12 μέτρα για την αντιμετώπιση της ραγδαίας αύξησης του κόστους στέγασης

Μέτρα που μπορούν να θεσμοθετηθούν άμεσα από την Πολιτεία. 

Parallaxi
12-μέτρα-για-την-αντιμετώπιση-της-ραγδαί-900095
Parallaxi

Μέτρα τα οποία μπορούν να θεσμοθετηθούν άμεσα από την Πολιτεία για την αντιμετώπιση της ραγδαίας αύξησης του κόστους στέγασης παρουσιάζει σήμερα ο Θεμιστοκλής Μπάκας στο in.gr. 

“Το υψηλό κόστος στέγασης απασχολεί όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση, ήδη πολλές χώρες εφαρμόζουν μέτρα και πολιτικές με στόχο να αναχαιτίσουν τη ραγδαία αύξηση”, γράφει ο ίδιος. 

Και συνεχίζει: “Η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει στην άμεση υλοποίηση του σχεδίου στεγαστικής πολιτικής με πολιτικές που θα διευρύνουν τους δικαιούχους”.

Mεταξύ άλλων ο Θ. Μπάκας σημειώνει στο άρθρο του: “Το προσαυξημένο κόστος στέγασης πλέον, δεν αφορά αποκλειστικά τα κατώτερα οικονομικά στρώματα που βρίσκονται κοντά στον κίνδυνο φτώχειας ή τα ευάλωτα οικονομικά νοικοκυριά, πλήττει και άτομα των οποίων τα εισοδήματα είναι, αφενός, υψηλότερα για να δικαιούνται κοινωνική κατοικία, αφετέρου, όμως, πολύ χαμηλά για να μπορούν να στεγαστούν υπό τις συνθήκες της ιδιωτικής αγοράς, ιδιαίτερα μετά την αύξηση του κόστους στην ενέργεια”.

Παρακάτω τα μέτρα που προτείνει:

1) Πολεοδομικά κίνητρα για την ενίσχυση της στεγαστικής πολιτικής, κίνητρα που δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό:

Αύξηση συντελεστή δόμησης κατά 45% (20% Κοινωνική Στέγη +25% όφελος επενδυτή) – Προϋποθέσεις

ειδικό στεγαστικό κίνητρο δημιουργίας αγοράς προσιτού ενοικίου.

Με τα άνωθεν απαλείφεται η περίπτωση χαρακτηρισμού μιας περιοχής ως «εργατικές ή και κοινωνικές κατοικίες» διότι σε κάθε νέα κατασκευή που θα ανεγείρεται σε περιοχές ενδιαφέροντος του εκάστοτε κατασκευαστή, ελάχιστα διαμερίσματα θα παραχωρούνται στον Κυπριακό Οργανισμό Αναπτύξεως Γης.

2) Φορολογικά κίνητρα για μακροχρόνιες μισθώσεις άνω των 5 ετών με προοδευτική φορολογική απαλλαγή για τα εισοδήματα που λαμβάνονται από τον ιδιοκτήτη.

3) Φορολογικά κίνητρα για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων που θα ανανεώσουν εντός του 2022-2023 τη μισθωτική σύμβαση στον ίδιο εκμισθωτή χωρίς αύξηση του ενοικίου ιδιαίτερα τη στιγμή που ο πληθωρισμός καλπάζει.

4) Φορολογικές εκπτώσεις στους ιδιοκτήτες που μειώνουν τα ενοίκιά τους, ένα μέτρο που μελετά ήδη η Ισπανία.

5) Αξιοποίηση των αδήλωτων ακινήτων – αγνώστου ιδιοκτήτη, της τοπικής

αυτοδιοίκησης και του Δημοσίου που δεν χρησιμοποιούνται.

6) Επιδότηση ενοικίου σε ευρύτερες ομάδες πολιτών κι όχι μόνο σε όσους λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

7) Εγγύηση της ιδίας συμμετοχής αγοράς κατοικίας για νέα ζευγάρια.

8) Φορολόγηση των κενών οικιστικών ακινήτων με απαλλαγή στην περίπτωση κατοίκησής τους.

9) Εκπτωση μέρους της δαπάνης των τόκων στεγαστικού δανείου για απόκτηση κύριας κατοικίας με προσαυξημένο συντελεστή για τα νέα ζευγάρια.

10) Επαναφορά της έκπτωσης φόρου για το ενοίκιο κύριας κατοικίας με προσαυξημένο συντελεστή για τα νέα ζευγάρια.

11) Επαναφορά της έκπτωσης φόρου ενοικίου για τους φοιτητές που σπουδάζουν σε άλλη πόλη.

12) Φορολογικά και χρηματοδοτικά κίνητρα σε ιδιοκτήτες ακινήτων που χαρακτηρίζονται ως υποβαθμισμένα – εγκαταλελειμμένα.

Πηγή: Θεμιστοκλής Μπάκας, in.gr 

*Ο Θεμιστοκλής Μπάκας είναι πρόεδρος Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα