Featured

25.000 ευρώ το ενοίκιο για το δημοτικό σχολείο Πυλαίας όπου κατέρρευσε η οροφή

Αναρμόδιοι δηλώνουν οι διοικούντες το δήμο Πυλαίας - Χορτιάτη για το περιστατικό

Φίλιππος Δεργιαδές
25-000-ευρώ-το-ενοίκιο-για-το-δημοτικό-σχολε-839495
Φίλιππος Δεργιαδές

Ανάστατοι είναι οι γονείς των μαθητών στο δήμο Πυλαίας Χορτιάτη, μετά το παρ’ ολίγον τραγικό περιστατικό με την πτώση της ψευδοροφής στο 4ο δημοτικό σχολείο Πυλαίας, που στεγάζεται στο παλιό κτίριο των Μακεδονικών Εκπαιδευτηρίων, στην περιοχή της Αγίας Κυριακής. Η Ένωση Γονέων του δήμου, καλεί σε ανοιχτή συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο στις 6μμ μπροστά στο δημαρχιακό κτίριο Πυλαίας, ενώ γονείς μαθητών της τάξης, όπου συνέβη η κατάρρευση της οροφής, εξετάζουν το ενδεχόμενο να προσφύγουν νομικά, προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες και να διασφαλιστεί η ασφάλεια των μαθητών.

Το περιστατικό της κατάρρευσης της οροφής των 50τμ που θα μπορούσε να κοστίσει ζωές μικρών παιδιών, ήδη προκάλεσε την παρέμβαση του εισαγγελέα που παρήγγειλε από την αστυνομία τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας. Θα οριστεί επίσης πραγματογνώμονας και θα διερευνηθεί αν τηρήθηκαν οι κανόνες οικοδομικής.

Ωστόσο, το ίδιο περιστατικό της κατάρρευσης εγείρει πολλά ερωτηματικά καθώς οι εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης του χώρου έγιναν, πρόσφατα, το καλοκαίρι. Οι πληροφορίες της Parallaxi, κάνουν λόγο για κακοτεχνία και χρησιμοποίηση ακατάλληλων υλικών. Δηλαδή επιλέχτηκαν πιο φτηνά υλικά στήριξης για να εξοικονομηθούν χρήματα. Και αυτό συνέβη τη στιγμή που το κτίριο κοστίζει στο ελληνικό κράτος 25.000 ευρώ τον μήνα ενοίκιο ενώ ο δήμος χρεώνει μέσω των δημοτικών τελών, 21 λεπτά ανά τετραγωνικό, προκειμένου να συγκεντρώσει χρήματα για σχολική στέγη. Το θέμα της εκμίσθωσης έχει τεθεί και συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο.

Σε ό,τι αφορά την ενοικίαση των Μακεδονικών Εκπαιδευτηρίων, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για μία εκμίσθωση από τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης, όταν νομάρχης ήταν ο Παναγιώτης Ψωμιάδης και στο δήμο Πυλαίας, δήμαρχος ο Βασίλης Καρτάλης. Σήμερα ο δήμος Πυλαίας Χορτιάτη δεν χρεώνεται με την εκμίσθωση του κτιρίου και το ενοίκιο το καταβάλει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με κονδύλια μέσω του υπουργείου Παιδείας.

Συνεπώς πρέπει να διερευνηθεί και να υπάρξει ξεκάθαρη απάντηση στο ερώτημα, ποιος είχε την ευθύνη παραλαβής του κτιρίου, μετά τις εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης που έγιναν το καλοκαίρι σε όλες τις αίθουσες του σχολείου. Ο δήμος Πυλαίας Χορτιάτη, στην ευθύνη του οποίου βρίσκεται το σχολείο, πριν το σχολείο αποδοθεί προς χρήση, πραγματοποίησε έλεγχο των εργασιών μέσω των τεχνικών του υπηρεσιών; Αν ναι, τι αναφέρει το πόρισμα; Αν όχι γιατί δεν φρόντισε να ελεγχθούν οι εργασίες;

Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι ο δήμος Πυλαία Χορτιάτη, μόλις έγινε γνωστό το περιστατικό, έσπευσε να απομακρύνει τα συντρίμμια και τα μπάζα. Σύμφωνα με πληροφορίες εστάλησαν δύο φορτηγά και συνεργεία του δήμου, τα οποία φρόντισαν μέσα σε μία ώρα να μαζέψουν και να απομακρύνουν τα μπάζα και τα υλικά της ψευδοροφής που κατέρρευσε. Γιατί αυτή η σπουδή και η βιασύνη του δήμου, τη στιγμή που το σχολείο είχε εκκενωθεί; Ποια υλικά θα ερευνήσουν ο πραγματογνώμονας και οι μηχανικοί που θα κληθούν να αποφανθούν για τις αιτίες της  κατάρρευσης;

Να τονίσουμε πως ειδικά για το συγκεκριμένο κτίριο, παλιότερα υπήρξαν πολλά παράπονα και διαμαρτυρίες για τις συνθήκες ασφάλειας, καθώς είναι ένα κτίριο 70 περίπου ετών που κτίστηκε την δεκαετία του 1950. Μάλιστα υπήρξαν καταγγελίες για την ύπαρξη υλικών αμιάντου στο γυμναστήριο που βρίσκεται στο προαύλιο.

Όπως αναγράφεται στην ιστοσελίδα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, «το αρχικό κτήριο ανεγέρθη το 1952, ενώ η προσθήκη του 2ου ορόφου έγινε το 1975. Λίγο αργότερα κτίστηκε το Γυμναστήριο – Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Οι εγκαταστάσεις βρίσκονται σε ένα οικόπεδο 4.500 τ.μ περιτριγυρισμένο από πεύκα και κυπαρίσσια, που φυτεύτηκαν από τους πρώτους μαθητές των Μακεδονικών Εκπαιδευτηρίων».

Ο δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καιτεζίδης, πάντως με δηλώσεις του σήμερα φρόντισε να αποσείσει τις ευθύνες από τη διοίκηση του δήμου και να «δείξει» προς τους ιδιοκτήτες του χώρου, το μηχανικό που έκανε τη μελέτη και τον εργολάβο που εκτέλεσε το έργο. Όπως είπε. «εμείς το παραλάβαμε έτοιμο» ενώ στο ερώτημα ποιος παρέλαβε το έργο από τον εργολάβο, δεν απάντησε. Ωστόσο παραδέχτηκε ότι υπήρξαν κακοτεχνίες.

Με λεωφορεία στα Πράσινα Φανάρια

Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και σε άλλα δημοτικά σχολεία της Πυλαίας, όπως στο 2ο δημοτικό σχολείο όπου πρόσφατα λόγω των βροχοπτώσεων, πλημμύρισαν μία αίθουσα και το γυμναστήριο. Επίσης η ταλαιπωρία των μικρών μαθητών της Πυλαίας δεν σταματάει στα σχολικά κτίρια του οικισμού της Πυλαίας, αλλά συνεχίζεται και εκτός, καθώς δύο δημοτικά σχολεία της Πυλαίας, το 5ο και το 6ο, στεγάζονται σε κτίρια που βρίσκονται δίπλα το αεροδρόμιο Μακεδονίας, στην περιοχή Πράσινα Φανάρια της Γεωργικής Σχολής. Κάθε ημέρα μεταφέρονται εκεί από το κέντρο της Πυλαίας με λεωφορεία που εκμισθώνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Όπως τονίζει ο Ευθύμης Δημάκης μέλος του ΔΣ της Ένωσης Γονέων η κατάσταση με τα δημοτικά σχολεία του δήμου είναι τραγική. “Έχουμε χιλιάδες παιδιά που πηγαίνουν σε παμπάλαια σχολεία και στην συγκεκριμένη περίπτωση ευτυχώς που αντέδρασε έγκαιρα η δασκάλα, αλλιώς θα είχαμε τραγωδία. Εδώ και πολύ καιρό ζητάμε καινούργια σχολεία αλλά ο δήμος δεν ανταποκρίνεται” τονίζει.

Σε ανακοίνωση της, η Λαϊκή Συσπείρωση Πυλαίας – Χορτιάτη, τονίζει πως “το τραγικό συμβάν αναδεικνύει την αλήθεια ότι το πρόβλημα της σχολικής στέγης δεν αφορά μόνο τις ελλείψεις σε αίθουσες. Είναι και άλλα προβλήματα που σχετίζονται με τα κτήρια όπως τα λούκια που τρέχουν, οι πόρτες που δεν κλείνουν και σήμερα οι οροφές που πέφτουν.

Να αποδοθούν άμεσα όλες οι ευθύνες για την πτώση της οροφής. Καλούμε όλους, τους συλλόγους γονέων, τους φορείς στο Δήμο Πυλαίας Χορτιάτη να διεκδικήσουν: Τώρα να γίνει η μελέτη της στατικότητας των κτηρίων και ο προσεισμικός έλεγχος όλων των σχολείων. Τώρα να επιλυθούν όλα τα ζητήματα που αφορούν τα σχολικά κτήρια. Τώρα να χτιστούν νέα σχολεία”.

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα