51 υποψήφια εμβόλια, lockdown και η Ουχάν έναν χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας

Πότε θα είναι διαθέσιμο το εμβόλιο στην Ευρώπη; Γιατί υπάρχουν εισηγήσεις για αυστηρότερο lockdown;

Parallaxi
51-υποψήφια-εμβόλια-lockdown-και-η-ουχάν-έναν-χρ-694920
Parallaxi
Πηγή: Unsplash

Το Ηνωμένο Βασίλειο άρχισε σήμερα την πρώτη, σε δυτική χώρα, εκστρατεία εμβολιασμού κατά της Covid-19, τη στιγμή που στις ΗΠΑ το lockdown επέστρεψε για περισσότερους από 20 εκατομμύρια Καλιφορνέζους.

Η Μάργκαρετ Κίναν, μια γιαγιά 90 ετών, έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έκανε το εμβόλιο της αμερικανογερμανικής συμμαχίας Pfizer/BioNTech, σχεδόν μία εβδομάδα μετά το πράσινο φως που δόθηκε για το εμβόλιο αυτό στην εν λόγω χώρα, η οποία θρηνεί σχεδόν 61.500 νεκρούς από Covid-19, τους περισσότερους στην Ευρώπη.

Οι τηλεοπτικές κάμερες έδειξαν την ενενηντάχρονη γυναίκα στο Κόβεντρι της κεντρικής Αγγλίας να κάνει το εμβόλιο καθισμένη στην πολυθρόνα της και μιλώντας με τη νοσηλεύτρια.

«Αισθάνομαι τόσο προνομιούχα που είμαι ο πρώτος άνθρωπος που εμβολιάζεται κατά της Covid-19, είναι το καλύτερο πρόωρο δώρο γενεθλίων που θα μπορούσα να ζητήσω», δήλωσε η Κίναν κάτω από τα φλας των φωτογράφων.

«Αυτό σημαίνει πως μπορώ επιτέλους να περάσω χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους μου το Νέο Έτος, αφού έμεινα μόνη μου το μεγαλύτερο μέρος αυτής της χρονιάς», πρόσθεσε, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Press Association.

Η πλειονότητα του βρετανικού πληθυσμού θα πρέπει πάντως να περιμένει το 2021 για να εμβολιασθεί, καθώς έχει δοθεί προτεραιότητα στους φιλοξενούμενους και στο προσωπικό των οίκων ευγηρίας, ενώ θα ακολουθήσουν το νοσηλευτικό προσωπικό και οι άνω των 80 ετών.

Η διανομή του εμβολίου θα είναι «ένας μαραθώνιος και όχι ένα σπριντ», προειδοποίησε ο ιατρικός διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας (NHS) Στίβεν Πάουις.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η πρώτη χώρα που έδωσε το πράσινο φως στο εμβόλιο των Pfizer/BioNTech. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων πρόκεται να γνωμοδοτήσει για το εμβόλιο αυτό μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, ενώ ο Καναδάς μπορεί να αρχίσει ήδη από την ερχόμενη εβδομάδα τον εμβολιασμό του πληθυσμού του.

«Κρίσιμη στιγμή»

Όπως και οι υπόλοιπες Ηνωμένες Πολιτείες, η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο στον κόσμο από την πανδημία με περισσότερους από 283.000 θανάτους για σχεδόν 15 εκατομμύρια καταγεγραμμένα κρούσματα, η Καλιφόρνια βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα τρίτο κύμα της επιδημίας.

Ο Δημοκρατικός κυβερνήτης της Γκάβιν Νιούσομ επέβαλε και πάλι χθες, Δευτέρα, lockdown στο νότιο τμήμα της Πολιτείας, ένα μέτρο που αφορά περισσότερους από 20 εκατομμύρια κατοίκους.

«Είμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή της μάχης μας εναντίον του ιού και οφείλουμε να λάβουμε αποφασιστικά μέτρα από τώρα ώστε να αποφύγουμε τον υπερκορεσμό του νοσοκομειακού συστήματος της Καλιφόρνια», εξήγησε. Στην πολιτεία αυτή είναι κατειλημμένο το 85% των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας.

Η πόλη της Νέας Υόρκης, από την πλευρά της, άνοιξε και πάλι χθες, Δευτέρα, τα δημόσια σχολεία στοιχειώδους εκπαίδευσης, όμως οι αρχές μπορεί να αποφασίσουν νέο κλείσιμο των εστιατορίων εξαιτίας μιας βραδείας ανόδου της επιδημίας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, καθησυχαστικά νέα για τον προσωπικό δικηγόρο του, τον Ρούντι Τζουλιάνι, τον τελευταίο μέχρι τώρα από τα πολλά μέλη του στενού κύκλου του αμερικανού προέδρου που έχουν πληγεί από τον ιό.

«Ο Ρούντι πάει πολύ καλά. Δεν έχει πυρετό. Μου τηλεφώνησε νωρίς σήμερα το πρωί», δήλωσε ο ρεπουμπλικανός δισεκατομμυριούχος στη διάρκεια τελετής στον Λευκό Οίκο.

Ο 76χρονος Τζουλιάνι βρέθηκε θετικός αφού επί έναν μήνα διέτρεξε τις Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς μάσκα για να αμφισβητήσει τη νίκη του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

New York: Το συγκλονιστικό αφιέρωμα στα στέκια-σύμβολο της πόλης που κλείνει η πανδημία

Αυτός ο τελευταίος ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, διορισμούς στην ομάδα του που θα αναλάβει τον τομέα της υγείας, η οποία θα βρεθεί αντιμέτωπη, σύμφωνα με τον ίδιο, με «μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει αντιμετωπίσει η Αμερική: να θέσει υπό έλεγχο την πανδημία».

Ο γενικός εισαγγελέας της Καλιφόρνια Ξαβιέ Μπεσέρα πρόκειται να τεθεί επικεφαλής του ομοσπονδιακού υπουργείου Υγείας, ενώ ο Τζο Μπάιντεν επιβεβαιώνει πως θέλει να κάνει κύριο σύμβουλό του για την πανδημία τον πολύ σεβαστό διευθυντή του Ινστιτούτου Λοιμωδών Νόσων Άντονι Φάουτσι, ο οποίος είναι ήδη μέλος της ομάδας που έχει σχηματισθεί στον Λευκό Οίκο από την κυβέρνηση Τραμπ για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

Ιταλίδα υπουργός μολύνθηκε

Η εξάπλωση της Covid-19 συνεχίζει να επιταχύνεται: από τις 24 Νοεμβρίου, περισσότεροι από 10.000 θάνατοι καταγράφονται καθημερινά κατά μέσο όρο στον πλανήτη (με εξαίρεση την Κυριακή, όμως οι απολογισμοί είναι εν γένει χαμηλότεροι το σαββατοκύριακο).

Συνολικά η πανδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 1.539.649 ανθρώπους στον κόσμο ενώ περισσότεροι από 67 εκατομμύρια έχουν μολυνθεί, σύμφωνα με χθεσινό απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στην Ιταλία, όπου την Κυριακή ξεπεράσθηκε το όριο των 60.000 νεκρών από την Covid-19, η υπουργός Εσωτερικών Λουτσιάνα Λαμοργκέζε πληροφορήθηκε χθες, Δευτέρα, πως βρέθηκε θετική, εν μέσω υπουργικής συνεδρίασης, με αποτέλεσμα να χρειασθεί να τεθούν σε απομόνωση, εκτός της ιδίας, και άλλοι δύο υπουργοί.

Το Βέλγιο, η Γαλλία και η Ισπανία πρόκεται να κάνουν εκστρατείες εμβολιασμού τον Ιανουάριο, αρχίζοντας από τα πιο ευάλωτα πρόσωπα.

Το Σάββατο η Ρωσία άρχισε να χορηγεί το «Spoutnik V» της σε κοινωνικούς λειτουργούς, ιατρικό προσωπικό και εκπαιδευτικούς στη Μόσχα. Αυτό το ρωσικό εμβόλιο βρίσκεται ωστόσο ακόμη στην τρίτη και τελευταία φάση των κλινικών δοκιμών.

Μια «υπερβολικά ανησυχητική» κατάσταση

Πενήντα ένα υποψήφια εμβόλια δοκιμάζονται αυτή τη στιγμή σε ανθρώπους και 13 απ’ αυτά βρίσκονται στην τελευταία φάση των δοκιμών, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, πως ο εμβολιασμός δεν πρέπει να καταστεί υποχρεωτικός, παρά μόνο σε συγκεκριμένες επαγγελματικές περιστάσεις.

Η Ινδονησία, η οποία είχε αρχίσει τον Αύγουστο μια εκστρατεία δοκιμών με το εμβόλιο του κινεζικού ομίλου Sinovac σε 1.660 εθελοντές, παρέλαβε το βράδυ της Κυριακής από το Πεκίνο μια πρώτη ποσότητα 1,2 εκατομμυρίου δόσεων.

Η Δανία, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με έξαρση των κρουσμάτων, θα κλείσει τα κολέγια, τα λύκεια, τα μπαρ, τα καφέ και τα εστιατόρια σε 38 κοινότητες, μεταξύ των οποίων η Κοπεγχάγη. «Η κατάσταση είναι υπερβολικά ανησυχητική», τόνισε χθες, Δευτέρα η πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν.

Στο Ισραήλ, οι αρχές ανακοίνωσαν χθες, Δευτέρα, ότι αυτή την εβδομάδα τίθεται σε ισχύ νυκτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας εξαιτίας της έξαρσης των κρουσμάτων Covid-19.

Έγκριση έως τα τέλη Δεκεμβρίου

Ο επικεφαλής της Biontech Ουγκούρ Σαχίν εκτιμά ότι θα εγκριθεί το εμβόλιο μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.

Ο ίδιος δεν έχει εμβολιαστεί ακόμα διότι δεν υπάρχει η σχετική άδεια για το εμβόλιο της εταιρείας του. «Δεν έχουμε ακόμη άδεια για το εμβόλιο στην Γερμανία. Αλλά μόλις εγκριθεί, θα ήθελα φυσικά να το κάνω», είπε στα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα του RTL / n-tv.

Τόσο αυτός όσο και οι υπάλληλοί του θα τηρήσουν αυστηρά τις οδηγίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης: «Τηρούμε και εμείς τις οδηγίες οι οποίες προβλέπτονται για τις ομάδες ατόμων για τις οποίες προορίζεται πρώτα το εμβόλιο, δεν κάνουμε καμία εξαίρεση για τον εαυτό μας. Εάν έχουμε τη δυνατότητα, να εμβολιάσουμε τους εργαζόμενους γιατί κάνουν συστημικά σημαντική δουλειά, τότε φυσικά θα το κάναμε πολύ γρήγορα και πολύ ευχαρίστως».

Επί του παρόντος συλλέγονται περαιτέρω δεδομένα σχετικά με το εμβόλιο, όπως διευκρίνισε: «Δεν γνωρίζουμε ακόμη από τα διαθέσιμα δεδομένα εάν εμποδίζεται μόνο η ασθένεια ή εάν εμποδίζεται και η (ίδια η) μόλυνση. Θα συλλέξουμε περαιτέρω δεδομένα για αυτό τους επόμενους δύο έως έξι μήνες».

Ο Σαχίν εκτιμά ότι θα υπάρξει «έγκριση του εμβολίου στην Ευρώπη έως τα τέλη Δεκεμβρίου. Αλλά είναι επίσης σημαντικό να εγκριθούν εμβόλια και άλλων εταιρειών. Υποθέτω ότι μέχρι το καλοκαίρι θα υπάρχουν αρκετές δόσεις εμβολίου και ότι ένας ικανοποιητικός αριθμός ανθρώπων, περίπου το 60-70% του πληθυσμού, θα αποκτήσει ανοσία», είπε.

Σχολιάζοντας τέλος τα δημοσιεύματα ότι υπάρχουν δυσκολίες στην παραγωγή του εμβολίου, ο Σαχίν είπε: «Ανακοινώσαμε στις αρχές Νοεμβρίου ότι δεν θα μπορέσουμε να επιτύχουμε τον αρχικό μας στόχο για παραγωγή 100 εκατομμυρίων δόσεων για φέτος. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για αυτό. Μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνεται και το γεγονός ότι οι κλινικές μελέτες ολοκληρώθηκαν αργότερα. Υπήρχαν επίσης προβλήματα ποιότητας με τις πρώτες ύλες. Αυτά έπρεπε να επιλυθούν. Ωστόσο, η παραγωγή συνεχίζεται όπως είχε προγραμματιστεί», τόνισε.

Δραματική έκκληση για αυστηρότερο lockdown

Δραματική έκκληση για αυστηροποίηση των μέτρων περιορισμού της πανδημίας απευθύνουν προς την ομοσπονδιακή και τις κρατιδιακές κυβερνήσεις η Γερμανική Ακαδημία Επιστημών Leopoldina και το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ» εξαιτίας της διατήρησης των κρουσμάτων κορονοϊού σε υψηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού Der Spiegel, η Ακαδημία, η οποία είχε κατά την πρώτη φάση της πανδημίας κληθεί από την κυβέρνηση να εκπονήσει το σχέδιο επιστροφής στην «κανονικότητα», ζήτησε – αυτή τη φορά με δική της πρωτοβουλία – να επιβληθεί «σκληρότερο lockdown», προκειμένου, όπως αναφέρει, να μειωθούν δραστικά τα κρούσματα. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες εισηγούνται τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά από τις 14 Δεκεμβρίου έως τις 10 Ιανουαρίου, αλλά και να κλείσουν όλα τα καταστήματα εκτός από τα απολύτως απαραίτητα, κατά την περίοδο μεταξύ 24ης Δεκεμβρίου και 10ης Ιανουαρίου. Η Leopoldina συνιστά ακόμη να ενισχυθεί η τηλεργασία και να ακυρωθούν όλα τα προγραμματισμένα τουριστικά ταξίδια.

Μεταξύ των επιστημόνων που υπογράφουν την Έκθεση της Ακαδημίας είναι ο καθηγητής λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Charité Κρίστιαν Ντρόστεν, αλλά και ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» Λόταρ Βίλερ και ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (Ifo) του Μονάχου Κλέμενς Φούεστ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού, χθες, Δευτέρα, και η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής αυστηρότερων μέτρων.

ΠΟΥ: Βρισκόμαστε ακόμη μακριά από τη δημιουργία ανοσοποιητικού φραγμού στην Covid-19 με τα εμβόλια

Ουχάν, ένας χρόνος μετά το ξέσπασμα της πανδημίας

Ένα συνηθισμένο πρωινό του Δεκεμβρίου, μια από τις αγορές τροφίμων στην κινεζική πόλη Ουχάν είναι γεμάτη από κόσμο που πήγε να αγοράσει λαχανικά αλλά και ζωντανά ψάρια, βατράχους και χελώνες.

Σχεδόν ένα χρόνο αφότου η πόλη ανακοίνωσε τα πρώτα στον κόσμο κρούσματα της COVID-19 σε μια από τις αγορές της και ενώ πολλές άλλες χώρες παραμένουν στον κλοιό του νέου κύματος της πανδημίας, η ζωή στην Ουχάν έχει επιστρέψει σε μεγάλο βαθμό στους κανονικούς της ρυθμούς.

«Δεν φοβάμαι. Τι υπάρχει για να φοβηθώ;», δήλωσε η Νίε Γκουανγκτζέν, που πουλά ψάρια και λαχανικά.

Η Νίε και άλλοι καταστηματάρχες κατά μήκος ενός στενού δρόμου, που αποτελεί τμήμα της ευρύτερης αγοράς, ήταν απασχολημένοι με το να καθαρίζουν ψάρια για τους πολυάριθμους αγοραστές –κάποιοι εκ των οποίων δεν φορούσαν μάσκα– ενώ τα συνεργεία καθαρισμού της πόλης ψέκαζαν τα πεζοδρόμια.

Λίγα πράγματα έχουν μείνει να θυμίζουν τον ρόλο της Ουχάν στην αρχή της πανδημίας του κορονοϊού, που έχει μολύνει έως τώρα πάνω από 67 εκατ. άτομα σε όλο τον κόσμο και έχει στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 1,5 εκατ. ανθρώπους.

Η Κίνα ειδοποίησε αρχικά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για 27 κρούσματα μιας «ιογενούς πνευμονίας» στην Ουχάν, στις 31 Δεκεμβρίου. Οι αρχές έκλεισαν την αγορά στην πόλη την επόμενη ημέρα, αφού ανακάλυψαν ότι κάποιοι από τους ασθενείς ήταν έμποροι ή εργάζονταν εκεί.

Αυτό σηματοδότησε την αρχή μιας σκοτεινής περιόδου για την αυτή την πόλη των 11 εκατ. κατοίκων στην κεντρική Κίνα. Οι μολύνσεις γρήγορα εκτοξεύθηκαν στα 50.000 κρούσματα, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν 4.000 θανάτων. Οι αξιωματούχοι αντέδρασαν επιβάλλοντας άμεσα ένα σκληρό lockdown 76 ημερών, τοποθετώντας κίτρινα προστατευτικά οδοφράγματα σε μήκος χιλιομέτρων στους ερημωμένους δρόμους της πόλης προκειμένου να κρατήσουν τον κόσμο στα σπίτια τους και τις επιχειρήσεις κλειστές.

Τα μέτρα απέδωσαν. Η Ουχάν δεν έχει καταγράψει κανένα νέο κρούσμα τοπικής μετάδοσης εδώ και αρκετούς μήνες και τώρα δεν διαφέρει σε τίποτα από άλλες κινεζικές πόλεις με τους γεμάτους κίνηση εμπορικούς δρόμους, το μποτιλιάρισμα και τα ασφυκτικά γεμάτα εστιατόρια.

«Πραγματικά μου έλειψαν αυτές οι χαρούμενες στιγμές, όπως το να βγαίνω έξω για ψώνια και για φαγητό με φίλους», δήλωσε χθες η 27χρονη Χου Χανγκ, ενώ βρισκόταν σε αγορά της Ουχάν που πουλούσε μεταξύ άλλων πουλόβερ με χριστουγεννιάτικα σχέδια.

Στο γεμάτο κίνηση δρόμο, πλανόδιοι πουλούν λουλούδια και μπαλόνια, χορευτές και κλόουν δίνουν τις δικές τους παραστάσεις ενώ μουσική ακούγεται από τα καταστήματα.

Η ανάκαμψη της πόλης έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με άλλες μεγάλες οικονομίες καθώς πλησιάζει η εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Στις ΗΠΑ, το σύστημα υγείας υφίσταται σοβαρές πιέσεις καθώς τα κρούσματα αυξάνονται και υγειονομικοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα. Η χώρα κατέγραψε 15.000 θανάτους την περασμένη εβδομάδα, το φονικότερο επταήμερο της πανδημίας από τον Απρίλιο.

Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς για τις συναθροίσεις ενόψει των Χριστουγέννων, φοβούμενες την επιστροφή των κρουσμάτων σε επίπεδα ρεκόρ λόγω των εορτασμών.

Η σχετική επιτυχία της Κίνας στο να θέσει τον ιό υπό έλεγχο έχει αποτελέσει βασικό θέμα συζήτησης στα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Δεν έχω πάει στο εξωτερικό, άρα δεν πολυκαταλαβαίνω, αλλά βλέποντας τηλεόραση φαίνεται σαν οι ξένες χώρες να μην βάζουν πρώτα από όλα την ανθρώπινη ζωή», δήλωσε ο κ. Λι, ένας 54χρονος που πουλά φαγητό σε δρόμο της Ουχάν και που ξανάνοιξε το κατάστημά του τον Ιούνιο. «Η ιδεολογία των ξένων χωρών δεν είναι τόσο καλή όσο της Κίνας».

ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ

Η Κίνα έχει λάβει μέτρα, όπως τα μαζικά τεστ σε κατοίκους ύστερα από έξαρση μικρής κλίμακας, για να αποτρέψει ένα νέο κύμα κρουσμάτων, που παρατηρείται σε πολλές άλλες πόλεις και χώρες.

Στις εισόδους συγκροτημάτων κατοικιών, υπάλληλοι σε μπλε τέντες παρακολουθούν τους κωδικούς υγείας στα smartphones των ενοίκων. Σε δημόσια πάρκα υπάρχουν πανό με συνθήματα σε κόκκινο χρώμα που καλούν τους κατοίκους να είναι σε επαγρύπνηση.

Η χρήση μάσκας δεν είναι υποχρεωτική, αλλά οι περισσότεροι τη φορούν σε δημόσιους χώρους.

Και ενώ οι καταναλωτές έχουν επιστρέψει στους δρόμους της Ουχάν, ο Λι και άλλοι λένε ότι η δουλειά δεν έχει ξαναβρεί ακόμα τους κανονικούς της ρυθμούς.

Θετικά στον κορονοϊό λιοντάρια

«Η γενικότερη κατάσταση δεν είναι πολύ καλή, συνεχίζει να είναι πολύ χειρότερη συγκριτικά με τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο Λι, αναφερόμενος στη βουτιά των πωλήσεων την περίοδο μετά το lockdown όταν οι κάτοικοι φοβούνται πολύ να βγουν στους δρόμους.

Ωστόσο, για πολλούς κατοίκους, οι μνήμες από το lockdown αντικαταστάθηκαν από το γρήγορο εκ νέου ‘άνοιγμα’ της πόλης –μαζί με νέες προφυλάξεις.

«Δεν ανησυχώ, γιατί κάνω καλή δουλειά σε ό,τι αφορά την προστασία», δήλωσε η Νίε, από την αγορά της Ουχάν, που είπε ότι συνεχίζει να απολυμαίνει και να πλένει σε βραστό νερό τα ρούχα της. «Ακόμα κι αν υπάρξει δεύτερο κύμα, απλά θα συνεχίσω να το κάνω».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα