Διεθνή

Ο Τραμπ ειρωνεύεται μια βιβλιοθήκη στο Αφγανιστάν

«Τι υποτίθεται ότι πρέπει να απαντήσω, "Ω, σας ευχαριστούμε για τη βιβλιοθήκη σας"; Δεν ξέρω καν ποιος τη χρησιμοποιεί στο Αφγανιστάν»

Parallaxi
ο-τραμπ-ειρωνεύεται-μια-βιβλιοθήκη-στ-394928
Parallaxi

Ο Ντόναλντ Τραμπ χλεύασε απροκάλυπτα την Τετάρτη τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, που όπως είπε του επισημαίνει συνεχώς πως η χώρα του χρηματοδότησε μια βιβλιοθήκη στο Αφγανιστάν — κάτι ανώφελο, σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, στην εμπόλεμη χώρα.

«Θεωρώ ότι η Ινδία θα όφειλε να εμπλακεί περισσότερο στο Αφγανιστάν», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού του συμβουλίου.

Επιτιμώντας τα κράτη της περιοχής που, έκρινε, αφήνουν το μεγαλύτερο βάρος στις πλάτες των ΗΠΑ έπειτα από 17 χρόνια πολέμου, αναφέρθηκε ειρωνικά στους συμμάχους που έστειλαν «εκατό στρατιώτες» κι έπειτα απ’ αυτό λένε πως έχουν «δεσμευθεί στο Αφγανιστάν».

«Ενώ εμείς — εμάς μας κοστίζει δισεκατομμύρια επί δισεκατομμυρίων δολαρίων αυτό», εξεμάνη.

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, με τον οποίο «καταλαβαινόμαστε θαυμάσια», «μου λέει μονίμως ότι ανήγειρε μια βιβλιοθήκη στο Αφγανιστάν», συνέχισε ο δισεκατομμυριούχος Ρεπουμπλικάνος, που δεν είναι ακριβώς γνωστός για την αγάπη του για τη λογοτεχνία.

«Τι υποτίθεται ότι πρέπει να απαντήσω, “Ω, σας ευχαριστούμε για τη βιβλιοθήκη σας”; Δεν ξέρω καν ποιος τη χρησιμοποιεί στο Αφγανιστάν», πρόσθεσε, επιμένοντας στο ότι αυτή η δωρεά αποτελεί μηδαμινή συνεισφορά, σε σύγκριση με τις αμερικανικές δαπάνες στη χώρα όπου οι ΗΠΑ ενεπλάκησαν σε πόλεμο μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσινγκτον.

Ο Τραμπ δεν διευκρίνισε σε ποια βιβλιοθήκη αναφερόταν ακριβώς.

Η Ινδία πάντως έχει χορηγήσει βοήθεια ύψους τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Αφγανιστάν μετά την πτώση του καθεστώτος των Ταλιμπάν. Ανάμεσα στα έργα που χρηματοδότησε ήταν η ανοικοδόμηση ενός σχολικού ιδρύματος που χαίρει μεγάλης εκτίμησης στην Καμπούλ.

Εγκαινιάζοντας το κτίριο του αφγανικού κοινοβουλίου, η ανοικοδόμηση του οποίου χρηματοδοτήθηκε από την Ινδία, το 2015, ο Ναρέντρα Μόντι υποσχέθηκε να προωθήσει προγράμματα που θα «δώσουν στην αφγανική νεολαία μια σύγχρονη εκπαίδευση κι επαγγελματικά προσόντα».

Το καλοκαίρι του 2017, όταν είχε ανακοινώσει τη «νέα στρατηγική» του για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, η οποία συνίστατο στην αποστολή επιπλέον στρατιωτών, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε απαιτήσει από την Ινδία να κάνει μεγαλύτερες προσπάθειες, «ειδικά στο πεδίο της οικονομικής βοήθειας και της ανάπτυξης». Το Νέο Δελχί αντιμετώπισε ευνοϊκά το αίτημα.

Όμως ο αμερικανός πρόεδρος έχει πλέον αποφασίσει να αποσύρει τους μισούς από τους 14.000 στρατιωτικούς των ΗΠΑ που είναι ανεπτυγμένοι στο Αφγανιστάν.

Ο λόγος: η Ουάσινγκτον να δαπανά λιγότερα στο εξωτερικό, όπως εξήγγειλε προεκλογικά ο μεγιστάνας.

Για να δικαιολογήσει την απόφασή του, ο Τραμπ επικαλέστηκε την Τετάρτη, με μάλλον απροσδόκητο τρόπο, το προηγούμενο της σοβιετικής κατοχής (1979-1989). «Η Ρωσία ήταν άλλοτε Σοβιετική Ένωση. Το Αφγανιστάν τη μεταμόρφωσε σε Ρωσία, διότι χρεοκόπησε εξαιτίας του πολέμου στο Αφγανιστάν», πέταξε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Μια από τις πιο ελπιδοφόρες περιπτώσεις βιβλιοθηκών της χωράς είναι η περίφημη κινούμενη που εμφανίστηκε εκεί πέρσι.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα