκώτι σας και στους μυς σας. Αυτό είναι μια φυσιολογική διαδικασία. Θα χρησιμοποιήσει το γλυκογόνο ούτως ώστε το επίπεδο του σακχάρου σας, δηλαδή της γλυκόζης, θα διατηρηθεί. Τι γίνεται με την πρωτεΐνη; Έχετε πολύ πρωτεΐνη στο σώμα σας.

Τι γίνεται με τις βιταμίνες; Έχετε απόθεμα τουλάχιστον ενός μηνός βιταμίνες στο σώμα σας.

Τι γίνεται με την ενέργεια; Πόση ενέργεια λίπους έχω; Ξέρετε ότι έχω αρκετό ενεργειακό απόθεμα λίπους στο σώμα μου, αρκετό για 40 ημέρες; ( Σημ. Μετ. Ο Dr Pradip είναι 70 κιλά) Άρα έχω αρκετή ενέργεια μέσα μου. Έχω περίπου 50,000 θερμίδες αποθηκευμένες μέσα μου, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Αλλά χρειάζεται να ξεκλειδώσω αυτές τις θερμίδες, που βρίσκονται υπό την μορφή λίπους. Έτσι όταν τρως ,αποθηκεύεις υπό μορφή λίπους, κι αυτό το λίπος πρέπει να χρησιμοποιηθεί τώρα. Έτσι για τις πρώτες 12 ώρες δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσω το λίπος. Θα χρησιμοποιήσω τις αποθήκες του γλυκογόνου.

Πως θα αισθανθώ; Θα αισθανθώ Ο.Κ. εκτός κι εάν είμαι εθισμένος (Junky) γιατί τότε θα θέλω να φάω, γιατί αυτό είναι εξάρτηση. Το σάκχαρό σας ποτέ δεν θα πέσει. Θα το ξαναπώ. Το σάκχαρό σου ποτέ δεν θα πέσει.

Μπορεί να νηστεύσετε για επτά (7) ημέρες , και τότε το σάκχαρο του αίματος θα κατέβει, αλλά δεν θα γίνετε υπογλυκαιμικοί ώστε να έχετε ένα επεισόδιο, εκτός κι’ αν παίρνετε ινσουλίνη, ή εάν ακολουθείτε αγωγή για διαβήτη.

Πως λοιπόν το σώμα διατηρεί το σάκχαρο ψηλά ; Σας είπα ήδη ότι τις πρώτες 12 ώρες το σώμα σας χρησιμοποιεί το αποθηκευμένο γλυκογόνο. Μετά τις 12 ώρες τι συμβαίνει ; Τότε αρχίζει η γλυκονεογένεση, που σημαίνει ότι νέα γλυκόζη παρασκευάζεται. Από πού προέρχεται η γλυκόζη αυτή που εισέρχεται στην αιματική κυκλοφορία; Προέρχεται από πρωτεΐνη. Όχι όμως από την πρωτεΐνη των μυών. Πρωτεΐνη διαρκώς κυκλοφορεί στο σώμα μας.

Αλλά αυτή την φορά η πρωτεΐνη μετατρέπεται σε γλυκόζη. Έτσι λοιπόν το επίπεδο της γλυκόζης σας διατηρείται για περίπου άλλες 12 ώρες. Στην διάρκεια αυτού του 12ωρου παρατηρείται και μια μικρή αύξηση της κέτοσης. Τι είναι η κέτοση; Το σώμα σας καταλαβαίνει ότι λίγη τροφή μπαίνει μέσα του . Πως άραγε συμβαίνει αυτό; Δεν είναι μόνο από το σάκχαρο. Τώρα λένε τα λίπη στο σώμα σας : “ O.K. Είμαστε εδώ. Χρησιμοποίησε μας ”. Ο μόνος τρόπος για να χρησιμοποιηθούν τα λίπη είναι να πέσει το επίπεδο της ινσουλίνης.

Τώρα όμως τα επίπεδα της ινσουλίνης σου είναι χαμηλά γιατί δεν τρως. Όταν τα επίπεδα της ινσουλίνης σου είναι ψηλά, αποθηκεύεις ενέργεια. Όταν τα επίπεδα της ινσουλίνης σου είναι χαμηλά, τραβάς ενέργεια από τα λίπη. Έτσι τώρα, δια μέσω της ορμονικής δράσης, όπως π.χ. με την δράση της λιπάσης που είναι ευαίσθητη σε ορμόνη (HSL), και με την δράση της λιποπρωτεινικής λιπάσης (LPL) , οι αποθήκες του λίπους ανοίγουν, επειδή το επίπεδο της ινσουλίνης σου είναι χαμηλό. Έτσι τα λίπη αρχίζουν να καταβροχθίζονται , μετατρεπόμενα σε τριγλυκερίδια και λιπαρά οξέα. Τα λιπαρά οξέα πλημμυρίζουν το αίμα και πάνε στο συκώτι όπου μετατρέπονται σε κετοξέα. Κυρίως σε δύο , το β-υδροξυβουτυρικό και το ακετοξεικό .

Οι δύο αυτές ενώσεις τώρα πάνε ψηλά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το σώμα σαν καύσιμα. Και αυτό είναι ένα σημαντικό σημείο που θέλω να σας πω, ότι δηλαδή τα κετοξέα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κάθε κύτταρο του σώματός σας, συμπεριλαμβανομένου και του εγκεφάλου. Σας έχουν πει ότι ο εγκέφαλος μπορεί να κάψει μόνο γλυκόζη σαν καύσιμο. Είναι εντελώς λάθος.

Έγινε μια μελέτη στην Βρετανία όπου κατέβασαν την γλυκόζη του αίματος στο 30, αλλά γέμισαν τους ασθενείς με κετοξέα .Και όλοι κάθονταν και συζητούσαν κάνοντας πλάκα. Με τόσο χαμηλή γλυκόζη κανονικά θα έπρεπε να έχουν σπασμούς.

Ο εγκέφαλος μπορεί να χρησιμοποιήσει κετοξέα. Μετά από 7 μέρες νηστείας, το 70% της χρησιμοποιούμενης ενέργειας, προέρχεται από κετόνες. Και αυτό αρέσει στον εγκέφαλο. Και υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι όταν ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί τις κετόνες, αυτό αποτελεί μία πιο καθαρή καύση. Αυτό λοιπόν που συμβαίνει είναι ότι έχουμε μια μικρή αύξηση στα κετοξέα που αρχίζει γύρω στις 18 ώρες και βαθμιαία ανεβαίνουν, έτσι ώστε στις 24 ώρες έχεις κάποια κετοξέα που πιθανόν συμβάλουν κατά 10-15% στην συνολική ενεργειακή ανάγκη. Πως θα αισθάνεσαι με τα κετοξέα; Μια χαρά. Κανένα πρόβλημα.

Μετά ας πούμε ότι περνάν κι άλλες 12 ώρες. Κι έτσι φθάσαμε στις περίπου 35 ώρες νηστεία. Τώρα τα κετοξέα πάνε ακόμη ψηλότερα, και μετά από 3 μέρες, εξακολουθούν να πηγαίνουν όλο καλύτερα και όλο ψηλότερα.

Έτσι την 5η μέρα της νηστείας θα έχεις πολλά κετοξέα. Μπορείτε να τα μετρήσετε στα ούρα σας με ένα stick, που κοστίζει λίγα δολάρια, ώστε να μπορείτε να δείτε αν τα ούρα σας έγιναν κετογονικά.

Εάν ακολουθείτε δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων θα φθάσετε στην κετογένεση νωρίτερα από κάποιον που τρώει πολλά σάκχαρα, γιατί αυτός έχει πολύ γλυκογόνο στο συκώτι του. Γιατί πρέπει να θυμάστε ότι πρώτα περνάμε από το γλυκογόνο πριν αρχίσεις να καίτε κετόνες.

Έτσι λοιπόν πρόκειται για τα κετοξέα , τα οποία θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται, όσο τα λίπη θα καίγονται. Τώρα λοιπόν κάνεις την σωστή αριθμητική. Ξόδεψα όλο μου τον τρέχοντα λογαριασμό και τώρα θα ξοδέψω τον λογαριασμό καταθέσεων. Τι είναι αυτό που μας εμποδίζει να ξοδεύσουμε τον λογαριασμό καταθέσεων; Η ινσουλίνη. Σας είπα ότι η ινσουλίνη κρατά το κλειδί που ανοίγει την αποθήκη των λιπών. Έτσι λοιπόν εσύ που θέλεις να χρησιμοποιήσεις τις αποθήκες του λίπους πρέπει να χαμηλώσεις τα επίπεδα της ινσουλίνης σου. Πως μπορώ να χαμηλώσω τα επίπεδα της ινσουλίνης σας ακριβώς τώρα;

Υπάρχει μόνο ένας τρόπος. Να σας βάλω σε ένα πρόγραμμα νηστείας . Τώρα διαλέξτε σε πιο πρόγραμμα νηστείας θέλετε να είστε. Θέλετε εναλλακτική νηστεία; Θέλετε να κάνετε 18 ώρες νηστεία; Θέλετε νηστεία 3 ημερών; Αυτά μπορούμε να τα συζητήσουμε. Ποιο είναι όμως αυτό που θέλω να σας πω ; Ποια είναι η ορμόνη στο σώμα; Ποιο είναι το κύριο πρόβλημα; Είναι η ινσουλίνη.

Βλέπετε τελικά πως όλα συγκλίνουν; Τα λίπη, τα σάκχαρα, το βάρος , η νηστεία. Είναι όλα αποτέλεσμα της ινσουλίνης. Κάποιος που παίρνει ινσουλίνη. Δείξτε μου κάποιον που παίρνει ινσουλίνη κάθε μέρα και ισχυρίζεται ότι μπορεί να χάσει βάρος γρήγορα. Δεν μπορεί να χάσει βάρος. Έδινα ινσουλίνη για 25 χρόνια στους ασθενείς μου, τους κατσάδιαζα και τίποτε δεν συνέβη. Όσο η ινσουλίνη είναι ψηλά δεν μπορείς να χάσεις βάρος. Και να σας πω και κάτι άλλο τώρα. Η θνησιμότητα είναι επίσης υψηλή όταν η ινσουλίνη είναι υψηλή..

Μιλώ για τους διαβητικούς τύπου 2, γιατί οι διαβητικοί τύπου 1, είναι ανεπαρκείς σε ινσουλίνη και χρειάζονται να παίρνουν ινσουλίνη, αλλά οι διαβητικοί τύπου 2 έχουν ήδη ψηλά επίπεδα ινσουλίνης, γιατί έχουν ανθεκτικότητα ινσουλίνης, και εσύ τους δίνεις περισσότερη ινσουλίνη που αυτό θα βλάψει τον ασθενή περισσότερο.

Αλλά ακόμη και η γλυκοζιωμένη σου αιμοσφαιρίνη θα δείξει βελτίωση. Δείξτε μου όμως τα δεδομένα ότι η επιβίωσή σας θα είναι καλύτερη. Δείξτε μου ότι θα έχετε λιγότερο Altzheimer. Δείξτε μου ότι θα έχετε λιγότερες φλεγμονές στο σώμα σας. Καρδιαγγειακά, εγκεφαλικά. Όλα αφορούν την ινσουλίνη.

Μιλώ για τους ανθρώπους που έχουν υψηλά επίπεδα ινσουλίνης γιατί έχουν αντίσταση στην ινσουλίνη , και δεν μπορείς να τους δίνεις περισσότερη ινσουλίνη. Πρέπει λοιπόν να φέρεις την ινσουλίνης κάτω. Και εγώ δεν έχω ένα φάρμακο να σου κατεβάσω την ινσουλίνη, αλλά η νηστεία θα την κατεβάσει. Διότι εάν δεν τρως δεν πρόκειται να παράγεις ινσουλίνη. Και καθώς θα κατεβαίνει το επίπεδο της ινσουλίνης σου, το σώμα σου θα γίνει ευαίσθητο στην ινσουλίνη, ακριβώς όπως συμβαίνει με όλα τα πράγματα. Όταν κάτι είναι πάρα πολύ τότε οι υποδοχείς σας το ρυθμίζουν προς τα κάτω και λένε δεν θα αντιδράσω σ’αυτό. Έτσι μετά το φαγητό σας, σε μια κανονική κατάσταση, ας πούμε ότι παράγετε πολύ ινσουλίνη. Τώρα που είστε κάτω, για πολύ χρόνο, ας πούμε 24 ώρες , μόλις φάτε θα κάνετε λίγη ινσουλίνη.

Δηλαδή το σώμα σας θα διαχειρισθεί αυτό το γεύμα διαφορετικά, απ’ ότι όταν τρώγατε σε μια κατάσταση χωρίς νηστεία. Έτσι λοιπόν το φαγητό σας, μετά από νηστεία, μεταβολίζεται εντελώς διαφορετικά. Θα παράγει διαρκώς λιγότερη ινσουλίνη, ακόμη και στις επόμενες λίγες μέρες που θα ακολουθήσουν μία μέρα νηστείας. Δείτε τις ανταμοιβές για τις οποίες σας μιλάω. Οφείλετε να νηστεύσετε, έστω τουλάχιστον μια μέρα, γιατί αυτό θα σας δώσει κέρδος για πολλές μέρες, καθόσον η ευαισθησία σας στην ινσουλίνη θα βελτιωθεί. Αυτό λοιπόν που συμβαίνει εδώ , είναι ότι η ινσουλίνη μένει όμορφα χαμηλά, το σώμα σας γίνεται πιο ευαίσθητο στην ινσουλίνη, καθώς παράγει λιγότερη και συνεχίζετε να καίτε λίπη. Και αυτό είναι αυτό που επιζητάτε. Ιδού λοιπόν ένας λόγος για νηστεία όταν είστε υπέρβαροι.

Σου λένε μερικοί να μπεις σε περιορισμό θερμίδων και να τρως 5 φορές την μέρα αλλά μικρές ποσότητες. Δεν πρέπει να το κάνεις, γιατί θα χάσεις λίγο, αλλά θα χάσεις πολύ περισσότερη μυϊκή μάζα, και βεβαίως θα χάσεις λίγο λίπος, θα αισθανθείς άσχημα, και ο μεταβολικός ρυθμός σου θα πέσει, το σώμα επαναρυθμίζεται και θα ξαναπάρεις όλο το χαμένο σου βάρος πίσω.

Διότι αυτό δεν είναι φυσιολογικό. Διότι όταν ήσουνα ένα παλαιολιθικό ον, δεν πήγαινες στο θήραμα και τσίμπαγες μια μπουκιά και μετά πήγαινες στην σπηλιά σου, για να επιστρέψεις την άλλη μέρα να ξαναφάς λίγο. Είναι εντελώς αφύσικο να έκανες έτσι. Ενώ η φυσιολογία του σώματος συμβαδίζει μ’αυτό. Και η βιοχημεία μου λέει ακριβώς το ίδιο πράγμα, ότι δηλαδή δεν πρέπει να το κάνεις αυτό. Πρέπει να τρώμε όταν η τροφή είναι διαθέσιμη, και κυρίως αυτό γίνεται μια φορά την ημέρα.

Ας δούμε τώρα, τι άλλα οφέλη μπορώ να πάρω, εκτός απ’ την ινσουλίνη και την καύση των λιπών. Στην διάρκεια της νηστείας το σώμα θα πει : «Α αυτός ο φτωχός άνθρωπος δεν σκότωσε κανένα θήραμα σήμερα και σέρνεται στην σπηλιά του. Πρέπει να τον κάνω να βγει έξω από εκεί. Μπορώ άραγε να το κάνω αυτό μειώνοντας τον μεταβολικό του ρυθμό; Όχι. Θα αυξήσω λοιπόν τον μεταβολικό του ρυθμό. Και πως το κάνω αυτό; »

Μετά από την νηστεία ή και στην διάρκεια της νηστείας, ιδιαίτερα μετά από 18 ώρες, τα επίπεδα της επινεφρίνης σου αυξάνουν, η αδρεναλίνη σου ανεβαίνει, τα επίπεδα της κορτιζόλης ανεβαίνουν, ο μεταβολικός ρυθμός ανεβαίνει. Αρχίζεις να αισθάνεσαι καλύτερα, περισσότερο σε εγρήγορση, διότι ετοιμάζεσαι για το επόμενό σου θήραμα. Κι αν βγεις έξω με τα μάτια σου νυσταγμένα, ούτε καν θα δεις το θήραμα. Το ελάφι θα περάσει δίπλα σου και δεν θα έχεις την ενέργεια να το κυνηγήσεις. Αλλά τώρα είσαι γεμάτος ενέργεια, ο μεταβολικός σου ρυθμός είναι ψηλά, είσαι πιο ξύπνιος και σε εγρήγορση. Κι έτσι θα πιάσεις το θήραμά σου.

Υπάρχει κι ένα άλλο πράγμα που συμβαίνει όταν νηστεύεις. Παράγεις μια ουσία που λέγεται νευροτροπικός παράγων Β, που παράγεται στον εγκέφαλο. Δηλαδή το σώμα αρχίζει να παράγει μια ορμόνη που πηγαίνει στον εγκέφαλο και του λέει να ανάψει. Έτσι στην ουσία κάνεις νέα εγκεφαλικά κύτταρα. Δείξτε μου ένα φάρμακο, που μπορεί να κάνει νέα εγκεφαλικά κύτταρα. Και αυτό γίνεται σε μια κατάσταση νηστείας, διότι η φύση θέλει να σου μάθει ότι αυτά τα κύτταρα που έχεις σ’ αυτήν την κατάσταση, μαθαίνουν από αυτήν , και την θυμούνται. «Και τώρα βγες έξω και πιάσε ένα άλλο θήραμα.» Σε κάνει καλύτερο, κάνοντας τον εγκέφαλό σου καλύτερο.

Τι άλλο κάνει η νηστεία; Ορμόνη ανάπτυξης ( Growth hormone). Ξέρετε πόσο κοστίζει στο εμπόριο η ορμόνη ανάπτυξης; Μια μικρή ένεση των 0.1 ml κοστίζει περίπου 400 δολάρια.

Πολύ ακριβή. Ξέρετε όμως ότι εάν νηστεύσετε για δύο μέρες, δημιουργείται μια 2000 % αύξηση στην ορμόνη ανάπτυξης στους άνδρες και 1300 % στις γυναίκες. Συνεπώς είναι ο καλύτερος τρόπος να αυξηθεί το επίπεδο της ορμόνης ανάπτυξης. Γιατί να θέλω άραγε ορμόνη ανάπτυξης; Διότι αυτή είναι η ορμόνη που μας κρατάει ΝΕΟΥΣ. Αυτή κάνει την επιδερμίδα μας να φαίνεται καλύτερη, που αντικαθιστά καλύτερα τα νεκρά κομμάτια , και βοηθά στην ανάπτυξη των μυών. Κάνετε περισσότερους μυς, απ’ ότι όταν η ορμόνη ανάπτυξης είναι χαμηλά. Μπορείς να κάνεις έλξεις όλη την μέρα κάνοντας πονεμένους μυς, αλλά δεν θα αναπτύξεις νέους μυς. Για να αναπτύξεις μυς χρειάζεσαι ορμόνη ανάπτυξης. Αν θέλετε να μείνετε νέοι, χρειάζεστε ορμόνη ανάπτυξης.

Βέβαια υπάρχει μια ασθένεια στους ενήλικες που χαρακτηρίζεται από έλλειψη ορμόνης ανάπτυξης, και βεβαίως εμφανίζεται και στα παιδιά, με χαμηλό ύψος και αργή ανάπτυξη. Τα συμπτώματά της στους ηλικιωμένους είναι μειωμένη μυϊκή μάζα, απώλεια ενέργειας, αφηρημένο βλέμμα, αδυναμία. Εάν μετρήσεις την ορμόνη ανάπτυξης τους θα την βρεις χαμηλή, ενώ αν τους δώσεις ορμόνη ανάπτυξης αισθάνονται περίφημα. Όμως το πρόβλημα της εξωγενούς ορμόνης ανάπτυξης είναι ότι έχει παρενέργειες. Γι αυτό για μένα δεν ήταν σωστό που το FDA αδειοδότησε την χορήγηση της ορμόνης ανάπτυξης. Ο καλύτερος όμως τρόπος για να αναπτύξετε ορμόνη ανάπτυξης είναι να κάνετε μία νηστεία. Κάντε μία νηστεία και η ορμόνη ανάπτυξης σας θα ανέβη. Έτσι λοιπόν με 24-48 ώρες νηστείας παίρνετε όλα τα οφέλη της ορμόνης ανάπτυξης.

ΑΥΤΟΦΑΓΙΑ

Τι άλλο συμβαίνει όταν νηστεύετε; Τώρα είναι μια κατάσταση που λέγεται αυτοφαγία. Και θα σας εξηγήσω τι είναι η αυτοφαγία. Ξεκινά μετά από18 ώρες και βαθμιαία αυξάνεται, ενώ το μέγιστο της έρχεται σε τρείς μέρες. Αλλά ακόμη κι αν επιτύχω να έχω λίγη αυτοφαγία μετά από 24 ώρες θα είμαι πάρα πολύ ευτυχής, αλλά με 3ήμερη νηστεία πετυχαίνεται το μέγιστο όφελος της αυτοφαγίας.

Τι είναι λοιπόν η αυτοφαγία; Το 2016 δόθηκε βραβείο Nobel για την αποκρυπτογράφηση του μηχανισμού της. Όταν λοιπόν έχεις έλλειψη θρεπτικών συστατικών, το σώμα αντιλαμβάνεται ότι δεν εισέρχονται μέσα του θρεπτικά συτατικά. Υπάρχει κάτι που λέγεται mTOR, του οποίου τα επίπεδα κατεβαίνουν πολύ χαμηλά. Αυτό είναι μια πρωτεϊνική κινάση, που κατεβαίνει πραγματικά πολύ χαμηλά, κι αυτό ξεκινά την αυτοφαγία. Τι την σταματά; Σταματά όταν τα επίπεδα της mTOR είναι ψηλά. Και τι προκαλεί την αύξηση του επιπέδου της mTOR ; Όταν τρώμε, κυρίως πρωτεΐνες.

Αυτό που κάνει η αυτοφαγία, γίνεται μέσα στα κύτταρα, που έχουν μια λιποπρωτεινική μεμβράνη γύρω τους και τα υποκυτταρικά οργανίδια μέσα τους. Στην πορεία του χρόνου, αυτά τα κύτταρα, έχουν κάποια υποκυτταρικά οργανίδια μέσα τους που γίνονται περιττά, και έχουν και πολλές πρωτεΐνες που περιφέρονται ανάμεσά τους . Παντού όπου γίνεται έργο συναντά κανείς και απόβλητα.

Κάποια στιγμή το σώμα λέει « Χρειάζομαι ενέργεια. Είναι ανάγκη να κάνω ανακύκλωση». Τότε το πρώτο πράγμα που κάνει το ζωντανό κύτταρο είναι να πάρει αυτά τα ενδοκυτταρικά οργανίδια πχ. το ενδοπλασματικό δίκτυο ή άλλα , τα διασπά, τα πακετάρει μέσα στο λυσόσωμα και τα σπάζει στα κομμάτια τους , και τελικά τα εξάγει εκτός του κυττάρου. Όταν έχουν εξαχθεί από το κύτταρο και μπαίνουν στην κυκλοφορία του αίματος, το σώμα χαίρεται που ξαναβρίσκει νέες δομικές μονάδες και τις επαναχρησιμοποιεί σαν καύσιμα. Δηλαδή τώρα το σώμα σας χρησιμοποιεί τα ενδοκυτταρικά σωματίδια. Δηλαδή γίνεται μια ανακύκλωση κυττάρων. Βλέπουμε δηλαδή ότι το κύτταρο δεν πεθαίνει αλλά μπαίνει σε μια διαδικασία ανακύκλωσης. Επίσης γίνεται ανακύκλωση και των μιτοχονδρίων, όπου έχουμε πολύ οξειδωτικό στρες στα μιτοχόνδρια. Αυτό λοιπόν που συμβαίνει είναι ότι το κύτταρο απομακρύνει όλα τα παλιά, μη λειτουργικά κομμάτια του. Κι όταν το κάνει αυτό αναζωογονείτε τους εαυτούς σας. Εάν συνεχώς τρώτε , τότε δεν αναζωογονείτε τα κύτταρά σας. Και η βιοχημεία μας λέει ότι τώρα τα κύτταρα λειτουργούν καλύτερα, είναι νεώτερα, θα διαρκέσουν περισσότερο και γίνονται πιο ανθεκτικά στις αρρώστιες.

Συνεπώς η αυτοφαγία κάνει τα κύτταρα μας νεώτερα, καλύτερα. Πως αυτά τα οργανίδια ξαναφτιάχνονται; Όταν τρως μετά την νηστεία, επειδή ακριβώς είχε αυτοφαγία, ένα σινιάλο πηγαίνει από τα κύτταρα στον μυελό των οστών και λέει : “ Χρησιμοποίησα τα ενδοκυτταρικά μου οργανίδια, όταν βρεις νέα εφόδια, στείλτα μου”. Όταν λοιπόν τρως, ο μυελός των οστών σου κάνει βλαστοκύτταρα (stem cells) . Τα βλαστοκύτταρα του εμπορίου, στοιχίζουν πολλά λεφτά και συνήθως δεν δουλεύουν. Γιατί όταν εγχέεις βλαστοκύτταρα απέξω, το ποσοστό παραμονής τους είναι λάθος, γιατί δεν παίρνουν το μήνυμα που να πάνε, διότι είναι τεχνητά και δεν καταλαβαίνουν. Εγώ σε ασθενείς μου εγχέω βλαστοκύτταρα για την καρδιά τους , και το ποσοστό παραμονής τους στο σωστό σημείο είναι λιγότερο από 0.1% . Άρα η έγχυση βλαστοκυττάρων απέξω, δεν σου κάνει τίποτα. Αν θέλεις να έχεις δημιουργία βλαστοκυττάρων, πρέπει να νηστεύσεις. Είναι ο πιο γρήγορος τρόπος να αυξήσεις τα βλαστοκύτταρά σου. Αυτά τα βλαστοκύτταρα βγαίνουν από τον μυελό των οστών, κι αυτό καλείται ανατροφοδοτική ανταμοιβή, και πηγαίνουν στα όργανα όπου αναπληρώνουν κύτταρα που πέθαναν, αλλάζοντας ταυτόχρονα τους μηχανισμούς σ’ αυτά τα κύτταρα. Υπάρχει δηλαδή μια ολόκληρη αναζωογονητική διαδικασία. Γίνεσαι νεότερος, καλύτερος και ανθεκτικότερος απ’ότι ήσουν πριν. Αυτή η διαδικασία έχει καταχωρηθεί πολλές φορές

Δεν υπάρχει όμως βιομηχανία που θα μπορούσε να με υποστηρίξει, γιατί δεν υπάρχει οικονομικό κέρδος όταν γίνεσαι καλύτερος και νεότερος και ζεις περισσότερο. Διότι δεν μπορείς να βγάλεις λεφτά απ’ αυτά. Κανείς δεν μπορεί να βγάλει λεφτά όταν νηστεύεις. Αντίθετα χάνουν λεφτά.

Έτσι λοιπόν εκτοξεύεις ψηλά την ορμόνη ανάπτυξής σου, εκτοξεύεις τα βλαστοκύτταρα σου. Είναι κάτι που έχει καταγραφεί πάρα πολύ καλά, όχι μόνο σε ανθρώπους, αλλά και στα ζώα. Ξανά και ξανά. Απλά κανείς δεν το έχει ακούσει. Όλοι νομίζουν ότι το να νηστεύεις δεν είναι τίποτα παραπάνω από λιμοκτονία, κι αυτό δεν είναι καλό. Κι όμως υπάρχει τόσο πολύ επιστήμη πίσω από αυτό.

Έτσι λοιπόν το επόμενο στάδιο είναι η κινητοποίηση των βλαστοκυττάρων που συμβαίνει.

Δεν γίνεται όμως από μία ολονύχτια νηστεία να πάρει κανείς το μέγιστο όφελος απ’ αυτό. Χρειάζεται πραγματικά να νηστεύσεις, διότι για να αποφασίσει ο μυελός των οστών να μπει στο παιχνίδι και να αντικαταταστήσει κύτταρα, πρέπει ουσιαστικά να έχεις φτάσει σ’ αυτό το σημείο της αντικατάστασης . Και επίσης δεν μπορείς να το επιταχύνεις. Το ερώτημα λοιπόν είναι : “ μπορώ να κάνω μια τριήμερη νηστεία;” Βεβαίως μπορώ να κάνω μια τριήμερη νηστεία. Γι αυτό θα πρέπει να προετοιμάσεις τον εαυτό σου : πνευματικά, φυσιολογικά και πρέπει να πίνεις νερό, ούτως ώστε να μην αφυδατωθείς. Έτσι λοιπόν όλοι μπορούμε να το κάνουμε.

Μπορείς να νηστεύσεις για διαφορετικές αιτίες . Πότε θα ήθελα την αυτοφαγία; Πρώτον για να ζήσω περισσότερο, δεύτερον αφήστε με να σας πω κάτι.

Εάν για 7 μέρες νηστεύσετε, πίνοντας μόνο νερό, η πιθανότητα σας να πάθετε καρκίνο στην ζωή σας, μειώνεται κατά 70%. Αυτό έδειξε μια μελέτη του πανεπιστημίου της Βοστώνης, ενώ άλλες μελέτες έδειξαν ψηλότερα ποσοστά. Καθότι τα κύτταρα που πρόκειται να πεθάνουν πρώτα, στην κατάσταση της νηστείας, είναι τα καρκινικά κύτταρα.

Όταν σας κάνουν PET scan, σας δίνουν ραδιενεργή γλυκόζη.

Στην νηστεία έχετε χαμηλή γλυκόζη, χαμηλή ινσουλίνη, συνεπώς τα θρεπτικά που ζητούν τα καρκινικά κύτταρα λείπουν και γι αυτό τα καρκινικά κύτταρα θα πεθάνουν.

Ας μιλήσουμε λίγο για τον καρκίνο. Οι μελέτες έδειξαν ότι εάν ένα άτομο νηστεύσει για 36 ώρες μόνο, και στην συνέχεια πάρει χημειοθεραπεία, στην κατάσταση αυτή, θα ανεχθεί καλύτερα την χημειοθεραπεία, θα έχει λιγότερες παρενέργειες απ’ αυτήν, θα υπάρξει θάνατος των καρκινικών κυττάρων ενώ τα φυσιολογικά σας κύτταρα είναι τώρα πιο ανθεκτικά, και έτσι πολύ λιγότερα θα πεθάνουν. Έτσι λοιπόν αυτό που συμβαίνει όταν νηστεύετε είναι να γίνονται πιο ανθεκτικά τα φυσιολογικά σας κύτταρα. Έτσι όταν τους δίνεις χημειοθεραπεία, μόνο τα αδύνατα κύτταρα θα πεθάνουν, δηλαδή τα καρκινικά. Διότι έχεις ενδυναμώσει με την νηστεία τα φυσιολογικά σου κύτταρα.

Θέλω να εφαρμόσω αυτό το πρωτόκολλο πάνω στην κλινική, στην μονάδα του μυελού των οστών, όπου κάνουμε πολύ χημειοθεραπεία στους ασθενείς εκεί. Αλλά κανείς δεν συμφωνεί με αυτό το σχέδιο. Λένε ότι είναι απάνθρωπο να πεις στους ασθενείς μας να νηστεύσουν, πριν τους δώσεις χημειοθεραπεία. Έτσι λοιπόν τους ταΐζουμε, παθαίνουν ναυτία, μετά κάνουν εμετό και τους δίνουμε Zofran, μετά τους κάνουμε παρεντερική διατροφή. Επειδή δογματικά διδαχθήκαμε ότι πρέπει διαρκώς να ταΐζουμε, να ταΐζουμε, να ταΐζουμε . Αν πάθετε κάτι και μπείτε στο νοσοκομείο μας, θα συνταγογραφήσω να μην πάρετε τίποτα από το στόμα. Μπορεί να σας βάλω ορούς, έτσι ακόμη κι αν κάνετε εμετό δεν θα πάθετε αναρρόφηση. Ξέρετε πόσα περιστατικά αναρρόφησης κάνουμε στο νοσοκομείο κάθε χρόνο;

Και η πνευμονία και όλα αυτά από την αναρρόφηση είναι φοβερά. Επειδή όταν σας ταΐζω με το ζόρι το σώμα σας δεν πεινάει, άρα δεν πρέπει να φάει. Αλλά όχι. Σου φέρνουν τον δίσκο και πρέπει να φας. Δεν χρειάζεται να φας, όταν έχεις ένα λόγο να έχεις ανορεξία, όταν είσαι άρρωστος. Άκουγε τι σου λέει το σώμα σου. Εάν το σώμα σου, σου λέει να μην φας, τότε μην τρως. Δεν πρόκειται να πεθάνεις. Ίσως πεθάνεις από το φαγητό. Έτσι όσον αφορά τον καρκίνο, προβλέπω ότι στα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια θα υπάρχουν βασικές αντικαρκινικές θεραπείες που θα συνδέονται με επικουρική νηστεία. Και αυτό θα έρθει οπωσδήποτε. Βρίσκεται καθ΄οδόν.

Γι πιο άλλο λόγο μπορεί να χρησιμοποιηθεί η νηστεία;

Αυτοάνοσες ασθένειες.

Υπάρχουν πολυάριθμες μελέτες που δείχνουν ότι εάν έχεις ασθένειες φλεγμονώδους εντέρου, ρευματοειδή αρθρίτιδα, λύκο και εξάρσεις τους , τότε νήστευσε για τρεις μέρες.

Είναι η πιο δυναμική αντιφλεγμονώδης πράξη που μπορείς να κάνεις. Διότι πρώτα και κύρια το έντερό σου είναι εντελώς ήσυχο και δεν υπάρχει ενέργεια που χρησιμοποιείται για την πέψη. Οι πηγές ενέργειας του σώματός σου θα χρησιμοποιηθούν να σε διορθώσουν. Πολλές από τις αυτοάνοσες ασθένειες ξεκινούν από το έντερο. Δίνεις στο έντερό σου μια ευκαιρία να θεραπευτεί. Και αποκτάς ηπιότερο το σύνδρομο του διαρρέοντος εντέρου. Έτσι ουσιαστικά η νηστεία σε θεραπεύει δίνοντας στον έντερό σου μια ευκαιρία να θεραπευτεί. Έτσι λοιπόν τα αυτοάνοσα βελτιώνονται.

Ο διαβήτης σίγουρα βελτιώνεται, επειδή σας είπα ότι η αντίσταση στην ινσουλίνη βελτιώνεται.

Το Altzheimer : η καημένη η γιαγιά, δεν μπορούμε να της πάρουμε τον δίσκο, Αλλά μερικές φορές είναι το καλύτερο πράγμα που πρέπει να κάνεις. Δώσε της πολλά υγρά και μην ταΐζεις την γιαγιά για τρεις μέρες. Έχει άνοια και η κοινωνική υπηρεσία θα σε κυνηγήσει. Σας υπόσχομαι πως αν της δίνετε πολλά υγρά και την νηστεύσετε για τρεις μέρες, νευρολογικά θα αρχίσει να ξυπνάει, και η θολούρα στο μυαλό θα φύγει , και η σύγχυση θα βελτιωθεί.

Μπορεί και πρέπει να βελτιωθεί. Γιατί πρέπει να πίνουμε πολύ νερό τις τρεις μέρες της νηστείας; Διότι όλες οι χημικές αντιδράσεις γίνονται στο νερό και διότι έχεις πολλά ούρα όταν νηστεύεις. Μα αφού δεν πίνω και δεν τρώω πολύ, πως συμβαίνει και έχω τόσα ούρα; Αυτό γίνεται επειδή όταν πέφτουν τα επίπεδα της ινσουλίνης σου, η τελευταία δεν κατακρατεί πλέον νερό και το νερό βγαίνει στα ούρα σου. Θα παρατηρήσεις λοιπόν ότι έχεις πολλά ούρα όταν νηστεύεις, γι αυτό χρειάζεσαι να παίρνεις πολύ νερό.

Τι γίνεται με τους ηλεκτρολύτες ;

Οι ηλεκτρολύτες θα διατηρηθούν απ΄τα νεφρά σας, που είναι πολύ καλά στο να κρατούν τους ηλεκτρολύτες. Έτσι υπάρχουν πολλοί ηλεκτρολύτες στο σώμα. Τα νεφρά φροντίζουν να μη χαθεί καθόλου νάτριο ή κάλιο απ το σώμα. Τα νεφρά δεν θα επιτρέψουν να χάσετε νάτριο ή κάλιο. Εάν ξεκινάτε τώρα με μισό πιάτο άδειο, ίσως να έχετε κάποια απώλεια, αλλά μπορείτε να το δοκιμάσετε. Και όταν θα ξαναφάτε , θα σας δώσω κάποιες συμβουλές για το πώς μπορείτε να επανατροφοδοτήσετε τον εαυτό σας. Αλλά είναι ασυνήθιστο να βρεθείτε σε ανισορροπία ηλεκτρολυτών. Εάν όμως βρεθείτε πάρτε μια τζούρα αλάτι σε νερό. Τότε θα δείτε ότι θα βελτιωθούν οι κράμπες σας, η ζαλάδα σας, όπως και οι πονοκέφαλοί σας. Αυτά λοιπόν είναι τα παράπονα που κάνουν πολλοί ασθενείς συνήθως. « Νήστευσα αλλά μετά από 15 ώρες είχα έναν κακό πονοκέφαλο.» Πήγαινε και πιες λίγο νερό με λίγο αλάτι μέσα. Και μπορείτε να πάρετε και αλάτι των Ιμαλάϊων, γιατί έχει και μαγνήσιο ή και άλλα πράγματα μέσα του και θα αισθανθείτε πολύ καλύτερα . Η ζαλάδα συνήθως οφείλεται σε χαμηλή αρτηριακή πίεση, έτσι εάν αισθάνεσαι ζαλισμένος όταν κάνεις νηστεία, δεν οφείλεται στο πεσμένο σου ζάχαρο, αλλά γιατί η πίεση σου είναι χαμηλότερη.

ΚΡΑΜΠΕΣ

Αν κάποιοι ασθενείς παθαίνουν κράμπες, φταίει το αλάτι. Και επίσης το απόγευμα κάντε ένα μπάνιο με άλατα Epsom (MgSO4 ) ή αλείψτε το δέρμα σας με λίγο υγρό μαγνήσιο, και αυτό είναι όλο.

ΠΕΙΝΑ

Κάποιοι άλλοι ασθενείς παραπονιούνται ότι πεινάνε. Η πείνα έρχεται και φεύγει. Υπάρχει ένα σκαμπανέβασμα της γκρελίνης, (η ορμόνη της πείνας που παράγεται στον γαστροεντερικό σωλήνα) σύμφωνα με τους κιρκαδιανούς ρυθμούς. Συνεπώς αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να προσέχεις: « Ναι πεινάω». Πιες λίγο νερό, διεύρυνε το στομάχι σου και θα αισθανθείς καλύτερα.

Μισή ώρα αργότερα η πείνα θα έχει φύγει. Κράτα το μυαλό σου απασχολημένο, κάνε κάτι, κάνε τις δουλειές σου, τελείωσέ τες , και η πείνα σου θα φύγει. Οι ασθενείς δεν εξακολουθούν να πεινούν όλη την μέρα. Απλά αυτό δεν συμβαίνει. Αν λαχταρούν κάτι , πάλι φταίνε όπως σας είπα ήδη, τα αντανακλαστικά του Pavlof , ή είναι εθισμένοι (junky) . Άρα η πείνα έρχεται κι η πείνα φεύγει. Οι περισσότεροι ασθενείς βρίσκουν την δεύτερη μέρα να είναι η δυσκολότερη, και μετά από την τρίτη μέρα και μετά αισθάνονται καλά. Και την 3η και την 4η μέρα της νηστείας αισθάνονται καταπληκτικά. Την 5η μέρα θέλουν να πάνε να τρέξουν, θέλουν να πάνε στο γυμναστήριο, γιατί αισθάνονται θαυμάσια. Πρέπει να ξεπεράσετε αυτήν την δυσκολία που θα εμφανισθεί την δεύτερη μέρα, και θα βελτιωθεί τις επόμενες.

ΔΙΑΛΕΙΜΑΤΙΚΗ ΝΗΣΤΕΙΑ

Ποιος λοιπόν θα κάνει την λάθος νηστεία και ποιος την διαλειμματική; Πρώτον και κύριον, εάν θέλετε να είστε υγιείς, φάτε μια φορά την μέρα. Το περισσότερο δύο φορές ημερησίως σε μια χρονική περίοδο 6-8 ωρών. Αυτό λέγεται διατροφή σε περιορισμένο χρόνο. Αν λοιπόν θέλετε μια γενική συντήρηση ή θέλετε να χάσετε λίγο βάρος, ή θέλετε να μείνετε υγιείς, ή δεν θέλετε να γίνετε διαβητικοί, ή δεν σας αρέσουν οι αρρώστιες του σύγχρονου ανθρώπου, αρχίστε να τρώτε λιγότερο συχνά. Αρχίστε να μαθαίνετε πως τρως μία ή δύο φορές την μέρα, μέσα σε μια περίοδο 6 ωρών. Αν δηλαδή πάρετε γεύμα στις 1μμ , θα πρέπει να πάρετε δείπνο στις 6μμ ή στις 7μμ. Αυτό είναι. Κι όχι μικρογεύματα στα ενδιάμεσα, γιατί κάθε μικρογεύμα (σνακ) θα αυξήσει τα επίπεδα της ινσουλίνης σας, και θα σπάσει την νηστεία καθώς και την κετογένεση σας. Έτσι λοιπόν σε ημερήσια βάση, θα σας δώσει λιγάκι από αυτοφαγία, λιγάκι κέτοση, και θα καίτε λίπος.

Το σώμα σας θα μάθει να παίρνει τροφή όταν τρώτε, και μετά να καίει το γλυκογόνο και μετά για περίπου 4 ώρες θα τραβάει έξω το λίπος. Έτσι θα ξεκινήσει ένας ωραίος κύκλος εκεί. Και μετά μια φορά την εβδομάδα μπορείτε να το επεκτείνετε περισσότερο, αποφεύγοντας το απογευματινό γεύμα. Έτσι αντί για 24ωρη νηστεία θα γίνει 36ωρη νηστεία. Μια φορά την εβδομάδα. Αυτό θα δώσει μια τεράστια ώθηση στο ανοσοποιητικό σας. Θα δείτε ότι δεν θα κολλάτε γρίπη, το ανοσοποιητικό θα βελτιωθεί, γιατί τώρα τα ανοσοκύτταρά σας είναι νέα, καθότι τα βλαστοκύτταρα σας τα έφτιαξαν. 36 ώρες είναι ένας μαγικός αριθμός. Και είναι διαρκές. Να πεις σε κάποιον να κάνει 3ήμερη ή 5ήμερη νηστεία είναι σκληρό.

Αλλά οι άνθρωποι τα έχουν κάνει. Κάποιοι απ’ τους ασθενείς μας έχουν κάνει 7ήμερη νηστεία. Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι με τους οποίους συνεχώς επικοινωνώ με το I-phone μου, που κάνουν 14ήμερη νηστεία. Αλλά αυτοί το κάνουν γιατί έχουν κάποιες ασθένειες.

Έχουν δηλαδή χρόνιες ασθένειες που θέλουν να τις ξεφορτωθούν. Και το κάνουν. Αλλά δεν το κάνουν για πολύ. Κάνουν μια 7ήμερη νηστεία κάθε έξη μήνες. Κι αυτό είναι. Τον υπόλοιπο καιρό κάνουν δίαιτα περιορισμένης διάρκειας (διαλειμματική). Διότι έχουν αυτές τις χρόνιες αρρώστιες, ή Alzheimer’s ή διαβήτη ή έχουν ήδη δύο καρκίνους ή θέλουν να χάσουν πολύ βάρος και θέλουν να ξεφορτωθούν τα ψηλά επίπεδα ινσουλίνης.

Έτσι λοιπόν το να τρώτε σε μια χρονική περιορισμένη διάρκεια, είναι καλό για όλους. Νομίζω ότι η ζωή μας τριγυρίζει πολύ γύρω από το φαγητό. Και μας έχει τρομάξει η βιομηχανία και όλη αυτή η βλακεία που κυκλοφορεί. Υπάρχει όμως μια αναπτυσσόμενη κοινότητα που το καταλαβαίνει αυτό.

Η ΧΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΝΗΣΤΕΙΑΣ

Θέλω τώρα να σας δώσω λίγη χημεία. Πως λοιπόν το σώμα ξέρει ότι δεν έφαγες; Γιατί όλοι νομίζετε ότι γι αυτό ευθύνεται το σάκχαρο. Εάν πέφτει αυτό, τότε το σώμα μου ξέρει ότι δεν έφαγα. Το σώμα σου γνωρίζει τι έφαγες. Πως το σώμα γνωρίζει τι έφαγες; Πόση πρωτεΐνη, πόσο λίπος, πόση ζάχαρη; Είναι πολύ πολύπλοκο. Όμως ένα κριτήριο είναι το συνένζυμο NAD ( νικοτινάμιδο-αδένινο –δινουκλεοτίδιο, κεντρικό συνένζυμο του μεταβολισμού), που είναι ένα μικρό μόριο μέσα στα κύτταρά σας. Το σώμα παρατηρεί τον λόγο NAD/NADH οποίος καθορίζεται κατά πολύ από το πόσο μεταβολισμός λίπους συμβαίνει μέσα στο κύτταρό σας, που γίνεται στα μιτοχόνδρια, και πόση γλυκόλυση συμβαίνει στο κυτταρόπλασμά σας. Αλλά κατά κύριο λόγο, δεν χρειάζεται να τον ξέρεις (τον λόγο). Εκείνο που χρειάζεται να γνωρίζεις είναι ότι το σώμα σου ξέρει τι έφαγες. Όταν είσαι σε μια κατάσταση νηστείας, τι κύτταρο κινητοποιεί μια χούφτα ένζυμα, που λέγονται sirt 1 μόρια ( σιρτουίνες), τα οποία αυξάνουν στο σώμα σας. Και σε αυτήν κατάσταση ενώνονται με ακετυλομάδες :

Γιατί αυτό είναι σημαντικό; Όταν τα μόρια SIRT είναι ανεβασμένα, ενώνονται με ακετυλομάδες στις ιστόνες σας ( οι πρωτεΐνες που μπλέκονται και στηρίζουν την δομή του DNA). Προσέξτε με λίγο, γιατί αυτό είναι καταπληκτικό κι αν μάθετε την γνώση πίσω απ’ αυτά θα σας ενθουσιάσει και θα θελήσετε να κάνετε νηστεία. Έχετε λοιπόν την πλήρη ανάπτυξη του DNA σας, απ’ το οποίο μόνο ένα μέρος εκφράζεται σε πρωτεΐνες, λιγότερο από 1%. Το υπόλοιπο DNA σας καλύπτεται από ιστόνες, που είναι σαν ελατήριο πάνω από το DNA σας, έτσι ώστε να μην είναι εκτεθειμένο.

Αυτό λοιπόν που το ένζυμο SIRT κάνει είναι να ενώνεται με τις ακετυλομάδες και να ξετυλίγει τις ιστόνες, σε συγκεκριμένα σημεία του DNA σας. Έτσι λοιπόν αυτό το κομμάτι του DNA μπορεί πλέον να κάνει πρωτεΐνες.

Αλλάζει λοιπόν η γενετική σας έκφραση, επειδή τώρα κάνετε νέες πρωτεΐνες. Βλέπετε λοιπόν πως η δίαιτά σας επηρεάζει γονίδια τα οποία τώρα μπορούν να εκφραστούν, δηλαδή να κάνουν πρωτεΐνες, οι οποίες μεταφέρουν την επίδρασή τους στο σώμα σας. Έτσι λοιπόν το ένζυμο SIRT-1 ουσιαστικά ενεργοποιεί ένα γονίδιο που λέγεται FOX O3 γονίδιο. Αυτό το γονίδιο ενεργοποιεί , πολλά άλλα γονίδια τα οποία ενεργοποιούν όλα τα αντιοξειδωτικά γονίδια στο σώμα σας. Κι αυτό γίνεται φυσιολογικά, κι έτσι δεν χρειάζεται να πάτε και να αγοράσετε βιταμίνη C, βιταμίνη E και όλα τα σχετικά. Το γονίδιο FOX O3 ενεργοποιείται επίσης από τον κουρκουμά . Νομίζεται ότι ο κουρκουμάς είναι αντιοξειδωτικό; Ναι είναι επειδή ενεργοποιεί συγκεκριμένα γονίδια μέσω μηχανισμού. Μόνος του ο κουρκουμάς δεν έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Γιατί ψάχνω τα επίπεδα της βιταμίνης D3 σε όλους στο γραφείο μου ; Επειδή μία από τις πιο σπουδαίες βιταμίνες που εμπλέκεται στην έκφραση των γονιδίων είναι η βιταμίνη D. Εάν είστε ελλειμματικοί στην βιταμίνη D , η έκφραση των γονιδίων σας θα είναι μειονεκτική.

Όταν λοιπόν δεν τρώτε ή όταν είστε άρρωστοι, το γενετικό υλικό του σώματος σας δεν μπορεί να αποκαλυφτεί με κανονικό τρόπο όπως θα έπρεπε. Όταν λοιπόν δεν έχετε βιταμίνη D είστε προβληματικοί στο να επισκευάσετε το σώμα σας, επειδή είστε ελλειμματικοί στην βιταμίνη D. Και μπορώ να σας πω στα σίγουρα, ότι το 90 % απ’ όσους βρίσκονται σ’ αυτήν την αίθουσα είναι ελλειμματικοί στην βιταμίνη D . Γι αυτό όλοι σας θα πρέπει να ψάχνετε το επίπεδο της βιταμίνης σας D, και θα πρέπει να παίρνετε βιταμίνη D3 αν είστε χαμηλά, και δεν κάθεστε 10 λεπτά στον ήλιο κάθε μέρα. Πρέπει να το κάνετε αυτό. Δεν μπορείτε να υποθέσετε το επίπεδο της βιταμίνης σας D. Xρειάζεται να το ελέγξετε, διότι η βιταμίνη D εμπλέκεται σε 300 αντιδράσεις που οι περισσότερες έχουν να κάνουν με γενετική έκφραση.

Προς θεού θέλω να το ξέρω. Γιατί θέλω το σώμα μου να έχει την καλύτερη γενετική έκφραση και τα γονίδιά μου να είναι ευαίσθητα σε ότι συμβαίνει.

Έτσι λοιπόν το γονίδιο FOX O3 είναι πολύ σημαντικό αντιοξειδωτικό γονίδιο, και μετά είναι το επόμενο γονίδιο κάνει επισκευή του DNA. Δηλαδή ενεργοποιεί τον μηχανισμό επισκευής του DNA. Καθότι το DNA μας βομβαρδίζεται κάθε μέρα από ραδιενέργεια, από τοξίνες, από τροφές που το κάνουν να καταρρέει, κάθε μέρα. Γι αυτό γερνάω.

Σας κάνει νέους γιατί το γονίδιο Fox O3 επισκευάζει το DNA σας. Κάνει τα τελομερή σας λιγότερο μικρά, και μένουν ωραία και μακριά, καθότι τα τελομερή είναι πολύ σημαντικά.

Γιατί όσο πιο μακριά είναι τόσο περισσότερο θα ζήσετε.

Η απόπτωση είναι ο προγραμματισμένος θάνατος των κυττάρων και το γονίδιο Fox O3 ελέγχει κι αυτό.

Την κάθαρση των γηρασμένων κυττάρων την κάνει η αυτοφαγία. Γιατί δεν θέλετε τα παλιά κύτταρα που γυροφέρνουν στο σώμα σας. Μετά έρχεται η δομή των πρωτεϊνών και η συντήρησή τους. Εδώ έχουμε την ασθένεια Altzheimer όπου τα εγκεφαλικά κύτταρα δεν δουλεύουν πολύ καλά. Και γιατί γίνεται αυτό; Διότι εκεί υπάρχει ένα πρωτεϊνικό υλικό που κτίζεται μέσα τους και κάπως χαλάει τους μηχανισμούς των εγκεφαλικών κυττάρων. Αυτό λέγεται αμυλοειδής απόθεση.

Και μετά έχουμε την κινητοποίηση των βλαστοκυττάρων, τον εγκεφαλικό νευροτροπικό παράγοντα, όλα αυτά τα πράγματα που ήδη αναφέρθηκαν, γίνονται δια μέσου του μηχανισμού του γονιδίου Fox O3. Και προκειμένου να έχετε καλό Fox O3 χρειάζεται να έχετε βιταμίνη D στο σύστημά σας, και να τρώτε την σωστή τροφή. Και σωστή τροφή σημαίνει όχι κατεργασμένη τροφή. Όλα αυτά που υπήρχαν πριν 2,5 εκατομμύρια χρόνια. Λαχανικά , κάποια φρούτα.

Θα μιλήσω για τα φρούτα, κάποια απ’ τα οποία είναι υπερεκτιμημένα. Στο τέλος του καλοκαιριού , στο φθινόπωρο, υπάρχει μεγάλη παραγωγή σε φρούτα, και εσύ υποτίθεται ότι πρέπει να φας αυτά τα φρούτα , με την φρουκτόζη τους μέσα , για να βγάλεις τον χειμώνα.

Αλλά ο χειμώνας δεν έρχεται ποτέ. Και εσύ συνεχίζεις να τα τρως σ’ όλη την διάρκεια του έτους, συνεχίζοντας να παίρνεις βάρος. Τα φρούτα είναι καλά για σένα αλλά χρειάζεσαι ένα φρούτο την μέρα, διαλέγοντας το πιο πολύχρωμο. Αλλά σας παρακαλώ μην τρώτε 5 ή 6 φρούτα ημερησίως, γιατί αυτό είναι τρελό. Και φάτε φρούτα που έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Φρούτα με ψηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι : το καρπούζι, το πεπόνι, το ακτινίδιο, τα σταφύλια, οι μπανάνες 50-50, αλλά τα καλά φρούτα είναι τα : βερύκοκα, ροδάκινα ,δαμάσκηνα, αχλάδια . Όλα αυτά είναι πολύ καλά για σας , διότι έχουν και υψηλή φυτική ίνα καθώς και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Τώρα ας δούμε ποιος άλλος παράγων σε βοηθά να εκφράσεις το Sirt-1 καλύτερα. Τα Ω-3 .

Τώρα καταλαβαίνετε γιατί είμαι τόσο εμμονικός με τα επίπεδα των Ω-3. Να σας πω ότι το 95% από όλους εσάς είστε ελλειμματικοί σε Ω-3. Μπορεί να μην έχετε απόλυτη έλλειψη σε Ω3, αλλά το κλάσμα σας Ω3 : Ω6 είναι εκτός περιοχής. Ιδανικά θα πρέπει να είναι 1:1, αλλά στοιχηματίζω ότι για τους περισσότερους από σας ο λόγος είναι 1: 20. Γιατί τα Ω6 βρίσκονται σε όλα τα φυτικά σπορέλαια. Τα Ω3 και τα Ω6 συναγωνίζονται για το ίδιο υπόστρωμα. Εάν καταναλώνεις ιχθυέλαιο είναι εντάξει, αλλά εάν ταυτόχρονα παίρνεις και φυτικά έλαια δεν έχει νόημα. Επιπλέον τα Ω3 επιμηκύνουν τα τελομερή σας , όπως ακριβώς κάνει η βιταμίνη D.

Tι άλλο επιμηκύνει τα τελομερή σας και βοηθά το DNA σας; Ο διαλογισμός . Ενώ η απώλεια ύπνου τα μικραίνει. Η μελατονίνη αποτρέπει τον καρκίνο, αλλα ενεργοποιεί και το γονίδιο Fox-O3. Αν λοιπόν δεν έχετε μελατονίνη, δεν θα έχετε καλό ύπνο το βράδυ, και δεν θα έχετε αναζωογόνηση. Τώρα γνωρίζουμε τον μηχανισμό, γιατί γερνάμε γρήγορα. Γιατί κοιμάστε μόνο 3 ώρες κάθε νύκτα ή κάνετε νυχτερινές βάρδιες και ο βραδυνός σας ύπνος καθίσταται εντελώς δυσλειτουργικός.

Τώρα ξέρετε ότι το σώμα σας είναι πολύ έξυπνο, κι αυτό που τρώτε αμέσως αλλάζει την γενετική σας έκφραση. Το σκεφτήκατε ποτέ αυτό; Εγώ δεν το είχα σκεφτεί αυτό, μέχρι που έκανα αυτήν την έρευνα, όταν πριν 6-7 χρόνια, άρχισα να ερευνώ τα σχετικά με την δίαιτα.

Πριν σκεφτόμουνα ότι με την δίαιτα θα αλλάξω τις ορμόνες μου, την χολεκυστοκίνη, την ινσουλίνη μου. Αλλά ότι θα άλλαζε η γενετική μου έκφραση με το κάθε γεύμα που έτρωγα δεν το είχα φανταστεί. Είναι πολύ εμψυχωτικό να το ξέρεις αυτό. Μην το ξεχάσετε και διαδώστε το.

ΠΡΩΤΕΙΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Όταν λοιπόν τρώτε πρωτεΐνες, παράγεται ένα πράγμα σα που λέγεται ινσουλινικός παράγων ανάπτυξης 1 ( Insulin like growth factor 1, IGF 1) Αυτό είναι μια απαγορευτική ανακοίνωση για σας: Πάρα πολύ πρωτεΐνη θα παράξει πολύ IGF 1, και αυτό θα ενεργοποιήσει την m-TOR , που είναι πρωτεϊνική κινάση όπως αναφέραμε νωρίτερα, κι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την ριβοσωμική παραγωγή για περισσότερες πρωτεΐνες, το οποίο είναι καλό. Όταν τρως πρωτεΐνες κάνεις περισσότερους μυς κι αυτό είναι εντάξει. Αλλά ταυτόχρονα θα έχεις κυτταρικό πολλαπλασιασμό, πράγμα όμως που αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η δίαιτα υψηλής πρωτεΐνης αυξάνει τον κίνδυνο του καρκίνου.

Nομίζω ότι αυτά τα δεδομένα είναι αναμφισβήτητα. Έχει αποδειχθεί στα ζώα, και τώρα σε κάποιες ανθρώπινες μελέτες. Η m-TOR επίσης μειώνει την αυτοφαγία. Έτσι εάν βρίσκεσαι σε δίαιτα υψηλής πρωτεΐνης, και νομίζετε ότι πετυχαίνετε την αυτοφαγία, στην πράξη την ακυρώνεται λόγω της m-TOR. Κι αυτό το ανέφερα νωρίτερα στην ομιλία μου. Πόση λοιπόν πρωτεΐνη πρέπει να παίρνετε; Όχι πολύ. Πόσο δηλαδή; Δεν βρίσκεστε στην ανάπτυξη, ούτε σε γαλακτοφορία, όλοι έχετε περάσει την εφηβεία, δεν είστε bodybuilders. Χρειάζεστε 0.70 γραμμάρια ανά κιλό βάρους.

Εγώ είμαι 70 κιλά , άρα χρειάζομαι περίπου 50 γραμμάρια πρωτεΐνης, και παίρνω αρκετές πρωτεΐνες με την κανονική μου δίαιτα. Το να παίρνετε συμπληρώματα πρωτεΐνης δεν είναι καλή ιδέα. Κόψτε το. Όλοι το έχουμε κάνει, ακόμη κι εγώ στο παρελθόν. Τα επίπεδα του σακχάρου σας θα ανέβουν, ενεργοποιεί την παραγωγή ινσουλίνης, το IGF αυξάνει και θα προξενήσει σύνθεση πρωτεΐνης και έχει κίνδυνο καρκίνου ενώ παράλληλα μειώνει την αυτοφαγία. Μόλις είδατε πόσο σημαντική είναι η αυτοφαγία, κι αυτό το πράγμα την ακυρώνει. Μην τρώτε πρωτεϊνικές μπάρες, γιατί δεν τις χρειάζεστε, και η φύση δεν σας δίνει πρωτεΐνες από μόνες τους. Σας τις δίνει με την μορφή κρέατος. Αν θέλετε πρωτεΐνες, πηγαίνετε και φάτε λίγο κρέας. Φάτε κοτόπουλο ή ψάρι. Και σιγουρευτείτε ότι είναι ωραίο και άπαχο, και δεν ταΐστηκε με καλαμπόκι, γιατί τότε θα είναι γεμάτο με Ω-6 λιπαρά. Η ινσουλίνη είναι σαν την ορμόνη ανάπτυξης (Growth Hormone) . Υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων στο Εκουαντόρ και έχουν το λάθος σύνδρομο , το οποίο είναι μια μετάλλαξη ενός γονιδίου. Και αυτό σημαίνει ότι ο υποδοχέας της ορμόνης ανάπτυξης έχει μια μετάλλαξη και συνεπώς δεν δουλεύει πολύ καλά. Σαν αποτέλεσμα αυτοί οι άνθρωποι είναι πολύ κοντοί και λίγο κοντόχοντροι. Αλλά ζουν μέχρι τα 110, δεν παθαίνουν ποτέ καρκίνους, ούτε έχουν ανεβασμένη πίεση και όλα οφείλονται σ’ αυτήν την μετάλλαξη του υποδοχέα της ορμόνης ανάπτυξης. Γι αυτό λέμε, ότι αν θες αυτού του είδους την φυσιολογία , κόψε το ποσό της πρωτεΐνης, Είναι υπερεκτιμημένο γιατί πας στο εστιατόριο και όταν παραγγέλνεις την σαλάτα σου, η πρώτη ερώτηση σου είναι για την πρωτεΐνη. Όχι ευχαριστώ, δεν χρειάζομαι καθόλου πρωτεΐνη στην σαλάτα μου. Αλλά πάντα σε ρωτάνε γι αυτό. Δεν λέω ότι δεν πρέπει να ρίξεις λίγο ψημένο κοτόπουλο στην σαλάτα σου. Μπορείς να το κάνεις αυτό. Αλλά βάλτο στο σύνολο του πόση πρωτεΐνη τρως ημερησίως, και παρακαλώ μην συμπληρώνεις κι άλλο, εκτός κι αν είσαι άρρωστος, εκτός κι αν έχεις γαστροεντερικά προβλήματα και είσαι αδυνατισμένος, ή εάν τα δόντια σου είναι άσχημα.

Εάν είσαι άρρωστος πιθανόν να χρειαστείς λίγη πρωτεΐνη. Οι περισσότεροι όμως από εμάς δεν την χρειάζονται. Το 99% από εμάς δεν την χρειάζονται. Σ αυτούς τους ασθενείς παρατηρούνται πολύ χαμηλά επίπεδα ινσουλίνης, χαμηλά επίπεδα ινσουλινικού παράγοντα ανάπτυξης ( IGF ) . Συνεπώς έχεις χαμηλότερο διαβήτη, χαμηλότερο καρκίνο σ’ αυτούς τους ασθενείς. Συνεπώς διαφορετικές δίαιτες ανάβουν και σβήνουν αυτά τα γονίδια. Όταν τρώτε σάκχαρα ενεργοποιείτε ένα γονίδιο που λέγεται Ras-PKA, και πρόκειται για μια πρωτεϊνική κινάση , η οποία πάλι ενεργοποιεί την αυτοφαγία, αυξάνει την παραγωγή ινσουλίνης, και βασικά σε κάνει να έχεις φλεγμονές, γιατί ενεργοποιεί όλα αυτά τα πράγματα. Η ζάχαρη προκαλεί φλεγμονές στο σώμα μας. Η φρουκτόζη προκαλεί αντίσταση της ινσουλίνης στο συκώτι. Συνεπώς η ζάχαρη είναι πάρα πολύ άσχημη για σας. Είναι ένα δηλητήριο. Δεν είναι κάτι φυσικό, ποτέ δεν βρέθηκε στην φύση. Είναι μια εντελώς κατεργασμένη τροφή. ( Σημ. Μετ. ΟΜΩΣ : Sucrose occurs naturally in sugarcane, sugar beets, sugar maple sap, dates, and honey.)

Είναι τόσο κατεργασμένη, όσο όλα τα κατεργασμένα τρόφιμα που τρώτε. Ο κόσμος όμως νομίζει ότι πρόκειται για φυσικό σάκχαρο. Είναι εντελώς κατεργασμένη.

ΓΗΡΑΝΣΗ

Εάν δεν θέλετε καρκίνο, καρδιακά, διαβήτη, φλεγμονώδεις ασθένειες των εντέρων, τότε … μην γεράσετε. Γιατί το λέω αυτό; Υπάρχει πολύ αλήθεια γι αυτό που θα πω εδώ. Όλες αυτές οι ασθένειες είναι ασθένειες της γήρανσης. Εάν μπορέσετε να επιβραδύνετε την γήρανση δεν θα πάθετε αυτές τις ασθένειες. Ποιος λοιπόν είναι ο καλύτερος τρόπος να μείνετε νέοι;

Σας το είπα ήδη: Νηστεύοντας. Κρατείστε το βάρος σας χαμηλά, τρώτε τις σωστές τροφές και τότε το γενετικό σας υλικό θα παραμείνει νέο. Θα παραμείνετε νεώτεροι και δεν θα πάθετε αυτές τις 5 αρρώστιες. Γερνάτε πρόωρα. 30ντάρηδες και 20άρηδες έρχονται στο γραφείο μου, και είναι σαν 50ντάρηδες. Λόγω του τρόπου ζωής: το τι τρώνε, το lifestyle, ο τρόπος του ύπνου, ο τύπος του stress. Όλα όσα λέω είναι επίσης αντιγηραντικά. Σημαίνει αυτό ότι είμαι γιατρός της αντιγήρανσης; Είμαι. Αλλά υπάρχουν κι άλλοι πολλοί άνθρωποι στην κλινική που κάνουν αντιγήρανση. Είμαι όμως ένας διαφορετικός γιατρός αντιγήρανσης.

Το κάνω μόνο φυσικά, και γνωρίζω όλη την επιστήμη πίσω απ’ αυτό. Δεν πρόκειται λοιπόν να σας συμβουλεύσω να πάτε να αγοράσετε μια ειδική κρέμα , και να την βάλετε πάνω σας ή να πιείτε ένα ειδικό αφέψημα, διότι αυτά δεν είναι φυσικά. Αν θέλετε να είστε φυσιολογικοί ( natural), δεν θα πάτε σ’ αυτούς τους προμηθευτές με τα φάρμακα και τις κρέμες. Δεν έχω τίποτα να σας πουλήσω. Έχω βιταμίνη D στο γραφείο μου και βιταμίνη Κ2.

Όλοι θα πρέπει να παίρνετε και βιταμίνη Κ2 γιατί αυτή παίρνει το ασβέστιο από τους ιστούς σας και το βάζει στα οστά σας όπου ανήκει. Πως δημιουργείται έλλειψη στην βιταμίνη Κ2 ;

Επειδή κάνετε δίαιτα χαμηλών λιπαρών. Δεν έχετε λιπαρά κι έτσι δεν μπορείτε να απορροφήσετε βιταμίνη Κ. Δεν έχετε λίπος , και δεν μπορείτε να απορροφήσετε βιταμίνη D.

Πως νομίζετε ότι γίνατε ελλειμματικοί στην βιταμίνη D ; Επειδή ακολουθείτε την τρέλα των χαμηλών λιπαρών. Συνέβαλε στην διατροφική σας ανεπάρκεια. Όταν κάνατε δίαιτα υψηλή σε υδατάνθρακες, κάτι που μας είπε η κυβέρνηση να κάνουμε, γιατί πηγαίνοντας σε μια δίαιτα χαμηλών λιπαρών τα υποκαταστήσαμε όλα με υδατάνθρακες και έτσι γίναμε μια διατροφική έρημος. Γιατί έτσι πάψαμε να παίρνουμε όλα τα καλά πράγματα. Καθότι όταν τρως φυσικά λίπη με φυσικούς τρόπους , π.χ. ένα κομμάτι ψάρι, η κρέας ή λαχανικά, τα παίρνετε με όλα όσα έχει μέσα του. Έτσι οι λιποδιαλυτές βιταμίνες A,D,E,K θα απορροφηθούν με το φυσικό λίπος. Και το χρειάζεστε. Και έτσι γινόταν πάντα 2,5 εκ. χρόνια πριν. Ποιοι είστε εσείς που θέλετε να το αλλάξετε στο τελευταίο msec της ζωής σας, στην εξέλιξή σας;

Ας μιλήσουμε για αυτό. Πόσες γενιές υπήρξαν πριν από εσάς; Αυτό θα σας ανοίξει τα μάτια. Στα 2,5 εκ, χρόνια, υπήρξαν 100 χιλιάδες γενιές και φτάσαμε στον Homo Sapiens. Πόσες γενιές πέρασαν από τότε που καθιερώθηκε η γεωργική καλλιέργεια; Μονάχα 600 γενιές. 600 γενιές τρέφονταν με τα οφέλη της γεωργικής επανάστασης. Και τι έγινε με την βιομηχανική επανάσταση, που άλλαξε ακόμη πιο πολύ τα πράγματα; Πόσες γενιές πέρασαν από την βιομηχανική επανάσταση; Μόνο 10. Δεν έχεις πιθανότητες επιβίωσης. Γιατί το γενετικό σας υλικό δεν έχει καμιά πιθανότητα να αλλάξει μέσα σε 10 γενιές. Συνεπώς δραστικά αλλάξαμε τον τρόπο ζωής , δραστικά αλλάξαμε την δίαιτά μας , και τώρα περιμένουμε μέσα σε 10 γενεές να αλλάξει το γενετικό μας υλικό. Εάν είστε τυχεροί και παράγετε με σοφό τρόπο, πιθανόν μετά από 1000 γενιές από σήμερα, τα παιδιά σας θα προσαρμοστούν σ’ αυτήν την νέα δίαιτα. Όμως τώρα δεν έχετε καμιά ευκαιρία. Μείνετε σ’ αυτήν την δίαιτα, μείνετε σ’ αυτό το lifestyle και μετά από 1000, 2000 ή 3000 γενιές το νέο ανθρώπινο όν θα προσαρμοσθεί στην σημερινή τροφή.

Μίλησα ήδη για τις βιοχημικές αλλαγές κατά την νηστεία και σας είπα ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε, όταν θα αρχίσετε το διαιτητικό σας πρόγραμμα, είναι να κόψετε τους υδατάνθρακες. Δεν μπορείτε να μπείτε σε ένα πρόγραμμα νηστείας με κανονική δίαιτα. Θα πρέπει να κόψετε τους υδατάνθρακες και να αποφύγετε τα άγνωστα κατεργασμένα τρόφιμα.

Όχι ποτά , παρά μόνο νερό, τσάι και καφέ αλλά χωρίς γάλα ή κρέμα. Μπορείτε να προσθέσετε λίγο γάλα καρύδας. Μπορείτε να καταναλώσετε τα MCT oils (Λάδι καρύδας που περιέχει μέτριας αλυσσίδας τριγκυκερίδια) που θα γιατρέψουν για λίγο την πείνα σας και θα σας δώσουν ευχαρίστηση.

Σύνδρομο επανατροφοδότησης (ΣΕ)

Σημ, Μετ. : Τι είναι το σύνδρομο refeeding;

Το Refeeding είναι η διαδικασία επανεισαγωγής τροφής μετά από υποσιτισμό ή λιμοκτονία. Το σύνδρομο Refeeding είναι μια σοβαρή και δυνητικά θανατηφόρα κατάσταση που μπορεί να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια του refeeding Προκαλείται από ξαφνικές αλλαγές στους ηλεκτρολύτες που βοηθούν το σώμα σας να μεταβολίσει τα τρόφιμα. Είναι δύσκολο να προσδιοριστεί η συχνότητα εμφάνισης του συνδρόμου refeeding, καθώς δεν υπάρχει τυπικός ορισμός. Το σύνδρομο Refeeding μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε.

Ωστόσο, συνήθως ακολουθεί μια περίοδο:

 υποσιτισμός  νηστεία  ακραία δίαιτα  πείνα  πείνα

Ας υποθέσουμε ότι αποφασίζετε να κάνετε μια 3ήμερη ή 4ήμερη νηστεία. Σας προειδοποιώ ότι όταν ξεκινήσετε να ξανατρώτε πάλι (μετά την νηστεία σας), πιθανόν να έχετε πρόβλημα.

Γιατί εάν είστε ελλειμματικοί στα φωσφορικά, καθότι διατροφικά βρίσκεστε στην standard αμερικάνικη διατροφή, και δεν έχετε αρκετά φωσφορικά στο σώμα σας , που αποθηκεύονται στην μεγαλύτερη αποθήκη που είναι τα οστά σας , τότε έχετε οστεοπενία. Πως γίνεται και τόσος κόσμος έχει οστεοπενία; 30χρονες γυναίκες έρχονται στο γραφείο μου και παραπονούνται για οστεοπενία. Πως γίνεται; Είναι φοβερό. Να ζεις στην Φλόριντα και να έχεις οστεοπενία !!!! Προφανώς όταν κάνει ανατροφοδότηση ( δλδ όταν ξανατρώει) θα έχει έλλειψη φωσφορικών, διότι ξαφνικά πηγαίνουν βλαστοκύτταρα εάν απαιτούνται δομικές μονάδες. Και μία από τις δομικές μονάδες είναι τα φωσφορικά.

Αναπληρώνονται τα κύτταρα που έχουν πεθάνει. Διότι όταν νηστεύετε έχετε τρομερή αδυναμία και πόνο μυών, κι αυτό οφείλεται σε έλλειψη φωσφορικών. Όταν αυτό συμβαίνει πρέπει να πάτε να αγοράσετε λίγο ζωμό οστών (bone broath) . Όλοι σας πρέπει να μάθετε να κάνετε τέτοιο ζωμό. Οι Ινδιάνοι τον έκαναν χρόνια. Βάζετε λίγα κόκκαλα και τα μαγειρεύετε. Αν είστε χορτοφάγοι μπορείτε να το κάνετε με λαχανικά. Αλλά είναι πολύ-πολύ χρήσιμο. Μπορείτε να το πάρετε ακόμη κι όταν νηστεύετε. Διότι έχει πολύ γλυκίνη μέσα του, έχει πολλά φωσφορικά και πολλά μεταλλικά στοιχεία και μαγνήσια. Έτσι θα σε βοηθήσει να ξεπεράσεις κάποια απ’ τα προβλήματα σου. Μάθετε πώς να κάνετε αυτόν τον ζωμό οστών, και μην τον αγοράζετε έτοιμο, γιατί υπάρχουν και πολλές συνταγές. Το αγαπημένο μου βιβλίο που χρησιμοποιώ εγώ, είναι του Jason Fung, που είναι νεφρολόγος στον Καναδά, και παρακολουθεί όλους αυτούς τους διαβητικούς βαρέος τύπου, κάνοντας καταπληκτική δουλειά. Τους μαθαίνει όλα τα κόλπα του ώστε να έχουν επιτυχίες.

Έτσι το κάλιο , το μαγνήσιο και τα φωσφορικά μπορεί να πέσουν, κι έτσι με την ανατροφοδότηση να είστε προσεκτικοί, και να χρησιμοποιείτε ζωμό οστών στην διάρκειά της.

ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΝΗΣΤΕΙΑ

Όταν νηστεύετε, εάν παίρνετε φάρμακα για τον διαβήτη, θα παράξουν μια πτώση στο επίπεδο του σακχάρου, και μπορεί να είναι επικίνδυνη πτώση του επιπέδου του σακχάρου.

Ειδικά την ινσουλίνη δεν θα πρέπει να την παίρνετε. Glucorite ή Glipizide δεν θα πρέπει να παίρνονται. Μην το κάνετε χωρίς να το ξέρει ο γιατρός σας. Αν είστε διαβητικός ο γιατρός σας πρέπει να το ξέρει. Εάν ο γιατρός σας δεν εγκρίνει την νηστεία ίσως πρέπει να βρείτε κάποιον άλλο. Δεν είναι κακό. Οι γιατροί είναι καλοί, αλλά διδάχθηκαν να θεραπεύουν αρρώστιες. Πρώτα αρρώστησε και ξέρω τι θα κάνω με σένα. Αλλά εσείς θέλετε να μείνετε υγιείς. Έτσι λοιπόν το θέμα δεν είναι ότι δεν θέλουν να σας βοηθήσουν, απλά δεν ξέρουν πώς να αντιμετωπίσουν αυτήν την κατάσταση. Θα σας πω τι θα κάνω εγώ με τους ασθενείς μου. Θα σταματήσω αμέσως την ινσουλίνη. Όχι άλλη ινσουλίνη, και θα σταματήσω το Glucoride ή οποιονδήποτε άλλο παράγοντα ρίχνει το σάκχαρο του αίματος, εκτός από απ’ το Metformin. Αυτό το κρατώ. Και μετά τους λέω να μετράνε το σάκχαρο. Για δύο ή τρεις μέρες μπορεί να κάνουν ψηλό σάκχαρο, αλλά αυτό δεν θα τους βλάψει. Αν δεις, αυτό που σε βλάπτει περισσότερο είναι το ψηλό επίπεδο ινσουλίνης. Εάν το επίπεδο της γλυκόζης σου είναι λίγο ψηλό, Ο.Κ. Αυτό μπορεί να γλυκοσυλιώσει κάποιες πρωτεΐνες σου, αλλά αυτό είναι παροδικό, και δεν θα σε βλάψει μακροπρόθεσμα. Αλλά η ινσουλίνη θα σε βλάψει. Και για τους περισσότερους απ’ αυτούς, μετά την νηστεία , αισθάνονται καλύτερα, και μπορούν να βγουν απ’ την ινσουλίνη. Θα πρέπει να βγουν απ’ την ινσουλίνη.

Το πρόβλημα με τους γιατρούς, του εαυτού μου συμπεριλαμβανομένου, είναι ότι είμαστε τόσο πολυάσχολοι, ώστε ιδανικά θα ήθελα να σε δω να νηστεύεις, και θα σε δω σήμερα, και θα ήθελα να σε ξαναδώ σε κανά δυο μέρες πάλι, τουλάχιστον. Εάν σου κόψω την ινσουλίνη, ίσως θα πρέπει να σου παίρνω το σάκχαρό σου κάθε μέρα, τουλάχιστον 4 φορές. Και να μου δίνεις αναφορά, να τηλεφωνείς στο γραφείο μου, και να λες όλα τα σχετικά για το σάκχαρό σου στην νοσοκόμα, ώστε να έχω στενή παρακολούθηση.

Το πρόβλημα είναι ότι το σύστημά μας είναι τόσο σπασμένο ώστε οι περισσότεροι γιατροί δεν μπορούν να το κάνουν αυτό. Αν προσπαθήσουν να το κάνουν θα καταρρεύσουν. Γιατί δεν υπάρχει αποζημίωση γι αυτό. Είναι πραγματικά απαίσιο. Βρείτε έναν γιατρό που θα μπορείτε τουλάχιστον να τον βλέπετε, να μιλάτε συχνά, εάν θέλετε να βγείτε από τα φάρμακα του διαβήτη. Τώρα όλα τα άλλα φάρμακα. Τα φάρμακα της πίεσης θα πρέπει να τα παίρνετε.

Αλλά θα πρέπει να μετράτε την πίεση σας. Πρέπει να πάρετε την κατάσταση στα χέρια σας, γιατί κανείς δεν πρόκειται να το κάνετε, εκτός από εσάς. Εσείς πρέπει να πάρετε τον έλεγχο της ζωής σας. Γίναμε μια κοινωνία που πάει στον γιατρό και του λέει « φτιάξε με καλά». Όχι , εσείς πρέπει να το κάνετε μόνοι σας. Εσείς πρέπει να παίρνετε το σάκχαρό σας κάθε μέρα, να έχετε το στικάκι κετόνης, να παίρνετε την πίεσή σας, κι αν πέφτει κάτω από 10 να παίρνετε τον γιατρό. Είναι δύσκολο να προβλέψεις σε ποιόν θα πέσει η πίεση και σε ποιόν όχι. Aλλά σε γενικές γραμμές θα είσαι πολύ προσεκτικός. Και εάν κάτι δεν πάει καλά πρέπει να μπείτε στην κλινική, όπου τουλάχιστον θα σας δουν.

Η πίεσή σας λοιπόν θα πέσει γιατί θα μειωθεί ο όγκος σας ή γιατί θα αλλάξει η φυσιολογία σας. Υψηλή πίεση, σάκχαρο, ψηλά τριγλυκερίδια και χαμηλή HDL, είναι όλα μέρος του μεταβολικού συνδρόμου. Η νηστεία βελτιώνει το μεταβολικό σύνδρομο. Η πίεσή σας θα πέσει, το σάκχαρό σας θα πέσει, τα τριγλυκερίδια θα πέσουν, και η HDL θα ανέβει. Σας το είπα και προηγουμένως ότι από τις λιπιδικές ανωμαλίες που βλέπετε, πολύ λίγες είναι λιπιδικές ανωμαλίες. Οι υπόλοιπες είναι αντανακλάσεις του μεταβολισμού της γλυκόζης που έχουν τρελαθεί. Τα πιο σημαντικά πράγματα που θα πρέπει να κοιτάτε στο λιπιδικό σας προφίλ δεν είναι η LDL. Είναι τα τριγλυκερίδια, η HDL και ο λόγος τριγλυκερίδια/HDL. Εάν δεν πάει καλά, έχετε πρόβλημα σακχάρου. Ακόμη κι όταν το σάκχαρό σας ή η γλυκοζιωμένη αιμοσφαιρίνη , εάν τα τριγλυκερίδιά σας είναι ψηλά και η HDL είναι χαμηλή , και ο λόγος τους είναι μεγαλύτερος του 2, πιθανόν να έχετε ψηλά επίπεδα ινσουλίνης. Κι αυτό θα πρέπει να καθορισθεί και η θεραπεία των υψηλών επιπέδων ινσουλίνης σήμερα είναι η νηστεία.

Αλλάζοντας την δίαιτά σας . Μετά από 6 μήνες έρχονται στο γραφείο μου και μου λένε “ Κοίτα γιατρέ έχασα όλο το βάρος μου, αισθάνομαι θαυμάσια, μείωσα τα φάρμακά μου» Εγώ θα επαναλάβω τα επίπεδα της ινσουλίνης του. Εάν είναι καλά, τότε θα του πω, ότι τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα τώρα, και δεν θα πρέπει να είσαι τόσο τρελαμένος με την δίαιτά σου πια. Αλλά όλοι τους σχεδόν τότε αυτόματα κάνουν διατροφή περιορισμένης διάρκειας. Διότι την αγαπούν και αισθάνονται πολύ καλά που την κάνουν. Και δεν ξαναγυρνούν πίσω να φάνε πέντε φορές την ημέρα.

Οι μελέτες είναι πολύ δύσκολες πάνω στους ανθρώπους. Αλλά θέλω να σας δείξω μια μελέτη που έγινε με πιθήκους, σχετικά με την νηστεία. Πήραν λοιπόν πιθήκους rhesus , με τους οποίους είμαστε στενά συνδεδεμένοι, και γι αυτό τους αξίζει περισσότερος σεβασμός, και τους έδιναν 30% λιγότερες θερμίδες. Μια σταθερή πρακτική για απώλεια βάρους. Στην ομάδα ελέγχου (control group) δίνανε πρωτεΐνη του γάλακτος, αραβοσιτέλαιο, ζάχαρη, και απεριόριστες φορές ταΐσματος. Κάτι που μοιάζει πολύ με την αμερικάνικη διατροφή. Και μετά κοίταξαν τα αποτελέσματα μετά από 5 χρόνια. Αυτά που είχαν περιορισμένη διατροφή κατά 30% , έζησαν 26% περισσότερο απ’ ότι η ομάδα ελέγχου. 50% λιγότερες καρδιαγγειακές ασθένειες και περισσότερο από 90% όχι διαβήτη. Απλά κόβοντας τις θερμίδες.

Η τροφή μας είναι τόσο γεμάτη θερμίδες. Όσες περισσότερες θερμίδες τρώτε, τόσο περισσότερες ασθένειες θα έχετε, χωρίς καμιά αμφιβολία. Τώρα λοιπόν το NIH ( Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας) που δεν θέλει να είναι ξεπερασμένο, έκανε μια μελέτη με επίσης 30% μειωμένες θερμίδες. Αλλά στην ομάδα ελέγχου έδωσαν φυτικές πρωτεΐνες, όχι ζωική πρωτεΐνη εκτός λίγο ψάρι, 5% λίπος μόνο, 4% σάκχαρα, και τα έτρεφαν μόνο 2 φορές την μέρα. Τι νομίζετε ότι βρήκαν; Πήγαν καλύτερα αυτοί οι πίθηκοι απ’ ότι όσοι είχαν 30% μείωση στις θερμίδες; Ή τα πήγαν το ίδιο καλά με αυτούς που είχαν μείωση θερμίδων; Τα πήγαν καλύτερα. Απλά κόβοντας κατά 30% τις θερμίδες δεν είναι πλέον σωστό. Δεν ισχύει πλέον το θερμίδες μέσα/θερμίδες έξω. Έχει να κάνει με το πώς το σώμα σου αντιδρά στις θερμίδες, και τι θερμίδες μπαίνουν μέσα. Έχει να κάνει με την ορμονική σας αντίδραση και πως αντιδράτε μέσω της γενετικής σας έκφρασης. Προσέχετε λοιπόν με όσα βάζετε στην γλώσσα σας, γιατί αυτό θα καθορίσει το μέλλον σας.

Θα σταματήσω εδώ.

Το σημερινό μήνυμα είναι: εάν θέλετε να κάνετε σοβαρή νηστεία, κάντε την μαζί με κάποιον, μιλήστε σε κάποιον που γνωρίζει πολλά για την νηστεία. Μιλήστε στον γιατρό σας, εάν παίρνετε φάρμακα για τον διαβήτης σας, ή την πίεσή σας . Εάν απλά θέλετε να αντιγράψετε τον παλαιολιθικό τρόπο, φάτε μια φορά την μέρα ή δύο φορές την μέρα μονάχα. Κάντε το σε ένα χρονικά περιορισμένο τρόπο. Όλοι σας μπορείτε να το κάνετε. Δεν χρειάζεστε ιατρική άδεια για να το κάνετε. Την μόνη φορά που σας λέω να ζητήσετε την βοήθειά μου είναι εάν κάνετε 3ήμερη, 4ήμερη, 7ήμερη νηστεία ή ακόμη πιο μεγάλη που μόνο το νερό επιτρέπεται. Και υπάρχουν πολλά βιβλία, που όλοι μπορείτε να διαβάσετε . Ιδιαίτερα τα βιβλία του Jason Fung. Θα βάλω τις διαφάνειές μου πάνω σ’ αυτήν την ομιλία και θα το αναρτήσω στο Youtube. Η επόμενη ομιλία μου θα είναι για τον ύπνο.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα