Πάνω από 58.165.000 κρούσματα παγκοσμίως- Σε 3 βήματα η χαλάρωση του lockdown στη Γαλλία
Τα νεότερα για διάφορες περιοχές του κόσμου.
Η πανδημία του νέου κορονοϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε 1.381.915 ανθρώπους παγκοσμίως, από τότε που το γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ανακοίνωσε την εμφάνιση της ασθένειας στα τέλη Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου, που βασίζεται σε επίσημες πηγές, σήμερα, στις 13.00 ώρα Ελλάδας.
Περισσότερα από 58.165.460 κρούσματα έχουν επισήμως διαγνωστεί από την αρχή της πανδημίας, εκ των οποίων 37.053.500 θεωρείται σήμερα ότι έχουν αποθεραπευτεί.
Χθες Σάββατο, 9.021 νέοι θάνατοι και 580.396 νέα κρούσματα καταγράφηκαν παγκοσμίως. Οι χώρες που ανακοίνωσαν τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων, στους πιο πρόσφατους απολογισμούς τους, είναι οι ΗΠΑ με 1.503 νέους θανάτους, η Ιταλία (692) και το Μεξικό (550).
Οι ΗΠΑ παραμένουν η πλέον πληγείσα χώρα τόσο σε αριθμό νεκρών όσο και μολύνσεων, με 255.905 θανάτους και 12.090.469 καταγεγραμμένα κρούσματα, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.
Μετά τις ΗΠΑ, οι πλέον πληγείσες χώρες είναι η Βραζιλία με 168.989 νεκρούς και 6.052.786 μολύνσεις, η Ινδία 133.227 θανάτους (9.095.806 μολύνσεις), το Μεξικό 101.373 θανάτους (1.032.688 κρούσματα) και η Βρετανία με 54.626 νεκρούς (1.493.383 κρούσματα).
Μεταξύ των πλέον πληγεισών χωρών, το Βέλγιο που μετρά τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων σε σύγκριση με τον πληθυσμό του, με 134 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους, ακολουθεί το Περού (108), η Ισπανία (91), η Αργεντινή (82).
Η Κίνα (χωρίς το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο) μετρά 86.431 κρούσματα (17 νέα μεταξύ Σαββάτου και Κυριακής) και 4.634 νεκρούς.
Η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική έχουν καταγράψει, έως σήμερα στις 13.00 ώρα Ελλάδας, 433.865 θανάτους και 12.431.882 κρούσματα, η Ευρώπη 369.144 νεκρούς (16.253.491 μολύνσεις), οι ΗΠΑ και ο Καναδάς 267.302 νεκρούς (12.414.386 κρούσματα), η Ασία 187.681 θανάτους (11.869.395 μολύνσεις), η Μέση Ανατολή 73.549 θανάτους (3.106.525 κρούσματα), η Αφρική 49.433 θανάτους (2.059.651 κρούσματα), η Ωκεανία 941 θανάτους (30.131 κρούσματα).
Βρετανία-κορονοϊός: Τα Χριστούγεννα δεν θα είναι φυσιολογικά φέτος στη Βρετανία, όμως οι οικογένειες ίσως μπορέσουν να τα περάσουν μαζί (υπουργός Οικονομικών)
Οι Βρετανοί δεν θα μπορέσουν να απολαύσουν κανονικά Χριστούγεννα φέτος λόγω του δεύτερου κύματος της Covid-19, όμως η κυβέρνηση αναζητεί τρόπους για να δώσει τη δυνατότητα στις οικογένειες να τα περάσουν μαζί, διαβεβαίωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Ρίσι Σουνάκ.
«Όσο εξοργιστικό κι αν είναι για όλους εμάς, τα Χριστούγεννα δεν θα είναι φυσιολογικά φέτος», είπε ο Βρετανός υπουργός στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky.
«Ωστόσο, ο πρωθυπουργός (Μπόρις Τζόνσον), για παράδειγμα, αναζητεί τρόπος για να δούμε πώς οι οικογένειες μπορούν να περάσουν χρόνο μεταξύ τους», συμπλήρωσε.
Βρετανία-κορονοϊός: Η Βρετανία θα δώσει επιπλέον 3 δισεκατομμύρια λίρες στο σύστημα υγείας της
Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Ρίσι Σουνάκ ανακοίνωσε την αποδέσμευση μιας επιπλέον χρηματοδότησης ύψους 3 δισεκατομμυρίων λιρών (3,36 δισεκατομμύρια ευρώ) για τη στήριξη του εθνικού συστήματος υγείας της χώρας (NHS) ώστε να ξεπεράσει τον αντίκτυπο της πανδημίας Covid-19.
«Το υπουργείο Οικονομικών θα ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα… μια επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 3 δισεκατομμυρίων λιρών» σε διάστημα ενός έτους, «για να βοηθήσουμε το NHS στη μάχη που δίνει ενάντια των επιπτώσεων του κορονοϊού», ανέφερε χθες το υπουργείο Οικονομικών σε ένα δελτίο τύπου.
«Αυτή η σημαντική χρηματοδότηση θα βοηθήσει τους πολίτες να λαμβάνουν την ιατρική φροντίδα που χρειάζονται το συντομότερο δυνατόν», επισήμανε ο Σουνάκ. Το ένα τρίτο του ποσού θα χρησιμοποιηθεί για να εξαλειφθούν οι καθυστερήσεις στις εξετάσεις και επεμβάσεις που δεν σχετίζονται με την Covid-19.
Σύμφωνα με το υπουργείο, ο αριθμός των ασθενών που βρίσκονται σε αναμονή μιας θεραπείας εδώ κι έναν χρόνο αυξήθηκε από τους 1.500 τον Φεβρουάριο σε 140.000 τον Σεπτέμβριο.
Εκατοντάδες εκατομμύρια λίρες θα αφιερωθούν, επίσης, στον τομέα της ψυχικής υγείας για τη «χρηματοδότηση των νέων υπηρεσιών για τους νέους, την εξάλειψη των καθυστερήσεων στη φροντίδα ενηλίκων και την επιτάχυνση της πρόσβασης σε κάποια μονάδα ψυχολογικής στήριξης για παθολογίες όπως η κατάθλιψη και το άγχος», διευκρινίζεται στο δελτίο τύπου.
Ο Ρίσι Σουνάκ αναμένεται να παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα ένα ευρύ σχέδιο δαπανών για τη στήριξη της οικονομίας μετά την κρίση Covid-19, που περιλαμβάνει τη βοήθεια προς το NHS και μια επένδυση ύψους 100 δισεκατομμυρίων λιρών σε υποδομές.
Επισήμανε, εντούτοις, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στους Sunday Times, ότι η Βρετανία γνωρίζει ένα πραγματικό «οικονομικό σοκ», προειδοποιώντας πως η χώρα δεν «μπορεί να συνεχίσει επ’ αόριστον να δανείζεται σε αυτό το επίπεδο».
Γαλλία: Οι αρχές θα αρχίσουν την χαλάρωση του lockdown σε τρία βήματα, σύμφωνα με κυβερνητικό εκπρόσωπο
Η Γαλλία θα αρχίσει τη χαλάρωση του lockdown τις ερχόμενες εβδομάδες, με μια διαδικασία που θα γίνει σε τρία στάδια, ώστε να αποφευχθεί μια νέα έξαρση της επιδημίας του νέου κορονοϊού, ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική κυβέρνηση.
Την Τρίτη ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα απευθύνει διάγγελμα για την κατάσταση με την COVID-19 στη Γαλλία και μπορεί να ανακοινώσει μια μερική χαλάρωση των περιορισμών που ισχύουν από τις 30 Οκτωβρίου.
“Ο Εμανουέλ Μακρόν θα παρουσιάσει τις προοπτικές για μερικές εβδομάδες, ιδιαίτερα το πως θα προσαρμόσουμε την στρατηγική μας. Αυτό που διακυβεύεται είναι η προσαρμογή των κανόνων lockdown καθώς η κατάσταση βελτιώνεται αποφεύγοντας μια νέα έξαρση της επιδημίας”, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ατάλ στην Le Journal Du Dimanche.
“Η χαλάρωση (του lockdown) θα γίνει σε τρία βήματα βάσει της υγειονομικής κατάστασης και των κινδύνων σε σχέση με ορισμένες επιχειρήσεις: ένα πρώτο βήμα γύρω στην 1η Δεκεμβρίου, μετά πριν από τις αργίες στο τέλος του έτους και στη συνέχεια από τον Ιανουάριο του 2021”, πρόσθεσε ο Ατάλ στις δηλώσεις που έκανε στην γαλλική εφημερίδα.
Ο Μακρόν είχε πει ότι η δεύτερη καραντίνα που επιβλήθηκε στη Γαλλία σε εθνικό επίπεδο, η οποία άρχισε στις 30 Οκτωβρίου, θα διαρκούσε τουλάχιστον 4 εβδομάδες. Στους περιορισμούς που επιβλήθηκαν περιλαμβάνεται το κλείσιμο των μη απαραίτητων καταστημάτων, των εστιατορίων και των μπαρ.
Ωστόσο μετά τα πρόσφατα στοιχεία που δείχνουν ότι η Γαλλία βρίσκεται κοντά στο να καταφέρει να θέσει υπό έλεγχο την έξαρση των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού, η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις από καταστήματα και επιχειρήσεις να χαλαρώσει τους περιορισμούς εγκαίρως για την χριστουγεννιάτικη σεζόν, η οποία αποφέρει σε πολλά καταστήματα λιανικής το μεγαλύτερο μέρος του ετήσιου κύκλου εργασιών τους.
“Είχαμε δεσμευτεί να τους επιτρέψουμε (στους καταστηματάρχες) να ξανανοίξουν γύρω στην 1η Δεκεμβρίου αν η υγειονομική κατάσταση είχε βελτιωθεί, κάτι το οποίο φαίνεται ότι συμβαίνει”, πρόσθεσε ο Ατάλ.
Τα μπαρ και τα εστιατόρια ωστόσο “θα συνεχίσουν να υφίστανται περιορισμούς”, συνέχισε.
Την Πέμπτη ο Γάλλος υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν δήλωσε ότι η Γαλλία θα κερδίσει τη μάχη κατά του νέου κορονοϊού, αλλά αυτός είναι ένας αγώνας που θα πάρει χρόνο και προειδοποίησε ότι το lockdown δεν τελείωσε ακόμη.
Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορονοϊού που διαγνώστηκαν σε ένα 24ωρο στη Γαλλία ανήλθε χθες Σάββατο σε 17.881, καταγράφοντας μείωση από τα 22.882 που είχαν ανακοινωθεί την Παρασκευή, ενώ ο αριθμός αυτών που νοσηλεύονται με COVID-19 μειώθηκε για πέμπτη συνεχή μέρα και ανέρχεται τώρα βάσει των στοιχείων που ανακοινώθηκαν χθες σε 31.365.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Α.Σ