Ελλάδα

Συνέδριο για τις διακρίσεις έναντι προσφύγων, ΑΜΕΑ και ΛΟΑΤΚΙ

Τα ΛΟΑΤΚΙ παιδιά βιώνουν ομοφοβική συμπεριφορά ακόμα και από καθηγητές

Parallaxi
συνέδριο-για-τις-διακρίσεις-έναντι-πρ-612467
Parallaxi

Οι διακρίσεις που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και μετανάστες, τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, στην κοινωνία και στην εργασία, τέθηκαν μεταξύ άλλων στο επίκεντρο των ομιλιών κατά το 3ο Συνέδριο για τη Διαφορετικότητα στις Ελληνικές Επιχειρήσεις, που διοργάνωσε σήμερα το Κέντρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και την εταιρεία Boussias Communications.

Η Ελλάδα «για πρώτη φορά στην ιστορία της έχει Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα ‘Ατομα με Αναπηρία» επισήμανε κατά την ομιλία του ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης του υπουργείου Εργασίας, Γιώργος Σταμάτης. Κύριο μέλημα της κυβέρνησης, τόνισε, είναι η ορατότητα των ανθρώπων με αναπηρία «με ενεργητικές πολιτικές για τα άτομα με αναπηρία και χρόνια νοσήματα, για το πώς μπορούμε μέσω της ορατότητας να καταπολεμήσουμε τον στιγματισμό που επηρεάζει τους ίδιους και τις οικογένειές τους». Επίσης, ο κ. Σταμάτης υπογράμμισε ότι «υπάρχει πλέον σχέδιο για μια συμπεριληπτική κοινωνία που αφορά και τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και το κλειδί για να καταπολεμήσουμε τις διακρίσεις είναι η προσβασιμότητα». Μεταξύ άλλων ανέφερε, ότι είναι στον «αέρα» προκήρυξη για 2.000 μόνιμες θέσεις για τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και τους συγγενείς τους, καθώς και πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την εργασία τρανς ανθρώπων.

«Η λέξη κλειδί για εμάς είναι η συμπερίληψη, αυτό που ζητάμε από την εκπαίδευση, την εργασία και την ένταξη, είναι να ενταχθούμε στο κοινωνικό σύνολο ως ισότιμα μέλη, με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες της αναπηρίας και της χρόνιας πάθησης και ένας από τους πυλώνες είναι η περίφημη αποϊδρυματοποίηση, που είναι σε εξέλιξη με πολλές δυσκολίες», τόνισε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, Κωνσταντίνος Χόρτης. Ο ίδιος αναγνώρισε ότι η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη στην Ελλάδα και τις άλλες δυτικές κοινωνίες, καθώς «έχουν γίνει μεγάλα βήματα στην κατανόηση, υποστήριξη και πραγματική ένταξη, όχι μόνο των ατόμων με αναπηρία αλλά και των υπόλοιπων κοινωνικών, εθνοτικών και σεξουαλικών μειοψηφιών». Σχετικά με την τηλεργασία, ο κ. Χόρτης ζήτησε να υπάρξουν για τους ΑΜΕΑ, προσβάσιμο λογισμικό και εξοπλισμός, κάλυψη του κόστους σύνδεσης στο ίντερνετ, παροχή δυνατότητας να συμμετέχουν δωρεάν σε προγράμματα και σεμινάρια, ώστε να εκπαιδευτούν και να αποδώσουν στο πλαίσιο της τηλεργασίας.

Σχετικά με την πρόσβαση των προσφύγων στην εργασία, ο υπεύθυνος προστασίας προσφύγων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Πέτρος Μάστακας, ανέφερε ότι «όλες οι πόρτες της αγοράς εργασίας είναι κλειστές, όταν αφορούν κάτι περισσότερο από την εποχική απασχόληση στα χωράφια» και ως κύρια αιτία ανέφερε ότι «είναι δύσκολη η θέση των προσφύγων από πλευράς προσκόμισης εγγράφων και δεν μπορούν να αποδείξουν σε επίπεδο τυπικών προσόντων τι μπορούν να κάνουν, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να βρίσκονται αντιμέτωπες με δαιδαλώδεις διαδικασίες». Χρειάζεται ευελιξία, συνέχισε ο κ. Μάστακας, «την οποία όμως δεν επιτρέπει η νομοθεσία». Μεταξύ άλλων ανέφερε το παράδειγμα startup εταιρείας που ήθελε να προσλάβει συνεργεία με πρόσφυγες για τη συγκομιδή φρούτων και λαχανικών, ωστόσο δεν μπορούσε να πληρώσει τους εργαζόμενους γιατί οι τράπεζες δεν τους άνοιγαν λογαριασμό. «Λύση δεν βρέθηκε ποτέ και το πλαίσιο συνέθλιψε μια προσπάθεια όπου θα κέρδιζαν όλοι. Η εταιρεία τελικά έκλεισε», περιέγραψε.

Τις ίδιες δυσκολίες με τους πρόσφυγες αντιμετωπίζουν και οι οικονομικοί μετανάστες, υπενθύμισε η διευθύντρια του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών, ‘Αντλα Σασάτη, περιγράφοντας ότι για να πολιτογραφηθεί κάποιος Έλληνας πολίτης πρέπει να έχει επτά χρόνια παρουσίας στη χώρα και ένσημα και εισόδημα κάθε χρόνο. «Η καλύτερη αξιοποίηση των δεξιοτήτων των προσφύγων και μεταναστών καθιστά τις αγορές εργασίας πιο συμπεριληπτικές και συμβάλει στη συνοχή και την ευημερία της κοινωνίας», παρατήρησε η κ. Σασάτη και συμπλήρωσε ότι «αυτό που μας απασχολεί είναι ο θεσμικός ρατσισμός, αυτός που εκφράζεται μέσα από αποφάσεις και συμπεριφορές που δημιουργούν συνθήκες αποκλεισμού».

Τα φαινόμενα διακρίσεων στην κοινωνία και στην εργασία λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας ή έκφρασης φύλου υπάρχουν, παρατήρησε η ειδική επιστήμονας του Συνηγόρου του Πολίτη, Μαρία Βουτσίνου, προσθέτοντας ότι «τα φαινόμενα αυτά με πολύ μεγάλη δυσκολία θα γίνουν ορατά ή αντιληπτά, γιατί τα θύματα έχουν πολύ μεγάλη δυσκολία στο να τα καταγγείλουν». Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε η ίδια, από τις περίπου 1.000-1.200 καταγγελίες για επιθέσεις λόγω διακρίσεων που δέχεται κάθε χρόνο ο Συνήγορος του Πολίτη, μόλις το 1% αφορά υποθέσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας ή έκφρασης φύλου.

Η Αλεξάνδρα Παναγιωτακοπούλου, από την οργάνωση «Colour Youth» αναφέρθηκε στο περιβάλλον του σχολείου, όπου τα ΛΟΑΤΚΙ παιδιά βιώνουν ομοφοβική συμπεριφορά ακόμα και από καθηγητές και ζήτησε να υπάρξει εκπαίδευση για τους καθηγητές και τους μαθητές σχετικά με τις ΛΟΑΤΚΙ ταυτότητες, αλλά και μηχανισμός καταγγελιών από μαθητές για περιστατικά διακρίσεων. Επίσης, πρόσθεσε ότι «το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης είναι ένα πρώτο βήμα, και θα πρέπει να έχει ενότητα για τις ΛΟΑΤΚΙ ταυτότητες».

«Το bullying που δέχονται τα ΛΟΑΤΚΙ παιδιά στα σχολεία είναι σχεδόν διπλάσιο από το γενικό πληθυσμό και το ένα τέταρτο των παιδιών εγκαταλείπει τελικά το σχολείο», τόνισε ο Γιάννης Παπαγιαννόπουλος από το Athens Pride και ζήτησε να υπάρξει «σαφής πολιτική βούληση» για την αντιμετώπιση των διακρίσεων σε όλες τις κοινωνικές ομάδες.

«Τα τελευταία χρόνια γίνονται πολλές ενέργειες για την ένταξη των ΛΟΑΤΚΙ εργαζόμενων σε επιχειρήσεις», εξήγησε ο Θεόδωρος Κατσίκης, εκπροσωπώντας εταιρεία ανθρώπινου δυναμικού και πρόσθεσε ότι «οι εταιρείες πρέπει να έχουν πρόγραμμα εκπαίδευσης των εργαζομένων για το τι σημαίνει λεκτικό bullying».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα