Διεθνή

5 φορές που οι τρομοκράτες χτύπησαν εμπορικά κέντρα

Με αφορμή τη χθεσινή επίθεση, θυμόμαστε πέντε περιπτώσεις τρομοκρατικών χτυπημάτων στους συγκεκριμένους χώρους

Ιωάννα Κακούρη
5-φορές-που-οι-τρομοκράτες-χτύπησαν-εμπ-928955
Ιωάννα Κακούρη

Τα εμπορικά κέντρα παρουσιάζουν ιδιαίτερη ευαλωτότητα στις τρομοκρατικές επιθέσεις, εξαιτίας της δυνατότητάς τους να συγκεντρώνουν μεγάλο και ετερόκλητο πλήθος κόσμου. Με την τελευταία επίθεση να είναι ακόμη νωπή, θυμόμαστε πέντε περιπτώσεις τρομοκρατικών χτυπημάτων στους συγκεκριμένους χώρους.

Η ένοπλη επίθεση στο εμπορικό κέντρο της Κοπεγχάγης (3 Ιουλίου 2022)

Τρεις νεκρούς και τέσσερις τραυματίες άφησε πίσω του ο ένοπλος 22χρονος, στο εμπορικό κέντρο Field’s της δανέζικης πρωτεύουσας. Ο δράστης με την ψυχοπαθητική συμπεριφορά, που καλούσε κοντά του τους παρευρισκόμενους υποστηρίζοντας πως το όπλο που κρατούσε ήταν ψεύτικο και πόζαρε σε βίντεο κάνοντας κινήσεις αυτοκτονίας, φέρεται να επέλεξε τα θύματά του τυχαία και χωρίς συνεργούς. Αν και γνωστός στις ψυχιατρικές αρχές της χώρας, ο δράστης δεν είχε διαπράξει –μέχρι την επίθεση- κάποια αξιόποινη πράξη που να δικαιολογεί τον περιορισμό του.

Η πολύνεκρη επίθεση στην Μπερ Σεβά του Ισραήλ (22 Μαρτίου 2022)

Ένας Άραβας πολίτης του Ισραήλ ήταν ο δράστης που επιτέθηκε με μαχαίρι και τραυμάτισε θανάσιμα τέσσερις ανθρώπους, σε εμπορικό κέντρο της πόλης Μπερ Σεβά στο νότιο Ισραήλ. Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ο δράστης –ένας πρώην καθηγητής λυκείου- είχε φυλακιστεί στο παρελθόν, εξαιτίας των επαφών του με το Ισλαμικό Κράτος. Τελικά, ο δράστης πυροβολήθηκε από έναν ευρισκόμενο πολίτη και σκοτώθηκε ακαριαία.

Η τρομοκρατική επίθεση από βίαιο εξτρεμιστή στη Νέα Ζηλανδία (3 Σεπτεμβρίου 2021)

Τουλάχιστον έξι άτομα τραυμάτισε με μαχαίρι οπαδός του Ισλαμικού Κράτους σε εμπορικό κέντρο του Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας. Ο δράστης βρισκόταν υπό παρακολούθηση τη στιγμή της επίθεσης και σε λιγότερο από ένα λεπτό, η αστυνομία κατάφερε να εξουδετερώσει τον άντρα, πυροβολώντας και σκοτώνοντάς τον.

Ο εφιάλτης της τρομοκρατίας στο Μόναχο (22 Ιουλίου 2016)

Το αποτέλεσμα της επίθεσης τριών ανδρών στο εμπορικό κέντρο Olympia Einkaufszentrum του Μονάχου ήταν τουλάχιστον 15 νεκροί και ακόμη περισσότεροι τραυματίες. Λίγο πριν τις οκτώ το βράδυ, ακούστηκαν πυροβολισμοί έξω από το εμπορικό κέντρο, καθώς ένας –εκ των τριών- 18χρονος νεαρός, ο οποίος ήταν ο ένοπλος δράστης, άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως. Λίγο αργότερα ο δράστης έστρεψε το όπλο στον εαυτό του και έπεσε και ο ίδιος νεκρός. Το Μόναχο έλαβε τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας, καλώντας τους κατοίκους να μην κυκλοφορούν στους δρόμους, έτσι ώστε να αποφευχθεί ένα ακόμη παρόμοιο χτύπημα.

Το μακελειό στο Ναϊρόμπι (24 Σεπτεμβρίου 2013)

Ένοπλοι ισλαμιστές κατέλαβαν το εμπορικό κέντρο Westgate, στο Ναϊρόμπι, κρατώντας μεγάλο αριθμό ομήρων. Εν μέσω πυροβολισμών, οι νεκροί ξεπέρασαν τους 59 και οι τραυματίες τους 200. Υπεύθυνη για την επίθεση ήταν η ισλαμιστική οργάνωση Σεμπάμπ, εκπρόσωπος της οποίας δήλωσε στο BBC ότι η εισβολή στο εμπορικό κέντρο αποτέλεσε αντίποινα για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Κένυας στη Σομαλία. Κενυάτες που κατάφεραν να αποδράσουν από το εμπορικό κέντρο φέρεται να δήλωσαν ότι οι ένοπλοι επέτρεπαν σε όσους ομήρους δήλωναν μουσουλμάνοι να φύγουν. Περίπου 1.000 άτομα κατάφεραν να βγουν σώοι από το εμπορικό κέντρο Westgate.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα