44 άνθρωποι που φέρονταν να ανήκουν στη Μπόκο Χαράμ βρέθηκαν νεκροί σε φυλακή
Το πρωί της Πέμπτης.
44 jihadists found dead in Chad prison: prosecutor: N’Djamena (AFP) – A group of 44 suspected members of Boko Haram, arrested during a recent operation against the jihadist group, have been found dead in their prison cell, apparently poisoned, Chad’s… https://t.co/KYNfjnOjDt
— OnTheGroundNews.ca (@OTGNCanada) April 19, 2020
Σαράντα τέσσερις άνθρωποι, που φέρονται να ήταν ανάμεσα στους μαχητές της Μπόκο Χαράμ οι οποίοι αιχμαλωτίστηκαν κατά τη διάρκεια πρόσφατης επιχείρησης των ένοπλων δυνάμεων του Τσαντ εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης, βρέθηκαν νεκροί μέσα στο κελλί τους το πρωί της Πέμπτης στην Ντζαμένα, καθώς σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία υπέστησαν δηλητηρίαση, ανακοίνωσε εισαγγελέας.
Η νεκροψία-νεκροτομή στα τέσσερα από τα 44 πτώματα που βρέθηκαν την Πέμπτη το πρωί αποκάλυψε ότι είχαν πάρει κάποια τοξική ουσία, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, ο οποίος διευκρίνισε πως διενεργείται έρευνα για την υπόθεση.
«Το ιατροδικαστικό πόρισμα αναφέρει ότι πήραν κάποια θανατηφόρα ουσία (…) που προκάλεσε καρδιακή ανακοπή σε κάποιους και ασφυξία σε κάποιους άλλους», εξήγησε ο εισαγγελέας Γιουσούφ Τομ σε δηλώσεις του στη δημόσια τηλεόραση. Τα υπόλοιπα 40 πτώματα έχουν ήδη ενταφιαστεί.
Ο εισαγγελέας πρόσθεσε ότι υφιστάμενοί του μετέβησαν επιτόπου μετά την τηλεφωνική κλήση της διεύθυνσης της φυλακής με την οποία η υπηρεσία του ενημερώθηκε πως «44 κρατούμενοι βρέθηκαν νεκροί μέσα στο κελλί τους».
Οι φυλακισμένοι αυτοί ήταν ανάμεσα σε 58 μέλη της Μπόκο Χαράμ που σύμφωνα με τις αρχές συνελήφθησαν στην ευρείας κλίμακας επιχείρηση που διέταξε ο πρόεδρος Ιντρίς Ντεμπί Ιτνό εναντίον των τζιχαντιστών, που έχουν πολλαπλασιάσει τις επιθέσεις τους στη λίμνη Τσαντ.
Είχαν μεταχθεί στην Ντζαμένα το βράδυ της Τρίτης, όπου παραδόθηκαν στα χέρια λειτουργών της δικαιοσύνης, ανέφερε η κυβέρνηση την Τετάρτη. Επρόκειτο να ανακριθούν και να δικαστούν.
«Είναι φρικιαστικό»
«Οι 58 κρατούμενοι κλείστηκαν σε ένα και μοναδικό κελλί και δεν τους δόθηκε τίποτα να φάνε ή να πιουν για δύο ημέρες», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στις υπηρεσίες ασφαλείας, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
«Είναι φρικιαστικό αυτό που έγινε», εξανέστη ο Μαχάματ Νουρ Άχμεντ Ιμπέντου, ο γενικός γραμματέας της ένωσης για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Τσαντ (CTDDH).
Ο ίδιος κατηγόρησε τη διεύθυνση της φυλακής ότι «έριξε τους κρατούμενους σ’ ένα μικρό κελλί και τους επέβαλε στέρηση τροφής και νερού για τρεις ημέρες επειδή κατηγορούνταν πως ανήκαν στην Μπόκο Χαράμ».
Η κυβέρνηση διέψευσε τις κατηγορίες αυτές επίσημα. «Δεν υπήρξε καμιά κακομεταχείριση», διαβεβαίωσε ο Τζιμέτ Αραμπί, ο υπουργός Δικαιοσύνης του Τσαντ, σε τηλεφωνική επικοινωνία του με το Γαλλικό Πρακτορείο από τη Λιμπρβίλ.
«Βρέθηκαν τοξικές ουσίες στα στομάχια τους, ήταν ομαδική αυτοκτονία, κάτι άλλο; Αναζητούμε ακόμη την απάντηση», πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας ότι η έρευνα που διενεργείται θα συνεχιστεί.
Ένας από τους κρατούμενους διακομίστηκε το πρωί της Πέμπτης σε νοσοκομείο, «είναι πολύ καλύτερα» και μετήχθη πίσω στη φυλακή, όπου παραμένουν «δεκατρείς κρατούμενοι που βρίσκονται ακόμα στη ζωή και είναι πολύ καλά», συμπλήρωσε ο υπουργός.
Επιχείρηση «Οργή της Μπομά»
Τα στοιχεία της Μπόκο Χαράμ συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης που βαπτίστηκε Οργή της Μπομά και διεξήχθη από την 31η Μαρτίου ως την 8η Απριλίου. Σύμφωνα με τον στρατό του Τσαντ, 52 άνδρες των ένοπλων δυνάμεων και 1.000 τζιχαντιστές σκοτώθηκαν κατά τη διάρκειά της.
Ο στρατός του Τσαντ υπέστη πολυαίμακτη επίθεση της Μπόκο Χαράμ την 23η Μαρτίου, όταν σκοτώθηκαν πάνω από εκατό στελέχη του. Επρόκειτο για τη χειρότερη ήττα που έχει δοκιμάσει ποτέ μέσα σε λιγότερες από 24 ώρες ο στρατός της χώρας αυτής, που φημίζεται στην περιοχή για την αποτελεσματικότητά του.
Η Μπόκο Χαράμ, που γεννήθηκε το 2009 στη βορειοανατολική Νιγηρία, εξαπλώθηκε στη λεκάνη της λίμνης Τσαντ, όπου υπάρχουν αναρίθμητα νησάκια, στα σύνορα του Νίγηρα, της Νιγηρίας, του Καμερούν και του Τσαντ.
Από το 2015 και μετά, οι τέσσερις χώρες που βρέχονται από τη λίμνη Τσαντ διεξάγουν από κοινού επιχειρήσεις — έχουν ιδρύσει για τον σκοπό αυτό τη Μεικτή Πολυεθνική Δύναμη (ΜΠΔ) — εναντίον διάφορων φραξιών της τζιχαντιστικής οργάνωσης, που κλιμάκωσαν τις επιθέσεις τους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ