Επικαιρότητα

Κατρακύλα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια από την κρίση στην Credit Suisse

Απέδρασε» στην Χαβάη ο CEO που ευθύνεται για την κατάρρευση της SVB

Parallaxi
κατρακύλα-στα-ευρωπαϊκά-χρηματιστήρ-888339
Parallaxi

«Σταύρωσαν» την Credit Suisse 4 τραπεζικοί κολοσσοί – Σταμάτησαν τις συναλλαγές

Κατρακύλα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια από την κρίση στην Credit Suisse. Απώλειες και στις μετοχές αμερικανικών τραπεζών.

Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκεται η Credit Suisse καθώς αποκλειστικό δημοσίευμα του Reuters αποκαλύπτει πως τουλάχιστον τέσσερις μεγάλες τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των Societe Generale και Deutsche Bank, έχουν θέσει περιορισμούς στις συναλλαγές τους που αφορούν την Credit Suisse Group ή τους τίτλους της.

Μάλιστα, το πρακτορείο ειδήσεων επικαλείται πηγές – πέντε – με άμεση γνώση του θέματος.

Η Credit Suisse αρνήθηκε να σχολιάσει. Η τράπεζα έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι είναι μια ισχυρή, παγκόσμια τράπεζα. «Εκπληρώνουμε και βασικά υπερκαλύπτουμε όλες τις κανονιστικές απαιτήσεις. Τα κεφάλαιά μας, η βάση ρευστότητάς μας είναι πολύ ισχυρή», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Ούλριχ Κέρνερ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα σε συνέντευξή του στα μέσα ενημέρωσης, όπως δήλωσε προηγουμένως εκπρόσωπος στο Reuters. Η επιφυλακτική στάση που υιοθέτησαν οι ανταγωνιστές της Credit Suisse, λεπτομέρειες της οποίας δεν έχουν αναφερθεί στο παρελθόν, έρχεται αφού η ελβετική κεντρική τράπεζα έριξε μια σανίδα σωτηρίας μετά τη σφυροκόπησή των μετοχών της στον απόηχο της αμερικανικής τραπεζικής κρίσης αυτή την εβδομάδα. Οι περιορισμοί προστίθενται στα προβλήματα της τράπεζας καθώς προσπαθεί να αναδιαρθρώσει τις δραστηριότητές της και να βρει τα πατήματά της μετά από μια σειρά δαπανηρών σκανδάλων.

Οι πέντε αυτοί άνθρωποι με άμεση γνώση του θέματος ζήτησαν να τηρηθεί η ανωνυμία τους λόγω της ευαισθησίας της κατάστασης.

Η Societe Generale έχει διατηρήσει τις υφιστάμενες θέσεις αντισυμβαλλομένων με την Credit Suisse, τις οποίες είχε μειώσει τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά δεν τις αυξάνει, σύμφωνα με δύο πηγές με άμεση γνώση της κατάστασης.

Η Societe Generale αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η Deutsche Bank, εν τω μεταξύ, αυτή την εβδομάδα μείωσε την αξία δανεισμού που αποδίδει στους τίτλους της Credit Suisse, όπως τα ομόλογα, που θέτουν οι πελάτες της που διαχειρίζονται περιουσιακά στοιχεία ως εγγύηση για δάνεια, σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος ενός ευρωπαϊκού διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων που έχει επιχειρηματικούς δεσμούς με τον γερμανικό δανειστή. Νωρίτερα, η τράπεζα τα αποτιμούσε στο 70% έως 80% της ονομαστικής τους αξίας, δήλωσε η πηγή.

Η Deutsche Bank επίσης αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η επιχείρηση ιδιωτικής τραπεζικής της HSBC έχει επίσης αρχίσει να εξετάζει εξονυχιστικά τα δάνειά της που συνδέονται με τίτλους της Credit Suisse, οι οποίοι βρίσκονται στα χέρια πελατών στην Ευρώπη και την Ασία, δήλωσε πηγή με άμεση γνώση του θέματος. Η πηγή πρόσθεσε ότι η τράπεζα δεν έχει λάβει ακόμη καμία απόφαση για τη μείωση της έκθεσής της στον ελβετικό δανειστή, αλλά παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα λάβει σχετική απόφαση στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Η HSBC προέβη σε κάποιο σχόλιο.

Μια άλλη πηγή σε μια μεγάλη παγκόσμια τράπεζα, η οποία συναλλάσσεται απευθείας με την Credit Suisse στην Ασία, δήλωσε ότι η τράπεζά τους είχε αρχίσει να ζητά από τον ελβετικό δανειστή τον ακαθάριστο διακανονισμό, ένα σενάριο συναλλαγών όπου ο αντισυμβαλλόμενος απαιτεί προκαταβολική πληρωμή από την Credit Suisse αντί να εισπράξει αργότερα τα χρήματα που μπορεί να του οφείλει ο ελβετικός δανειστής ως αποτέλεσμα της συναλλαγής.

Μια άλλη παγκόσμια τράπεζα μείωσε την έκθεση χωρίς εξασφαλίσεις στην Credit Suisse, η οποία περιλαμβάνει όλες τις δανειοδοτήσεις χωρίς εξασφαλίσεις, σύμφωνα με άτομο που έχει γνώση του θέματος. Η τράπεζα εξακολουθεί να παρέχει συμφωνίες επαναγοράς, οι οποίες αποτελούν δανεισμό με ασφάλεια.

«Ένεση» 54 δισ. στην Credit Suisse Η Credit Suisse δήλωσε την Πέμπτη ότι προτίθεται να δανειστεί έως και 50 δισ. ελβετικά φράγκα (54 δισ. δολάρια) από την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας, σε μια «αποφασιστική ενέργεια», όπως την χαρακτήρισε, για να ενισχύσει τη ρευστότητά της.

Η σχεδιαζόμενη κίνηση ήρθε μετά την υπόσχεση των ελβετικών ρυθμιστικών αρχών για μια σανίδα σωτηρίας ρευστότητας προς την Credit Suisse, σε μια πρωτοφανή κίνηση από μια κεντρική τράπεζα μετά την πτώση των μετοχών της ναυαρχίδας του ελβετικού δανειστή κατά 30% την Τετάρτη.

Ο δανειστής δήλωσε στο Reuters την Πέμπτη ότι ο μέσος δείκτης κάλυψης ρευστότητας, ένα μέτρο του πόσα περιουσιακά στοιχεία που μοιάζουν με μετρητά διαθέτει η τράπεζα, ήταν 150% στις 14 Μαρτίου.

Βουτιά στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια – Πτωτικά και οι μετοχές αμερικανικών τραπεζών Τρεις απότομες πτώσεις με δύο αδύναμες ανακάμψεις στα ενδιάμεσα: παρά τα μέτρα των αμερικανικών και των ελβετικών αρχών, ο τραπεζικός τομέας ολοκλήρωσε μια «μαύρη εβδομάδα» που σημαδεύτηκε από μια νέα βουτιά σήμερα, οδηγώντας σε πτώση όλα τα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια.

Οι ανησυχίες επικεντρώνονται κυρίως στην ελβετική Credit Suisse, η μετοχή της οποίας υποχώρησε κατά 8% την Παρασκευή, και στην First Republic, στις ΗΠΑ, η οποία χάνει 26,5%. Μέσα σε μια εβδομάδα οι δύο τράπεζες κατέγραψαν πτώση 25% και σχεδόν 70% αντίστοιχα.

Γενικότερα, ο τραπεζικός δείκτης στην Ευρώπη υποχώρησε κατά 2,85% σήμερα, αυξάνοντας τις απώλειες στο 11,47% μέσα σε μία εβδομάδα – αυτή ήταν η μεγαλύτερη πτώση τους τελευταίους έξι μήνες. Οι εβδομαδιαίες απώλειες ήταν αξιοσημείωτες για τη Société Générale (-16,94%), την Commerzbank (-19,53%), την ING (-14,76%), τη Standard Chartered (-14,30%) και τη Unicredit (-14,31%).

Οι μετοχές των αμερικανικών τραπεζών οδεύουν για μια δεύτερη πτώση της τάξης του 10%, κατά μέσο όρο, μέσα σε μια εβδομάδα. Πλήττονται κυρίως οι περιφερειακές τράπεζες μέσου μεγέθους καθώς οι επενδυτές αναρωτιούνται «ποια θα είναι η επόμενη που θα χρειαστεί στήριξη», όπως είπε ο αναλυτής της Oanda, Κρεγκ Έρλαμ.

«Η αξία μιας τράπεζας είναι η εμπιστοσύνη που της έχουμε και πρέπει να την αποκαταστήσουμε», εξήγησε ο Βίνσεντ Τζάβινς της JP Morgan AM.

Η τάση αυτή οδήγησε σε πτώση τα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: το Παρίσι έκλεισε με απώλειες 1,43%, η Φραγκφούρτη με 1,33%, το Μιλάνο 1,64% και το Λονδίνο 1,01%.

Η Γουόλ Στριτ κινείται επίσης πτωτικά. Γύρω στις 18.50 (ώρα Ελλάδας) ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έχανε 1,07%, ο Nasdaq 0,80% και ο S&P 1,01%.

Πηγή: ieidiseis.gr

«Αλόχα κορόϊδα»: «Απέδρασε» στην Χαβάη ο CEO που ευθύνεται για την κατάρρευση της SVB

Ο πρώην CEO έχει τραβήξει την προσοχή των αρχών αφού πούλησε μετοχές της SVB αξίας σχεδόν 30 εκατομμυρίων δολαρίων τα τελευταία δύο χρόνια

Ο Γκρέγκορι Μπέκερ και η σύζυγός του Μέριλιν Μπαουτίσταμ το απόγευμα της Δευτέρας μπήκαν σε μια μαύρη λιμουζίνα, κατευθύνθηκαν στο αεροδρόμιο του Σαν Φρανσίσκο και πέταξαν πρώτη θέση για το Μάουι, όπου εθεάθησαν την Τετάρτη να περπατούν στους δρόμους της Lahaina,με σορτς και σαγιονάρες.

Ο άνθρωπος που προήδρευσε της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank προφανώς δεν έμεινε να παρακολουθήσει τη σκόνη να κατακάθεται – και κατευθύνθηκε προς το… κρησφύγετό του στη Χαβάη, αξίας 3,1 εκατομμυρίων δολαρίων.

Την ίδια ώρα οι καταθέτες αγωνιούν για το πότε -ή ακόμη και αν- θα μπορέσουν να έχουν πρόσβαση στα κεφάλαιά τους.

Η DailyMail ήταν εκεί όταν ο Μπέκερ και η 54χρονη Μπαουτίσταμ , έφυγαν από το σπίτι τους στο Menlo Park της Καλιφόρνια, ντυμένοι casual και κουβαλώντας ασορτί βαλίτσες OGIO. Αυτός φορούσε ένα προσεγμένο γκρι πουλόβερ, ξεβαμμένο τζιν και ένα μαύρο καπέλο του μπέιζμπολ

Η σύζυγός του, καθηγήτρια Νομικής στο Στάνφορντ, φορούσε ένα μπλε ναυτικό γιλέκο πάνω από ένα μπλε πουλόβερ, τζιν και αθλητικά παπούτσια New Balance ενώ κρατούσε μια κίτρινη τσάντα με καπιτονέ.

Οι δυό τους, που παντρεύτηκαν το 2015, αφού πήραν διαζύγιο από τους πρώην συζύγους τους, αγόρασαν την βίλα της Χαβάης τον Μάιο του 2018 . Γκρέμισαν το παλιό χτίσμα ωστόσο για κάτι πιο πολυτελές.

Το διώροφο σπίτι βρίσκεται σε ένα περιφραγμένο συγκρότημα, που περιλαμβάνει ένα γήπεδο τένις, τρία surfbreak και κλαμπ, και τρεις πισίνες.

Ο Μπέκερ έχει έναν γιο και μια κόρη από τον πρώτο του γάμο και η συζυγός του, ένα κορίτσι και δυο αγόρια.

«Ηλίθια διοίκηση» Ο Μπέκερ, ο οποίος διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος της SVB για 12 χρόνια, συγκαταλέγεται σε μία ομάδα προσώπων που κατηγορούνται για την κατάρρευση της τράπεζας. Ο Kevin O’Leary του Shark Tank κατηγόρησε την ” ηλίθια διοίκηση” της τράπεζας, κατηγορία που επαναλαμβάνεται και από τους εργαζόμενους.

Μιλώντας ανώνυμα στο CNN, μέλος του προσωπικού δήλωσε ότι έμειναν άναυδοι από το γεγονός ότι ο Μπέκερ παραδέχθηκε δημοσίως την κατάσταση στην οποία βρισκόταν η Silicon πριν διασφαλίσει ενα δίχτυ ασφαλείας.

«Ξεπούλησαν»… Ο πρώην CEO έχει τραβήξει την προσοχή των αρχών αφού πούλησε μετοχές της SVB αξίας σχεδόν 30 εκατομμυρίων δολαρίων τα τελευταία δύο χρόνια – με κάποιες συμφωνίες να έχουν γίνει ημέρες πριν η τράπεζα αποκαλύψει ζημία ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων από χαρτοφυλάκιο που πωλήθηκε στην Goldman Sachs, αναφέρει το Fortune.

Πώληση μετοχών αξίας 3,6 εκατομμυρίων δολαρίων , ολοκληρώθηκε από τον Μπέκερ στις 27 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Smart Insider, πουλώντας σε τιμές που κυμαίνονταν από 287 δολάρια ανά μετοχή έως 598 δολάρια ανά μετοχή.

Και δεν είναι ο μόνος. Αναφορές του CNBC υποστηρίζουν ότι στελέχη της επιχείρησης πούλησαν μετοχές συνολικής αξίας 84 εκατομμυρίων δολαρίων τους τελευταίους 24 μήνες. Ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας Ντάνιελ Μπεκ «ξεφορτώθηκε» περίπου το ένα τρίτο της συμμετοχής του στην τράπεζα, συνολικά μετοχές αξίας περίπου 575.000 δολαρίων, την ίδια ημέρα που διέρρευσε η πώληση από τον Μπέκερ.

naftemporiki.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα