36η Έκθεση Philoxenia: Τιμώμενος προορισμός η Επίδαυρος
Η αλλιώς «Δρα επί της αύρας»!
Η έκθεση Philoxenia αποτελεί την ετήσια συνάντηση των τουριστικών επιχειρήσεων, φορέων και οργανισμών στην Ελλάδα, συντονίζοντας τις ανάγκες του επαγγελματία με τις επιθυμίες του ταξιδιώτη. Πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη και τον εκθεσιακό χώρο της HELEXPO-ΔΕΘ.
Φέτος τιμώμενος προορισμός είναι ο Δήμος Επιδαύρου. Μια περιοχή της Πελοποννήσου η οποία περιλαμβάνει και τον ιστορικό χώρο της αρχαίας Επιδαύρου.
Δυστυχώς, οι περισσότεροι από εμάς τους Έλληνες, έχουμε ελλιπείς γνώσεις σχετικά με τη σημασία και τη σπουδαιότητα των αρχαιολογικών ευρημάτων που βρίσκονται σχεδόν σε κάθε βήμα στην πατρίδα μας. Οι πιο δύσπιστοι μιλούν ακόμη και για «παλιοπέτρες» που δεν έχουν καμιά αξία τη σημερινή εποχή, ενώ παραξενεύονται με την εμμονή των ξένων να ανακαλύψουν την αρχαία Ελλάδα. Κλασσικό παράδειγμα η Επίδαυρος με το περίφημο και παγκοσμίως γνωστό θέατρό της.
Κάποιοι θεωρούν πως είναι απλά ένας ακόμη καλοδιατηρημένος χώρος, στον οποίο πραγματοποιούνται από τα αρχαία χρόνια μέχρι και σήμερα μόνο παραστάσεις ή μουσικές συναυλίες. Είναι όντως έτσι;
Επίδαυρος ή «Δρα επί της Αύρας»…
Κι όμως η Επίδαυρος θα λέγαμε πως ήταν ένα πολυσύνθετο θεραπευτικό κέντρο για την ίαση του σώματος μα κυρίως της ψυχής. Κάτι σαν τα σημερινά Wellness and Spa των ξενοδοχείων με πολύ περισσότερες παροχές στον τομέα της ψυχικής υγείας όμως. Για αυτό και η ονομασία βγαίνει από το «Δρα επί της Αύρας». Η επιλογή της τοποθέτησής εκεί μόνο τυχαία δεν είναι. Στην ενδοχώρα της Επιδαυρίας, σε μια θέση που χαρακτηρίζεται από ήπιο κλίμα και άφθονα ιαματικά νερά οι Επιδαύριοι ίδρυσαν το ιερό του Ασκληπιού, το πιο λαμπρό θεραπευτικό κέντρο του αρχαίου κόσμου. Η λατρεία των θεών-θεραπευτών ανάγεται στην προϊστορική εποχή, ενώ η εξελικτική πορεία της λατρείας, θα καταλήξει στον Ασκληπιό και στην ίδρυση του ιερού του κατά τον 6ο πΧ αιώνα.
Με τα χρόνια το Ασκληπιείο απέκτησε τεράστιο κύρος και ακτινοβολία. Έτσι έφταναν συνεχώς από όλη την Ελλάδα αλλά και από τη λεκάνη της Μεσογείου ασθενείς και ικέτες της θείας ευσπλαχνίας. Οι ασθενείς πρώτα υποβαλλόταν σε καθαρμούς και θυσίες ζώων. Κατόπιν θα έπρεπε να κοιμηθούν ώστε να εμφανιστεί ο θεός στο όνειρό τους, να τους θεραπεύσει ή να τους υποδείξει τον τρόπο θεραπείας τους. Από τις ανασκαφές έχει βρεθεί πλήθος ιατρικών εργαλείων, κάτι το οποίο τεκμηριώνει την πραγματοποίηση πρακτικών ιατρικών επεμβάσεων. Επιπλέον για την εξυπηρέτηση και ψυχαγωγία του αυξανόμενου πλήθους προσκυνητών κατασκευάστηκαν υποδομές για την τέλεση γυμνικών και μουσικών αγώνων (ξενώνες, στάδιο, παλαίστρα, λουτρά, ωδείο και φυσικά το θέατρο). Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η οικονομική ευρωστία του ιερού, κάτι που επέτρεψε την υλοποίηση ενός μεγάλου οικοδομικού προγράμματος τον 4ο και 3ο πΧ αιώνα με μνημειώδη κτίρια.
Η ακουστική του θεάτρου
Πολύς λόγος γίνεται για την εξαιρετική ακουστική του αρχαίου θεάτρου. Σύμφωνα με τον «ταξιδιωτικό δημοσιογράφο» της εποχής τον Παυσανία, το θέατρο χτίστηκε το 340 πΧ και αρχιτέκτονας ήταν ο Πολύκλειτος ο Νεότερος. Φτιάχτηκε για τη διασκέδαση των ασθενών και έχει χωρητικότητα 13.000 θεατών. Χωρίζεται σε δύο μέρη. Ένα των 21 σειρών καθισμάτων για το λαό και το κάτω από 34 σειρές καθισμάτων, για τους ιερείς και τους άρχοντες.
Λέγεται πως το αποτέλεσμα της εξαιρετικής ακουστικής, οφείλεται στο σχήμα των πέτρινων καθισμάτων, αφού καταστέλλει τους ήχους χαμηλής συχνότητας. Αντίθετα, η διάταξη των θέσεων φιλτράρει τις συχνότητες κάτω των 500 Hertz και έτσι οι φωνές των ηθοποιών ακούγονται πιο δυνατά και καθαρά. Λάβετε επίσης υπόψη πως η ακουστική της Επιδαύρου παρουσιάζει κάτι ενδιαφέρον και άξιο μελέτης. Λέγεται πως αυτή καθαρότητα του ήχου ακούγεται μόνο στην Ελληνική γλώσσα! Κι αυτό γιατί πραγματοποιείται συντονισμός ήχου της Μαθηματικής Ελληνικής γλώσσας. Επίσης, υπάρχει συντονισμός χώρου και ακουστικής. Γι’ αυτό η Ελληνική αποτελεί μία μουσική γλώσσα!
Η Επίδαυρος τα νεότερα χρόνια
Στην Επίδαυρο έγιναν κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης και δύο Εθνοσυνελεύσεις. Η πρώτη στις 20 Δεκεμβρίου του 1821 που διακήρυξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού έθνους και η δεύτερη τον Μάρτιο του 1826.
Η αρχαία Επίδαυρος βρίσκεται στο νομό Αργολίδας, κοντά στο χωριό Λυγουριό και σε απόσταση τριάντα περίπου χιλιομέτρων από το Ναύπλιο. Από το 1988 ανήκει στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO.
Εκτός από το θέατρο μπορείτε να επισκεφτείτε με το ίδιο εισιτήριο των 12 ευρώ και το μουσείο.