Επικαιρότητα

Α. Τσίπρας: Το πρώτο με το τρίτο κόμμα θα μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση

Αναλυτικά όσα είπε σήμερα το πρωί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στη συνέντευξή του στο Mega.

Parallaxi
α-τσίπρας-το-πρώτο-με-το-τρίτο-κόμμα-θα-1001642
Parallaxi

Συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» και τους δημοσιογράφους Ντίνο Σιωμόπουλο και Στέλλα Γκαντώνα

Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Τσίπρα καλώς ορίσατε, σας ευχαριστούμε που αποδεχθήκατε την πρόσκλησή μας.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Σας ευχαριστώ κι εγώ.

Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Θα κάνουμε μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για όλα τα θέματα. Και μάλιστα πολλά από τα ερωτήματα που θα σας θέσουμε, ξέρετε, τα έχουν θέσει νωρίτερα και φίλοι μας τηλεθεατές.

Σ. ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Σκεφτήκαμε να ξεκινήσουμε την κουβέντα πριν περάσουμε και στα οικονομικά και στις συνεργασίες και σε όλα αυτά, από την επιλογή που κάνατε ως προς το πού θα είστε υποψήφιος στις επικείμενες εκλογές.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Χθες έκλεισαν οι υποψηφιότητες όλες, κατατέθηκαν τα ψηφοδέλτια.

Σ. ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Μάθαμε για την Κω…

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Για τα Δωδεκάνησα…

Σ. ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Για την Α’ Πειραιά. Και μάθαμε και για τις Σέρρες, στη Βόρεια Ελλάδα και θέλω να σας ρωτήσω πώς το σκεφτήκατε αυτό και το επιλέξατε και αν αυτή η επιλογή έχει να κάνει και με την υποψηφιότητα του κ. Καραμανλή.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν θέλω να το κρύψω, έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό η επιλογή μου να κατέβω στις Σέρρες. Σ’ αυτό εδώ το στούντιο ήμουν περίπου 40 μέρες πριν, όταν το πανελλήνιο ήταν συγκλονισμένο από την τραγωδία των Τεμπών. 57 συμπολίτες μας, νέα παιδιά, χάθηκαν άδικα. Και τότε, αν θυμάστε, ο υπουργός των Τεμπών, ο κ. Καραμανλής ήταν αυτός ο οποίος με κλάματα παραιτήθηκε. Παραιτήθηκε από υπουργός. Φάνηκε ότι η παραίτηση αυτή ήταν υποκριτική. Φάνηκε ότι στο μυαλό του είχε ότι πάμε σε εκλογές και σε λίγες μόνο μέρες θα είναι ξανά υποψήφιος για να διεκδικήσει να είναι ξανά Υπουργός.

Σ. ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Αν τον εκλέξουν οι πολίτες, κ. Πρόεδρε.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αν τον εκλέξουν οι πολίτες. Γι’ αυτό και ο συμβολισμός της δικής μου παρουσίας εκεί είναι ότι η πολιτική δεν είναι μια υπόθεση οικογενειών, γόνων, τζακιών. Και στη Νέα Δημοκρατία επίσης υπάρχουν αξιόλογοι πολιτικοί, οι οποίοι τυγχάνει να μην είναι εκπρόσωποι μεγάλων οικογενειών. Δεν έχει κάποιο προσωπικό χαρακτήρα αυτό, έχει όμως την απόφαση τη δική μου να μην αφήσω να ξεχαστεί αυτή η υπόθεση.

Την εβδομάδα που μας πέρασε, υπήρξε μια είδηση, ότι η Δικαιοσύνη προχώρησε σε ποινική δίωξη του πρώην επικεφαλής του ΟΣΕ καθώς και δυο στελεχών του ΟΣΕ για την υπόθεση των Τεμπών, τα οποία στελέχη είχαν την ευθύνη για τη μετάταξη του μοιραίου σταθμάρχη. Οφείλει λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης να απαντήσει ποιος έκανε αυτό το ρουσφέτι. Διότι η ποινική δίωξη αφορά στο γεγονός ότι η μετάταξη αυτή έγινε παράνομα, διότι ο άνθρωπος αυτός ήταν έξω από τα όρια τα προβλεπόμενα από το νόμο της ηλικίας.

Και ο κ. Καραμανλής ήρθε λίγες μέρες μετά του ρουσφέτι του παράνομου διορισμού για να νομιμοποιήσει με υπουργική απόφαση αυτό το ρουσφέτι. Χάσαμε όμως 57 συμπολίτες μας. Και πρέπει να δώσουμε απαντήσεις. Όχι, επαναλαμβάνω, για ρεβανσισμό, αλλά για να μην ξαναβρεθούμε, ποτέ ξανά, μπροστά σε μια τέτοια τραγωδία.

Και ήρθε και το πόρισμα της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων που η ίδια η κυβέρνηση όρισε, το οποίο πόρισμα λέει ότι το 2019 υπήρχε τηλεδιοίκηση στην περιοχή, λειτουργούσε στη Λάρισα, έγινε μια πυρκαγιά και έκτοτε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με ευθύνη Καραμανλή υπουργού, δεν φρόντισε ν’ αποκατασταθεί η τηλεδιοίκηση. Κι έκανε αυτά τα αδιανόητα show ο υφυπουργός μπροστά στις κάμερες, να προσπαθεί να βαφτίσει μια απαρχαιωμένη ως τηλεδιοίκηση. Λοιπόν, πόσα μπορεί και πόσο γρήγορα μπορεί να ξεχάσει ο ελληνικός λαός;

Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Το θέμα είναι, κ. Πρόεδρε, να μην ξαναπροκύψει ένα τέτοιοι δυστύχημα. Ποιες πρέπει να είναι οι κινήσεις και τα μέτρα της επόμενης κυβέρνησης;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Για να μην ξαναπροκύψει, δεν πρέπει να ξεχάσουμε, κ. Σιωμόπουλε. Και δεν μπορεί να συζητάμε για τα υπόλοιπα, θυμηθήκαμε το ’15, τα πάντα θυμηθήκαμε, και καλώς, αλλά εδώ πάμε σε εκλογές έχοντας τέσσερα χρόνια πίσω μας. Και κρίνεται η επιλογή για τις επιλογές αυτά τα τέσσερα χρόνια. Και ήταν ένα κορυφαίο γεγονός που συγκλόνισε την ελληνική κοινωνία. Και δεν έγινε δυο χρόνια πριν, έγινε 40 μέρες πριν. Και οφείλει να απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης. Οφείλει να απαντήσει ποιος το έκανε του ρουσφέτι και ποια είναι η αιτία που έχει υποψήφιο τον υπουργό που παραιτήθηκε 40 μέρες πριν.

Σ. ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Πάντως από τα όσα είχαμε ακούσει από τη Νέα Δημοκρατία, και για να το κλείσουμε, θυμάστε κι εσείς ότι και κορυφαίοι υπουργοί, νομίζω και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έλεγε ότι είναι δικαίωμα του κ. Καραμανλή να είναι υποψήφιος για να κριθεί, είτε θετικά είτε αρνητικά από τους πολίτες. Νομίζω αυτό είναι αναφαίρετο δικαίωμα.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όφειλε λοιπόν να μην παραιτηθεί υποκριτικά, κλαίγοντας για να αποφύγει τις ευθύνες και τη συζήτηση.

Σ. ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Εσείς λέτε ότι ήταν υποκριτική η παραίτηση.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Απολύτως. Παραιτείσαι κάτω από το βάρος της κοινής γνώμης για ένα τρομακτικό γεγονός και μετά από 40 μέρες είσαι υποψήφιος; Και καλά ο Καραμανλής, ο Καραμανλής λογικό είναι και εν πάση περιπτώσει θα υπερασπιστεί τον εαυτό του διότι προφανώς θεωρεί δεδομένο ότι στο κόμμα το οποίο είναι, είναι κληρονομικό δικαίωμα το να είναι κανείς βουλευτής. Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να απαντήσει. Πού τον κρατάει ο κ. Καραμανλής; Πού τον κρατάει; Και ποιος είναι ο υπεύθυνος του διορισμού; Ποιανού ρουσφέτι είναι αυτός ο άνθρωπος που ήταν ανεκπαίδευτος, που δεν είχε προϋπηρεσία, που δεν ήξερε πώς να αλλάξει τις ράγες και οδήγησε 57 συμπολίτες μας στον θάνατο; Ποιανού ρουσφέτι ήταν; Ποιος έχει την ευθύνη που τέσσερα χρόνια τώρα απαξιώθηκε το σιδηροδρομικό δίκτυο; Ποιος την έχει αυτή την ευθύνη;

Ποιος έχει την ευθύνη που είναι σε κρίσιμες θέσεις άνθρωποι οι οποίοι είναι ανεκπαίδευτοι και δε γνωρίζουν; Αυτό είναι το κράτος που θέλουμε να είναι δίπλα στον πολίτη; Και εν πάση περιπτώσει, ποιος θα απολογηθεί, ποιος θα δώσει εξηγήσεις γι’ αυτή τη μεγάλη τραγωδία; Τι θα πούμε στους γονείς αυτών των παιδιών που χάθηκαν, τι θα πούμε στα νέα παιδιά που βγήκαν στους δρόμους και διαδήλωναν επί μέρες απέναντι σ’ ένα κράτος το οποίο είναι εχθρός τους λέγοντας «είναι η κακιά η χώρα»; Όχι, δεν είναι η κακιά η χώρα, είναι οι κακές κυβερνήσεις που μας κυβερνάνε. Και είναι μια ευκαιρία να μπει ένα τέλος σ’ αυτή την απαξίωση.

Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, έχουμε την ευκαιρία τώρα που σας έχουμε μαζί μας να συζητήσουμε αρκετά θέματα. Θα ήθελα να ξεκινήσουμε από το νούμερο ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η ελληνική κοινωνία, όπως τουλάχιστον καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις. Και δεν είναι άλλο από την ακρίβεια.

Θέλω να μας πείτε με βάση και το πρόγραμμα, που το έχω διαβάσει, η αλήθεια είναι, πολύ προσεκτικά, το πρόγραμμα το δικό σας που το δώσατε στη δημοσιότητα την περασμένη Παρασκευή και αναμένεται να το παρουσιάσετε και επισήμως μέσα στην εβδομάδα, να μας πείτε ποια είναι αυτά τα μέτρα που θα φέρετε για να μπορέσει ο κόσμος πλέον να ανασάνει απ’ αυτό που βιώνουμε. και αν όμως αυτά τα μέτρα μπορεί να τα σηκώσει η οικονομία και ο κρατικός προϋπολογισμός.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ο κρατικός προϋπολογισμός εξασφαλίζει 4,5 δισεκατομμύρια περισσότερα έσοδα από τον υψηλό ΦΠΑ, τη στιγμή που ο πληθωρισμός έχει σκαρφαλώσει κι έχει ξεπεράσει το 10%, στα τρόφιμα παραμένει σε διψήφια μεγέθη, κοντά στο 14%. Τι ερώτημα λοιπόν είναι αυτό, αν αντέχει ο προϋπολογισμός; Θα σταματήσουμε να έχουμε υπερέσοδα από τον υψηλό ΦΠΑ και τον ΕΦΚΑ, δίνοντας όμως ανάσα στους καταναλωτές.

Θέλω να το κατανοήσετε αυτό: Ο κ. Μητσοτάκης έχει επιλέξει, δίπλα στην αισχροκέρδεια των ιδιωτών, να υπάρχει και μια κρατική αισχροκέρδεια, με τη διατήρηση του ΦΠΑ σ’ αυτά τα μεγέθη. Ο μέσος πολίτης, κυρίως η κοινωνική πλειοψηφία, δηλαδή η μεσαία τάξη και οι αδύναμοι, γιατί οι ισχυροί, οι πλούσιοι δεν νομίζω ότι έχουν και πολύ μεγάλες απώλειες σε σχέση με το εισόδημά τους, αλλά η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, πληρώνει βαρύτατο φόρο, πληγώνεται στο σούπερ μάρκετ, στη βενζίνη, στους λογαριασμούς του ρεύματος, παντού, για να έχει 4,5-5 δισεκατομμύρια παραπάνω στα δημόσια ταμεία, προκειμένου να δίνει επιδοτήσει στοχευμένα να πηγαίνουν σ’ αυτούς που κρατάνε ψηλά τις τιμές.

Σ. ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Άρα, λέτε ότι το κάνει σκόπιμα αυτή τη στιγμή ο κ. Μητσοτάκης; Ότι μπορεί και δεν το κάνει για να διευκολύνει άλλους;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Προφανώς. Αυτό ακριβώς λέω. Διότι αυτός είναι ένας μηχανισμός αναδιανομής εισοδήματος. Παίρνουμε τα χρήματα από τους απλούς καθημερινούς ανθρώπους, τους καταναλωτές που πληρώνουν 24% ΦΠΑ σε τιμές που έχουν εκτοξευθεί, για να γεμίζουν τα Ταμεία, να δίνει επιδοτήσεις, να κάνει τον καλό και να νομίζει ο κόσμος ότι «α, μου δίνει επιδότηση», η οποία επιδότηση όμως πηγαίνει στα διάφορα pass, πηγαίνει για να πληρώσει το σούπερ μάρκετ, να πληρώσει το ρεύμα, να πληρώσει τη βενζίνη. Άρα, τα χρήματα αυτά πάνε σε αυτούς που διατηρούν υψηλά τις τιμές.

Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μας έχετε απαντήσει όμως ποια είναι τα μέτρα εκείνα που θα φέρετε για να μειωθεί, να περιοριστεί η ακρίβεια.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Απολύτως τα έχουμε πει. Μείωση του ΦΠΑ στο 6%, μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

Σ. ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Να σας πω κάτι πάνω σ’ αυτό; Ακούω τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που λένε ότι αυτό που εφαρμόστηκε στην Ισπανία με τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, για παράδειγμα, απέτυχες παταγωδώς, έκαναν μηδενικό ΦΠΑ στα τρόφιμα και ότι είχαν μεγαλύτερη αύξηση του πληθωρισμού στα τρόφιμα. Αυτό είναι ένα ψέμα;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μου φαίνεται ότι θα μεταναστεύσουμε στην Ισπανία αν ξαναβγεί ο κ. Μητσοτάκης, δεν θα γλιτώσουμε. Η Ισπανία έχει χαμηλότερο πληθωρισμό και πολύ καλύτερη αγοραστική δύναμη για τους πολίτες της, διότι το κατά κεφαλήν εισόδημα του μέσου πολίτη είναι πολύ υψηλότερο από το δικό μας, να κάνουμε μια σύγκριση. Κοιτάξτε, λέει ο κ. Μητσοτάκης, ότι η ακρίβεια είναι ένα ευρωπαϊκό παγκόσμιο φαινόμενο και «άρα δε φταίω εγώ, είναι εισαγόμενο». Να δεχθούμε ότι η ακρίβεια είναι εισαγόμενη στο σύνολό της. Η αισχροκέρδεια, όμως, είναι ελληνική.

Δεν δικαιολογείται να είναι η Ελλάδα με τις πρωτιές τις αρνητικές σε όλα τα κρίσιμα θέματα. Γιατί, αυτή την περίοδο τα μεγάλα θέματα που είχαμε ν’ αντιμετωπίσουμε ήταν η ακρίβεια, ήταν η πανδημία. Πρώτοι από τον πάτο στην πανδημία, χειρότεροι. 36.000 συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους και είμαστε στους δείκτες, που πανηγυρίζαμε αρχικά, θυμάστε που έβγαινε κάθε τρεις και λίγο ο κ. Μητσοτάκης με κάτι χάρτες του Διεθνούς Οργανισμού Υγείας να μας δείξει… Τελικά πού πήγαμε; Στον πάτο. Χειρότεροι, αναλογικά με τον πληθυσμό μας κι από τη Βραζιλία του Μπολσονάρο, το καταλαβαίνετε αυτό;

Πάμε στην ακρίβεια: Πρώτοι, ακριβότεροι στις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος, στις τιμές χονδρικής και συγκριτικά με την αγοραστική δύναμη, χειρότεροι στην Ευρώπη. Ακριβότερη βενζίνη σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει η Ελλάδα. Πώς γίνεται αυτό; Στις τιμές στα σούπερ μάρκετ, εφάμιλλες και υψηλότερες των πιο μεγάλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών στην Αθήνα, τη στιγμή όμως που το εισόδημα του μέσου Έλληνα είναι χειρότερο στην Ευρώπη. Δηλαδή το εισόδημά μας συγκρίνεται με αυτό της Βουλγαρία και της Ρουμανίας και οι τιμές μας μ’ αυτές που βρίσκει κανείς στα σούπερ μάρκετ στη Γερμανία, στη Γαλλία… Λοιπόν, πώς θ’ αντέξει ο Έλληνας πολίτης;

Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, επειδή το ερώτημά μου -που είπατε τι είναι αυτό το ερώτημα- που έχει να κάνει με τον προϋπολογισμό και με τα μέτρα είναι γιατί: Γιατί από το 2024, το γνωρίζετε καλύτερα από μένα, επανέρχονται οι δημοσιονομικοί κανόνες. Δεν θα είμαστε σε μνημόνια αλλά δεν μπορούμε να προσφέρουμε και να κάνουμε ό,τι θέλουμε. Και γι’ αυτό το λέω.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Σας εξήγησα, ότι σε σχέση με το ζήτημα της αντιμετώπισης της ακρίβειας στη συγκράτηση των τιμών, η πρότασή μας δεν είναι να βρούμε από κάπου αλλού λεφτά, είναι να σταματήσουμε αυτή την υπερσυσσώρευση υπερκερδών στα Ταμεία –ας το πω έτσι, δεν είναι ωραίος ο όρος «υπερκερδών»- υπερεσόδων στα δημόσια ταμεία, με τη διατήρηση υψηλού ΦΠΑ και ΕΦΚ τη στιγμή που ο πληθωρισμός έχει ανέβει την ανηφόρα. Άρα λοιπόν δεν θα έχουμε 4,5 δισ. υπερέσοδα στα δημόσια ταμεία, θα έχουμε λιγότερα.

Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα το κόστος για το πρόγραμμά σας δεν είναι 83 δισ., όπως λέει η Νέα Δημοκρατία; Θα είναι πολύ λιγότερο;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μέχρι να φτάσουμε στις εκλογές, θα φτάσει τα 160, δεν υπάρχει αμφιβολία.

Σ. ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Επίσης η Νέα Δημοκρατία σας κατηγορεί ότι αν υλοποιηθούν όλα όσα περιλαμβάνει το πρόγραμμά σας, που είπε και ο Ντίνος προηγουμένως, ότι πάμε καρφί για 4ο μνημόνιο, κ. Πρόεδρε.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μα δεν υπέγραψα το 4ο μνημόνιο το ’18; Έτσι έλεγε ο κ. Μητσοτάκης, δεν θυμάστε; Δεν έλεγε το ’18 ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε 4ο μνημόνιο; Δηλαδή πόσες φορές θα εκβιάσει, θα φοβερίσει και θα πει ψέματα ξεδιάντροπα στον ελληνικό λαό ο κ. Μητσοτάκης; Αφού το υπέγραψα το ’18 το 4ο μνημόνιο.

Λοιπόν, να σοβαρευτούμε λίγο. Όταν παρουσίασα αυτές τις προτάσεις -γιατί, ξέρετε, ο ΣΥΡΙΖΑ τέσσερα χρόνια τώρα νομίζω ότι έχει κάνει την πιο στοχευμένη προγραμματική αντιπολίτευση που έχει κάνει ποτέ κόμμα αντιπολίτευσης στη χώρα. Ακριβώς διότι είχαμε την εμπειρία της διακυβέρνησης και θέλαμε όλα όσα λέμε, να είναι συγκροτημένα, στοχευμένα, τεκμηριωμένα. Στη ΔΕΘ, λοιπόν, παρουσίασα το βασικό κορμό των προτάσεών μας που είναι και σήμερα το πρόγραμμά μας.

Σ. ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Και τότε επικριθήκατε αρκετά.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τότε λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Σταϊκούρας είχε κοστολογήσει αυτό το πρόγραμμα 24 δισ., σε βάθος τετραετίας. Μετά από λίγο καιρό, δυο μήνες πριν, όταν ξαναείπαμε τα ίδια, το πήγε στο 48 και τώρα, χτες, το πήγε στο 85. Ε, λοιπόν με το καλό, μέχρι τις εκλογές θα το πάνε στα 160 δισ., θα βρουν να πουν οτιδήποτε, οποιοδήποτε fake news…

Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς πόσο θα το κοστολογήσετε;

Σ. ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Ωραία, αφήστε πόσο το κοστολογούν οι άλλοι, αυτό που σας λέει ο Ντίνος.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: 5,5 δισεκατομμύρια είναι σε ετήσια βάση τα μέτρα τα οποία εξαγγείλαμε στη ΔΕΘ και τα έχουμε επαναλάβει και τώρα.

Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα είναι λιγότερα από τα 9 δισ. που παρουσίασε η Νέα Δημοκρατία. Αυτό μας λέτε.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είναι σχεδόν τα μισά από αυτά που έδωσε ο κ. Μητσοτάκης για απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς, που είναι πάνω από 10 δισ. σε «ημέτερους» και σε εταιρείες που φτιάχτηκαν τρεις μέρες πριν, για να πάρουν χρήματα με απευθείας αναθέσεις. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Κι όταν αυτοί έχουν δώσει 10 δισ. σε απευθείας αναθέσεις, σε ημέτερους, είναι ύβρις να ρωτάνε τον ΣΥΡΙΖΑ «πού θα βρεις τα λεφτά για να δώσεις 2.000 μισθό στον πρωτοδιοριζόμενο γιατρό για να στηρίξεις το ΕΣΥ». Που σήμερα, η μέση ελληνική οικογένεια, ιδίως οι άνθρωποι που ζουν στην περιφέρεια τρέμει το φυλλοκάρδι τους μην πάθουν κάτι και πάνε σ’ ένα δημόσιο νοσοκομείο, γιατί δεν έχει γιατρούς, δεν έχει νοσηλευτές, δεν υπάρχει στελέχωση. Και είναι αδιανόητο στην Ελλάδα του 2023 να μην αισθάνεται ασφαλής για στοιχειώδεις και αξιοπρεπείς συνθήκες περίθαλψης και υγείας ο Έλληνας πολίτης και να μας λένε «πού θα βρείτε τα λεφτά».

Σ. ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Για τη μέση ελληνική οικογένεια κ. Πρόεδρε και τη μεσαία τάξη, υπάρχει πάρα πολύς κόσμος, τώρα το συζητάμε το θέμα γιατί πλησιάζουν οι κάλπες, που λέει, “γιατί να εμπιστευθώ αυτή τη φορά τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος όταν κυβερνούσατε, εκείνο το χρονικό διάστημα” -το έχουν παραδεχθεί και οι υπουργοί σας-, “επέβαλλε αρκετούς φόρους στη μεσαία τάξη” και τώρα δεν αποκλείετε από σύμμαχό σας ούτε τον κ. Βαρουφάκη ο οποίος μας λέει για κάτι «Δήμητρες», κάποια σχέδια επί χάρτου. Τι απαντάτε σ’ αυτό τον κόσμο;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Καλά, τώρα είμαστε σοβαροί; Δηλαδή εγώ ήρθα σε σύγκρουση με τον Βαρουφάκη το ’15, στην πιο κρίσιμη στιγμή, τότε που υπήρχε ερώτημα για χρεοκοπία της χώρας και δεν έθεσα καν σε συζήτηση αυτές τις ανοησίες για το νόμισμα, διότι αυτή ήταν η γραμμή του Σόιμπλε. Δεν συζήτησα, δεν διαπραγματεύθηκα εγώ τη γραμμή του Σόιμπλε. Και θα το κάνω τώρα; Τώρα που εν πάση περιπτώσει βγάλαμε τη χώρα από την κρίση, τη βγάλαμε από τα μνημόνια, ρυθμίσαμε το χρέος. Και εν πάση περιπτώσει, σήμερα αυτός που απειλείται με χρεοκοπία δεν είναι οι τράπεζες, αλλά είναι τα νοικοκυριά, είναι οι επιχειρήσεις που δεν βγαίνει ο οικογενειακός προϋπολογισμός.

Σ. ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Πάντως το σχέδιο αυτό εκείνος το βάζει στο πρόγραμμά του κι εσείς δεν τον έχετε αποκλείσει θέλω να πω, ως έναν δυνάμει σύμμαχο.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εμείς έχουμε αποκλείσει κάθε συζήτηση που μπορεί ν’ αφορά σχέδια τα οποία δεν μπορεί να έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Καμία σχέση με την πραγματικότητα. Αν θέλει να συζητήσει ο κ. Βαρουφάκης τέτοιου είδους σχέδια, να πάει να βρει τον κ. Σόιμπλε που ήταν φίλος του να τα κουβεντιάσουν μαζί. Αυτό δεν αφορά το αύριο της χώρας ούτε το σήμερα της χώρας. Και δεν αφορά προφανώς καμία προοδευτική κυβέρνηση αυτό. Διότι δεν είναι προοδευτικό σχέδιο αυτό, αυτό, είναι ένα σχέδιο βαθιά συντηρητικό.

Πάμε παρακάτω λοιπόν τώρα; Εγώ, κυρία Γκαντώνα, αυτό το οποίο λέω και ζητάω από τον ελληνικό λαό είναι η ισχυρή εντολή σ’ αυτή την κάλπη. Δεν θέλουμε να υπάρξει άλλη κάλπη. Να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτος για να μπορέσει να συγκροτηθεί από τις εκλογές της απλής αναλογικής ισχυρή και μακράς πνοής σταθερή κυβέρνηση, προοδευτική όμως κυβέρνηση, που θα έχει στόχο να βγάλει τη χώρα από αυτό το δράμα που ζούμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Με ποιους, κ. Πρόεδρε; Είναι ευκαιρία τώρα που είστε μαζί μας, να μας πείτε με ποιους θα κυβερνήσετε την επομένη των εκλογών.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Σε μεγάλο βαθμό, αυτό, κ. Σιωμόπουλε, θα το αποφασίσει ο ελληνικός λαός. Αλλά εγώ θέλω να σας πω με απόλυτη βεβαιότητα, ότι σ’ αυτές τις εκλογές, της απλής αναλογικής, δεν είναι εκλογές χαλαρής ψήφου, θα βγάλουν κυβέρνηση αυτές οι εκλογές. Κατά πάσα πιθανότητα, κατά πάσα βεβαιότητα, το 1ο με το 3ο κόμμα, θα σχηματίσουν κυβέρνηση, θα μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς με το ΠΑΣΟΚ, εφόσον είστε πρώτο κόμμα, αυτό λέτε;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Το 1ο με το 3ο κόμμα θα μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση. Κι επειδή βλέπω ότι κι ο φίλος μου ο κ. Ανδρουλάκης είναι λίγο ήξεις αφήξεις ως προς το με ποιον θα συνεργαστεί…

Σ. ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Κατ’ αρχάς ο κ. Ανδρουλάκης, να μου επιτρέψετε να σας πω ότι δεν σας θέλει για πρωθυπουργό, να ξεκινήσουμε από το βασικό.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εντάξει, δεν πειράζει.

Σ. ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Πώς θα συγκυβερνήσετε;

Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Θα τον δεχθείτε;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ανάμεσα σε όσα προεκλογικά λέγονται και σε όσα μετεκλογικά θα αποφασισθούν, υπάρχει μια διαφορά πολλές φορές, διότι μεσολαβεί ένα κρίσιμο γεγονός: Η λαϊκή ετυμηγορία.

Σ. ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Αυτό πιάνει κι εσάς, όμως, κ. Πρόεδρε. Γιατί άμα αλλάξουν οι δυναμικές, μπορεί κι εσείς να λέτε άλλα…

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αν ο κ. Ανδρουλάκης καταφέρει να έχει ένα ποσοστό που μπορεί να του δικαιολογεί μια τέτοιας τάση και συμπεριφορά, εντάξει, θα το θέσει στο τραπέζι. Αν δεν μπορεί να έχει ένα τέτοιο ποσοστό, όπως σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες όπου έχουμε κυβερνήσεις συνεργασίας, νομίζω ότι το κρίσιμο θα είναι να μιλήσουμε για το πρόγραμμα και όχι για τον πρωθυπουργό. Διότι αυτό θα το έχει αποφασίσει ο ελληνικός λαός.

Το πρόγραμμά μας, λοιπόν, το οποίο έχουμε καταθέσει δημόσια, σε δημόσια κρίση και κυρίως -θα περιμένετε να δείτε την επόμενη εβδομάδα και το «συμβόλαιο αλλαγής», έτσι τ’ ονομάζουμε-, τα άρθρα εκείνα τα οποία θα θέσουμε στην κρίση των προοδευτικών δυνάμεων και των προοδευτικών δημοκρατικών πολιτών, σ’ αυτά θα κουβεντιάσουμε. Εγώ καταλαβαίνω ότι ο κ. Ανδρουλάκης και το ΚΙΝΑΛ μιλάνε για μια σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση.

Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Μιλάνε όμως και για τον «άγνωστο Χ», αν εσείς ποτέ θα δεχθείτε να μην είστε ο πρωθυπουργός εφόσον τα βρείτε μεταξύ σας.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κοιτάξτε, δεν είναι προσωπικό το ζήτημα. Και το γνωρίζετε ότι δεν είναι προσωπικό το ζήτημα. Αλλά είναι ένα ζήτημα ηθικής και πολιτικής τάξης. Τι σημαίνει αυτό: Δεν μπορεί ο ελληνικός λαός να ψηφίζει τον Σιωμόπουλο και να βγαίνει η Γκαντώνα, δεν γίνεται. Θέλω να πω ότι η απλή αναλογική δεν είναι ένα σύστημα που γίνεται για να γίνονται συνεννοήσεις κάτω από το τραπέζι. Ίσα ίσα, είναι ένα εκλογικό σύστημα ισοτιμίας της ψήφου και δικαιοσύνης στην ψήφο. Αυτό που ψηφίζει ο πολίτης βγαίνει και μέσα στη Βουλή. Ο πολίτης λοιπόν θέλει πάνω στο τραπέζι να δει τα προγράμματα, τις δεσμεύσεις και τις συνεννοήσεις. Όχι σε παρακάμαρες, όχι κάτω από το τραπέζι να βγαίνουν πρόσωπα από το μανίκι, έτσι δεν είναι;

Σ. ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Επειδή αυτές τις μέρες κ. Πρόεδρε κάνετε όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί αρκετές δηλώσεις και δυο τρεις φορές τη μέρα, θέλω να βάλουμε κάποια πράγματα σε μια σειρά. Εσείς έχετε ξεκαθαρίσει, προσωπικά τουλάχιστον, ότι δεν πρόκειται να κάνετε κυβέρνηση ηττημένων. Αυτό νομίζω το έχουμε καταλάβει όλοι.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Έχετε δει εσείς καμία χώρα να κάνει κυβέρνηση ηττημένων;

Σ. ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Μισό λεπτό να ολοκληρώσω και μετά να μας απαντήσετε. Την ίδια ώρα που εσείς λέτε αυτό, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πρώτης γραμμής, άκουγα τον κ. Γεροτζιάφα στον ΑΝΤ-1 να λέει ότι «επιβάλλεται να κάνουμε κυβέρνηση ηττημένων». Το να μη σας ακούν το θεωρώ αβέβαιο, αποκλείεται ότι λέτε ότι δε θα κάνετε κυβέρνηση ηττημένων.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Έτσι δεν γίνεται συζήτηση όμως.

Σ. ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Πώς δεν γίνεται; Ο κ. Μητσοτάκης σας κατηγορεί ότι θα πάτε σε πολιτική τερατογένεση αν βγαίνουν τα κουκιά.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Χαίρομαι. Αυτός που εδώ και τέσσερα χρόνια έχει φέρει ένα τέρας στην πολιτική ζωή του τόπου, την κυβέρνησή του που παρακολουθούσε το μισό πολιτικό σύστημα, που καταρράκωσε το κράτος δικαίου στη χώρα, που μας απομάκρυνε από την Ευρώπη, που έφερε αυτή την τρομακτική ακρίβεια, μας λέει ότι είναι “τερατογένεση” η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων.

Επιτρέψτε μου όμως, είπα δεν γίνεται έτσι πολιτική συζήτηση, διότι, να προσπαθείς και να αποκόβεις φράσεις που ειπώνονται –γιατί την είδα αυτή τη συνέντευξη..

Σ. ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Δεν είναι έτσι, εδώ έχουμε φιλοξενήσει στην εκπομπή μας κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που το έχουν ξαναπεί αυτό.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Στο ερώτημα αν βγαίνουν τα κουκιά, θα έπρεπε να γίνει κυβέρνηση, λέει «επιβάλλεται». Πάμε λοιπόν τώρα: Πώς θα βγαίνουν τα κουκιά, κ. Γκαντώνα, αν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει; Τι λέμε στον κόσμο; Τι ακριβώς λέμε;

Σ. ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Υπάρχει όμως και το ενδεχόμενο να απέχετε απειροελάχιστα, κ. Πρόεδρε, από τη Νέα Δημοκρατία.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ακούστε με λίγο: σε ποια χώρα της Ευρώπης που έχει απλή αναλογική, σε ποια χώρα του κόσμου που έχει απλή αναλογική, βλέπετε εσείς ότι κυβερνήσεις κάνουν αυτοί….

Σ. ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Εγώ σας ρωτώ το άλλο: Εάν απέχετε απειροελάχιστα από τη Νέα Δημοκρατία.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής απέναντί σας. Εάν λοιπόν είχαμε έναν συσχετισμό δυνάμεων ο οποίος ήταν ας πούμε το 2ο κόμμα να έχει 20%, 22% και το 3ο κόμμα να έχει 18%, να είναι δυο κόμματα με 20 και 20, 45% και 46%, γιατί το 46% είναι το κρίσιμο νούμερο και το 1ο κόμμα να έχει 25, εντάξει το άθροισμα 45 με το 25, έχει μια λογική να κάνουν κυβέρνηση. Και δεν είναι ηττημένοι όταν το άθροισμά τους είναι 20 μονάδες διαφορά.

Αλλά τώρα, με αυτό τον πολιτικό συσχετισμό που υπάρχει στην Ελλάδα, -αυτό τον πολιτικό συσχετισμό έχουμε, έχουμε δυο κόμματα τα οποία με βάση όλες τις ενδείξεις, θα κονταροχτυπηθούν σ’ ένα ντέρμπι για το ποιος θα είναι πρώτος. Και το 3ο κόμμα θα έχει μια απόσταση η οποία θα είναι κοντά στις 20 μονάδες διαφορά. Λοιπόν, τι συζητάμε τώρα; Μπορεί να φτιάξει κυβέρνηση αυτός που θα χάσει, το 2ο κόμμα; Δεν μπορεί να φτιάξει. Ο 1ος με τον 3ο θα φτιάξει κυβέρνηση. Γι’ αυτό το μήνυμά μας στον ελληνικό λαό είναι ότι δεν είναι χαλαρή αυτή η ψήφος. Και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να έρθει πρώτος, για να φέρει την αλλαγή. Δεν υπάρχει αλλαγή χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο.

Σ. ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Αυτό που αναφέρατε για την κυβέρνηση με ψήφο ανοχής που εισπράξατε ένα διπλό «όχι» και από τον κ. Κουτσούμπα και από τον κ. Βαρουφάκη…

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εγώ είπα ποια είναι τα ενδεχόμενα.

Σ. ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Ναι, το ενδεχόμενο εσείς το είπατε αυτό.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ξέρετε, οφείλουμε να κάνουμε και λίγο εκπαίδευση στον κόσμο τι σημαίνει απλή αναλογική. Είπα λοιπόν ότι υπάρχουν αυτά τα ενδεχόμενα. Εγώ διεκδικώ μια κυβέρνηση μακράς πνοής και σταθερότητας. Δεν διεκδικώ μια κυβέρνηση η οποία θα κρίνεται στην ανοχή ενός κόμματος του 3%. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Από ‘κει και πέρα, βεβαίως, αν υπάρχει αυτή η κυβέρνηση, όσο περισσότεροι τη στηρίξουν μέσα κι έξω από τη Βουλή, τόσο το καλύτερο για τον τόπο, δεν υπάρχει αμφιβολία. Αλλά ο στόχος μου είναι ισχυρή δύναμη, πρωτιά και ισχυρή δύναμη στο πρώτο κόμμα, στον ΣΥΡΙΖΑ ώστε να μπορέσει την επόμενη μέρα να κάνει το παν για να συγκροτήσει κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας μακριάς πνοής, πάνω σ’ ένα πρόγραμμα ανάσας και προοπτικής για τον τόπο και την κοινωνία. Και κάποια στιγμή να φύγουμε λίγο απ’ όλη αυτή τη συζήτηση και να συζητήσουμε για το πρόγραμμα.

Σ. ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Από το πρόγραμμα ξεκινήσαμε…

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αλλά με ξεκινήσατε για το πόσο κοστίζει. Για το τι λέει δεν το συζητήσαμε…

Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Το πρώτο ερώτημα κ. Πρόεδρε ήταν να μας πείτε τα μέτρα που περιλαμβάνονται και αν αυτά τα σηκώνει ο προϋπολογισμός. Επειδή αναφερθήκατε όμως και στο θέμα των υποκλοπών, για την υπόθεση των υποκλοπών είχαμε και μια πρόσφατη δήλωση του κ. Μητσοτάκη -τη διαβάζω για να μην παρεξηγηθώ κιόλας, μην κάνω κανένα λάθος-: “Πήραμε”, λέει, “τα μαθήματα και τα αλλάξαμε όλα στην ΕΥΠ». Και υπενθύμισε τι έκανε η κυβέρνηση για τα παράνομα λογισμικά και αναγνώρισε ότι έγιναν λάθη και δεν πρέπει να ξαναγίνουν. Με το θέμα των υποκλοπών πού βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή και τι θα κάνετε εσείς μετά τις εκλογές;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εγώ θέλω να σταθώ σε μια ενδιαφέρουσα δήλωση και συνέντευξη του Υπουργού Εξωτερικών, του κ. Δένδια την εβδομάδα που μας πέρασε, στην κ. Όλγα Τρέμη. Μια δήλωση κατά την άποψή μου έχει ιδιαίτερο βάρος.

Σ. ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Γιατί το λέτε αυτό;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Γιατί έχει ιδιαίτερο βάρος. Διότι θεωρώ ότι δεν του ξέφυγε. Είπε λοιπόν ο υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Δένδιας, μετά από το τυπικό, ότι “δεν μπορώ να πιστέψω ότι”, το οποίο είναι αυτονόητο να το πει γιατί παραμένει στη θέση του, “δεν μπορώ να πιστέψω τη βεβαιότητα ότι έγινε αυτό το απονενοημένο, ότι παρακολουθούσαν με Predator τον Υπουργό των Εξωτερικών”. “Διότι αυτό”, λέει κάπου παρακάτω στις δηλώσεις του, “μπορεί κάποιοι να το θεωρούν ελαφρύ, αλλά σε σημαντικές χώρες του κόσμου, είναι κακούργημα, δεν είναι καθόλου ελαφρύ”. «Κι εγώ μιλούσα με τον Μπλίνγκεν, με τον Υπουργό Εξωτερικών», είπε, «των ΗΠΑ». Και συζήτησε και μαζί τους για το ζήτημα αυτό. Επαναφέρει ο Δένδιας το θέμα αυτό.

Σ. ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Πάντως έβγαλε και μια διευκρινιστική ανακοίνωση και είπε ότι παραποιήθηκαν τα λεγόμενά του.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τον άκουσα. Ο κ. Μητσοτάκης κάποια στιγμή θα δώσει απαντήσεις γι’ αυτό το θέμα. Απέφυγε να δώσει απαντήσεις, έστησε την Εξεταστική Επιτροπή στα μέτρα του, έθεσε ζήτημα απορρήτου, χειραγώγησε τη Δικαιοσύνη, όμως ήταν άτυχος διότι υπήρξαν λειτουργοί που έκαναν το καθήκον τους. Όπως ο κ. Ράμμος της Ανεξάρτητης Αρχής για τη διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών.

Σ. ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Τι εννοείτε «χειραγώγησε τη Δικαιοσύνη»;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Χειραγώγησε τη Δικαιοσύνη, αυτό λέω, αυτό εννοώ. Δεν θέλω να μιλήσω παρακάτω, η ιστορία δεν τελειώνει εδώ. Δεν τελείωσε. Θα έχει μέλλον αυτή η υπόθεση.

Σ. ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Γνωρίζετε κάτι και το λέτε αυτό;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τι να γνωρίζω; Τώρα σοβαρά μιλάτε; Είναι δυνατόν ο επικεφαλής του Αρείου Πάγου, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, αντί να προχωρήσει στη διαλεύκανση αυτής της υπόθεσης, να θέτει εμπόδια στην Ανεξάρτητη Αρχή για να βγάλει τα στοιχεία και να βγάζει γνωμοδότηση ότι δεν έχει τη δυνατότητα η Ανεξάρτητη Αρχή, που είναι συνταγματικά είπε, αρμόδια, να επιτηρεί και να διασφαλίζει το απόρρητο των επικοινωνιών, να πάει στον πάροχο να βρει τα στοιχεία; Και βρέθηκαν τα στοιχεία, και πέρα από το Predator, παρακολουθούσαν μέσω της ΕΥΠ, τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, τον αρχηγό του 3ου κόμματος, τον Υπουργό, τον κ. Χατζηδάκη. Τα στοιχεία βρέθηκαν αυτά. Αντί να παρακολουθεί η ΕΥΠ τους εγκληματίες, παρακολουθούσε τους αντιπάλους του κ. Μητσοτάκη και τους υπουργούς του και τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων. Και μου λέτε τώρα ότι δεν υπάρχει χειραγώγηση της Δικαιοσύνης; Θα τρελαθούμε;

Σ. ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Εγώ δεν σας είπα αυτό, σας ρώτησα αν έχετε στοιχεία για τη χειραγώγηση της Δικαιοσύνης.

Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Και κάτι ακόμα: Πιστεύετε ότι αυτό γινόταν με εντολή Μητσοτάκη;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι, γινόταν από την καθαρίστρια στο Μαξίμου… Τώρα σοβαρά μιλάμε; Έχετε καμιά αμφιβολία; Υπάρχει έστω ένας Έλληνας που να έχει αμφιβολία ως προς αυτό, ότι ο κ. Μητσοτάκης ήταν ο ιθύνων νους των παρακολουθήσεων; Της καταρράκωσης του κράτους δικαίου; Σε ποια χώρα ευρωπαϊκή θα μπορούσε να σταθεί ο κ. Μητσοτάκης μετά απ’ αυτό; Πείτε μου. Όχι ο κ. Μητσοτάκης, ένας πρωθυπουργός, οποιοσδήποτε. Στο διπλανό του δωμάτιο; Από τον ανιψιό του; Και έδωσε άδεια εξαγωγής του Predator; Άδεια εξαγωγής του κακόβουλου λογισμικού του υπουργείου Εξωτερικών; Να εξάγουμε καινοτομία και νεοφυή επιχειρηματικότητα; Το κακόβουλο λογισμικό;

Κοιτάξτε, αυτή η ιστορία δεν θα κλείσει. Και δεν θα κλείσει για έναν πολύ απλό λόγο: Ότι η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή χώρα στον πυρήνα της Ευρώπης. Και Ευρώπη δεν σημαίνει μόνο δημοσιονομικοί κανόνες, Ευρώπη σημαίνει και κράτος δικαίου. Το ότι είμαστε στην Ευρώπη, σημαίνει ότι ακολουθούμε κάποιους κανόνες. Το ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει εξασφαλίσει ένα πλαίσιο ασυλίας στην Ελλάδα, δεν είναι η ώρα να το συζητήσουμε αυτό πώς το κατάφερε, σε σχέση με την κριτική που του ασκείται στο δημόσιο λόγο, δεν σημαίνει ότι έχει καταφέρει να κάνει την Ελλάδα μια τριτοκοσμική χώρα.

Υπάρχει η Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η οποία έχει προχωρήσει πάρα πολύ την έρευνα, υπάρχουν και αρμόδιες δικαστικές αρχές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά εγώ πιστεύω και στην ελληνική Δικαιοσύνη. Έχει αργά αντανακλαστικά, αλλά πιστεύω σε αυτήν. Η ελληνική Δικαιοσύνη δεν είναι ένα πρόσωπο. Δεν είναι ένα πρόσωπο η ελληνική Δικαιοσύνη. Το θέμα αυτό λοιπόν θα έχει συνέχεια.

Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Το κρατάμε αυτό που λέτε. Να επιστρέψουμε σ’ αυτό που είπατε κι εσείς νωρίτερα, να μιλήσουμε για τα προγράμματα. Να σταθούμε σε δυο σημαντικά σημεία του προγράμματός σας τα οποία έχουν να κάνουν με τον πολύ κόσμο. Το ένα έχει να κάνει με τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς που εσείς έχετε εξαγγείλει ότι θα παγώσουν για ένα τρίμηνο και μετά θα υπάρξει ένας μηχανισμός, κάτι σαν τον εξωδικαστικό απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι. Και το άλλο που έχει να κάνει με τους μισθούς των πολιτών, που στο πρόγραμμα των 50 ημερών, λέτε ότι θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός στα 880 ευρώ, και μετά θα έχουμε μια τιμαριθμική αναπροσαρμογή των μισθών. Θέλω λίγο να μας εξηγήσετε αυτά τα δυο μέτρα, και πώς θα τα εφαρμόσετε στην πράξη.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πριν από τέσσερα χρόνια είχαμε εκλογές. Ένα από τα βασικά συνθήματα και υποσχέσεις του κ. Μητσοτάκη ήταν η αύξηση των μισθών. Αυτό δεν ήταν; Πάμε να δούμε τι έχουμε τέσσερα χρόνια μετά. Βγήκε χτες η έκθεση του ΟΟΣΑ που λέει ότι το 2022 η μόνη χώρα η οποία είχε μείωση πραγματικού μέσου μισθού ήταν η Ελλάδα. 2019-22 είχαμε και μείωση ονομαστικού, δεν είχαμε τις αυξήσεις που έκανε στον κατώτατο μισθό ο κ. Μητσοτάκης τις έκανε μετά.

Παρά τις αυξήσεις, ο μέσος πραγματικός μισθός το ’22, μειώθηκε 7,5% στην Ελλάδα. Και έρχεται τώρα ο πρωθυπουργός που έταξε καλύτερους μισθούς και μείωση τον πραγματικό μισθό, να υποσχεθεί ότι την επόμενη τετραετία θα φτάσει στα 1.500.

Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Από τη Νέα Δημοκρατία πάντως λένε ότι δεν έχουν υπολογίσει τα επιδόματα που δόθηκαν αυτό το διάστημα.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Να είμαστε σοβαροί. Ναι, κάνει και ο ΟΟΣΑ, δεν κάνει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, αλίμονο.

Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Σας λέω τι λένε, δεν το υποστηρίζω.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αλίμονο, ευτυχώς που υπάρχουν διεθνείς Οργανισμοί να λένε την πραγματικότητα, την αδιάψευστη πραγματικότητα, διότι μ’ αυτό τον βομβαρδισμό των fake news από τη Νέα Δημοκρατία, θα χάσουμε το μπούσουλα στο τέλος. Μείωση 7,5% του πραγματικού μισθού όταν έταξε καλύτερους μισθούς.

Τι έρχεται λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ να πει; Δεν έρχεται να πει λόγια του αέρα, όπως λέει ο κ. Μητσοτάκης που μείωσε τους μισθούς, τέσσερα χρόνια ότι θα τους αυξήσει 500 ευρώ. Λέει ότι από την πρώτη μέρα και όχι το 2028 ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα θα πάει στα 880 ευρώ, θα έχουμε μια αύξηση 10% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων που έχουν να δουν αύξηση 14 χρόνια τώρα και θα θεσπίσουμε την Ασφαλιστικά Ταμεία σε ετήσια βάση. Και ταυτόχρονα, αφού τα κάνουμε όλα αυτά, θα δώσουμε το δικαίωμα στους κοινωνικούς εταίρους, πάνω στη βάση της ΑΤΑ, να διαπραγματεύονται κιόλας.

Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς θα τις διασφαλίσετε αυτές τις αυξήσεις, κ. Πρόεδρε; Γιατί αυτές θα τις δώσουν οι επιχειρήσεις, δεν θα τις δώσει το κράτος.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν υπάρχει αμφιβολία, έτσι γίνεται.

Σ. ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Αν δεν συμφωνήσουν;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι, θα νομοθετήσουμε τα 880 και την ΑΤΑ κι από ‘κει και πέρα θα υπάρχει διαπραγμάτευση των κοινωνικών εταίρων. Αλλά κοιτάξτε, επειδή εγώ δεν βρίσκομαι σε μια γυάλα, μιλάω με ανθρώπους, είμαι στην αγορά συνέχεια, εγώ δεν έχω δει κανέναν μικρομεσαίο επιχειρηματία να μου γκρινιάξει για τον μισθό που δίνει στον υπάλληλό του, έχω δει πολλούς μικρομεσαίους επιχειρηματίες όμως να μου γκρινιάζουν ότι δεν έχουν τζίρο. Και δεν έχουν τζίρο διότι οι μισθοί που παίρνουν οι πολίτες, σε σχέση με την ακρίβεια που τους κατατρώει το εισόδημα, δεν τους αφήνει χρήματα για να μπορέσουν να πάνε να αγοράσουν. Άρα έχει μειωθεί η ζήτηση. Και μιας και μιλάμε τώρα για τους μισθούς, αυτό αφορά τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Και κυρίως αυτούς που έχουν κάποια μαγαζιά που ξέρουν, η σχέση είναι διαπροσωπική, ξέρουν τους ανθρώπους, τους εργαζόμενους εννοώ και θέλουν ν’ αμείβονται καλά.

Υπάρχουν και κάποιοι άλλοι επιχειρηματίες σαν αυτόν που είδαμε χθες σ’ ένα βιντεάκι δίπλα στον επιστάτη Άδωνι Γεωργιάδη να εκβιάζει, να φοβερίζει και να τρομοκρατεί τους εργαζόμενους του. Δήθεν για πλάκα, ε; Δεν έχει καθόλου πλάκα όμως αυτό. Να απειλεί ο εργοδότης, ο επιχειρηματίας τον εργαζόμενο να ψηφίσει Νέα Δημοκρατία γιατί θα χάσει τη δουλειά του. Γιατί; Για να παίρνει απευθείας αναθέσεις. Διότι ο κύριος αυτός έχει μια επιχείρηση η οποία πήρε δεκάδες απευθείας αναθέσεις από τον κ. Γεωργιάδη.

Λοιπόν, κοιτάξτε, αυτό είναι ντροπή. Γυρνάμε στη δεκαετία του ’60; Αυτή η εικόνα είναι εικόνα ντροπής. Να τρομοκρατείς τον εργαζόμενο που έχεις νομοθετήσει εδώ και 4 χρόνια, για να μην έχει 8ωρο, για να μην έχει πληρωμένες υπερωρίες, για να μην έχει δικαιώματα, για να μην έχει Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας να είναι δίπλα του. Και έρχονται από πάνω τους, με επιστάτη τον υπουργό, ο εργοδότης να τους τρομοκρατήσει, να ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία. Μην τυχόν και χάσει τη μάσα, τις απευθείας αναθέσεις. Είναι ντροπή.

Σ. ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Κύριε Πρόεδρε, να μας πείτε λίγο και για τους πλειστηριασμούς, διότι θέλω να σας πω ότι, το ξέρετε κι εσείς, σας το έχουν ξαναρωτήσει, έχετε επικριθεί, και κυρίως θέλω να πω από πρώην συντρόφους σας, ότι και επί ημερών σας γίνονταν πλειστηριασμοί, άσχετα αν ήταν ηλεκτρονικοί και ότι η στάση σας είναι υποκριτική ως προς το κομμάτι αυτό. Θέλετε να μας απαντήσετε;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Να τα πιάσουμε ένα ένα. Πλειστηριασμοί γίνονταν πάντοτε. Και γίνονταν και επί των ημερών μας, δεν υπάρχει αμφιβολία. Αυτό το τσουνάμι όμως το οποίο επίκειται, δεν έχει καμία σχέση με τους πλειστηριασμούς που γίνονταν πάντοτε…

Σ. ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Θα το φρενάρετε αυτό το τσουνάμι;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μισό λεπτό, να απαντάμε σ’ ένα ένα, γιατί έχει μια σημασία να το κουβεντιάσουμε αυτό. Επί των ημερών μας, λοιπόν, δεν υπήρξαν πλειστηριασμοί λαϊκής οικογένειας, λαϊκών οικογενειών πρώτης κατοικίας, ακριβώς διότι υπήρχε ένα νομοθετικό πλαίσιο προστασίας. Υπήρχε νομική προστασία της πρώτης κατοικίας με βάση τον νόμο Κατσέλη. Κι αυτή η νομική προστασία επεκτάθηκε και επί της κυβερνήσεως του ΣΥΡΙΖΑ και επί της κυβερνήσεως του κ. Μητσοτάκη. Διότι αφήσαμε εμείς, αν δεν κάνω λάθος μέχρι το τέλος του 2019 και το επέκτεινε και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, λόγω της πανδημίας, για άλλον ένα χρόνο.

Και ήρθε μετά και έφερε τον πτωχευτικό νόμο, κατάργησε την προστασία και άνοιξε όλη αυτή τη βεντάλια που έρχεται μπροστά μας. Τι έρχεται μπροστά μας τώρα; Τα κόκκινα δάνεια, 700.000 υποθήκες μη εξυπηρετούμενων δανείων, 700.000 κατοικίες, έχουν περάσει στα funds από τις τράπεζες. Τα οποία funds, ο μόνος τρόπος για να μπορέσουν να ρεφάρουν, δεδομένου ότι το προσχέδιο αυτό το «Ηρακλής» δεν προχωρά, έχει αποτύχει, έχει βαλτώσει, είναι να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς.

Αν αυτό υλοποιηθεί, το επόμενο διάστημα στη χώρα θα έχουμε τη μεγαλύτερη αναδιανομή περιουσίας από τη μεσαία τάξη -κυρίως, αυτό αφορά τους μεσαίους-, που είχαμε ποτέ από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό μας περιμένει. Και αντί να συζητάμε γι’ αυτό τώρα, αντί να συζητάμε για τη χρεοκοπία των νοικοκυριών που επίκειται, για τη μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου, συζητάμε για τη «Δήμητρα» του Βαρουφάκη.

Σ. ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Πώς θα το σταματήσετε, αυτό μας ενδιαφέρει εμάς. Για όλα θα συζητήσουμε, κ. Πρόεδρε.

Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Μη μας αδικείτε. Γιατί καμιά φορά οι γενικεύσεις μπορεί να μπερδέψουν.

Σ. ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Πώς θα το φρενάρετε, αυτό πείτε μας.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Καταθέσαμε ένα σχέδιο πολύ συγκροτημένο. Ένα σχέδιο το οποίο δεν είναι σε μια μη ρεαλιστική βάση. Είναι ένα σχέδιο το οποίο λαμβάνει υπ’ όψιν και το γεγονός ότι έχουν περάσει εκεί αυτά τα ακίνητα, υπάρχουν εγγυήσεις, τις οποίες υπέγραψε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, δεν θέλουμε να εκπέσουν οι εγγυήσεις. Άρα, θέλουμε να βρούμε μια λύση η οποία θα είναι, ας το πω έτσι, win-win, ανάμεσα στην ανάγκη να αποφύγουμε τους χιλιάδες πλειστηριασμούς και στην ανάγκη η οικονομία να λειτουργήσει.

Τι λέει αυτό το σχέδιο: Επαναφέρουμε τη νομική προστασία. Βάζουμε ένα πλαίσιο ρύθμισης στη λειτουργία των funds. Δεν είναι ανεξέλεγκτα, έχουν Εποπτική Αρχή. Και ερχόμαστε και λέμε; Πόσο πήρατε ρε παιδιά εσείς αυτό το δάνειο, το δάνειο της κ. Γκαντώνα η οποία δεν μπορεί να το αποπληρώσει; Το πήρατε στο 25% της αξίας, στο 30%; Θα πάρετε πίσω ένα 35%, θα πάρετε ένα κέρδος. Αλλά δεν θα πάρετε πίσω…

Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα, μιλάτε για διαγραφή.

Σ. ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Και αν δεν το δεχτούν;

Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Μιλάμε για διαγραφή, ξεκάθαρα έτσι όπως το παρουσιάζετε. Είναι διαγραφή χρέους.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, είναι μια διαγραφή χρέους. Είναι κούρεμα.

Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ξεκάθαρα, το οποίο αυτό θέλετε να το κάνετε και στα χρέη προς το Δημόσιο.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Το τυράκι προς τα funds, για να είμαι απόλυτα σαφής, δεν είναι μονάχα ότι δεν θα χάσουν τα χρήματά τους και θα πάρουν ένα εύλογο κέρδος, όχι αυτό που προσδοκούσαν, αλλά ότι θα στηριχθεί μέσα από αυτή τη διαδικασία ο δανειολήπτης και από το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο θα επιδοτεί ένα σημαντικό κομμάτι της δόσης με βάση κοινωνικά κριτήρια, τα οποία όμως θα είναι πολύ διευρυμένα. Και θα έχει δυο επιλογές ο δανειολήπτης, μέσα από μια απλή διαδικασία, μια πλατφόρμα. Μια επιλογή είναι μια βραχυχρόνια διαδικασία 5 ως 10 έτη με μεγάλο κούρεμα, ή μια μακροχρόνια ως 35 έτη, όπου θα αποπληρώσει το σύνολο της αντικειμενικής αξίας.

Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι δυο πολύ σοβαρά ζητήματα που θέλω να συζητήσουμε. Το ένα προέκυψε με το χθεσινό υπόμνημα που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία, 300 σελίδων, στον Άρειο Πάγο για να μπει ουσιαστικά φρένο στο κόμμα Κασιδιάρη. Και θέλω να σας ρωτήσω ευθέως εάν εσείς πιστεύετε ότι πρέπει να αποκλειστεί το κόμμα Κασιδιάρη από τις εκλογές.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είναι προφανές ότι θεωρούμε πως η Χρυσή Αυγή, σε οποιαδήποτε νέα εκδοχή της, δεν πρέπει να βρίσκεται στην επόμενη Βουλή και στον δημόσιο βίο. Αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα κι είναι άλλο θέμα να βλέπουμε όλη αυτή τη ραδιουργία που επιχειρεί ο κ. Μητσοτάκης, όχι μόνο για να αποκλείσει τον κ. Κασιδιάρη και τη Χρυσή Αυγή. Διότι αυτό θα μπορούσε να έχει συμβεί μ’ έναν πάρα πολύ απλό τρόπο, νομοθετώντας αυτό το οποίο εμείς προτείναμε να νομοθετηθεί. Επέλεξε όμως να νομοθετήσει μια τροπολογία η οποία υπερβαίνει το Σύνταγμα καταφανώς. Επέλεξε να προχωρήσει σε υπόγειες και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, όπως οι ίδιοι οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης κατήγγειλαν. Και αναφέρομαι στην καταγγελία του κ. Τζανερίκου, αν δεν κάνω λάθος τ’ όνομά του, που ήταν πρώην Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, όπου ο ίδιος ο Γεραπετρίτης τον κάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου και του ζήτησε, θέτοντάς του μάλιστα και το τυράκι της αξιοποίησής του σε μια Ανεξάρτητη Αρχή, του ζήτησε να διευθετήσει την υπόθεση αυτή ως επικεφαλής του αρμόδιου Τμήματος που θα εξετάσει την υπόθεση αυτή.

Σ. ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Πάντως, ούτε σ’ αυτό μπορέσατε να συνεννοηθείτε.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Καταλαβαίνετε ότι δεν μπορείς, στο όνομα της διαφύλαξης της δημοκρατίας, να προβαίνεις σε μια σειρά από πράξεις οι οποίες είναι καταφανώς αντιδημοκρατικές και να υπερασπίζεσαι ότι μ’ αυτό τον τρόπο προασπίζεις τη δημοκρατία. Εγώ πιστεύω ότι, μέσα από αυτή τη διαδικασία, ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση γίνονται χορηγοί του Κασιδιάρη. Τον άφησαν τρία χρόνια να κάνει εκστρατεία μέσα από τις φυλακές. Πολιτική εκστρατεία. Και τώρα, με υπόγειες διαδικασίες και διαβουλεύσεις και παρασκηνιακές διαδικασίες και με αντισυνταγματικές αποφάσεις, επιχειρούν να κάνουν κάτι το οποίο θα μπορούσε να έχει συμβεί από την πρώτη συμβεί από την πρώτη στιγμή. Όμως, δεν θέλει αυτό ο κ. Μητσοτάκης.

Σ. ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Τι θέλει;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτό το οποίο θέλει είναι να περιορίσει όσο μπορεί κόμματα της «Δεξιάς πολυκατοικίας». Δεν θέλει να μείνει εκτός μόνο ο κ. Κασιδιάρης.

Σ. ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Θέλει λέτε να ψαλιδίσει από τα δεξιά του.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εδώ έχουμε ένα σχέδιο από την πλευρά του. Ο Κασιδιάρης εκτός; Σωστά, ο Κασιδιάρης εκτός. Είδαμε λοιπόν προχθές κι άλλο ένα κόμμα εκτός, του κ. Εμφιετζόγλου.

Σ. ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Του κ. Μπογδάνου.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μαζί είναι αυτό. Της κ., Λατινοπούλου. Και βλέπουμε και αυτή την αθλιότητα των παρεμβάσεων στο κόμμα του κ. Βελόπουλου, με τις καταγγελίες ότι τρει; Βουλευτές του σήμερα έχουν κληθεί σε αποστασία, και με τις παρεμβάσεις που οδηγούν στο να ανοίξει θέμα ξαφνικά προεκλογικά για εισαγγελική έρευνα, για μαύρο χρήμα. Αυτά τα πράγματα δεν έχουν γίνει ποτέ στον τόπο.

Σ. ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Κύριε Πρόεδρε, πέρα από το μεγάλο debate που έχει αποφασισθεί για την 10η Μαΐου, ακούω εσάς να επιμένετε σε τετ-α-τετ debate με τον κ. Μητσοτάκη. Λέτε εσείς ότι σας φοβάται. Κάποιοι άλλοι συνδέουν αυτό που ζητούσατε και το ’19, πάλι debate με τον τωρινό πρωθυπουργό, λέγοντας ότι τότε ξέρατε ότι είστε δεύτερος και ότι ακολουθείτε την ίδια τακτική. Επίσης, διάβασα μια συνέντευξη του πρωθυπουργού, αν πάμε σε δεύτερο γύρο εκλογών το αφήνει ανοιχτό να έρθει μαζί σας σε μια αναμέτρηση. Άρα μήπως τελικά δεν σας φοβάται, όπως λέτε;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εγώ αν ήμουν στη θέση του κ. Μητσοτάκη θα ντρεπόμουν να συζητάω γι’ αυτό το θέμα.

Σ. ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Γιατί το λέτε αυτό τώρα;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Γιατί είναι ένας Ευρωπαίος πολιτικός και είμαι ένας Ευρωπαίος πολιτικός. Είμαστε δυο βασικοί πολιτικοί αντίπαλοι από το 2016. Από το 2016, έχουμε 2023, αρνείται όπως ο διάολος το λιβάνι, να καθίσει καλή ώρα, ανοιχτά, να μας παρακολουθεί όλος ο ελληνικός λαός, σε μια ανοιχτή τηλεοπτική αντιπαράθεση, να συζητήσουμε. Να καταλάβει ο ελληνικός λαός τις θέσεις και τις προτάσεις μας. Γιατί αρνείται; Και, φαίνεται, έχει κι ένα μεγάλο άγχος, χθες είχε την ανάγκη και στην ομιλία του να βγει και να πει «επιτέλους, αποφασίσαμε debate». Δεν αποφασίσαμε debate, αποφασίσαμε να κάνουμε αυτό το οποίο δεν πιστεύω ότι θα μας κάνει και πάρα πολύ σοφότερους.

Ποτέ εμείς δεν είπαμε να μη γίνει η συζήτηση ανάμεσα στους έξι. Αλλά ο πολιτικός αρχηγός, ο οποίος βγαίνει και λέει ότι το δίλημμα των εκλογών είναι «Τσίπρας ή Μητσοτάκης», να αρνείται, αφού λέει ότι αυτό είναι το δίλημμα, να αρνείται, και να το βάζει στα πόδια, να καθίσει να συζητήσει με τον πολιτικό του αντίπαλο για να γίνει σοφότερος ο ελληνικός λαός για τις θέσεις μας, εγώ αυτό δεν μπορώ να το κατανοήσω. Ειλικρινά, σηκώνω τα χέρια ψηλά. Και ας κρίνει ο ελληνικός λαός που μας παρακολουθεί.

Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Αν είχατε τη δυνατότητα αυτή τη στιγμή να θέσετε ένα και μοναδικό ερώτημα στον κ. Μητσοτάκη, ποιο θα ήταν αυτό;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εντάξει τώρα, μου το ρώτησαν και σε μια από τις πολλές συνεντεύξεις, έχω χάσει και τον αριθμό. Και απάντησα ότι θα του έθετα το ερώτημα για τις υποκλοπές και για παρακολουθήσεις.

Σ. ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Να σας ρωτήσω εγώ κάτι άλλο που είναι πιο ελεύθερο και μπορεί να σας θυμίσει κι άλλη εκπομπή; Αν είχατε τη δυνατότητα να βγείτε ένα βράδυ για ένα ποτό μ’ έναν πολιτικό σας αντίπαλο όχι απαραίτητα πολιτικό αρχηγό, αλλά να ανήκει σε άλλο κόμμα, άντρας γυναίκα…

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Από τους πέντε που είναι στη Βουλή λέτε; Δηλαδή τι μου βάζετε τώρα; Μου βάζετε Μητσοτάκη, Ανδρουλάκη…

Σ. ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Όχι απαραίτητα πολιτικός αρχηγός, μπορεί να είναι και βουλευτής.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εντάξει, δεν έχει ενδιαφέρον αυτό που λέτε τώρα…

Σ. ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Ωραία, πολιτικό αρχηγό, ποιον θα επιλέγατε.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Με πάρα πολλούς αντιπάλους μπορεί να υπάρχει μια χημεία, να είναι καλή η παρέα κτλ.

Σ. ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Ποιον θα διαλέγατε να βγείτε για ένα ποτό;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Από τους πολιτικούς αρχηγούς; Δηλαδή Ανδρουλάκης, Μητσοτάκης, Κουτσούμπας, Βελόπουλος, Βαρουφάκης. Με τον Κουτσούμπα θα πέρναγα καλύτερα.

Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ο οποίος όμως είχε ότι είχατε τη χειρότερη κυβέρνηση.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εντάξει, νομίζω αυτή ήταν μια ατυχής δήλωση. Πιστεύω ότι δεν αντικατοπτρίζει το συναίσθημα των δημοκρατικών ανθρώπων που στηρίζουν το ΚΚΕ. Γνωρίζουν ότι δεν είμαστε στην εποχή «τι Πλαστήρας τι Παπάγος». Και δεν ισχύει.

Σ. ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Τη γραβάτα θα την ξαναδούμε; Έχετε καιρό να την προβάρετε. Σας βλέπω συνέχεια με t-shirt στο Tik-Tok, με το πουκάμισο και το σακάκι σήμερα…

Ν. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ: Κι αυτό το ωραίο μπουφανάκι που είναι με το πουπουλάκι μέσα.

Σ. ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Θα την ξαναδούμε τη γραβάτα;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κάτσε να κερδίσουμε τις εκλογές και θα το ξανασκεφτώ.

Σ. ΓΚΑΝΤΩΝΑ: Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κι εγώ ευχαριστώ, να είστε καλά.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ/ Ν.Λ.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα