Top

85η ΔΕΘ: Η πρώτη Covid Free έκθεση της Ευρώπης έρχεται στην πόλη

Φέτος η διοργάνωση φιλοξενεί περισσότερους από 900 εκθέτες από 15 συνολικά χώρες.

Βιβή Κοτσαπουϊκίδου
85η-δεθ-η-πρώτη-covid-free-έκθεση-της-ευρώπης-έρχ-811480
Βιβή Κοτσαπουϊκίδου

Στους ρυθμούς της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης θα κινηθεί η πόλη μας από το Σάββατο 11 μέχρι και την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου, στην πρώτη COVID Free τέτοιου είδους διοργάνωση της Ευρώπης, αφιερωμένη στην Ελλάδα, με κεντρικό θεματικό άξονα το Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον της χώρας με αφορμή και την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Παράλληλα με την Έκθεση, θα διοργανωθεί και το 2ο Thessaloniki Helexpo Forum από τις 13 έως και τις 17 Σεπτεμβρίου, με όλα τα κρίσιμα και επίκαιρα ζητήματα αυτής της περιόδου, το οποίο «μετά το περσινό crash test καθιερώνεται ως θεσμός στο πλαίσιο της» όπως σημείωσε ο πρόεδρος της ΔΕΘ Helexpo, Τάσος Τζήκας σε σχετική συνέντευξη τύπου. Ο ίδιος εξέφρασε τη χαρά του για την επιστροφή του θεσμού με φυσική παρουσία, η οποία σηματοδοτεί και τη γενικότερη επιστροφή της εκθεσιακής δραστηριότητας.

Φέτος φιλοξενεί περισσότερους από 900 εκθέτες από 15 συνολικά χώρες. Με άφορη την τιμώμενη χώρα που είναι η Ελλάδα στο Περίπτερο 13 θα φιλοξενηθούν όλες οι Περιφέρειες «οι οποίες θα αναδείξουν την ιστορική τους συνέχεια, αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξης τους. Μάλιστα, η Πελοπόννησος θα έχει το ρόλο αφιερωματικής Περιφέρειας, με δεδομένη τη στενή σχέση της με την Ελληνική Επανάσταση», όπως τόνισε ο κύριος Τζήκας.

Επίσης δυναμικό θα είναι και το «παρών» του ελληνικού επιχειρείν με τη συμμετοχή της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, με 42 Επιμελητήρια και 215 επιχειρήσεις-μέλη τους, αλλά και με την αυτόνομη συμμετοχή των Επιμελητηρίων της πόλης μας, ενώ μεγάλο ρόλο θα παίξει και η τεχνολογία με πολλές μορφές της.

Την ίδια ώρα οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στην έκθεση αρχιτεκτονικών σχεδίων και μακετών των 15 αρχιτεκτονικών ομάδων που πέρασαν στην τελική φάση του Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για την Ανάπλαση του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η σχεδιαστική πρόταση που έλαβε το πρώτο βραβείο. «Στόχος μας είναι το 2026 να γιορτάσουμε την επέτειο των 100 ετών ιστορίας της ΔΕΘ στο νέο Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, που θα βάλει την πόλη σε μια νέα εποχή» σημείο ο πρόεδρος της ΔΕΘ Helexpo.

Με σημαντικό όπλο το εμβόλιο κατά του κορονοϊού επιστρέφουμε στη διοργάνωση σύμφωνα με τον υφυπουργό Εσωτερικών τομέα Μακεδονίας Θράκης, Σταύρου Καλαφάτη ο οποίος τόνισε ότι ήταν δεδομένο για το άνοιγμα της. Αναφερόμενος στην ανάπλαση που θα γίνει, τόνισε ότι η Θεσσαλονίκη θα μετατραπεί σε εκθεσιακό και συνεδριακό κόμβο μετά το τέλος της.

Η παρουσία της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα είναι άκρως ενδιαφέρουσα σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, Παναγιώτη Νίκα, ο οποίος αποκάλυψε μεταξύ άλλων πως στο ένα περίπτερο που θα έχει θα υπάρχουν ιστορικές αναφορές, όπλα και φορεσιές του Αγώνα καθώς από «εκεί άναψε η φλόγα του», όπως σημείωσε. Προανήγγειλε μάλιστα τη συνεργασία της Περιφέρειας με τον εκθεσιακό φορέα για τη δημιουργία μιας εκθεσιακής «αντένας» της ΔΕΘ στη Μεγαλόπολη. «Στηρίζουμε τη ΔΕΘ σε όλες της τις εκδηλώσεις» τόνισε.

Από την πλευρά της η Αντιπεριφερειάρχης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου υπογράμμισε ότι μέσω της Έκθεσης είναι η ευκαιρία να βοηθήσουμε τη χώρα να αναγεννηθεί από την πανδημία, ενώ τόνισε πως πρέπει να φροντίσουμε «να μη καταστρέψουμε αυτό που πάμε να δημιουργήσουμε», αναφερόμενη στο «δύσκολο» πρώτο Σαββατοκύριακο.

Μια διοργάνωση με ιδιαίτερη βαρύτητα την χαρακτήρισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, υποστηρίζοντας ότι με τα έργα και τις αναπλάσεις που έχουν δρομολογηθεί για τη Θεσσαλονίκη, «στο τέλος της δεκαετίας θα έχουμε μια καλύτερη πόλη».

Συναυλίες – Αφιερώματα

Φυσικά από τη ΔΕΘ δε μπορούν να λείπουν οι συναυλίες που γίνονται κάθε μέρα κατά τη διάρκεια της, προσφέροντας ένα χαλαρωτικό κλείσιμο.

Φέτος θα διεξαχθούν στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο αντί της νότιας πύλης μιας και έτσι θα είναι πιο εύκολη η ομαλή διεξαγωγή τους αλλά και η τήρηση των μέτρων κατά του κορονοϊού, όπως τόνισε και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ – Helexpo, Κυριάκος Ποζρικίδης.

Η έναρξη θα γίνει τη Δευτέρα 13/9 με τον μοναδικό Διογένη Δασκάλου και τους Monie-Monie Conniente. Την Τρίτη 14/6 ακολουθούν ο Γιάννης Ζουγανέλης και ο Αλκιβιάδης Κωνσταντινόπουλος, ενώ την Τετάρτη 15/9 ο Βασίλης Λέκκας και ο Δημήτρης Μπάσης θα παρουσιάσουν ένα αφιέρωμα στον σπουδαίο Μίκη Θεοδωράκη. Την Πέμπτη 16/9 ο Πασχάλης θα φέρει τη disco στη σκηνή και την Παρασκευή 17/9 οι Swingin’Cats θα «ξεσηκώσουν» το κοινό, κλείνοντας και το μουσικό πενθήμερο.

Στην Έκθεση επίσης θα παρουσιαστεί το Επετειακό Αφιέρωμα, «Ευ Αγωνίζεσθαι… Περί Πατρής» – 200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση στο Περίπτερο 1, αλλά και η μουσικο-θεατρική παράσταση «Υλικό Καποδίστριας» στις 17 Σεπτεμβρίου στο σινεμά «Ελληνίς».

Τέλος, μεταξύ άλλων θα υπάρχει το αφιέρωμα ‘Energia’ με έμφαση στην Κυκλική Οικονομία, την Ανακύκλωση και το ‘Auto Motion’ στην ηλεκτροκίνηση, ενώ στο Περίπτερο 17 θα φιλοξενηθεί και ένα πρωτοποριακό gaming event.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα