140.000 τα ενεργά κρούσματα – Περιμένει νέα αύξηση ο Σαρηγιάννης
Το 30% των νέων κρουσμάτων είναι παιδιά - Προκαταρκτική εξέταση στο Ηράκλειο για μαθητές που κοινώνησαν χωρίς την άδεια των γονιών τους.
Με περισσότερα από 140.000 ενεργά κρούσματα, δηλαδή με 140.000 άτομα με ενεργή λοίμωξη, ασυμπτωματική ή όχι, και με περίπου 4.700 νοσηλευόμενους, εκ των οποίων οι 1.000 στις ειδικές Μονάδες, η αποδρομή του κύματος φαίνεται πως θα είναι αργή και επώδυνη για το σύστημα υγείας και την κοινωνία.
Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω της Omicron είναι πια κυρίαρχες, ακολουθώντας τη μολυσματική της πορεία και στην κοινότητα, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι το 88% των ασθενών που εισάγονται, έχουν νοσήσει με το στέλεχος Omicron. Σχεδόν το 80% των νοσηλευόμενων είναι άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών.
Σε ό,τι αφορά όμως τις νοσηλείες στις ειδικές Μονάδες η μετάλλαξη Δέλτα κάνει έντονη την εμφάνισή της, συντηρώντας τον τετραψήφιο αριθμό ασθενών και προκαλώντας ως γνωστόν σοβαρή νόσο με μοιραία έκβαση σε πολλές περιπτώσεις ευάλωτων και ηλικιωμένων. Μάλιστα, κατά τους επιστήμονες η Δέλτα θα συνεχίσει να καθορίζει τους λεγόμενους σκληρούς δείκτες της επιδημίας, δηλαδή τις διασωληνώσεις και τους θανάτους και συνεπώς την πίεση στο σύστημα υγείας.
«Οι σκληροί δείκτες δεν θα υποχωρήσουν εύκολα, κάτι που για μας είναι αναμενόμενο και φυσιολογικό. Πρώτον γιατί μέχρι και πριν από δύο εβδομάδες, οι εισαγωγές αφορούσαν περιστατικά Δέλτα, που έχουν μακρύ χρόνο νοσηλείας. Δεύτερον, γιατί οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 χρόνων έχουν μεγάλες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά, να εισαχθούν σε νοσοκομείο και να μπουν σε ΜΕΘ. Με αυτούς τους δύο παράγοντες, δεν περιμένουμε πως ένας μαγικός διακόπτης θα αδειάσει τα νοσοκομεία» είπε χαρακτηριστικά κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την επιδημία, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου.
Πρόσθεσε όμως ότι η «μετάβαση» αυτή των ασθενών, από νοσηλευόμενους με Δέλτα σε νοσηλευόμενους με Omicron, μικραίνει το χρόνο νοσηλείας και αυξάνει τη διάμεση ηλικία των ασθενών τόσο σε απλές κλίνες όσο και στις Μονάδες.
«Aυτό σε συνδυασμό με τον χαμηλότερο αριθμό εισαγωγών, μας δίνει την ελπίδα ότι θα αποσυμπιεστεί η κατάσταση μέσα στις επόμενες εβδομάδες» ανέφερε η κυρία Παπαευαγγέλου, Μάλιστα, επικαλέστηκε μαθηματικά μοντέλα του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, τα οποία προβλέπουν ότι μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα υποχωρήσουν στους 500 οι διασωληνωμένοι. Πάντως, η συντριπτική πλειοψηφία όσων εισάγονται σε ΜΕΘ ή χάνουν τη ζωή τους λόγω του κορονοϊού είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι.
Σαρηγιάννης: Έρχεται αύξηση κρουσμάτων
Πάνω από 30% των νέων κρουσμάτων είναι παιδιά σχολικής ηλικίας δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης απευθύνοντας έκκληση για εμβολιασμό.
Όπως τόνισε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης έως τις 24 Φεβρουαρίου περίπου, θα φτάσουμε τα 31.000 με 32.000 κρούσματα σαν εβδομαδιαίο μέσο όρο, μπορεί να δούμε και 35.000 κρούσματα σε μια μέρα με πάρα πολλά τεστ. Οι νεκροί θα φτάσουν περίπου στους 75. Απέδωσε την αύξηση των κρουσμάτων κυρίως λόγω του μη εμβολιασμού στην τρίτη δόση.
«Μπορεί να είναι και 200.000 τα ενεργά κρούσματα θα μπορούσε να είναι και παραπάνω, δεδομένου ότι η Όμικρον σε ένα καλό ποσοστό του πληθυσμού δίνει ασυμπτωματική νόσο, μιλάμε κυρίως για την Όμικρον. Το κύμα της Όμικρον είναι πολύ οξύ παντού στον κόσμο. Η Όμικρον φαίνεται να δημιουργεί πρόβλημα κόσμο με ήδη υποκείμενα νοσήματα, και Όμικρον σε ανεμβολίαστο δεν του δίνει ήπια νόσο» τόνισε ο κ. Σαρηγιάνης.
Από πλευράς του ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θανάσης Δημόπουλος τόνισε ότι η πλειοψηφία των ασθενών ΜΕΘ παραμένει με το στέλεχος Δέλτα. «Ηλικιωμένο άτομο με συννοσηρότητες που δεν έχει εμβολιαστεί ή έχει χάσει την επίδραση του εμβολίου γιατί έχει περάσει ο καιρός έχει πιθανότητες να νοσήσει βαριά από το στέλεχος Όμικρον» προειδοποίησε.
Με την τρίτη δόση η προφύλαξη από τη μόλυνση της Όμικρον είναι 50%, αλλά η προφύλαξη από βαριά νόσηση 85% και από θάνατο 95% τόνισε.
Ενόψει της παραλαβής 474.000 δόσεων του πρωτεϊνικού εμβολίου Novavax στη χώρα μας ο κ. Δημόπουλος σημείωσε ότι «θα έχουμε σύντομα τα πρωτεϊνικά εμβόλια που παράγονται με τον κλασικό τρόπο, όπως αυτά που έχουμε υποβληθεί όλοι για παιδικές ασθένειες, για τους συμπολίτες μας που ανησυχούν για τα εμβόλια mRNA που πιστεύουν ότι δήθεν θα επηρεάσει το DNA τους».
Τα πρωτεϊνικά εμβόλια, εξήγησε, φαίνεται ότι είναι πολύ αποτελεσματικά όσον αφορά τη βαριά νόσηση και το θάνατο και επειδή είναι παλαιότερης τεχνολογίας φαίνεται ότι μπορεί να καλύπτουν επαρκέστατα και μεταλλαγμένα στελέχη.
«Στην ουσία τι κάνουμε; Βάζουμε μέσα στον οργανισμό ένα κομματάκι του ιού μαζί με ένα ενισχυτικό για να αναπτύξει ο οργανισμός αντισώματα σε αυτό το κομματάκι του ιού».
Ο κ. Δημόπουλος διευκρίνισε ότι όσο έχουμε περιοχές που παραμένουν ανεμβολίαστες, ιδιαίτερα στην Αφρική, δεν μπορούμε να πούμε ποτέ ότι θα ησυχάσουμε από τον κορονοϊό. Ελπίζουμε να γίνει ενδημική μορφή στην Ευρώπη και να προχωρήσει ο εμβολιασμός στα αναπτυσσόμενα κράτη.
Ηράκλειο: Προκαταρκτική εξέταση για τους μαθητές που κοινώνησαν χωρίς την άδεια των γονιών
Σε εξηγήσεις κλήθηκαν από τον προϊστάμενο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, Μανώλη Μπελαδάκη, οι δάσκαλοι και η διευθύντρια του δημοτικού σχολείου, μαθητές του οποίου μετέβησαν μετά των δασκάλων σε εκκλησία της πόλης για τη γιορτή των Τριών Ιεραρχών και εν τέλει κοινώνησαν (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από Eurokinissi/Παπαδόπουλος Βασίλης) χωρίς να έχει προηγηθεί συγκατάθεση των γονιών για τη μετάληψη παρά μόνο για εκκλησιασμό.
Οι γονείς δεν θεώρησαν αυτονόητο ότι η συγκατάθεσή τους για εκκλησιασμό ισοδυναμεί και με συγκατάθεση για μετάληψη των παιδιών και εξαιτίας της πανδημίας ευλόγως ανησύχησαν.
Το περιστατικό που δημοσιοποιήθηκε από την εφημερίδα «Νέα Κρήτη» απασχόλησε όλη τη χώρα. Ο προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας ξεκαθαρίζει, μεταξύ άλλων, ότι άλλο ο εκκλησιασμός και άλλο η συμμετοχή στη μετάληψη.
Μάλιστα, ο ίδιος έχει κινήσει τη διαδικασία της προκαταρκτικής εξέτασης στο πλαίσιο της οποίας οι τρεις εκπαιδευτικοί πέρασαν το κατώφλι της Πρωτοβάθμιας και έδωσαν σε πολύ φορτισμένο κλίμα εξηγήσεις, και τώρα καλούνται να καταθέσουν και γραπτώς, εν είδει υπομνήματος, τα όσα συνέβησαν.
Οι γονείς πάντως πληροφορήθηκαν ότι τα παιδιά τους κοινώνησαν κατά τον εκκλησιασμό όταν πήγαν να τα παραλάβουν από το σχολείο κατά τη λήξη της σχολικής ημέρας.
Στο μεταξύ, μαθητής από τις τάξεις της τετάρτης και πέμπτης δημοτικού που εκκλησιάστηκαν, εκείνη την ημέρα δεν πήγε στο σχολείο και δεν μετείχε στο εκκλησίασμα καθώς είχε ήδη βρεθεί θετικός στον κοροναϊό με self test προηγούμενης ημέρας και παρέμεινε σε καραντίνα στο σπίτι του.
Σύμφωνα με την εκδοχή των εκπαιδευτικών, που είναι εμβολιασμένοι και δεν είναι αρνητές όπως διαβεβαιώνει ο κ. Μπελαδάκης, επελέγη η Τρίτη 1η Φεβρουαρίου για εκκλησιασμό στη μνήμη των Τριών Ιεραρχών που τιμάται στις 30 Ιανουαρίου, γιατί εκείνη την ημέρα γίνονται οι δηλώσεις στην πλατφόρμα edupass των θετικών και αρνητικών σελφ τεστ.
Φέρονται οι εκπαιδευτικοί να παραδέχτηκαν ότι η γραπτή συναίνεση των γονέων αφορούσε μόνο τον εκκλησιασμό και δεν είχε προσχεδιαστεί η μετάληψη των μαθητών.
Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Μπελαδάκη, ο οποίος πληροφορήθηκε από τη «ΝΚ» το περιστατικό και κίνησε τη διαδικασία, τα δύο τμήματα μετρούν 47 μαθητές.
Οι γονείς των 32 μαθητών συναίνεσαν για τον εκκλησιασμό και τα παιδιά με τους δασκάλους μετέβησαν στην εκκλησία όπου δεν υπήρχε κόσμος ένεκα καθημερινής παρά μόνο 3-4 γέροντες.
Οταν έφτασε η ώρα και ο ιερέας βρέθηκε στην «Ωραία Πύλη» και κάλεσε τους πιστούς να μεταλάβουν, δύο κορίτσια σηκώθηκαν για να πάρουν σειρά.
Η δασκάλα φέρεται να ρώτησε τα κορίτσια γιατί σηκώθηκαν και τότε το ένα της αποκρίθηκε ότι η μάνα του του είπε αφού θα πάει στην εκκλησία να κοινωνήσει.
Η ενέργεια του κοριτσιού παρακίνησε και άλλα παιδιά, και σύμφωνα με όσα υποστήριξαν οι δάσκαλοι στην Πρωτοβάθμια τα ρώτησαν αν το γνωρίζουν οι γονείς τους και αν έχουν προετοιμαστεί για αυτό (δηλαδή αν είχαν νηστέψει).
Οι ερωτήσεις αυτές απέτρεψαν ορισμένα παιδιά και εν τέλει κοινώνησαν περίπου τα μισά δηλαδή τα 16 που πήγαν στην εκκλησία.
Στις δηλώσεις του στη «ΝΚ», ο κ. Μπελαδάκης ξεκαθάρισε ότι η συναίνεση αφορούσε μόνο την παρακολούθηση της λειτουργίας και όχι τη μετάληψη, και πρόσθεσε πως θα έπρεπε να το έχουν αποφύγει όλο αυτό, κάνοντας ξεκάθαρο ότι δεν θα πρέπει να συμβεί ξανά, οι δάσκαλοι να είναι πιο προσεκτικοί και πως είναι καθαρά απόφαση των γονέων να πάνε τα παιδιά τους στην εκκλησία και να τα κοινωνήσουν, ειδικά σε περίοδο πανδημίας, όπως αυτή που διανύουμε.
Τυχόν κυρώσεις στους δασκάλους θα εξαρτηθούν από τη διαδικασία, τις έγγραφες εξηγήσεις, τις διαμαρτυρίες των γονέων και φυσικά από τυχόν επιμολύνσεις μεταξύ των μαθητών ή σχετιζόμενου με αυτούς πληθυσμό που μετείχαν στο εκκλησίασμα.
ΠΗΓΕΣ: ΣΚΑΙ / protothema.gr / neakriti.gr