Επικαιρότητα

Α. Ελευθεριάδης: Ο Πέτσας, ο Πάτσης και το κακό συναπάντημα

Στην ελληνική κοινωνία είμαστε όλοι ίσοι, απλά κάποιοι είναι πιο ίσοι.

Parallaxi
α-ελευθεριάδης-ο-πέτσας-ο-πάτσης-και-τ-933944
Parallaxi

Λέξεις Αντώνης Ελευθεριάδης*

Ο Πέτσας και ο Πάτσης πέρα από κουμπάροι αποδεικνύουν και την διαχρονική παθογένεια του ελληνικού επιχειρείν.  Στην ελληνική κοινωνία είμαστε όλοι ίσοι, απλά κάποιοι είναι πιο ίσοι.

Το τρίγωνο διαπλοκής κομμάτων, ΜΜΕ και τραπεζών διαμορφώνουν μια επιχειρηματική τάξη που δεν προσφέρει στην παραγωγική δύναμη της χώρας. Τουναντίον την καταστρέφει και λόγω του αθέμιτου ανταγωνισμού, αν έχεις δηλαδή μπάρμπα στην Κορώνη διάβαινε,  και λόγω της παρασιτικής λογικής που αναθρέφει.

Οι τράπεζες αναβαθμίστηκαν πρόσφατα εμφανίζοντας πιο ισχυρούς ισολογισμούς, πιο καθαρές από κόκκινα δάνεια. Ο ρόλος τους είναι να χρηματοδοτούν τις παραγωγικές επιχειρήσεις. Ο Enria της ΕΚΤ τονίζει τον κίνδυνο που προκύπτει από την άνοδο των επιτοκίων στα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο. Οι δανειολήπτες που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα θα σταματήσουν να πληρώνουν τις οφειλές τους δημιουργώντας νέες επισφάλειες.

Το γεγονός αυτό δεν μπορεί να είναι αδιάφορο για την κυβέρνηση και για τις τράπεζες. Ένα νέου τύπου πρόγραμμα Γέφυρας είναι αναγκαίο επιδοτώντας την αύξηση στην δόση λόγω της ανόδου των επιτοκίων στους πιο ευάλωτους και ταυτόχρονα να υπάρξουν νέα προγράμματα ρυθμίσεων.

Η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για τα κόκκινα δάνεια των ημετέρων και αν δεν ήταν η προεκλογική περίοδος θα είχε φέρει τροπολογία που θα επέτρεπε στους servicers να πλειστηριάζουν αποφεύγοντας τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί τέτοια σπουδή να αποφύγουν τον εν λόγω νόμο με κίνδυνο να μην πλειστηριάσουν; Γιατί ανάγκαζε να υπάρχει πρώτα επικοινωνία με τον δανειολήπτη πριν οποιαδήποτε κίνηση, αποσκοπούσε στην ρύθμιση και όχι στο ξεπούλημα.

Η αναδιάρθρωση των δανείων γίνεται με γνώμονα τον νέο επιχειρηματικό χάρτη που δομεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη σε συνδυασμό με τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η κυβέρνηση έχει επιτρέψει η διαχείριση των κόκκινων δανείων να γίνεται από τους «Πάτσηδες». Το σχέδιο «Ηρακλής» οδηγεί στην αύξηση του δημοσίου χρέους χωρίς όμως διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος. Οι λίγοι πολλά, οι πολλοί λιγότερα. Αυτό σταματάει όμως άμεσα. Οι εκλογές είναι προ των πυλών. Η δημοκρατία θα απαντήσει.

*Ο Αντώνης Ελευθεριάδης είναι τραπεζικό στέλεχος, πιστοποιημένος στην παροχή επενδυτικών συμβουλών – Μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αναπληρωτής Συντονιστής Χρηματοπιστωτικού Τμήματος.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα