900 μετανάστες πνίγηκαν μέχρι σήμερα στη Μεσόγειο

H UNHCR προέτρεψε την Ευρωπαϊκή Ένωση να ξαναρχίσει τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης που διεξήγαγε.

Parallaxi
900-μετανάστες-πνίγηκαν-μέχρι-σήμερα-στη-471608
Parallaxi

Το νέο ναυάγιο στα ανοικτά της Λιβύης αύξησε τον απολογισμό των νεκρών στη Μεσόγειο το 2019 σε περίπου 900 (UNHCR)

Ο φετινός απολογισμός των νεκρών μεταξύ των μεταναστών και των προσφύγων που προσπαθούν να φθάσουν σε χώρες της νότιας Ευρώπης διά θαλάσσης πλησιάζει πλέον τους 900, επισήμανε χθες η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), καθώς η ακτοφυλακή της Λιβύης ανέσυρε πτώματα ανθρώπων που πνίγηκαν έπειτα από νέο ναυάγιο χθες Τρίτη.

Η ακτοφυλακή ανέφερε ότι ανέσυρε πέντε νεκρούς και διέσωσε άλλους 65 μετανάστες μετά τη βύθιση του πλεούμενου στο οποίο είχαν επιβιβαστεί με την ελπίδα να μπορέσουν να φθάσουν στην Ευρώπη. Το ναυάγιο έγινε σε θαλάσσια περιοχή ανατολικά της πρωτεύουσας της Λιβύης, της Τρίπολης. Οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των αγνοούμενων που έγιναν ήταν πολύ διαφορετικές: οι λιβυκές αρχές έκαναν λόγο για δεκαπέντε ως είκοσι αγνοούμενους, ενώ εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας στη Γενεύη αναφέρθηκε σε 40 νεκρούς και αγνοούμενους.

Το πλεούμενο βυθίστηκε κοντά στην πόλη Χομς, διευκρίνισε το λιβυκό Πολεμικό Ναυτικό σε ανακοίνωσή του. Ανασύρθηκαν τα πτώματα τριών ανδρών, μιας γυναίκας και ενός παιδιού, κατά την ίδια πηγή. Το λιβυκό ΠΝ ανέφερε ότι η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στην περιοχή ολοκληρώθηκε και ότι οι αλιείς στην περιοχή ειδοποιήθηκαν να επαγρυπνούν για το ενδεχόμενο να βγουν στην επιφάνεια πτώματα αγνοούμενων. Οι περισσότεροι από τους μετανάστες που διασώθηκαν είναι πολίτες του Σουδάν, ενώ ανάμεσά τους ήταν επίσης υπήκοοι της Αιγύπτου, του Μαρόκου και της Τυνησίας, κατά τις λιβυκές αρχές. Η Λιβύη παραμένει βυθισμένη στο χάος που ακολούθησε την εξέγερση του 2011 που οδήγησε στην ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι.

Τα τελευταία χρόνια η χώρα μετατράπηκε σε πλατφόρμα των μεταναστών και των προσφύγων που προσπαθούν να φθάσουν σε κράτη μέλη της ΕΕ διά θαλάσσης. Χιλιάδες από αυτούς έχουν πνιγεί, χιλιάδες άλλοι έχουν διασωθεί από τις αρχές και από πλοία μη κυβερνητικών οργανώσεων. Κατά τους υπολογισμούς της UNHCR και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), στη Λιβύη βρίσκονται ακόμη 50.000 καταγεγραμμένοι πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο που έφυγαν από τις χώρες τους για να σωθούν από τη βία και τους διωγμούς, καθώς και 800.000 μετανάστες που ψάχνουν καλύτερη ζωή.

Η Ύπατη Αρμοστεία επέκρινε εμμέσως την Ιταλία διότι εξακολουθεί να απαγορεύει σε πλοία που διασώζουν μετανάστες στη θάλασσα να ελλιμενίζονται, υπογραμμίζοντας ότι «τα παραθαλάσσια κράτη πρέπει να διευκολύνουν, όχι να προσκόπτουν, τις εθελοντικές προσπάθειες με σκοπό να μειωθούν οι θάνατοι στη θάλασσα». Επιπλέον, η UNHCR προέτρεψε την Ευρωπαϊκή Ένωση να ξαναρχίσει τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης που διεξήγαγε.

«Τα συλλυπητήρια πρέπει να μετατραπούν σε πράξεις που θα προλαμβάνουν τις απώλειες ζωών στη θάλασσα, θα αποτρέπουν την απώλεια της ελπίδας που οδηγεί τους ανθρώπους να διακινδυνεύουν τις ίδιες τους τις ζωές», ανέφερε ο Βενσάν Κοσετέλ, επιτετραμμένος της Ύπατης Αρμοστείας για την κεντρική Μεσόγειο. Μέχρι στιγμής φέτος έχουν χάσει τη ζωή τους 600 άνθρωποι στη θαλάσσια οδό της κεντρικής Μεσογείου, από τη Λιβύη στην Ιταλία, σύμφωνα με τον ΔΟΜ. Θεωρείται η πιο επικίνδυνη μακράν.

ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα