14ο Συνέδριο της ΝΔ: Όσα είπε η Μ. Σπυράκη για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
Όσα ανέφερε στην ομιλία της η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη στο 14ο Τακτικό Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.
Η ευρωβουλευτής της ΝΔ-ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη, ήταν ομιλήτρια στο 14ο Τακτικό Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο διεξάγεται μεταξύ 6 και 8 Μαΐου 2022, στο Metropolitan Expo.
Πιο συγκεκριμένα, η κ. Σπυράκη μίλησε στη θεματική ενότητα: «Προστασία του Περιβάλλοντος και αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης».
Η κ. Σπυράκη έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της δημόσιας αποδοχής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τονίζοντας ότι «Δεν είναι δυνατόν δήμοι που ελέγχονται από πλειοψηφίες του κόμματος μας, δήμοι που ελέγχονται από την προοδευτική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας να βγάζουν αποφάσεις εναντίον αδειοδοτημένων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Δεν είναι δυνατόν να προχωρούμε στη νέα εποχή με τη συμβολή του υπουργείου, με προοδευτικά νομοθετήματα και αυτά να έχουν κενό εφαρμογής, εξαιτίας του γεγονότος ότι οι άνθρωποι μας, στελέχη μας ακούνε τις φωνές του λαϊκισμού και όχι τις φωνές της επιστήμης». Σημείωσε, μάλιστα, ότι είναι ανάγκη να γίνει στοίχημα της Νέας Δημοκρατίας η αύξηση των εγκαταστάσεων των ΑΠΕ με σύνθημα ότι: το φθηνό ρεύμα είναι το πολύ και το πράσινο ρεύμα.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:
«Ευχαριστώ, Ευχαριστώ πάρα πολύ!
Υπουργέ, υφυπουργέ, συνάδερφοι του Εθνικού Κοινοβουλίου, κ. Περιφερειάρχα, φίλες και φίλοι. Είναι μεγάλη μου τιμή που απευθύνομαι στους συνέδρους του 14ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας. Θα περάσω πολύ γρήγορα –για να κρατήσουμε τα 3 λεπτά- στο θέμα της ημέρας.
Έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια τριπλή κρίση. Μια κρίση που αφορά τις επιπτώσεις και ενδεχομένως τη συνέχεια της πανδημίας του covid, μια κρίση που αφορά πολλαπλώς το πρόβλημα της ενέργειας που δημιούργησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και βεβαίως η κλιματική κρίση, η οποία είναι πάνω απ’ όλες. Σ΄αυτή την κρίση οι απαντήσεις δεν είναι εύκολες και κυρίως δεν μπορούν να έχουν καταφύγιο το λαϊκισμό και τα λεφτόδεντρα. Για το λόγο αυτό η ελληνική κυβέρνηση έχει προηγηθεί της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει καθυστερήσει και αναμένεται να δώσει δύο πακέτα μέτρων στις 18 Μαΐου και στις 30 Μαΐου με δύο πολύ σημαντικές κινήσεις. Και δεν είναι σημαντικότερη η αποζημίωση όσο κι αν μετράει στο πορτοφόλι του καθενός από μας και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Είναι πολύ σημαντικό κ. υπουργέ, φίλε Κώστα, το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση προηγήθηκε όλης της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης και προχώρησε στην αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από την τιμή του ηλεκτρισμού για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που αντιμετωπίζουμε τις επιπτώσεις της κρίσης. Ως εκ τούτου εκεί πρωτοπορούμε και το ότι πρωτοπορούμε αποτυπώνεται και θα αποτυπωθεί πολύ γρήγορα στο πορτοφόλι του καθενός και της καθεμιάς από μας.
Ελπίζω οι δύο προτάσεις που θα έρθουν από την Κομισιόν 18 και 30 Μαΐου να λειτουργήσουν συμπληρωματικά, ούτως ώστε να δούμε την ελάφρυνση και τις τιμές του ηλεκτρισμού στις αρχές του Οκτωβρίου να είναι ίδιες με τις τιμές προ κρίσης.
Θέλω, όμως να πω δύο πράγματα και για το κομμάτι της κλιματικής κρίσης που πιστεύω ότι είναι εξίσου σημαντικό. Η Ελλάδα πρωτοπορεί και στο πεδίο της απολιγνιτοποίησης, της απανθρακοποίησης του ενεργειακού μείγματος έχοντας δεσμευτεί το 2028 κανένα ηλεκτρικό εργοστάσιο, κανένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας να μη λειτουργεί με λιγνίτη.
Εδώ, ο υφυπουργός τα παρουσίασε πολύ καλά. Εγώ όμως, θέλω να δώσω έναν αριθμό, για κάθε μεγαβατώρα ηλεκτρισμού που παράγουμε από λιγνίτη προστίθεται στο κόστος του 94 ευρώ το μετρικό τόνο από την εκπομπή του διοξειδίου του άνθρακα. Αυτό σημαίνει ότι ο λιγνίτης εκτός από ανθυγιεινός είναι ακριβός και δημιουργεί εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και στο να ανταπεξέλθουν τα νοικοκυριά. Βεβαίως, στην απολιγνιτοποίηση υπουργέ μου, πρέπει να σπεύσουμε. Και μαζί με το σχέδιο πρέπει οι πολίτες να δουν στη Δυτική Μακεδονία απτά αποτελέσματα.
Θα καταλήξω με το εξής: το είπε ο κ. Σκρέκας, εγώ θα το πω από την ευρωπαϊκή πλευρά γιατί βλέπω πολύ γρήγορα την επιτάχυνση που θα ζητήσουμε για τις Ανανεώσιμες και που ήδη κάνει το υπουργείο με νομοθετήματα.
Κοιτάξτε, το φθηνό ρεύμα είναι το πολύ ρεύμα και το πολύ ρεύμα είναι το πράσινο ρεύμα. Και για να έχουμε πράσινο ρεύμα χρειάζεται εκτός από τις αδειοδοτήσεις, οι οποίες θα επιταχυνθούν να έχουμε και αποδοχή στην εγκατάσταση.
Θεωρώ και σας παρακαλώ πολύ να το ακούσετε αυτό, ότι είναι δικό μας στοίχημα, στοίχημα της Νέας Δημοκρατίας να αυξήσουμε πλέον τη δημόσια αποδοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Να εργαστούμε με τους τοπικούς φορείς, την τοπική αυτοδιοίκηση, τους αρμόδιους. Να εξηγήσουμε κάθε φορά ότι στην Ελλάδα εφαρμόζεται η αυστηρότερη νομοθεσία που υπάρχει στον κόσμο, ότι ο σεβασμός του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας είναι κορωνίδα, αλλά ταυτόχρονα χρειαζόμαστε εγκαταστάσεις Ανανεώσιμες.
Δεν είναι δυνατόν δήμοι που ελέγχονται από πλειοψηφίες του κόμματος μας, δήμοι που ελέγχονται από την προοδευτική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας να βγάζουν αποφάσεις εναντίον αδειοδοτημένων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Δεν είναι δυνατόν να προχωρούμε στη νέα εποχή με τη συμβολή του υπουργείου, με προοδευτικά νομοθετήματα και αυτά να έχουν κενό εφαρμογής, εξαιτίας του γεγονότος ότι οι άνθρωποι μας, στελέχη μας ακούνε τις φωνές του λαϊκισμού και όχι τις φωνές της επιστήμης.
Ξαναλέω, το φθηνό ρεύμα είναι το πολύ ρεύμα και το πράσινο ρεύμα. Ας κάνουμε δικό μας σκοπό να υλοποιήσουμε την πολιτική αυτής της κυβέρνησης που χαράσσεται με πολύ κόπο.
Σας ευχαριστώ πολύ».