Καταιγιστικές εξελίξεις στην υπόθεση Καϊλή

Έρευνα για τις διαρροές στα ΜΜΕ

Parallaxi
καταιγιστικές-εξελίξεις-στην-υπόθεσ-947112
Parallaxi

Αντίστροφη μέτρηση για την Εύα Καϊλή – Καταιγιστικές αποκαλύψεις

Αύριο, Πέμπτη, η κρίσιμη ώρα για την Εύα Καϊλή – Οδηγείται ενώπιον του δικαστικού συμβουλίου που θα κρίνει την προφυλάκισή της ή μη μέχρι τη δίκη

Της Αθηνάς Παπακώστα/ΣΚΑΙ

Βρισκόμαστε μία ημέρα προτού η Εύα Καϊλή περάσει το κατώφλι του δικαστικού συμβουλίου. Οι βελγικές αρχές στρέφουν το μικροσκόπιό τους στο σύνολο της δράσης της κ. Καϊλή αφού, να υπενθυμίσουμε, ότι μέχρι την καθαίρεσή της την προηγούμενη εβδομάδα ήταν μία από τους 14 αντιπροέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ωστόσο, απομένει δρόμος για να διανυθεί, καθώς οι αρχές στο Βέλγιο πιστεύουν ότι, προς το παρόν, δεν έχει ομολογήσει όλα όσα γνωρίζει για το σκάνδαλο διαφθοράς που συνταράσσει τις Βρυξέλλες και στο οποίο η ίδια ως αντιπρόεδρος φέρεται να είναι το πρόσωπο – κλειδί για τον εάν Τζιόρτζι και Παντσέρι τελικά μπορούσαν να κινούν τα νήματα για… χάρη του Κατάρ και το Μαρόκου στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ήταν Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου. Ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι έχει μόλις προσαχθεί μπροστά από το γκαράζ του σπιτιού τους. Η Εύα Καϊλή σε κατάσταση πανικού και σύγχυσης υποκύπτει σε λάθη και αντιφάσεις κατά τη διάρκεια των πρώτων ανακρίσεων στην αστυνομική διεύθυνση των Βρυξελλών και ενώπιον του ανακριτή, Μισέλ Κλεζ.

Η βελγική εφημερίδα “Le Soir”, με ρεπορτάζ της το οποίο επικαλείται δικαστικά έγγραφα, αναφέρει ότι η προφυλακισμένη πλέον πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ομολόγησε ότι είχε ζητήσει από τον πατέρα της, κ. Αλέξανδρο Καϊλή, να κρύψει τα χρήματα τα οποία είχε στο σπίτι που μοιραζόταν με τον σύντροφό της, Φραντσέσκο Τζόρτζι, στη βελγική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα δε με την ιταλική εφημερίδα “La Repubblica”, η κ. Καϊλή παραδέχτηκε ότι είχε γνώση για τις δωροδοκίες με αποδέκτες τον Τζόρτζι και τον πρώην Ιταλό ευρωβουλευτή, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι.

Στα δικαστικά έγγραφα, τα οποία επικαλείται, επίσης, η ιταλική εφημερίδα, αναφέρεται ότι γνωρίζοντας πως ο σύντροφός της είχε πλέον προσαχθεί και μάλιστα κοντά στο σπίτι τους, “προσπάθησε να προειδοποιήσει τον Παντσέρι και δύο ευρωβουλευτές για την παρούσα έρευνα, με αποτέλεσμα τελικά οι αρχές να συλλάβουν και την ίδια, κάτι το οποίο δεν προβλεπόταν σε πρώτο στάδιο”. Προς το παρόν άγνωστο παραμένει ποιοι είναι αυτοί οι δύο ευρωβουλευτές ωστόσο μαθαίνουμε για πρώτη φορά ότι τηλεφώνησε στον Παντσέρι, ο οποίος και θεωρείται ο ιθύνων νους του σκανδάλου.

Όπως σημειώνει ο ανακριτής στο ένταλμα σύλληψης της, “η κατηγορούμενη παραδέχεται ότι έδωσε εντολή στον πατέρα της να κρύψει τα χρήματα” και δηλώνει ότι “γνώριζε από το παρελθόν του συντρόφου της, τις δραστηριότητες με τον κ. Παντσέρι και οι βαλίτσες με μετρητά πέρασαν από το διαμέρισμά της”.

Παράλληλα, σύμφωνα με τη “La Repubblica” η κ. Καϊλή μίλησε και για την αγορά ενός διαμερίσματος με τον σύζυγό της αναφέροντας στον εισαγγελέα ότι η ίδια συμμετείχε “ανεπίσημα” στην αποπληρωμή του δανείου.

Ωστόσο, ένας εκ των δύο συνηγόρων της κ. Καϊλή, κ. Μιχάλης Δημητρακόπουλος υποστηρίζει ότι “η κ. Καϊλή δεν ομολόγησε πως ζήτησε από τον πατέρα της να μεταφέρει χρήματα προκειμένου να τα κρύψει” και προσθέτει ότι “η κ. Καϊλή έμαθε για τα χρήματα αυτά την τελευταία στιγμή και ζήτησε αμέσως να πάνε στον ιδιοκτήτη τους, τον κ. Παντσέρι”.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Δημητρακόπουλος τονίζει ότι όταν η κ. Καϊλή ενημερώθηκε για την προσαγωγή του συντρόφου της προσπάθησε να βρει τον Παντσέρι για να του παραδώσει τα χρήματα: “η μία επιλογή ήταν να καταδώσει τον σύντροφο της στην αστυνομία, η δεύτερη να πάνε τα λεφτά στον ιδιοκτήτη τους. Δεν έχει υποχρέωση να καταγγείλει τον άνδρα της με βάση το ευρωπαϊκό δίκαιο”. Σε ό,τι αφορά στα ακίνητα τα οποία έχει στην κατοχή της, ο κ. Δημητρακόπουλος εξηγεί πως δικαιολογούνται από τους μισθούς της και ξεκαθάρισε εκ νέου ότι η κ. Καϊλή αρνείται κάθε εμπλοκή της στην υπόθεση.

Την ίδια στιγμή, και τα δύο δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο Φραντσέσκo Τζόρτζι παραδέχτηκε ότι ήταν μέλος μίας οργάνωσης που χρησιμοποιούν Μαρόκο και Κατάρ για να παρεμβαίνουν σε ευρωπαϊκές υποθέσεις. Ενώ, σύμφωνα με τη “Le Soir” ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι φέρεται να δείχνει ως αποδέκτη δώρων και τον Βέλγο ευρωβουλευτή του S&D, Μαρκ Ταραμπέλα.

Στο κάδρο όμως παραμένει τοποθετημένος και ο εν ενεργεία ευρωβουλευτής, Αντρέα Κοτζολίνο καθώς ο ίδιος – σύμφωνα με την “Καθημερινή” φέρεται να έστειλε ένα email στους σοσιαλδημοκράτες ευρωβουλευτές συναδέλφους του ως μέλος της υποεπιτροπής για τα ανθρώπινα δικαιώματα και επικεφαλής της αντιπροσωπείας για τις σχέσεις ΕΕ – Μαρόκου. Σε αυτό το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αναφέρει ο ρεπορτάζ, ο ναπολιτάνος ευρωβουλευτής ζητούσε από τους συναδέλφους του να καταψηφίσουν παράγραφο στην οποία υπήρχαν αιχμές για χρηματισμό ποδοσφαιρικών παραγόντων για να καταλήξει το Κατάρ να φιλοξενήσει εν τέλει το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου.

“Θέλω να σας ζητήσω να καταψηφίσετε τη συγκεκριμένη παράγραφο. Περιλαμβάνει τον ισχυρισμό ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο δόθηκε στο Κατάρ από τη FIFA μέσω δωροδοκίας και διαφθοράς. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα έπρεπε να κατηγορεί μία χώρα χωρίς αποδείξεις προερχόμενες από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές”, φέρεται να έγραφε στο μήνυμα ο αποστολέας Αντρέα Κοτζολίνο.

Αυτή τη στιγμή ο εν λόγω ευρωβουλευτής δεν έχει κληθεί από τις δικαστικές αρχές ωστόσο, ο προφυλακισμένος Φραντσέσκο Τζόρτζι στην πολύωρη κατάθεση του φέρεται να τον υπέδειξε ως κεντρικό πρόσωπο μαζί με τον Παντσέρι, ο οποίος επίσης παραμένει προφυλακισμένος. Φυσικά δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι εκτιμούν ότι ο Τζόρτζι ο οποίος εργαζόταν ως κοινοβουλευτικός του βοηθός μπορεί να είναι εκείνος ο οποίος συνέταξε το email και όχι ο Ιταλός ευρωβουλευτής.

Οι έρευνες συνεχίζονται, το ίδιο όμως φαίνεται και για τις αποκαλύψεις…

Τα δύο λάθη που την απειλούν με παράταση φυλάκισης Πηγή: ieidiseis

Η τέως αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Εύα Καϊλή υπέπεσε σε δύο λάθη, που στάθηκαν μοιραία στην εξέλιξη του Qatargate κατά τις έρευνες των ανακριτικών αρχών στο Βέλγιο. Δεν ήταν στο πλάνο των αρχών να προχωρήσουν στη σύλληψή της, αλλά οι χειρισμοί της Εύας Καϊλή, τελικά, την οδήγησαν στην προφυλάκισή της. Και παραμένει στο κελί μέχρι να απολογηθεί την Πέμπτη (22/12).

Το δημοσίευμα της La Repubblica είναι αποκαλυπτικό και εξηγεί πώς βρέθηκε η Εύα Καϊλή από τη μια στιγμή στην άλλη στη φυλακή.

Η ιταλική εφημερίδα σημειώνει ότι σε έγγραφα των βελγικών αρχών αναφέρεται πως οι ανακριτές διαπίστωσαν ότι «η Καϊλή μετά τη σύλληψη του συζύγου της, προσπάθησε να προειδοποιήσει τον Παντσέρι και δύο ακόμη ευρωβουλευτές για την έρευνα που διεξάγεται». Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που αποφασίστηκε η σύλληψη της Καϊλή, κάτι που αρχικά δεν ήταν στο πλάνο των αρχών. Ήταν το πρώτο της λάθος, αλλά όχι το μόνο.

Και δεν είναι μόνο ότι παραδέχτηκε στις Ανακριτικές Αρχές: «Είναι αλήθεια – καταγράφηκε στα πρακτικά – γνώριζα για τις δραστηριότητες του Παντσέρι. Ήξερα πως στο σπίτι μου υπήρχαν βαλίτσες γεμάτες με χρήματα», όπως φέρεται ότι είπε κατά τη διάρκεια της απολογίας της, σύμφωνα με τη Repubblica.

Αλλά στη συνέχεια, έδωσε εντολή στον πατέρα της να πάρει τις βαλίτσες και να κρύψει τα χρήματα, όμως αυτός, έγινε «τσακωτός» από τις βελγικές αρχές έξω από το γνωστό ξενοδοχείο των Βρυξελλών, Sofitel. Αυτό ήταν το δεύτερό της λάθος. Ήταν η εντολή που έδωσε στον πατέρα της να πάρει τις 700.000 ευρώ από το διαμέρισμά της.

«Γνώριζε για τον Παντσέρι» Στο δημοσίευμα της La Repubblica, αναφέρεται ότι η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ομολόγησε πως γνώριζε για τις δραστηριότητες του Παντσέρι.

«Μπροστά στον Βέλγο δικαστή Michel Claise, η Εύα Καϊλή παραδέχτηκε πως γνώριζε για τις δωροδοκίες, στις οποίες ενεπλάκη ο σύζυγός της, Φρατσέσκο Τζιόρτζιο και ο πρώην ευρωβουλευτής, Αντόνιο Παντσέρι. Αν και προσπαθεί να περιορίσει τις ευθύνες της», αναφέρεται στο άρθρο της Repubblica, που επικαλείται τα επίσημα έγγραφα των ανακριτικών αρχών του Βελγίου.

Το άρθρο συνεχίζει «η Καϊλή κατηγορείται ότι παρενέβη για την υπεράσπιση των συμφερόντων του Κατάρ, με την ίδια να συναντά τον υπ. Εργασίας της Ντόχα, μετά από υποδείξεις του Παντσέρι μέσω του άνδρα της.

Και καταλήγει αναφέροντας πως «εγκέφαλος» της κλίκας «έδωσε επίσης οδηγίες στον Τζιόρτζι σχετικά με τη σύντροφό του». «Η Εύα δεν πρέπει να μιλά ολλανδικά», φέρεται να είπε ο Παντσέρι στον Τζιόρτζιο, «πες της να σταματήσει», συμπλήρωσε.

Αποκαλύψεις όμως έκανε η βελγική Le Soir, η οποία στο δημοσιεύμα της αναφέρει πως ο Αντόνιο Παντζέρι, υποχρεώθηκε εν μέρει να παραδεχθεί την εμπλοκή του στο σκάνδαλο που σόκαρε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Αρνήθηκε ότι ο ευρωβουλευτής Μαρκ Ταραμπέλα ήταν αποδέκτης των δώρων από το Κατάρ, παραδέχθηκε εν μέρει τα γεγονότα» για τη διαφθορά και τις παρέμβασεις υπέρ του Κατάρ και του Μαρόκου, γράφει ο εισαγγελέας Κλεζ στο έγγραφο για τον Παντσέρι.

Δικηγόρος Καϊλή: «Δεν είχε καμία ιδέα για τα χρήματα» Ο δικηγόρος της κυρίας Καϊλή, κ. Δημητρακόπουλος, αναφορικά με τη θέση της Εύας Καϊλή, έχει δηλώσει: «Η θέση της είναι ότι τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι, τα έφερε ο σύντροφός της και δεν είχε καμία ιδέα. Όταν έμαθε για τα χρήματα, τα οποία ανήκουν σε κάποιον άλλον, είπε ότι πρέπει να φύγουν από το σπίτι μου και να πάνε σε αυτόν που ανήκουν.

Έδωσε εξηγήσεις για τα χρήματα, και ζήτησε να απομακρυνθούν. Εκεί πήρε ο πατέρας τα χρήματα για να τα μεταφέρει. Δεσμεύομαι από το απόρρητο και δεν μπορεί να περισσότερα, αλλά για αυτό δεν έγινε δίωξη στον πατέρα της.

Για τα ποσά δεν μπορώ να τοποθετηθώ, δεν είναι όμως αυτά που δημοσιεύονται. Οι εικόνες που είδατε (σ.σ. οι φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η βελγική Αστυνομία) είναι το σύνολο των χρημάτων που κατασχέθηκε από όλους τους εμπλεκόμενους. Το ποσό που αφορά την κ. Καϊλή και τον σύζυγό της δεν έχει ανακοινωθεί, δεν μπορώ να παραβιάσω εγώ το απόρρητο».

Qatar Gate: Τελικά τι ισχύει με τους λογαριασμούς στον Παναμά και την Εύα Καϊλή – Η διάψευση του συνηγόρου της και τα δημοσιεύματα Πηγή: ethnos.gr

Φουλ τις μηχανές για την υπεράσπισή της βάζει η Εύα Καϊλή ενώ, στις Βρυξέλλες, μεταβαίνει αύριο και ο Έλληνας συνήγορός της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος. Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN η Μαρία Αρώνη, ο κ. Δημητρακόπουλος, μαζί με τον δικηγόρο της ευρωβουλευτή στο Βέλγιο, Αντρέ Ριζόπουλο, θα προσπαθήσουν να ενισχύσουν την υπερασπιστική γραμμή της ενώπιον του δικαστή στις 22 Δεκεμβρίου.

Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, πάντως, ο κ. Δημητρακόπουλος υπογράμμισε ότι, η ευρωβουλευτής ουδέποτε ισχυρίστηκε ότι γνώριζε ή ότι συμμετείχε στις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται ο σύντροφός της, καθώς και ότι, η Εύα Καϊλή δεν είχε ποτέ κυριότητα ή κατοχή στα χρήματα που βρέθηκαν στο κοινό διαμέρισμα και πρόσθεσε ότι ουδέποτε στη ζωή της έχει δωροδοκηθεί.

Ο Βέλγος δικηγόρος της Εύας Καϊλή είναι εξοργισμένος που η δικογραφία διέρρευσε στη βελγική Soir και στην ιταλική Repubblica. Ο ίδιος ανέφερε ότι, οι αναφορές στα δημοσιεύματα για «μερική ομολογία» της Καϊλή είναι μία μεροληπτική ερμηνεία. Το βέβαιο είναι ότι, στις 22 Δεκεμβρίου, η Εύα Καϊλή θα κρατήσει σαφείς αποστάσεις από όλους τους εμπλεκόμενους της υπόθεσης, θα διαχωρίσει πλήρως τη θέση της και θα πει ότι, ούτε συμμετείχε ποτέ σε λόμπι υπέρ του Κατάρ, ούτε ποτέ δωροδοκήθηκε.

«Η εκδοχή της Εύας» Την ίδια ώρα, εκτός από το δημοσίευμα της Repubblica που «καίει» την Καϊλή, η επίσης ιταλική La Stampa, σήμερα, παρουσιάζει μία διαφορετική εκδοχή, με τίτλο «Η εκδοχή της Εύας». Σε αυτό, η εφημερίδα εξηγεί τι έγινε με τη βαλίτσα του πατέρα της Εύας Καϊλή. Σύμφωνα με τα όσα γράφει, η ευρωβουλευτής γνώριζε για τις δουλειές που είχε ο σύντροφός της με τον Παντσέρι, του είχε εφιστήσει την προσοχή όλα να είναι νόμιμα, εκείνος τη διαβεβαίωσε, όταν, όμως, ο Τζιόρτζι συνελήφθη, το πρωί της 9ης Δεκεμβρίου, η Εύα Καϊλή υπέθεσε ότι η βαλίτσα που βρισκόταν στο σπίτι ήταν του Παντσέρι και ζήτησε από τον πατέρα της να τη μεταφέρει στον ιδιοκτήτη της.

Ταυτόχρονα, το εφετείο απέρριψε το αίτημα της – επίσης κατηγορούμενης- συζύγου του Παντσέρι να μην εκδοθεί στο Βέλγιο καθώς υπάρχουν επαρκή ενοχοποιητικά στοιχεία σε βάρος της. Αναβολή πήρε και η κόρη του Ιταλού πρώην ευρωβουλευτή, για την οποία θα αποφασιστεί αν θα εκδοθεί στο Βέλγιο στις 3 Ιανουαρίου.

Οι λογαριασμοί στον Παναμά Πηγές από την ομάδα των Ισπανών ακτιβιστών ερευνητών οι οποίοι είχαν αναρτήσει τις προηγούμενες ημέρες στο διαδίκτυο έγγραφα, σύμφωνα με τα οποία η Εύα Καϊλή και μέλη της οικογένειάς της έλαβαν εκατομμύρια απευθείας από το κράτος του Κατάρ, πράγμα το οποίο, ο δικηγόρος της ευρωβουλευτή, διαψεύδει.

Όπως μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN ο Μίλτος Σακελλάρης, πηγές της ένωσης ενάντια στη διαφθορά σημειώνουν ότι, «υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που ενισχύουν τη θέση εναντίον των υπό έρευνα ατόμων. Ωστόσο, προς το παρόν δεν μπορούμε να δώσουμε στα μέσα ενημέρωσης περισσότερες πληροφορίες. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη διαδικασία προετοιμασίας των αποδεικτικών στοιχείων». Τα εν λόγω στοιχεία, σύμφωνα με τις πληροφορίες του OPEN έχουν καταθέσει ήδη από χθες στις εισαγγελικές Αρχές της χώρας τους και μένει να δούμε τι θα πράξουν τις επόμενες ημέρες, αν δηλαδή, θα μεταφέρουν τα στοιχεία στο Ευρωκοινοβούλιο – κάτι το οποίο εκτιμάται πως θα κάνουν.

Η συνάντηση Τζιόρτζι – Παντσέρι με Καταριανούς σε ξενοδοχείο των Βρυξελλών Την ίδια ώρα, το ένα μετά το άλλο τα δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού Τύπου αποκαλύπτουν άγνωστες λεπτομέρειες από το Qatar Gate στο οποίο υπήρξαν παρεμβάσεις ακόμα και υπέρ του Μαρόκου. Την ώρα που οι έρευνες συνεχίζονται υπό άκρα μυστικότητα οι Βέλγοι εισαγγελείς, όπως αποκαλύπτεται, έχουν στα χέρια τους βίντεο με συναντήσεις του συντρόφου της Εύας Καϊλή, Φραντζέσκο Τζιόρτζι, και του Αντόνιο Παντσέρι με Καταριανούς.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της ιταλικής «Ιλ Φάτο Κουτιντιάνο», σε κεντρικό ξενοδοχείο των Βρυξελλών, το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στο Ευρωκοινοβούλιο, ο Παντσέρι μαζί με τον Τζιόρτζι συναντήθηκαν με τον υπουργό Εργασίας του Κατάρ, στις 10 Οκτωβρίου.

Σκοπός της συνάντησης, 40 ημέρες πριν από την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ, ήταν «η προετοιμασία μιας ακρόασης ενώπιον της υποεπιτροπής για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου». Ο υπουργός Εργασίας του Κατάρ είχε κλείσει τη βασιλική σουίτα στον τέταρτο όροφο του ξενοδοχείου.

Ο Παντσέρι εμφανίστηκε κρατώντας μία τσάντα και ο Τζιόρτζι σπρώχνοντας ένα καρότσι, το οποίο ακολούθως παρέδωσε σε μία γυναίκα, με τις αρχές να πιθανολογούν πως πρόκειται για την κόρη που έχει με την Εύα Καϊλή. Η συνάντηση διήρκεσε μισή ώρα και φεύγοντας, η τσάντα του Παντσέρι έμοιαζε πιο βαριά, σύμφωνα με τα στοιχεία των αρχών.

Σύμφωνα με τη «Λε Σουάρ», ο φερόμενος ως εγκέφαλος του κυκλώματος, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι έχει ομολογήσει παρεμβάσεις υπέρ του Κατάρ και του Μαρόκου, υποδεικνύοντας μάλιστα και τον Βέλγο ευρωβουλευτή, Μαρκ Ταραμπέλα, ως «αποδέκτη» δώρων από το Εμιράτο. «Δεν έλαβα δώρα από κανέναν και δεν επηρεάστηκα για να πάρω αποφάσεις ή να λάβω συγκεκριμένες θέσεις», σημείωσε ο Ταραμπέλα σε ανακοίνωσή του.

Εκτός από τον Ταραμπέλα, στο σπίτι του οποίου η βελγική αστυνομία είχε πραγματοποιήσει έφοδο μόλις ξέσπασε το σκάνδαλο διαφθοράς, στο «κάδρο» των ερευνών έχει μπει και ο Ιταλός Ευρωβουλευτής Αντρέα Κοτσολίνο, στον οποίο εργαζόταν ως συνεργάτης ο σύντροφος της Εύας Καϊλή. Σε εμπιστευτικό email προς τους Σοσιαλδημοκράτες συναδέλφους του εμφανίζεται να τους παροτρύνει να καταψηφίσουν μέρος τροπολογίας εχθρικής προς το Κατάρ, μόλις δύο 24ωρα μετά την ομιλία της Ελληνίδας Ευρωβουλευτή υπέρ του Εμιράτου.

«Θέλω να σας ζητήσω να καταψηφίσετε τη συγκεκριμένη παράγραφο. Περιλαμβάνει τον ισχυρισμό ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο δόθηκε στο Κατάρ από τη FIFA μέσω δωροδοκίας και διαφθοράς. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα έπρεπε να κατηγορεί μια χώρα χωρίς αποδείξεις προερχόμενες από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές», αναφέρεται στο mail.

Εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός πως η ΜΚΟ Fight Impunity του Παντσέρι δεν ήταν εγγεγραμμένη στα μητρώα του Ευρωκοινοβουλίου. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Politico η παραιτηθείσα πρόεδρος της υποεπιτροπής για τα ανθρώπινα δικαιώματα Μαρία Αρένα, αυτό ήταν κάτι που ούτε η ίδια γνώριζε.

Εκείνη που φαίνεται πως γνώριζε όλες τις συνδιαλλαγές του Παντσέρι με το Κατάρ αλλά και το Μαρόκο, είναι η σύζυγός του, την έκδοση της οποίας στο Βέλγιο αποφάσισε δικαστήριο της Μπρέσια. Σε καταγεγραμμένη συνομιλία τους, μάλιστα, η σύζυγος Παντσέρι εμφανίζεται εντυπωσιασμένη για τις παροχές που απολαμβάνει σε ταξίδι της στο Μαρόκο.

Κι όλα αυτά, ενώ στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή του, ο Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, Λούκα Βινσεντίνι παραδέχθηκε πως έλαβε 50.000 ευρώ από τον Παντσέρι, χρήματα τα οποία έλαβε σε φακέλους πάνω στους οποίους υπήρχε η φιγούρα του Άγιου Βασίλη. Υποστήριξε, ωστόσο, ότι η συγκεκριμένη δωρεά κατέληξε στα ταμεία της Συνομοσπονδίας και πως ο ίδιος ουδέποτε πήρε θέση υπέρ του Κατάρ.

Έρευνα για τις διαρροές στα ΜΜΕ Την ίδια ώρα, οι διαρροές της υπόθεσης στα Βελγικά ΜΜΕ, θα μπορούσαν να βλάψουν την υπόθεση, γι’ αυτό και η εισαγγελία του Βελγίου σκοπεύει να διατάξει έρευνα για την προέλευσή τους.

Η εφημερίδα L’Echo σημειώνει πως η ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου επιβεβαίωσε κατά τη διάρκεια της ημέρας την πρόθεσή της να ξεκινήσει έρευνα για αυτές τις επαναλαμβανόμενες διαρροές. «Οι διαρροές στον Τύπο μπορούν να θέσουν την υπόθεση σε κίνδυνο, γι’ αυτό και ξεκινάμε έρευνα για παραβίαση του επαγγελματικού απορρήτου» εξήγησε ο Έρικ Βαν ντερ Σιπτ, εκπρόσωπος τύπου της ομοσπονδιακής εισαγγελίας.

Καλά πληροφορημένες πηγές επιβεβαίωσαν στους Tijd και L’Echo ότι στο στόχαστρο εξακολουθούν να βρίσκονται και άλλοι ύποπτοι. Προς το παρόν, η Δικαιοσύνη και οι ανακριτές παλεύουν με τη βουλευτική ασυλία ορισμένων υπόπτων για την υπόθεση, υπό τον φόβο ότι οι πληροφορίες που διαδίδονται στον Τύπο θα κάνουν τα πράγματα ακόμα πιο περίπλοκα.

Όπως σημειώνεται, οι ύποπτοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τις δημοσιευμένες πληροφορίες για να προσπαθήσουν να κρύψουν στοιχεία. Ωστόσο, ο μεγαλύτερος φόβος για τη Δικαιοσύνη είναι ότι αυτές οι διαρροές μπορεί να καταλήξουν να «τορπιλίσουν» όλη την έρευνα.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα