Στενεύει ο κλοιός στο Κίεβο-Δραματικές ώρες
Ένα δράμα χωρίς τέλος
Το Πεντάγωνο απέρριψε την πρόταση της Πολωνίας να μεταφέρει τα MiG-29 μαχητικά της στις ΗΠΑ προκειμένου να τα παραδώσουν στην Ουκρανία, λέγοντας ότι η πρόταση αυτή είναι μη βιώσιμη.
Θέμα ωρών θεωρείται η μεγάλη ρωσική εισβολή στο Κίεβο, κατά την 14η ημέρα του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία. Σήμερα θα ανοίξει νέος ανθρωπιστικός διάδρομος προκειμένου να αποχωρήσουν από διάφορες ουκρανικές περιοχές οι άμαχοι.
Τουλάχιστον 21 άμαχοι σκοτώθηκαν από ρωσική επιδρομή στην ουκρανική πόλη Σάμι και δύο από οβίδα στο χωρικό Ντίνετς, κοντά στο Χάρκοβο. Δύο εκατομμύρια πρόσφυγες από την Ουκρανία έχουν φύγει σε άλλες χώρες από την αρχή της ρωσικής εισβολής, συμφώνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, ενώ αντίστοιχες κινήσεις γίνονται από ΕΕ και Βρετανία.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μίλησε χθες στο βρετανικό κοινοβούλιο όπου και ζήτησε ισχυρότερες κυρώσεις κατά της Μόσχας και υποσχέθηκε να «παλέψει μέχρι τέλους».
Το Πεντάγωνο απέρριψε πάντως την πρόταση της Πολωνίας να μεταφέρει τα MiG-29 μαχητικά της στις ΗΠΑ προκειμένου να τα παραδώσουν στην Ουκρανία, λέγοντας ότι η πρόταση αυτή είναι μη βιώσιμη.
Ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε εκ νέου το αξιόχρεο της Ρωσίας, ενώ αυξάνεται διαρκώς η λίστα των εταιρειών που αποχωρούν από τη Ρωσία. Το τελευταίο 24ωρο ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν τις δραστηριότητες τους στη χώρα οι εταιρείες: Unilever, L’Oreal, Coca Cola, Pepsi, McDonald’s και Starbucks. Σφίγγει ο ρωσικός κλοιός γύρω από το Κίεβο – Το μήνυμα Ζελένσκι
Νέα κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε ισχύ σήμερα σε διάφορες περιοχές για να σχηματιστούν ανθρωπιστικοί διάδρομη. Οι κινήσεις ΗΠΑ, ΕΕ, Βρετανίας για απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο. Οι μάχες στα μέτωπα. Τουλάχιστον 11 άμαχοι νεκροί.
Στο Κίεβο είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα καθώς υπάρχουν ανησυχίες ότι επίκειται μαζική ρωσική εισβολή στην ουκρανική πρωτεύουσα. Νέα κατάπαυση του πυρός για τον σχηματισμό ανθρωπιστικών διαδρόμων σε περιοχές της Ουκρανίας, θα τεθεί σε ισχύ στις 9 το πρωί, όπως ανακοίνωσε η Ρωσία.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι σειρήνες συναγερμού ηχούσαν διαρκώς, ενώ εκρήξεις ακούγονταν στα προάστια. Σύμφωνα με πληροφορίες, μία ακόμη ρωσική στρατιωτική φάλαγγα κινείται ήδη από τα βορειοανατολικά, με κατεύθυνση προς την ουκρανική πρωτεύουσα.
Το αμερικανικό Ινστιτούτο Πολεμικών Μελετών αναφέρει ότι δεν αποκλείεται η Ρωσία να κάνει την τελική επίθεση στο Κίεβο, τα επόμενα τέσσερα εικοσιτετράωρα.
Το αμερικανικό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και το μήνυμα Ζελένσκι
Χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Το Ηνωμένο Βασίλειο, ανακοίνωσε σταδιακό τερματισμό εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου έως το τέλος του έτους. Επιπλέον, η ΕΕ έδωσε στη δημοσιότητα σχέδιο για τη σταδιακή απεξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στόχος είναι η μείωση της εξάρτησης κατά τα δύο τρίτα φέτος και η πλήρης απεξάρτηση από τις ρωσικές προμήθειες καυσίμου “πολύ πριν από το 2030”.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κάλεσε το βρετανικό κοινοβούλιο, να επιβάλλουν ισχυρότερες κυρώσεις κατά της Μόσχας και υποσχέθηκε να «παλέψει μέχρι τέλους».
Αμερικανικό «όχι» στα πολωνικά MiG-29
Το Πεντάγωνο απέρριψε πάντως την πρόταση της Πολωνίας να μεταφέρει τα MiG-29 μαχητικά της στις ΗΠΑ προκειμένου να τα παραδώσουν στην Ουκρανία, λέγοντας ότι η πρόταση αυτή είναι μη βιώσιμη. Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ αποστέλλουν δύο Patriot στην Πολωνία ως αμυντικό εξοπλισμό προκειμένου να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει ενδεχόμενο κίνδυνο για τους συμμάχους των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.
Οι μάχες στο ουκρανικό μέτωπο
Τουλάχιστον 21 άμαχοι σκοτώθηκαν από ρωσική επιδρομή στην ουκρανική πόλη Σάμι, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, ενώ περίπου 5.000 έφυγαν από τα σπίτια τους.
Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, οβίδα έπληξε το χωριό Ντίνετς, κοντά στο Χάρκοβο, με αποτέλεσμα δύο άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων και ένα 7χρονο παιδί.
Ο δήμαρχος της πόλης Ζιτόμιρ, στη βορειοδυτική Ουκρανία, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ανέφερε ότι βομβαρδίστηκαν ένα εργοστάσιο και μία δομή φιλοξενίας βετεράνων πολέμου.
Έσπασε το φράγμα των 2 εκατ. προσφύγων
Δύο εκατομμύρια πρόσφυγες από την Ουκρανία έχουν φύγει σε άλλες χώρες από την αρχή της ρωσικής εισβολής, συμφώνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ.
Τι συμβαίνει στο Τσερνόμπιλ
Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας ανακοίνωσε νωρίτερα ότι δεν λαμβάνει πλέον δεδομένα από τα συστήματα ελέγχου εξ αποστάσεως των πυρηνικών υλικών στο Τσερνόμπιλ.
Σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι πάνω από 200 τεχνικοί και φρουροί παραμένουν αποκλεισμένοι στην εγκατάσταση και εργάζονται επί 13 συνεχόμενες ημέρες, υπό το βλέμμα του ρωσικού στρατού.
Ο Οργανισμός ζητά από τη Μόσχα να επιτρέπει να γίνονται αλλαγές βαρδιών, να δίνονται ρεπό και να τηρούνται τα κανονικά ωράρια, τονίζοντας πως αυτό είναι κρίσιμο για την ασφάλεια της εγκατάστασης.
Υποβάθμιση της ρωσικής οικονομίας και νέες αποχωρήσεις μεγάλων εταιριών
Ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε εκ νέου το αξιόχρεο της Ρωσίας, από τη βαθμίδα “B” στη “C”, τονίζοντας ότι ο κίνδυνος η Μόσχα να κηρύξει στάση πληρωμών του δημόσιου χρέους της είναι “άμεσος”.
Το τελευταίο 24ωρο ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν τις δραστηριότητες τους στη χώρα οι εταιρείες: Unilever, L’Oreal, Coca Cola, Pepsi, McDonald’s και Starbucks.
DW: Η πολύπλοκη διαδικασία ένταξης μιας χώρας στην ΕΕ και η περίπτωση της Ουκρανίας Καθεστώς υποψήφιας χώρας έχουν σήμερα τέσσερις χώρες των δυτικών Βαλκανίων και η Τουρκία.
Η πολύπλοκη διαδικασία ένταξης μιας χώρας στην ΕΕ διαρκεί υπό κανονικές συνθήκες χρόνια, ακόμα και δεκαετίες. Για την Ουκρανία, τη Γεωργία και τη Μολδαβία δεν αποκλείεται να επιταχυνθεί η όλη διαδικασία, τουλάχιστον στα πρώτα της βήματα.
Λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από τις Βρυξέλλες την άμεση ένταξη της χώρας του στην ΕΕ αποστέλλοντας σχετικό αίτημα. Μια ένταξη με συνοπτικές διαδικασίες όμως δεν προβλέπεται στις Ευρωπαϊκές Συνθήκες. Κατά την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν είναι εφικτή η άμεση ένταξη μιας χώρας. Σε συνέντευξη στον γερμανικό ραδιοσταθμό DLF η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατέστησε σαφές ότι: “Στην ΕΕ δεν μπορούμε να παρακάμψουμε τα κριτήρια. Οι χώρες-μέλη έχουν συνυπογράψει Συνθήκες, οι οποίες προβλέπουν συγκεκριμένα κριτήρια που πρέπει να πληρούνται.”
Ο πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα τάχθηκε ωστόσο, λίγες μόνο μέρες μετά την έναρξη του πολέμου, υπέρ μια ταχείας διαδικασίας ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ τονίζοντας ότι «η Ουκρανία θα έπρεπε να λάβει άμεσα καθεστώς υποψήφιας χώρας και στη συνέχεια να ξεκινήσουν το ταχύτερο ενταξιακές διαπραγματεύσεις». Επιπλέον, τάχθηκε υπέρ της πρόσβασης του Κιέβου στο ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Την πρόταση της Πολωνίας για συνοπτικές διαδικασίες στηρίζει σειρά ανατολικοευρωπαϊκών χωρών.
Τα αιτήματα θα συζητηθούν στην Σύνοδο Κορυφής Πέμπτη και Παρασκευή
Οι «27» συμφώνησαν να κάνουν δεκτό το αίτημα ένταξης Ουκρανίας, Μολδαβίας και Γεωργίας και να το προωθήσουν προς εξέταση στην Κομισιόν. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ υποσχέθηκε ότι το ζήτημα θα συζητηθεί στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή στις Βερσαλλίες στο πλαίσιο της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ.
Καθεστώς υποψήφιας χώρας έχουν σήμερα τέσσερις χώρες των δυτικών Βαλκανίων και η Τουρκία. Με Σερβία και Μαυροβούνιο έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις, Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία βρίσκονται ακόμα σε στάδιο αναμονής, ενώ Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Κοσσυφοπέδιο δεν έχουν ακόμα στάτους υποψήφιας χώρας. Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη έχει καταθέσει αίτημα ένταξης από το 2016 και το Κοσσυφοπέδιο δεν έχει αναγνωριστεί από χώρες-μέλη, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία. Όσον αφορά την Τουρκία οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν παγώσει από το 2016.;
Απογοήτευση στα δυτικά Βαλκάνια;
Με την Ουκρανία, τη Γεωργία και τη Μολδαβία η ΕΕ έχει υπογράψει «συμφωνία σύνδεσης», χωρίς να υπάρχει εγγύηση για την απόδοση καθεστώτος υποψήφιας χώρας ή έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Η πρόεδρος της Κομισιόν ωστόσο τονίζει ότι οι σχέσεις ΕΕ και των τριών χωρών δεν ξεκινούν από το μηδέν.
Στην υπογραφή του αιτήματος προσχώρησης στην ΕΕ η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάια Σάντου τόνισε: «Θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά, ελεύθερα και να είμαστε μέρος της Δύσης. Κάποιες αποφάσεις απαιτούν χρόνο, άλλες πάλι θα πρέπει να λαμβάνονται ταχύτερα». Δεν αποκλείεται ωστόσο υποψήφιες χώρες από τα δυτικά Βαλκάνια, που περιμένουν πρόοδο στην διαδικασία ένταξής τους, να αισθανθούν παραγκωνισμένες σε περίπτωση που Ουκρανία, Γεωργία και Μολδαβία τις προσπεράσουν λόγω στρατιωτικών επιθέσεων και απειλών που δέχονται από την Μόσχα.
Ουκρανία: Η αδυσώπητη λογική του πολέμου
Όσο δεν αναπτύσσονται μεγάλης κλίμακας διπλωματικές προσπάθειες θα ξεδιπλώνεται η λογική των στρατιωτικών επιχειρήσεων και το δράμα θα συνεχίζεται Έχουμε συνηθίσει να αντιμετωπίζουμε τον πόλεμο ως μια κατά βάση προσπάθεια να εξυπηρετηθούν πολιτικοί σκοποί, με τις πολεμικές επιχειρήσεις ενίοτε να λειτουργούν περισσότερο ως πολιτικά μηνύματα ή ακόμη και ως συμβολισμοί.
Μόνο που κάποιες στιγμές ο πόλεμος δεν είναι απλώς η υποκατάσταση της πολιτικής, έχει τη δική του αδυσώπητη λογική για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που δεν μπόρεσαν να επιλυθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Αυτό συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία.
Η σκληρή λογική της ρωσικής επιχείρησης Για να καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει με τις ρωσικές επιχειρήσεις, θα πρέπει να θυμηθούμε ποιοι είναι οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτή την σύγκρουση. Και αυτοί αφορούσαν δύο ζητήματα.
Το ένα ήταν αυτό που αφορούσε τον Ντονμπάς και τις αυτοαποκαλούμενες «λαϊκές δημοκρατίες». Εκεί δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ουσιαστικά υπήρξε ένα είδος εμφυλίου πολέμου και δεν ήταν απλώς μια ρωσική παρέμβαση. Δηλαδή, υπήρξε μια πραγματική σύγκρουση σημαντικής μερίδας των ρωσόφονων με το ουκρανικό κράτος αλλά και παραστρατιωτικές εθνικιστικές ομάδες (που αργότερα εντάχθηκαν στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανία, κατά τη Ρωσία χωρίς να χάσουν τον εθνικιστικό χαρακτήρα τιους), σύγκρουση με χιλιάδες θύματα που παραμένει ενεργή από το 2014.
Το άλλο αφορούσε το εάν η Ουκρανία θα εντασσόταν στον ευρύτερο δυτικό αμυντικό σχεδιασμό. Όπως είχε φανεί ήδη από το 2014, η Ρωσία αντιμετωπίζει οποιοδήποτε βήμα σε αυτή την κατεύθυνση ως κλιμάκωση μια στρατιωτικής πίεσης σε βάρος της από τη μεριά των και της Δύσης και θέλει να εξασφαλίσει την ουδετερότητα της Ουκρανίας.
Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγονται σήμερα αντιστοιχούν στο συνδυασμό ανάμεσα σε αυτές τις δύο προτεραιότητες.
Δηλαδή, σήμερα οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις επιχειρούν ταυτόχρονα για να εξασφαλίσουν τις περιοχές των «λαϊκών δημοκρατιών», στο σύνολο της έκτασής τους, που είναι πέρα από τη «γραμμή επαφής» που είχε διαμορφωθεί, για να ακυρώσουν τις στρατιωτικές υποδομές της Ουκρανίας και να εξασφαλίσουν μια «αλλαγή καθεστώτος» στο Κίεβο που να εγγυάται την Ουκρανική ουδετερότητα και τη μη εγκατάσταση νατοϊκών οπλικών συστημάτων.
Οι στόχοι διαμορφώνουν το έδαφος για ένα συγκεκριμένο είδος επιχειρήσεων, που αποσκοπούν ταυτόχρονα να ελέγξουν περιοχές και πόλεις και να ασκήσουν πολιτική πίεση. Αυτές οι επιχειρήσεις στηρίζονται στην εναλλαγή μεγάλου σφυροκοπήματος συγκεκριμένων στόχων, σταδιακής προέλασης δυνάμεων και πολιορκίας πόλεων, σε συνδυασμό με το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων για να απομακρύνονται οι άμαχοι, ανθρωπιστικών διαδρόμων που με τη σειρά τους γίνονται και πεδίο αντιπαράθεσης (με την ρωσική πλευρά να κατηγορεί την ουκρανική ότι θέλουν τους αμάχους εντός των πολιορκούμενων πόλεων για «ανθρώπινες ασπίδες» και την ουκρανική να κατηγορεί τη ρωσική ότι αυτή υπονομεύει την έξοδο των αμάχων).
Στις μεν ανατολικές περιοχές, όπου και η μεγαλύτερη συγκέντρωση και των ουκρανικών εθνικιστικών ομάδων, οι συγκρούσεις έχουν το χαρακτηριστικό αποτύπωμα των πολέμων για την αποσαφήνιση «εθνικού εδάφους» στην Ευρώπη, δηλαδή τις σκληρές συγκρούσεις γύρω από πόλεις ή ακόμη και χωριά. Στις πόλεις που είναι προς έλεγχο, όπως είναι ο Χάρκοβο και η Μαριούπολη, οι πολιορκίες είναι πολύ πιο πιεστικές, ενώ στο Κίεβο τα πράγματα κατατείνουν περισσότερο προς την άσκηση πίεσης και την προετοιμασία για μελλοντική κλιμάκωση των επιχειρήσεων. Και όλα αυτά σε ένα συνδυασμό με την συστηματική προσπάθεια να καταστραφούν όσο το δυνατόν περισσότερες αμυντικές υποδομές της Ουκρανίας.
Είναι σαφές ότι η Ρωσία κινείται κατά βάση με τη λογική ότι μεσοπρόθεσμα θα κατοχυρώσει ένοπλα τις επιδιώξεις της και η Ουκρανία με την ελπίδα ότι θα μπορέσει να έχει μεγαλύτερη διεθνή υποστήριξη στην αντίσταση που προβάλλει, έτσι μαζί με τις κυρώσεις και τη διεθνή απονομιμοποίηση η Ρωσία να έχει να αντιμετωπίσει το κόστος παρατεταμένης σύγκρουσης και να υποχρεωθεί σε αναδίπλωση.
Μόνο που όπως συμβαίνει πάντα στις περιπτώσεις όπου τα όπλα προσπαθούν να λύσουν τα προβλήματα που δεν μπορεί να λύσει η διπλωματία, κυριαρχεί η βαναυσότητα και τα μεγάλα θύματα είναι οι άμαχοι.
Γιατί δεν επιστρέφει η διπλωματία; Το ερώτημα είναι γιατί δεν επιστρέφει η διπλωματία και η προσπάθεια να μπει φραγμός στην πολεμική βαναυσότητα.
Προφανώς μία απάντηση είναι ότι όλα αυτά έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι υπάρχει μια μονομερής επιθετικότητα που όσο δεν σταματάει δεν αφήνει άλλο περιθώριο από κινήσεις όπως οι κυρώσεις ή η προσπάθεια ενίσχυσης της ουκρανικής πλευράς.
Ωστόσο, θα παρέβλεπε ότι όντως υπάρχουν ζητήματα που μπορούσαν να συζητηθούν και να επιλυθούν πριν την καταφυγή τα όπλα. Αυτά αφορούσαν και τα ζητήματα συλλογικής ασφάλειας στην Ευρώπη και το εσωτερικό ζήτημα της ίδιας της Ουκρανίας.
Εκεί, όμως, η κατάσταση επικαθορίστηκε από το γεγονός ότι ούτως ή άλλως Δύση και Ρωσία είχαν μπει σε μια τροχιά ανταγωνισμού και σύγκρουσης εδώ και αρκετό καιρό. Κυρίως, όμως, η Δύση θεωρούσε ότι η Ρωσία είναι μια επιθετική δύναμη που θα έπρεπε να υποχρεωθεί σε αναστροφή πορείας και ότι ούτως ή άλλως εάν γίνονταν δεχτοί οι όροι της, θα γινόταν ακόμη πιο επιθετική. Οριακά, θα μπορούσε κανείς να πει ότι σήμερα η Δύση μοιάζει να επενδύει στην ήττα της Ρωσίας. Όμως, «ήττα της Ρωσίας», αυτή τη στιγμή θα σήμαινε πέραν των κυρώσεων (που κλιμακώνονται και με το ενεργειακό εμπάργκο των ΗΠΑ στη Ρωσία) το να υποχρεωθεί η Ρωσία να σταματήσει την επιχείρηση και να αποχωρήσει χωρίς να έχει πετύχει κάποιον από τους σκοπούς της. Και σε αυτό το φόντο δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή μείζονες πρωτοβουλίες για επιστροφή στη διπλωματία και για αναζήτηση μιας εξόδου από τον πόλεμο αλλά κάποιας διεξόδου ως προς τα προβλήματα που οδήγησαν στον πόλεμο
Μόνο που αυτή η απροθυμία να υπάρξει κάποια διπλωματική διέξοδος, απλώς εξωθεί ακόμη περισσότερο τη Ρωσία προς τη λογική του πολέμου. Και αυτό σημαίνει τόσο την προσπάθεια της Ρωσίας να κατοχυρώσει ένοπλα την «κυριαρχία» των αυτοαποκαλούμενων «λαϊκών δημοκρατιών», όσο και την προσπάθεια να πιεστεί υπό το βάρος των πολιορκιών η ουκρανική κυβέρνηση σε συνθηκολόγηση. Και στο βαθμό που η Ρωσία αισθάνεται ούτως ή άλλως «δαιμονοποιημένη» σε επίπεδο δυτικής «δημόσιας σφαίρας», το κόστος ως προς τη νομιμοποίηση από τη συνέχιση των επιχειρήσεων θεωρείται ότι μπορεί να αντισταθμιστεί μόνο από την επιτυχή τους ολοκλήρωση. Με τα θύματα να είναι πρωτίστως οι άμαχοι.
Δράμα χωρίς τέλος; Δεν είναι τυχαίο ότι από διάφορες πλευρές υπάρχουν ακόμη προσπάθειες για να υπάρξει ξανά μια διπλωματική διέξοδος. Από την επιμονή του Μακρόν να συνομιλεί με τον Πούτιν, μέχρι τις πρωτοβουλίες του Ισραήλ ή ακόμη και της Τουρκίας, ακόμη και την προσεκτική γλώσσα που χρησιμοποιεί το Πεκίνο το τελευταίο διάστημα (συμπεριλαμβανομένης της τηλεδιάσκεψης Μακρόν, Σολτς και Σι Τζινπίνγκ), τα σημάδια είναι αρκετά. Ακόμη και η απροθυμία για παραπέρα κυρώσεις από τη μεριά κάποιων ευρωπαϊκών χωρών δεν αντανακλά μόνο το κόστος που θα είχαν αυτές για τις ίδιες, αλλά και την προσπάθεια να μην κλιμακωθεί ακόμη περισσότερο η σύγκρουση.
Αποτυπώνουν όλα αυτά και την επίγνωση ότι από ένα σημείο η ίδια η συνέχιση της σύγκρουσης λειτουργεί αποσταθεροποιητικά με έναν ευρύτερο τρόπο και απειλεί να οδηγήσει όλο τον πλανήτη σε μια τροχιά σύγκρουσης που παράγει μεγάλα κόστη και όχι μόνο οικονομικά.
Ούτε είναι τυχαίες και οι δηλώσεις Ζελένσκι ότι επιθυμεί να συζητήσει με τη Ρωσία εμμέσως πλην σαφώς και για τα ζητήματα που αφορούν την Κριμαία και τις «λαϊκές δημοκρατίες», πράγμα που ίσως να αποτυπώνει και μια επίγνωση ότι υπάρχουν στην ουκρανική αντίσταση.
Όμως, η εμπειρία ανάλογων συγκρούσεων δείχνει ότι ποτέ δεν είναι εύκολη η επιστροφή στη διπλωματία, όταν έχουν ξεκινήσει οι πολεμικές επιχειρήσεις με τη δική τους αδυσώπητη λογική.
Ρωσικά ΜΜΕ: Το ρουμανικό MiG-21 κατερρίφθη κατά λάθος από την ουκρανική αεράμυνα
Ρωσικά ΜΜΕ μεταδίδουν, σύμφωνα με πληροφορίες τους, ότι το ρουμανικό πολεμικό αεροσκάφος MiG-21 που πριν επτά ημέρες χάθηκε από τα ραντάρ ενώ πετούσε κοντά στα ουκρανικά σύνορα, όπως και το ελικόπτερο που έσπευσε για τον εντοπισμό του, χτυπήθηκαν από την ουκρανική αεράμυνα που τα εξέλαβε ως ρωσικούς πυραύλους. Η Ρουμανία ζήτησε από το Γενικό Επιτελείο της Ουκρανίας στοιχεία για τη χρήση του αντιαεροπορικού της πυραυλικού συστήματος S-300PS στις 2 Μαρτίου του τρέχοντος έτους, μεταδίδουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης (στη φωτογραφία αρχείου, επάνω, ρουμανικό πολεμικό αεροσκάφος).
Εντυπωσιακά ευρήματα Σύμφωνα με τοπικούς δημοσιογράφους, στα συντρίμμια του μαχητικού MiG-21 της ρουμανικής Πολεμικής Αεροπορίας, εντόπισαν εντυπωσιακά στοιχεία και συγκεκριμένα κατάλοιπα από την πυραυλική κεφαλή αυτού του συστήματος αεράμυνας, σημειώνουν.
Το ρουμανικό MiG συνετρίβη πριν επτά ημέρες κοντά στο χωριό Kodzhalak, 95 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ουκρανία. Ελικόπτερο διάσωσης πέταξε για τον εντοπισμό του, αλλά συνετρίβη και αυτό. Και τα δύο αεροσκάφη δεν διέσχισαν τα ουκρανικά σύνορα και δεν τα πλησίασαν καν σε «ευαίσθητη» απόσταση.
Δείτε επίσης – Ρουμανία: Χάθηκε πολεμικό αεροσκάφους και συνετρίβη ελικόπτερο – Σε εξέλιξη οι έρευνες
Η πορεία των ρωσικών πυραύλων kalibr από τη δυτική Μαύρη Θάλασσα προς την κεντρική Ουκρανία (χάρτης από ρωσικά ΜΜΕ)
Από το δυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας, ο ρωσικός στόλος επιτίθετο σε στόχους των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας με τη βοήθεια πυραύλων κρουζ kalibr. Την ίδια στιγμή, πολλοί Ουκρανοί πίστευαν ότι οι πύραυλοι εκτοξεύονταν από το έδαφος της Υπερδνειστερίας, κάτι που είναι κατ’ αρχήν αδύνατο, προσθέτουν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.
Τα εξέλαβαν για ρωσικούς πυραύλους Ωστόσο, σε μια προσπάθεια να σταματήσουν τη δράση των ρωσικών πυραύλων κρουζ, οι Ενοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας προφανώς αποφάσισαν να ενεργοποιήσουν αντιαεροπορικά συστήματα κοντά στα ρουμανικά σύνορα.
Η κακή εκπαίδευση των ουκρανών πυροβολητών αντιαεροπορικών συστημάτων καθώς και η παντελής έλλειψη εμπειρίας μάχης, σύμφωνα πάντα με τις ρωσικές πηγές, οδήγησαν στη διαδοχική κατάρριψη του αεροπλάνου και του ελικοπτέρου της Ρουμανικής Πολεμικής Αεροπορίας καθώς τα εξέλαβαν για ρωσικούς πυραύλους.
Πηγή: skai/in.gr