Top

100 εκατ. άνθρωποι αντιμέτωποι με την μακρά Covid-19

Ανεμβολίαστο στις ΗΠΑ το 30% των υγειονομικών - Νέο ρεκόρ κρουσμάτων στη Γερμανία.

Parallaxi
100-εκατ-άνθρωποι-αντιμέτωποι-με-την-μακ-845037
Parallaxi

Στην πάνω φωτογραφία η κατάσταση με την πανδημία στον πλανήτη το πρωί της Πέμπτης 18/11 – Κάτω, η αντίστοιχη κατάσταση το πρωί της Τετάρτης 17/11

Το 43% όσων πέρασαν Covid-19, παγκοσμίως, πιθανώς έχουν ή είχαν μακρόχρονα συμπτώματα της νόσου, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη. Με βάση τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι έχουν υπάρξει περισσότερες από 250 εκατομμύρια λοιμώξεις Covid-19, διεθνώς, αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον 100 εκατομμύρια άνθρωποι βιώνουν σήμερα ή βίωσαν στο παρελθόν τις συνέπειες της λεγόμενης «μακράς Covid-19».

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση και συστηματική ανασκόπηση) 40 έρευνες από 17 χώρες αναφορικά με τους ασθενείς που συνεχίζουν να έχουν ένα ή περισσότερα συμπτώματα Covid-19 για πάνω από έναν μήνα μετά την αρχική διάγνωση της λοίμωξής τους.

Το ποσοστό της μακράς Covid-19 εκτιμήθηκε στο 57% μεταξύ όσων χρειάστηκε να νοσηλευθούν λόγω του κορονοϊού, δηλαδή σε πάνω από τους μισούς ασθενείς. Το ποσοστό των μακρόχρονων συμπτωμάτων -είτε προηγουμένως είχε κανείς νοσηλευθεί είτε όχι- υπολογίστηκε σε 49% για τις γυναίκες και σε 37% για τους άνδρες, συνεπώς το πρόβλημα είναι συχνότερο στις πρώτες.

Ανά ήπειρο, τα ποσοστά μακράς Covid-19 εκτιμήθηκαν σε 49% στην Ασία, 44% στην Ευρώπη και 30% στη Βόρεια Αμερική. Συχνότερο επίμονο σύμπτωμα είναι η κόπωση (23%) και ακολουθούν δύσπνοια, πόνοι στις αρθρώσεις και προβλήματα μνήμης (το κάθε σύμπτωμα από 13%).

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι όσο πιο εκτεταμένη είναι η μακρά Covid-19 τόσο μεγαλύτερη πίεση θα δέχονται τα συστήματα υγείας των χωρών.

Το 30% των υγειονομικών στις ΗΠΑ παραμένουν ανεμβολίαστοι

Περίπου το 30% των υγειονομικού προσωπικού στα αμερικανικά νοσοκομεία – δηλαδή σχεδόν ο ένας στους τρεις – παραμένουν ανεμβολίαστοι κατά της Covid-19, σύμφωνα με ερευνητές των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), που ανέλυσαν στοιχεία από 2.086 νοσοκομεία.

Η έρευνα, η πιο ολοκληρωμένη του είδους της μέχρι σήμερα, η οποία δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό περιοδικό λοιμωξιολογίας “American Journal of Infection Control”, αφορά στοιχεία έως τον φετινό Σεπτέμβριο. Δείχνει ότι ο εμβολιασμός των υγειονομικών στα νοσοκομεία αυξήθηκε από 36% σε 60% μεταξύ Ιανουαρίου-Απριλίου 2021, όμως μετά επιβραδύνθηκε σημαντικά, φθάνοντας το 70% τον Σεπτέμβριο, αλλά πλέον φαίνεται πως έχει συναντήσει “τείχος απροθυμίας”.

Τα ποσοστά εμβολιασμού είναι μεγαλύτερα στα νοσοκομεία παίδων (77%), καθώς και σε όσα βρίσκονται σε μεγάλες πόλεις και μητροπολιτικές περιοχές (71%), σε σχέση με εκείνα στα προάστια και στην περιφέρεια (63% έως 65%).

“Χρειάζονται πλέον σημαντικές έξτρα προσπάθειες για να βελτιωθεί η εμβολιαστική κάλυψη του υγειονομικού προσωπικού και να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του κορονοϊού SARS-CoV-2 στους ασθενείς και σε άλλο υγειονομικό προσωπικό”, δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Χάνα Ρέζες του CDC.

Οι ειδικοί επεσήμαναν ότι “οι υγειονομικοί των νοσοκομείων παίζουν κρίσιμο ρόλο για τον επηρεασμό της εμβολιαστικής εκστρατείας στην ευρύτερη κοινότητα και επίσης οι ίδιοι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο τόσο να μολυνθούν όσο και να μεταδώσουν την Covid-19 στο περιβάλλον εργασίας τους. Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης μεταξύ των υγειονομικών, προκειμένου να προστατευθεί καλύτερα η δημόσια υγεία”.

Σλοβακία: Τραυματισμοί και συλλήψεις σε διαδηλώσεις στην Μπρατισλάβα εναντίον των περιοριστικών μέτρων

Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν από πυροτεχνήματα χθες Τετάρτη στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας, την Μπρατισλάβα, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων εναντίον των μέτρων της κυβέρνησης για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Εννιά διαδηλωτές τέθηκαν υπό κράτηση, σύμφωνα με την αστυνομία.

Το σλοβάκικο πρακτορείο ειδήσεων TASR μετέδωσε πως μόνο στην Μπρατισλάβα οργανώθηκαν δέκα διαφορετικές πορείες, κάποιες για την εθνική εορτή της Σλοβακίας τη 17η Νοεμβρίου.

Πρόκειται για την επέτειο των φοιτητικών μαζικών κινητοποιήσεων πριν από 32 χρόνια, τη σπίθα της λεγόμενης Βελούδινης Επανάστασης εναντίον της κομμουνιστικής κυβέρνησης.

Οι φετινές εκδηλώσεις επισκιάστηκαν από τις διαδηλώσεις, ορισμένες από τις οποίες οργανώθηκαν από ακροδεξιές εξτρεμιστικές ομάδες.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά στο κτίριο που αποτελεί την έδρα της κυβέρνησης και άλλους δημόσιους θεσμούς στην Μπρατισλάβα για να απαιτήσουν να λάβει τέλος η «δικτατορία» που έχει επιβληθεί, κατ’ αυτούς, εξαιτίας της πανδημίας. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι θα εξετάσει σήμερα Πέμπτη το ενδεχόμενο να λάβει αυστηρά μέτρα, ειδικά για τους ανεμβολίαστους, καθώς η πίεση για τα νοσοκομεία αυξάνεται (24940034).

Το απόγευμα της Τρίτης, φοιτητές και εκπαιδευτικοί με την ευκαιρία της εθνικής επετείου συμμετείχαν σε μαζική κινητοποίηση –που ήταν ειρηνική– εναντίον του σχεδίου νόμου για την ανώτερη εκπαίδευση.

Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν ότι το νομοσχέδιο που κατατέθηκε από τη συντηρητική-λαϊκιστική κυβέρνηση πρακτικά καταργεί το αυτοδιοίκητο των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που κατακτήθηκε το 1989 και υποτάσσει τα πανεπιστήμια σε ιδιωτικά συμφέροντα και πολιτικές σκοπιμότητες.

Γερμανία: Νέο ρεκόρ κρουσμάτων

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 65.371 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 5.195.321, δείχνουν οι αριθμοί που δημοσιοποίησε σήμερα Πέμπτη το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.

Πρόκειται για αριθμό κρουσμάτων άνευ προηγουμένου, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα· είναι επίσης η πρώτη φορά από την εκδήλωση της πανδημίας στη γερμανική επικράτεια που ο αριθμός των επιβεβαιωμένων μολύνσεων ξεπερνά το επίπεδο των 60.000 μέσα σε μια μέρα.

Οι θάνατοι 264 ασθενών εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα στους 98.538 νεκρούς μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ρεκόρ κρουσμάτων και στη Νότια Κορέα

Οι υγειονομικές αρχές της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Τετάρτη επιβεβαιώθηκαν 3.292 κρούσματα του SARS-CoV-2, ο υψηλότερος αριθμός μέσα σε ένα 24ωρο από την εκδήλωση της πανδημίας του νέου κορονοϊού στην επικράτεια της καθώς τα περιοριστικά μέτρα χαλάρωσαν στο πλαίσιο της απόφασης της κυβέρνησης η χώρα να «ζήσει με τον ιό». Το ίδιο διάστημα, υπέκυψαν 29 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού έχει φθάσει μέχρι σήμερα τους 3.187 νεκρούς επί συνόλου 406.065 μολύνσεων. Ο δείκτης θνητότητας παραμένει στο 0,78%.

Στα νοσοκομεία νοσηλεύονται 506 ασθενείς με την COVID-19 σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση (–16 σε 24 ώρες). Είχε φθάσει σε επίπεδο ρεκόρ την προηγουμένη. Οι υγειονομικές αρχές διαβεβαιώνουν πως μπορούν να χειριστούν γύρω στους 500 ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση. Ωστόσο, ο δείκτης πληρότητας των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) έχει φθάσει το 80,9% στη Σεούλ και στο 63,8% σε εθνική κλίμακα.

Αφότου άρχισε εκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης την 26η Φεβρουαρίου, έχουν λάβει πρώτη δόση εμβολίου 42,11 εκατ. πολίτες (το 82% του πληθυσμού), εκ των οποίων 40,31 εκατ. (το 78,5%) έχουν εμβολιαστεί πλήρως, κατά τα δεδομένα της Υπηρεσίας Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών της Κορέας (KDCA). Μεταξύ των ενηλίκων, το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων πλέον φθάνει το 90%.

Βρετανία: 201 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19

Οι υγειονομικές αρχές της Βρετανίας ανακοίνωσαν χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 38.263 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν 201 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19.

Η πανδημία του νέου κορονοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει στοιχίσει τη ζωή σε 143.360 ανθρώπους επί συνόλου 9.675.058 μολύνσεων. Ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων περιλαμβάνει μόνο όσους απεβίωσαν σε χρονικό διάστημα 28 ημερών αφότου διαγνώστηκε πως μολύνθηκαν από τον ιό.

Στα νοσοκομεία της Βρετανίας νοσηλεύονταν χθες 8.705 ασθενείς με την COVID-19.

Τα περισσότερα περιοριστικά μέτρα έχουν αρθεί, με την επίκληση της προόδου της εκστρατείας ανοσοποίησης. Το 88% των πολιτών ηλικίας άνω των 12 ετών έλαβε πρώτη δόση εμβολίου για την COVID-19 και το 80% έχει εμβολιαστεί πλήρως, κατά τα πιο πρόσφατα δεδομένα. Συνεχίζεται η χορήγηση αναμνηστικών δόσεων, που ξεπέρασε το 23% του πληθυσμού-στόχου.

Γαλλία: Πάνω από 20.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού

Η υπηρεσία δημόσιας υγείας της Γαλλίας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 20.294 κρούσματα του COVID-19, ο υψηλότερος αριθμός μετά την 25η Αυγούστου (όταν καταγράφονταν 23.706), με το σύνολο των καταγεγραμμένων μολύνσεων να φθάνει τις 7.330.958.

Παράλληλα, 50 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19. Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη Γαλλία έφθασε τους 118.321 νεκρούς.

Οι αριθμοί των εισαγωγών στα νοσοκομεία και των ασθενών που νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) βρίσκονται σε άνοδο. Σύμφωνα με την γαλλική υπηρεσία δημόσιας υγείας, χθες νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία 7.663 ασθενείς με την COVID-19 (+525 σε 24 ώρες), εξ αυτών 1.300 σε ΜΕΘ (+107).

Τουρκία: Σχεδόν 24.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού

Το υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 23.867 κρούσματα του SARS-CoV-2 έπειτα από 358.784 τεστ, με τις καταγεγραμμένες μολύνσεις να φθάνουν τις 8.480.986.

Οι θάνατοι άλλων 229 ασθενών εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων στους 74.202 νεκρούς μέχρι χθες από την 11η Μαρτίου 2020, όταν εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορονοϊού στην τουρκική επικράτεια.

Αφότου άρχισε στην Τουρκία εκστρατεία ανοσοποίησης του πληθυσμού τη 14η Ιανουαρίου, έχουν λάβει πρώτη δόση εμβολίου 55,93 εκατομμύρια πολίτες – επί συνόλου 84 εκατ. κατοίκων –, δεύτερη κάπου 49,84 εκατ., ενώ συνολικά έχουν χορηγηθεί 118,88 εκατ. δόσεις, συμπεριλαμβανομένων τρίτων, ενισχυτικών, πάντα κατά το υπουργείο Υγείας.

Αργεντινή: Να εμβολιαστούν οι πάντες, ζητάει ο υπουργός Υγείας

Όλοι οι κάτοικοι της Αργεντινής πρέπει να έχουν εμβολιαστεί πλήρως εναντίον της COVID-19 όταν έρθει την επόμενη χρονιά το φθινόπωρο στο νότιο ημισφαίριο, τόνισε χθες Τετάρτη η υπουργός Υγείας, η Κάρλα Βιτσότι.

Μέχρι προχθές Τρίτη, «το 80% των ανθρώπων στην Αργεντινή είχε λάβει τουλάχιστον μια δόση» εμβολίου για την COVID-19, ενώ το 60%, δηλαδή περίπου 27,5 εκατ., «είχαν εμβολιαστεί πλήρως», διευκρίνισε η κυρία Βιτσότι, σύμφωνα με το δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων TELAM.

«Η ολοκλήρωση του χρονοδιαγράμματος του εμβολιασμού και η χορήγηση των αναμνηστικών δόσεων έχει πολύ μεγάλη σημασία, διότι στο βόρειο ημισφαίριο βλέπουμε την πανδημία των ανεμβολίαστων», επέμεινε η υπουργός Υγείας, αναφερόμενη κυρίως στην έξαρση της πανδημίας του νέου κορονοϊού στην Ευρώπη και σε τμήματα των ΗΠΑ.

«Γι’ αυτό πρέπει να προετοιμαστούμε καλά ενόψει του φθινοπώρου, όλος ο πληθυσμός πρέπει να έχει εμβολιαστεί πλήρως και να έχει λάβει ενισχυτικές δόσεις», τόνισε η Κάρλα Βιτσότι, διαβεβαιώνοντας πως «τα καλά νέα είναι πως έχουμε αποθέματα».

Η περίοδος του φθινοπώρου στο νότιο ημισφαίριο ξεκινά στα μέσα του Ιουνίου του 2022.

Αφότου εκδηλώθηκε στην επικράτεια της Αργεντινής η πανδημία του νέου κορονοϊού, τον Μάρτιο του 2020, ο απολογισμός των θυμάτων έχει φθάσει τους 116.313 νεκρούς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 επί συνόλου 5.310.334 μολύνσεων από τον SARS-CoV-2.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα