Η πανδημία επιστρέφει στην Κίνα λίγο πριν τους Ολυμπιακούς αγώνες

Νέες έρευνες για συνέπειες μακροχρόνιες

Parallaxi
η-πανδημία-επιστρέφει-στην-κίνα-λίγο-π-871661
Parallaxi

Η εικόνα της πανδημίας σήμερα στον κόσμο

Η εικόνα την ίδια ώρα χθες

Τί προκαλεί στους 50αρηδες ακόμη και η ήπια Covid-19

Μπορεί να μην χρειάστηκαν νοσηλεία σε νοσοκομείο και να πέρασαν την Covid-19 ήπια, ωστόσο δεν γλύτωσαν πλήθος προβλημάτων κινητικότητας μετά την ανάρρωσή τους. Τι έδειξε καναδική έρευνα για τα προβλήματα που αφήνει η νόσος στους άνω των 50 ετών Οι ενήλικες άνω των 50 που νοσούν ήπια ή με μέτριας έντασης συμπτώματα με Covid-19 διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν προβλήματα κινητικότητας και φυσικής λειτουργίας ακόμη και δεν χρειάστηκαν νοσηλεία για την αντιμετώπιση της νόσου. Αυτό ήταν το συμπέρασμα νέας έρευνας από τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου Dalhousie και άλλων καναδικών Πανεπιστημίων.

Η έρευνα εστιάζει στα προβλήματα που μπορεί να παρουσιάσουν οι μεσήλικες και μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι που νόσησαν με Covid-19, χωρίς ωστόσο να χρειαστούν νοσηλεία και διαπιστώνει ότι πολλοί ασθενείς που νοσούν ήπια, στη συνέχεια παρουσιάζουν επίμονα και ανησυχητικά συμπτώματα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 24.000 ατόμων άνω των 50 ετών στον Κανάδα κατά τη διάρκεια της αρχικής φάσης του lockdown το 2020 και τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο JAMA Network Open.

Τα ζητήματα κινητικότητας που εξέτασαν οι ερευνητές αφορούσαν την δυσκολία να σηκωθεί κάποιος από καθιστή θέση, να ανεβοκατέβει σκαλιά χωρίς βοήθεια και να περπατήσει τρία τετράγωνα, καθώς και την δυνατότητα του συμμετέχοντα να μετακινηθεί στο σπίτι, να κάνει δουλειές του νοικοκυριού και να ασκηθεί.

Οι συμμετέχοντες με Covid-19 είχαν διπλάσιες πιθανότητες επιδείνωσης της λειτουργικότητας και της φυσικής λειτουργίας συγκριτικά με όσους δεν είχαν Covid-19, αν και οι περισσότεροι είχαν ήπια ή μέτρια συμπτώματα. Από το σύνολο των 2.748 με επιβεβαιωμένη νόσο ή υποψία νόσου το 94% δεν εισήχθησαν σε νοσοκομείο.

Τα άτομα με επιβεβαιωμένη ή πιθανή COVID-19 είχαν διπλάσιες πιθανότητες επιδείνωσης της ικανότητάς τους να κάνουν δουλειές του νοικοκυριού καθώς και άθληση σε σύγκριση με εκείνα χωρίς COVID-19. Παρόμοια αποτελέσματα βρέθηκαν για άτομα ύποπτα με COVID-19.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι τα προβλήματα κινητικότητα ήταν υψηλότερα σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, χαμηλότερου εισοδήματος, με τρεις ή περισσότερες χρόνιες νοσους, χαμηλό επίπεδο φυσικής δραστηριότητας και κακής ποιότητας διατροφή.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι πρέπει να δωθεί έμφαση στην ανάπτυξη στρατηγικών αποκατάστασης για τους ασθενείς με Covid-19 που δεν νοσηλεύτηκαν, ωστόσο έχουν ανάγκη υποστήριξης της κινητικότητας και της φυσικής λειτουργικότητάς τους.

Καταληκτικά οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι απαιτούνται περισσότερες έρευνες για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της Covid-19 στην λειτουργικότητα των ασθενών και τονίζουν την ανάγκη εφαρμογής αποτελεσματικών παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των επίμονων ελλειμάτων στην κινητικότητα και λειτουργικότητα όσων νόσησαν.

Πηγή: https://ygeiamou.gr/

«Μακρύς ο δρόμος εξόδου από την κρίση της Omicron» λένε οι επιστήμονες – Οι τελευταίες εκτιμήσεις

Προειδοποιήσεις για απότομη κλιμάκωση μολύνσεων – Γιατί η Omicron δεν τελειώνει εύκολα – Οι προβλέψεις για την Ευρώπη Περίπλοκη αποδεικνύεται καθημερινά η πορεία στο σκοτεινό τούνελ της πανδημίας. Ανάμεικτα συναισθήματα πυροδοτούν οι τελευταίες εκτιμήσεις ειδικών που χαμηλώνουν τον πήχη των αισιόδοξων προσδοκιών. Αν και οι πρώτες ημέρες του νέου έτους συνοδεύτηκαν από μηνύματα αισιοδοξίας για την αρχή του τέλους της πανδημίας, επιστήμονες προειδοποιούν ότι ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς.

Μπροστά σε έναν δυσεπίλετο γρίφο βρίσκονται οι υγειονομικοί φορείς όλου του κόσμου, πασχίζοντας να αποκρυπτογραφήσουν την πορεία του νέου μεταδοτικού στελέχους Omicron.

Τα σχεδιαγράμματα για την πορεία της παραλλαγής στη Νότια Αφρική έδειξαν ότι η περίοδος κατά την οποία παρατηρείται κλιμάκωση δεν είναι μακρά. Κάτι τέτοιο φάνηκε και στη Βρετανία, σε μια από τις πρώτες χώρες στην οποία κυριάρχησε η Omicron. Αρχικά ο ιός προκάλεσε «τσουνάμι» μολύνσεων, στη συνέχεια επήλθε η σταθεροποίηση και πλέον έχει αρχίσει η μείωση με τα κρούσματα για πρώτη φορά, εδώ και πολλές εβδομάδες, να έχουν πέσει κάτω από 100.000.

Το ζήτημα είναι πόσο μεγάλη είναι η απόσταση ανάμεσα στην επιπέδωση της καμπύλης και την κάμψη και εάν μεσολαβούν εξάρσεις της νόσου.

Προβληματισμό εγείρει το τελευταίο μήνυμα του Χανς Κλούγκε, διευθυντή για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος δήλωσε σε εκπομπή του ιταλικού τηλεοπτικού καναλιού Rai Tre ότι σε χώρες όπως «η Ιταλία και η Ελλάδα πλησιάζουμε πάρα πολύ στο σημείο ανώτατης διάδοσης της παραλλαγής Omicron».

Υπενθυμίζεται, δε, ότι ο ΠΟΥ και πριν από λίγες ημέρες είχε προειδοποιήσει ότι η παραλλαγή Omicron, που εξαπλώνεται με πρωτοφανή ρυθμό, «παραμένει ένας επικίνδυνος ιός» έστω και αν προκαλεί πιο ήπια συμπτώματα.

Ενώ ο πλανήτης παραμένει δέσμιος του κορωνοϊού και των περιορισμών του, Αμερικανοί ειδικοί κρούουν τον κώδωνα για κλιμάκωση του κύματος της Omicron μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Ο γνωστός επιδημιολόγος και καθηγητής του πανεπιστημίου της Βοστώνης, Λεονάρντο Μαρτίνεζ, από την πλευρά του, μίλησε για τον κίνδυνο εμφάνισης νέων παραλλαγών λόγω των πολλών μολύνσεων που προκαλεί η Omicron.

Εστίασε, αναπτύσσοντας το επιχείρημά του για τη συνέχιση της διασποράς του ιού, και στο γεγονός ότι η Omicron είναι πιο πιθανό, σε σχέση με τη Δέλτα, να προκαλέσει επαναμόλυνση και να προσβάλει και εμβολιασμένους.

Γεγονός είναι πάντως ότι παρά τα τελευταία ενθαρρυντικά σημάδια, η πορεία εξόδου από την πανδημία εξακολουθεί να αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες σπαζοκεφαλιές.

Αυξημένος ο κίνδυνος Covid-19 λόγω μακρόχρονης έκθεσης σε ατμόσφαιρα επιβαρυμένη με ρύπους

Άλλη μία επιστημονική μελέτη -εν προκειμένω ιταλική- δείχνει ότι η μακρόχρονη έκθεση των ανθρώπων σε ρύπανση του αέρα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για μόλυνση από κορονοϊό και νόσο Covid-19. Κάθε μέση ετήσια αύξηση των μικροσωματιδίων της ατμόσφαιρας κατά ένα μικρογραμμάριο ανά κυβικό μέτρο αέρα (1 μg/m3) εκτιμήθηκε ότι συνδέεται με μια αύξηση κατά 5% των μολύνσεων σε μια περιοχή, κάτι που ισοδυναμεί με έξτρα 294 μολύνσεις από κορονοϊό ανά 100.000 κατοίκους ετησίως, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ Τζιοβάνι Βερονέζι του Κέντρου Ερευνών Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του Τμήματος Ιατρικής και Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Ινσούμπρια του Βαρέζε, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα περιβαλλοντικής και επαγγελματικής ιατρικής «Occupational & Environmental Medicine», ανέλυσαν στοιχεία της περιόδου 2020-21 για την πόλη Βαρέζε (81.543 κάτοικοι) της Λομβαρδίας στη Βόρειας Ιταλίας, η οποία είχε πληγεί σοβαρά από την πανδημία και όπου υπάρχει πρόβλημα ρύπανσης της ατμόσφαιρας.

Η μελέτη εκτίμησε διαχρονικά τα μέσα επίπεδα ρύπων του αέρα (σωματιδίων, διοξειδίου και μονοξειδίου του αζώτου και όζοντος) και τα συσχέτισε με την εξέλιξη των κρουσμάτων του κορονοϊού. Διαπιστώθηκε ότι οι ρύποι αύξαναν περισσότερο τον κίνδυνο λοίμωξης Covid-19 στα άτομα ιδίως άνω των 55 ετών.

Είναι γνωστό ότι η μακρόχρονη έκθεση στη ρύπανση του αέρα αυξάνει τον κίνδυνο αναπνευστικών και καρδιαγγειακών παθήσεων λόγω χρόνιας φλεγμονής και εξασθένησης του ανοσοποιητικού συστήματος. Με ανάλογο τρόπο, φαίνεται πως αυξάνεται και η πιθανότητα να μολυνθεί κανείς από κορονοϊό, αν ζει για καιρό σε συνθήκες μολυσμένου αέρα.

Οι ερευνητές συμπέραναν ότι «οι προσπάθειες των κυβερνήσεων να μειώσουν περαιτέρω τα επίπεδα ρύπανσης του αέρα μπορούν να βοηθήσουν επίσης στον μετριασμό των επιπτώσεων της Covid-19 στη δημόσια υγεία».

Κίνα: Ρεκορ κρούσμάτων τρεις εβδομάδες πριν την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων covid-19 στην Κίνα έφτασε σήμερα στο υψηλότερο σημείο του από τον Μάρτιο του 2020, την ώρα που το Πεκίνο προσπαθεί να εξαλέιψει το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κορονοϊού τρεις εβδομάδες πριν φιλοξενήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Σήμερα εντοπίστηκαν στην Κίνα 223 νέα κρούσματα covid-19, από τα οποία τα 80 στην πόλη Τιανζίν, που πλήττεται από ένα κύμα της επιδημίας, και εννέα άλλα, εκ των οποίων και ένα κρούσμα του Όμικρον, στην Καντόν, στο νότιο τμήμα της χώρας.

Εξήντα οκτώ άλλες νέες μολύνσεις ανακοινώθηκαν στην κεντρική επαρχία Χενάν, όπου έχουν τεθεί σε ισχύ μέτρα μερικού lockdown και έχει ξεκινήσει μαζική εκστρατεία τεστ για πολλά εκατομμύρια κατοίκους.

Στη Ζουχάι, στα σύνορα με το Μακάο, οι κάτοικοι έχουν λάβει εντολή να αποφεύγουν να ταξιδεύουν εκτός της πόλης μετά τον εντοπισμό μερικών κρουσμάτων του Όμικρον, ενώ από σήμερα ξεκινάει εκστρατεία τεστ για όλους τους κατοίκους. Τα σχολεία έκλεισαν.

Στο μεταξύ στην ιστορική πόλη Σιάν, στη βόρεια Κίνα, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων covid-19 έχει αρχίσει να μειώνεται κατά πολύ έπειτα από ένα μήνα lockdown.

Επίσης σήμερα αναφέρθηκαν 60 νέα εισαγόμενα κρούσματα, παρά το γεγονός ότι η Κίνα διατηρεί αυστηρούς ελέγχους εισόδου στη χώρα, μεταξύ των οποίων μείωση του αριθμού των πτήσεων και μια πολίτικη βάση της οποίας διακόπτονται τα δρομολόγια από περιοχές μέσω των οποίων εισάγονται πολλά κρούσματα cοvid-19 στην Κίνα.

Οι αθλητές και οι αντιπροσωπείες των χωρών έχουν ήδη αρχίσει να φτάνουν στο Πεκίνο για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες και εισέρχονται αμέσως σε μια αυστηρά ελεγχόμενη φούσκα που τους διαχωρίζει εντελώς από τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Μετά τον εντοπισμό ενός κρούσματος του Όμικρον στο Πεκίνο στη διάρκεια του Σαββατοκύριακο οι αρχές ενίσχυσαν τους κανονισμούς για όσους φτάνουν στην κινεζική πρωτεύουσα από άλλες περιοχές της χώρας.

Πλέον για να εισέλθει κάποιος στο Πεκίνο απαιτείται αρνητικό τεστ κορονοϊού πριν ξεκινήσει το ταξίδι του και ένα ακόμη τεστ αμέσως μόλις φτάσει στην πόλη. Εξάλλου έχει γίνει σύσταση στους κατοίκους του Πεκίνου να μην φύγουν από την πόλη ενόψει των διακοπών του Σεληνιακού Νέου Έτους.

Η Κίνα, όπου πρωτοεμφανίστηκε ο νέος κορονοϊός στο τέλος του 2019, ακολουθεί μια πολιτική μηδενικής ανοχής απέναντι στην covid-19.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα