42 μετανάστες πνίγηκαν όταν πλεούμενο ανατράπηκε ανοικτά του Τζιμπουτί

Πάνω από 32.000 μετανάστες, κυρίως από την Αιθιοπία, παραμένουν αποκλεισμένοι στην Υεμένη, σύμφωνα με τον ΔΟΜ.

Parallaxi
42-μετανάστες-πνίγηκαν-όταν-πλεούμενο-α-747565
Parallaxi

Τουλάχιστον 42 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους τη Δευτέρα σε θαλάσσια περιοχή ανοικτά του Τζιμπουτί όταν ανατράπηκε το πλεούμενο στο οποίο είχαν επιβιβαστεί στην Υεμένη, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που δημοσιοποίησε χθες Τρίτη ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, μέρος του συστήματος του ΟΗΕ.

Ανάμεσα στα θύματα ήταν τουλάχιστον 16 παιδιά, διευκρίνισε ο ΔΟΜ.

Μετανάστες από χώρες της Αφρικής συνεχίζουν να πηγαίνουν στην εμπόλεμη Υεμένη με την ελπίδα ότι από εκεί θα μπορέσουν να φθάσουν στη Σαουδική Αραβία και άλλα πλούσια βασίλεια του Κόλπου, οι ακμάζουσες οικονομίες των οποίων βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην εργασία που προσφέρουν εκατομμύρια φτωχοί μετανάστες.

Αρκετοί προσπαθούν να επιστρέψουν όταν δεν τα καταφέρνουν.

Τουλάχιστον οκτώ μετανάστες από την Αιθιοπία είχαν πεθάνει τον Οκτώβριο υπό παρόμοιες συνθήκες στην προσπάθειά τους να φθάσουν στο Τζιμπουτί. Είκοσι είχαν πεθάνει προσπαθώντας, αντιστρόφως, να φθάσουν στην Υεμένη.

Πυρκαγιά σε κέντρο κράτησης παράτυπων μεταναστών – κυρίως από την Αιθιοπία – στη Σανάα, την πρωτεύουσα της Υεμένης, στοίχισε τη ζωή στις αρχές Μαρτίου σε τουλάχιστον 45 ανθρώπους και είχε τραυματίσει κάπου 200 άλλους. Οι μετανάστες διαμαρτύρονταν για τις συνθήκες κράτησής τους.

Πάνω από 32.000 μετανάστες, κυρίως από την Αιθιοπία, παραμένουν αποκλεισμένοι στην Υεμένη, σύμφωνα με τον ΔΟΜ.

Εκατόν εξήντα επαναπατρίστηκαν χθες Τρίτη «με ασφάλεια», τόνισε ο οργανισμός.

Το στενό Μπαμπ αλ Μάντεμπ, που χωρίζει το Τζιμπουτί από την Υεμένη, αποτελεί θαλάσσια οδό-κλειδί για το διεθνές εμπόριο, αλλά και θέατρο διακίνησης ανθρώπων.

«Οι συνθήκες ζωής των μεταναστών που έχουν αποκλειστεί στην Υεμένη έχουν γίνει τόσο τραγικές που πολλοί εξ αυτών θεωρούν πως δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να καταφύγουν ξανά σε διακινητές για να επιστρέψουν στα σπίτια τους», στηλίτευσε ο Τζέφρι Λέιμποβιτς, διευθυντής επιχειρήσεων εκτάκτου ανάγκης στον ΔΟΜ.

Τουλάχιστον 11.000 μετανάστες κινήθηκαν μετά τον Μάιο του 2020 από το Κέρας της Αφρικής για την Υεμένη ή αντιστρόφως, κάνοντας «επικίνδυνα ταξίδια με πλεούμενα» που διευκολύνουν διακινητές χωρίς κανέναν ηθικό ενδοιασμό, κατά εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Πολλοί βρίσκονται αποκλεισμένοι στη φτωχότερη αραβική χώρα του κόσμου, όπου μαίνεται από το 2014 ένοπλη σύρραξη που κατά τον ΟΗΕ προκαλεί τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα