27η Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Επιδημιολογικής Ετοιμότητας
Μία ανάγκη που προκάλεσε η Covid-19, έγινε πραγματικότητα από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος.
Η πανδημία του Κορονοϊού ανέδειξε τη σημασία της επένδυσης σε συστήματα για την πρόληψη, τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση εστιών μολυσματικών ασθενειών. Για τον λόγο αυτόν, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών όρισε την 27η Δεκεμβρίου του 2020 ως την πρώτη Διεθνή Ημέρα Ετοιμότητας για Επιδημίες.
Ο ΠΟΥ συνεργάζεται στενά με τις κυβερνήσεις προκειμένου να υποστηρίξει τις προσπάθειες για τη δημιουργία ισχυρών συστημάτων έκτακτης ανάγκης και επιδημιολογικής ετοιμότητας, ως μέρος ενός συνολικού εγχειρήματος για την προώθηση της καθολικής υγειονομικής κάλυψης καθώς και την ενίσχυση των συστημάτων πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης.
Απόρροια της νόσου είναι οι μεγάλες μολυσματικές ασθένειες και οι χιλιάδες θάνατοι παγκοσμίως ενώ συγχρόνως, είναι καταστροφική ως προς τη μακροπρόθεσμη κοινωνική και οικονομική ανέλιξη. Οι παγκόσμιες κρίσεις υγείας απειλούν να κατακλύσουν τα ήδη υπερτεταμένα συστήματα υγείας, να διαταράξουν τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και να προκαλέσουν δυσανάλογη καταστροφή των μέσων διαβίωσης των ανθρώπων και των πιο ευάλωτων οικονομικά χωρών. Υπάρχει λοιπόν, επείγουσα ανάγκη να έχουμε ανθεκτικά συστήματα υγείας, που να καλύπτουν όσους είναι ευάλωτοι ή βρίσκονται σε ευάλωτες καταστάσεις.
Εάν η υγειονομική κατάσταση ξεφύγει από τον έλεγχο, οι μελλοντικές επιδημίες θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τις προηγούμενες ως προς την ένταση και τη βαρύτητα. Υπάρχει έτσι μεγάλη ανάγκη ευαισθητοποίησης, ανταλλαγής πληροφοριών, επιστημονικής γνώσης και βέλτιστων πρακτικών, ποιοτικής εκπαίδευσης και προγραμμάτων υπεράσπισης για τις επιδημίες σε τοπικό, εθνικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο, ούτως ώστε να φανούν αρωγοί στην πρόληψη καθώς και αντιμετώπιση των επιδημιών.
Σχετικά με την πρόληψη, είναι καίριας σημασίας να ενισχυθούν οι οδηγίες για τη διαχείριση της επιδημίας και τον τρόπο πρόληψης της διακοπής των βασικών υπηρεσιών αλλά και να αυξηθεί το επίπεδο ετοιμότητας, ώστε να υπάρξει έγκαιρη και πιο επαρκής ανταπόκριση σε κάθε είδους επιδημία που μπορεί να προκύψει.
Η διεθνής συνεργασία και η πολυμέρεια διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην αντιμετώπισή τους. Αξίζει να σημειωθεί η σημασία της εταιρικής σχέσης και αλληλεγγύης μεταξύ κάθε ατόμου, κοινότητας και κράτους, καθώς επίσης περιφερειακών και διεθνών οργανισμών, σε όλα τα στάδια διαχείρισης της επιδημίας.
Σύμφωνα με τον στόχο της προώθησης της Ατζέντας 2030, το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών, και ειδικά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, είναι αρμόδιος για τον συντονισμό των αντιδράσεων στις επιδημίες και συνάμα για την υποστήριξη των εθνικών, περιφερειακών και διεθνών προσπαθειών με σκοπό την πρόληψη, τον μετριασμό και ακόμα την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που θα επιφέρουν.
Μεγάλη ευθύνη έχουν και οι κυβερνήσεις, οι οποίες οφείλουν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση όποιας «βλάβης» στο παγκόσμιο υγειονομικό γίγνεσθαι. Ιδίως για τις γυναίκες πρέπει να προβλέπονται ή να γίνονται οι κατάλληλες ρυθμίσεις, καθώς αποτελούν την πλειοψηφία των εργαζομένων στον τομέα της υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ δεσμεύονται να εξασφαλίσουν συμμετοχή στην υγειονομική περίθαλψη χωρίς καμία διάκριση, με ιδιαίτερη προσοχή σε εκείνους που είναι ευάλωτοι ή βρίσκονται σε ευάλωτες καταστάσεις, κινδυνεύουν δηλαδή πιο πολύ να προσβληθούν από μία μολυσματική ασθένεια.
https://www.youtube.com/watch?v=tAeQAcQrcP0