Η ActionAid ανοίγει φτερά στη Θεσσαλονίκη και «αγκαλιάζει» τους νέους
Ύστερα από έναν χρόνο συστηματικής μελέτης και καταγραφής των αναγκών.
Έτοιμη να ανοίξει φτερά και να «αγκαλιάσει» τη νεολαία τής Θεσσαλονίκης είναι η ActionAid, η οποία, ύστερα από έναν χρόνο συστηματικής μελέτης και καταγραφής των αναγκών, αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί ενεργά στην πόλη και να δώσει στους νέους κομβικό ρόλο στο στρατηγικό της όραμα για μια κοινωνία ίσων δικαιωμάτων για όλους.
Όπως εξηγεί στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης Γεράσιμος Κουβαράς, στόχος είναι η νεολαία να παίξει ρόλο συνδιαμορφωτή προγραμμάτων και υπηρεσιών που στόχο έχουν τη βελτίωση των συνθηκών ζωής τους αλλά και της πόλης εν συνόλω, και στο πλαίσιο αυτό θα αναπτυχθούν μια σειρά δράσεις, όπως η Ακαδημία Ενεργών Πολιτών. Η διαφορετική αυτή ακαδημία θα έχει ως πυρήνα της το Global Platform της ActionAid, ένα δίκτυο από ομάδες νέων σε διάφορες χώρες του κόσμου, όπου οι νέοι ενδυναμώνονται και αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για έναν δικαιότερo και πιο βιώσιμο κόσμο. Γιατί, όπως χαρακτηριστικά λέει ο κ. Κουβαράς, «πολίτης γεννιέσαι, ενεργός πολίτης γίνεσαι!».
Μιλάει ακόμα για τον εθελοντισμό ως ένα «συνεργατικό μοντέλο που συνδέει, εκπαιδεύει και ενδυναμώνει όσους συμμετέχουν σε αυτό», ενώ σχολιάζει και τη δημιουργία μητρώου ΜΚΟ λέγοντας ότι είναι επιτακτική η ανάγκη θέσπισης ενός ενιαίου νομοθετικού πλαισίου για την Κοινωνία των Πολιτών «που θα αναγνωρίζει το έργο και την αξία των οργανώσεων με πρόθεση να τις προστατεύσει και να τις ενισχύσει».
Ακολουθεί η συνέντευξη του Γεράσιμου Κουβαρά στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων
Ερ.: Η πληροφορία ότι η ActionAid «έρχεται» στη Θεσσαλονίκη «γεννά» αμέσως το ερώτημα: γιατί στη Θεσσαλονίκη; Με ποια κριτήρια επελέγη η συγκεκριμένη πόλη στο πλαίσιο αυτού του ανοίγματος που επιχειρεί η οργάνωση;
Απ.: Θα ξεκινήσω θυμίζοντας ότι η ActionAid είναι μια διεθνής οργάνωση, η οποία εδώ και 50 χρόνια αγωνίζεται για έναν καλύτερο κόσμο, όπου κάθε άνθρωπος θα απολαμβάνει το δικαίωμα να ζει με αξιοπρέπεια. Βρισκόμαστε σε περισσότερες από 45 χώρες, ενώ στην Ελλάδα λειτουργούμε από το 1998. Μέχρι σήμερα πάνω από 200 χιλιάδες Ελληνίδες και Έλληνες έχουν υποστηρίξει τη δράση μας, ενώ μέσω της Αναδοχής μάς στηρίζουν αυτή τη στιγμή περισσότεροι από 24.000 άνθρωποι! Ακόμα πάνω από 250 χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες από όλα τα σχολεία της Ελλάδας έχουν πάρει μέρος στις εκστρατείες και στα προγράμματά μας. Φυσικά αρκετές χιλιάδες από αυτούς ζουν στη Θεσσαλονίκη! Όμως το αίτημα να δραστηριοποιηθούμε ενεργά στην πόλη δεν έρχεται μόνο από εκείνους. Έρχεται από μια συστηματική μελέτη και καταγραφή των αναγκών, εδώ και σχεδόν έναν χρόνο, τόσο σε επίπεδο έρευνας όσο και σε επίπεδο διαλόγου με θεσμικούς φορείς του ευρύτερου μητροπολιτικού ιστού και εκπροσώπων οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών.
Ερ.: Ποιος είναι ο στόχος αυτής της κίνησης και ποιοι θα είναι οι κεντρικοί άξονες της παρουσίας σας στην πόλη;
Απ.: H σημερινή νεολαία! Όχι, όμως, ως αποδέκτες προγραμμάτων και καταναλωτές υπηρεσιών, αλλά ως συνδιαμορφωτές τους. Στην καρδιά της παρουσίας μας βρίσκεται η ενδυνάμωση και κινητοποίηση των νέων, ώστε να αναλάβουν οι ίδιοι την ηγεσία και να αλλάξουν την κοινότητα μέσα στην οποία ζουν, βελτιώνοντας τις συνθήκες της δικής τους ζωής, αλλά και της πόλης συνολικά. Το Κέντρο Συμβουλευτικής Εργασίας και η Ακαδημία Ενεργών Πολιτών είναι δύο ενδεικτικοί πυλώνες της μελλοντικής μας δράσης, η οποία έχει σχεδιαστεί με τη λογική ενός Κόμβου Νέων, ενός φυσικού χώρου που θα αποτελεί τον πυρήνα της παρουσίας μας. Παράλληλα στοχεύουμε στη στήριξη, ενίσχυση και προώθηση της Καλλιτεχνικής Δημιουργίας, μέσα από προγράμματα φιλοξενίας καλλιτεχνών, αξιοποίησης χρηματοδοτικών εργαλείων για νέους δημιουργούς, δράσεων εθελοντισμού σε πολιτιστικά γεγονότα της πόλης, χρήσης νέων τεχνολογιών πληροφοριών/επικοινωνίας, συνεργειών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στη δημιουργία και διαχείριση creative hubs/cultural clusters κ.ά.
Ερ.: Στην ανάπτυξη του σχεδίου της ActionAid για τη Θεσσαλονίκη θα συμπορευτείτε με άλλους φορείς, συλλογικότητες ή ομάδες και με ποιον τρόπο;
Απ.: Δεν θα μπορούσαμε να πορευτούμε διαφορετικά. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο δουλεύουμε σε ολόκληρο τον κόσμο! Ήδη στην Αθήνα, στο κέντρο που λειτουργούμε στον Κολωνό για την στήριξη των συνανθρώπων μας που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και κοινωνικό αποκλεισμό, συνεργαζόμαστε με 11 οργανώσεις, που η καθεμιά φέρνει τη δική της τεχνογνωσία και σύνδεση με την κοινωνία. Η Κοινωνία των Πολιτών της Θεσσαλονίκης είναι ζωντανή, δυναμική και πρωτοπόρα, έχει ανθρώπους με πάθος και γνώσεις. Σκοπός μας είναι να συνεργαστούμε μαζί τους και να φέρουμε προστιθέμενη αξία μέσω της διεθνούς εμπειρίας μας.
Ερ.: Πώς ακριβώς θα λειτουργήσει η Ακαδημία Ενεργών Πολιτών; Αλήθεια «διδάσκεται» η έννοια του ενεργού πολίτη;
Απ.: Πολίτης γεννιέσαι, Ενεργός Πολίτης γίνεσαι. Η Ακαδημία Ενεργών Πολιτών έχει ως πυρήνα της το Global Platform της ActionAid, ένα δίκτυο από ομάδες νέων σε διάφορες χώρες του κόσμου όπου οι νέοι ενδυναμώνονται και αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για έναν δικαιότερo και πιο βιώσιμο κόσμο. Γι’ αυτόν τον σκοπό θα αξιοποιήσουμε τις τέχνες, αλλά και την τεχνολογία. Στη Θεσσαλονίκη, η Ακαδημία Ενεργών Πολιτών θα βασιστεί επίσης στη διεθνή εμπειρία της ActionAid, αλλά και σε εργαλεία που υπάρχουν ήδη από άλλες εθνικές και διεθνείς πρωτοβουλίες, πάντα υπό το πρίσμα της συμμετοχικής φιλοσοφίας που χαρακτηρίζει κάθε δράση μας.
Ερ.: Η ActionAid έχει στον πυρήνα της βαθιά ριζωμένο τον εθελοντισμό. Σήμερα ποια είναι η «ταυτότητα» των εθελοντών της οργάνωσης; Είναι η εθελοντική προσφορά «ελκυστική» για τους νέους;
Απ.: Οι Έλληνες αρχίζουν και μετακινούνται πλέον από την παραδοσιακή ή πρόσκαιρη αν θέλετε, έννοια της φιλανθρωπίας σε πρακτικές σταθερής ενδυνάμωσης. Ο εθελοντισμός λοιπόν για εμάς ακολουθεί και εδώ ένα συνεργατικό μοντέλο που συνδέει, εκπαιδεύει και ενδυναμώνει όσους συμμετέχουν σε αυτό. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι εθελοντές μας δραστηριοποιούνται σε τομείς στους οποίους έχουν οι ίδιοι δηλώσει ενδιαφέρον και με κίνητρο πάντα την προσωπική τους ανάπτυξη και εξέλιξη. Ακολουθείται και εδώ το μοντέλο από κάτω προς τα πάνω, με σκοπό την καλύτερη αξιοποίηση των δυνατοτήτων των ανθρώπων, ώστε να γίνουν οι ίδιοι φορείς της αλλαγής!
Ερ.: Πώς βλέπετε τη δημιουργία μητρώου ΜΚΟ;
Απ.: Θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη θέσπισης ενός ενιαίου νομοθετικού πλαισίου για την Κοινωνία των Πολιτών που θα αναγνωρίζει το έργο και την αξία των οργανώσεων με πρόθεση να τις προστατεύσει και να τις ενισχύσει. Είναι υποχρέωση του κράτους η διαμόρφωση ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος, το οποίο θα ρυθμίζει θέματα θεσμικής και οικονομικής ανεξαρτησίας των οργανώσεων, αλλά και διαφάνειας και λογοδοσίας τους.
Ερ.: Ποιος ο σχεδιασμός της οργάνωσης για το επόμενο διάστημα;
Απ.: Στρατηγικό μας όραμα για τα επόμενα χρόνια είναι μια κοινωνία στην οποία τα άτομα και οι κοινότητες που την αποτελούν απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα, αλληλοστηρίζονται για να μπορούν να ανταπεξέρχονται στις κρίσεις και δρουν με υπευθυνότητα και αλληλεγγύη για έναν δίκαιο και βιώσιμο κόσμο για όλους. Κομβικό ρόλο σε αυτό το όραμα θα έχουν οι νέοι με κέντρο τη Θεσσαλονίκη!
Πηγή: ΑΠΕ