Α. Τζιτζικώστας: Θα είναι δύσκολη η «επόμενη μέρα» της πανδημίας για την Ελλάδα

Διαβάστε αναλυτικά όσα δήλωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

Parallaxi
α-τζιτζικώστας-θα-είναι-δύσκολη-η-επό-590093
Parallaxi

   Τζιτζικώστας

Θα είναι δύσκολη η «επόμενη μέρα» της πανδημίας για την Ελλάδα, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, κηρύσσοντας, νωρίτερα σήμερα, την έναρξη των εργασιών της διαδικτυακής εκδήλωσης με θέμα «Υγεία & Ασφάλεια, Τουρισμός & Οικονομία, Covid-19: Επιπτώσεις και Επόμενη Μέρα» που διοργανώνει το κορυφαίο θεσμικό όργανο της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.

Το άνοιγμα του τουρισμού, επισήμανε, έφερε αύξηση εισαγόμενων κρουσμάτων, γι’ αυτό τόνισε «πρέπει να συνεχίσουμε ενωμένοι και ιδιαίτερα πειθαρχημένοι στον κοινό στόχο. Δεν πρέπει», πρόσθεσε, «να απεμπολήσουμε με ρίσκα και πισωγυρίσματα την επιτυχία της χώρας μας» στη μέχρι τώρα διαχείριση -αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά να τη «διαφυλάξουμε, αξιοποιήσουμε και κεφαλαιοποιήσουμε». Σύμφωνα με τον κ. Τζιτζικώστα, η επιτυχής αντιμετώπιση της πανδημίας στη χώρα μας, οφείλεται «στην ωριμότητα που επέδειξε ο ελληνικός λαός, στην ηγεσία της κυβέρνησης και στους συμμετέχοντες (περιφερειάρχες και υπουργούς) σε αυτή την ημερίδα. Όλοι μαζί κερδίσαμε την πρώτη μεγάλη μάχη» είπε.

Ο κ. Τζιτζικώστας σημείωσε, ωστόσο, ότι η Ελλάδα καλείται να κάνει την επανεκκίνηση της οικονομίας της σε ένα δύσκολο περιβάλλον με την πανδημία του κορονοϊού να μην έχει υποχωρήσει παγκοσμίως. «Από τη μια καλούμαστε να θωρακίσουμε υγειονομικά τη χώρα και από την άλλη να περάσουμε δυναμικά χωρίς καθυστερήσεις στην επόμενη μέρα», είπε, τονίζοντας ότι και σ’ αυτό «οι Περιφέρειες δηλώνουν πάλι παρούσες».

Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στον κρίσιμο ρόλο που διαδραμάτισαν οι Περιφέρειες στην αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και στην καραντίνα. «Ένας ρόλος που μπορεί να είναι καταλυτικός και στην ανοικοδόμηση της επόμενης ημέρας», όπως έχουν αποδείξει, με έργα και δράσεις οι Περιφέρειες όλα τα προηγούμενα χρόνια, ανέφερε. «Έχουμε την εμπειρία, τη γνώση και την αποφασιστικότητα να γίνουμε οι ατμομηχανές ανάπτυξης της χώρας», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, επισήμανε τέλος και την ευρωπαϊκή διάσταση της επόμενης μέρας. Όπως είπε, η Ευρώπη χρειάζεται μια νέα προσέγγιση στη διακυβέρνησή της, όπου και τα τρία επίπεδα -κεντρικό, περιφερειακό, τοπικό- θα εργάζονται στενά για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών. Και ως προς αυτό, προανήγγειλε ότι θα υπάρξουν σημαντικές ανακοινώσεις τον Οκτώβριο από την ΕΕ. Την ημερίδα χαιρέτισε και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Δημήτρης Παπαστεργίου, ο οποίος αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της πανδημίας, τόνισε ότι κυβέρνηση και αυτοδιοίκηση «τα πήγαμε εξαιρετικά». Οι πολίτες, πρόσθεσε, «είδαν για πρώτη φορά ένα κράτος με όλες τις δομές του, να είναι διπλά του, να προλαβαίνει». Στην επόμενη μέρα, υπογράμμισε, πρέπει «από κοινού», Περιφέρειες και Δήμοι, να προχωρήσουν «στις μεγάλες προκλήσεις και τα έργα με το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και του Ταμείου Ανάκαμψης. Επίσης εξήρε, όπως και ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, παρέχοντας σε Δήμους και Περιφέρειες, πολύ έγκαιρα, τόσο το νομοθετικό πλαίσιο όσο και την οικονομική στήριξη, για την αντιμετώπιση της πανδημίας από την αυτοδιοίκηση.

Ο α’ αντιπρόεδρος της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, στη δική του παρέμβαση επισήμανε ότι «οι συνθήκες απαιτούν στόχευση, ευθύνη, ακρίβεια, για να διατηρήσουμε τη χώρα στο βάθρο της επιτυχίας» της διαχείρισης της πανδημίας. Επίσης ζήτησε ενδυνάμωση του ρόλου των Περιφερειών «με στόχο μια δίκαιη, βιώσιμη, ομοιόμορφη ανάπτυξη χωρίς περιορισμούς». Αναφερόμενος στον τουρισμό, είπε ότι «ίσως αυτό είναι το δυσκολότερο στοίχημα μέσα στο 2020 που οφείλει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα».

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα