Επικαιρότητα

Επιδότηση ρεύματος: Τι ισχύει για τα εξοχικά και τους φοιτητές

Αλλά και τους λογαριασμούς που βγαίνουν σε άλλο όνομα. 

Parallaxi
επιδότηση-ρεύματος-τι-ισχύει-για-τα-εξ-904793
Parallaxi

Ενεργοποιείται σύντομα η αναδρομική επιδότηση των αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος.

Τον Ιούνιο αναμένεται να επιδοτηθεί το 60% της αύξησης για όλους τους λογαριασμούς ρεύματος που έχουν χρεωθεί οι καταναλωτές.

Αφορά στους λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί από τον Δεκέμβριο του 2021 έως τον Μάιο του 2022. 

Δικαιούχοι της επιστροφής των αυξήσεων θα είναι όσοι είχαν συνολική αύξηση άνω των 30 ευρώ σε αυτό το διάστημα των 6 μηνών. 

Το ελάχιστο ποσό της επιδότησης ρεύματος θα είναι τα 18 ευρώ, ενώ η ανώτατη επιστροφή θα φτάσει τα 600 ευρώ.

Δημοσίευμα του iefimerida παρουσιάζει έναν αναλυτικό οδηγό για το πώς υπολογίζεται ακριβώς το ποσό της επιδότησης:

Επιδότηση ρεύματος: Τι ισχύει για τους φοιτητές και τα εξοχικά

Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι της αναδρομικής επιδότησης ρεύματος είναι οι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές αποκλειστικά πρώτης κατοικίας, με ετήσιο εισόδημα έως και 45.000 ευρώ. Σε ό,τι αφορά τη φοιτητική κατοικία, ο φοιτητής μπορεί να λάβει την επιδότηση αν έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία στη φορολογική δήλωση. Αν δεν έχει δηλωθεί η κατοικία ή πρόκειται για περίπτωση ενοικίασης με «μαύρα» τότε δεν λαμβάνει την επιδότηση ρεύματος.

Τα εξοχικά, εφόσον είναι δηλωμένα ως δευτερεύουσα κατοικία, δεν δικαιούνται επιδότηση ρεύματος. Ερωτηθείς για τα εξοχικά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο αν. Υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης είπε ότι από τώρα μέχρι και τον Ιούνιο θα υπάρχει μείωση στις αυξήσεις των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 50% και από τον Ιούνιο και μετά, θα υπαχθούν και αυτά στο νέο σύστημα.

Όπως ανακοινώθηκε κατά την εξειδίκευση των μέτρων, τον Μάιο και τον Ιούνιο θα συνεχιστούν οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου στα οικιακά και επαγγελματικά τιμολόγια. Αυτό το πακέτο επιδοτήσεων αφορά όλες τις κατοικίες, κύριες και μη, και είναι οριζόντιο για όλο τον πληθυσμό, δηλαδή δεν δίνεται με εισοδηματικά κριτήρια.

Συγκεκριμένα:

Στις κύριες κατοικίες, για τις πρώτες 300 kWh θα απορροφηθεί το 86% της αύξησης στο κόστος ηλεκτρισμού, καθώς η μέση ενίσχυση θα ανέλθει σε 56,6 ευρώ ανά μήνα.

Για τις πρώτες 150 kWh η επιδότηση διαμορφώνεται σε 205 ευρώ/MWh.

Για μηνιαία κατανάλωση από 151 έως 300 kWh σε 160 ευρώ/MWh.

Για το σύνολο της κατανάλωσης πάνω από 300 kWh τον μήνα το ύψος της επιδότησης ανέρχεται σε 100 ευρώ/MWh.

Για όλες τις μη κύριες κατοικίες, επιδοτείται η συνολική κατανάλωση με 100 ευρώ/MWh προκειμένου να απορροφήσουμε το 50% της αύξησης.

Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, η επιδότηση θα ανέλθει σε 215 ευρώ/MWh για το σύνολο της κατανάλωσης, με στόχο την απορρόφηση του 100% των αυξήσεων.

Το συνολικό ποσό της επιδότησης για τους οικιακούς καταναλωτές τον Μάιο θα διαμορφωθεί σε 200 εκατ. ευρώ.

Αναδρομικά για το ρεύμα: Τι συμβαίνει αν ο λογαριασμός βγαίνει σε άλλο όνομα

Ένα ερώτημα που απασχολεί πολλούς είναι το τι θα ισχύσει με την επιδότηση ρεύματος για όλους όσοι λαμβάνουν λογαριασμούς σε άλλο όνομα. Ο κ. Σκυλακάκης, στην ίδια συνέντευξη, υπογράμμισε ότι «δεν έχει καμία σημασία το όνομα που αναγράφεται στο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος για να πιστωθούν οι επιστροφές των επιπλέον χρεώσεων».

Η επιδότηση θα δοθεί βάσει της δήλωσης της πρώτης κατοικίας στο Ε1 και δεν θα «πατά» στο όνομα του λογαριασμού. Επομένως, αν έχει δηλωθεί κανονικά η πρώτη κατοικία στο Ε1 τότε δεν θα προκύψει κανένα πρόβλημα με την αναδρομική επιδότηση των αυξήσεων στο ρεύμα.

Πηγή: iefimerida, Κώστας Καντούνης 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα