Αεροπειρατεία στη Λευκορωσία: Μια κίνηση εξωφρενική, όχι όμως παράνομη

Νέα δεδομένα για το περιστατικό και τι αυτά συνεπάγονται.

Parallaxi
αεροπειρατεία-στη-λευκορωσία-μια-κίν-581981
Parallaxi

Την Κυριακή, η πτήση 4978 της “Ryanair” από Αθήνα προς Βίλνιους βρισκόταν πάνω από τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, όταν το Μινσκ γνωστοποίησε την «ύπαρξη βόμβας στο αεροσκάφος» και αιτήθηκε προσγείωσης.

«Σας προτείνουμε να προσγειωθείτε», ήταν αυτό που ειπώθηκε για την ακρίβεια, ενώ ένα μαχητικό της Λευκορωσίας έκανε την εμφάνισή του για τη σχετική σύσταση.

Λίγο αργότερα, το αεροσκάφος της “Ryanair” προσγειώθηκε και οι αρχές της Λευκορωσίας προχώρησαν στη σύλληψη δύο επιβατών: ενός Λευκορώσου αντιφρονούντα και της φίλης του.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της αεροπορικής εταιρίας χαρακτήρισε το περιστατικό ως «πειρατεία χρηματοδοτούμενη από το κράτος». Δεν ήταν όμως.

Εξετάζοντας λίγο προσεκτικότερα το περιστατικό, διαπιστώνει κανείς ότι η Λευκορωσία κατάφερε τον σκοπό της, χωρίς να παραβιάσει τις συμφωνίες βάσει του διεθνούς δικαίου.

Είναι φανερό ότι, η απειλή βόμβας αποτέλεσε τέχνασμα. Η χώρα ισχυρίστηκε ότι η Χαμάς έστειλε μήνυμα μέσω email για να ενημερώσει τον Αερολιμένα του Μινσκ ότι σκόπευε να βομβαρδίσει πτήση εφόσον η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν «σταματούσε να υποστηρίζει το Ισραήλ στον πόλεμο» στη Γάζα.

Το υποτιθέμενο email της Χαμάς σημείωνε, συγκεκριμένα, την πρόθεση κάποιων να σκοτώσουν τους συμμετέχοντες στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι κύριες νομικές υποχρεώσεις της Λευκορωσίας απορρέουν από τη συμφωνία του 1944 που είναι γνωστή ως Σύμβαση του Σικάγου. Με βάση αυτήν, η Λευκορωσία ενήργησε εξωφρενικά, πάντως όχι παράνομα. Κατά τη σύμβαση, η χώρα έχει το δικαίωμα αιτήματος προσγείωσης αεροπλάνου στον εναέριο χώρο της.

Η Σύμβαση του Σικάγου περιορίζει τα μέσα που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η Λευκορωσία για να εξαναγκάσει την προσγείωση. Για παράδειγμα, το άρθρο 3α, απαγορεύει τη «χρήση όπλων» εναντίον πολιτικών αεροσκαφών.

Εφόσον όμως δεν χρησιμοποιήθηκαν όπλα στην πτήση της “Ryanair”, η Λευκορωσία θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι τήρησε το άρθρο 3α.

Με λίγα λόγια, η κλήση για ύπαρξη βόμβας μπορεί να μην είναι καν παράνομη (ακόμα και αν δεν υπήρχει βόμβα), εκτός αν αυτή έθετε σε κίνδυνο το αεροσκάφος. Υπενθυμίζεται ότι, το αεροπλάνο της Ryanair προσγειώθηκε με ασφάλεια.

Αξιοσημείωτη είναι, δε, η διατύπωση της εντολής προς το πλήρωμα. Έγινε πρόταση για προσγείωση. Οι ελεγκτές ενημέρωσαν τον καπετάνιο ότι το αεροπλάνο μπορεί να μεταφέρει βόμβα και του άφησαν την επιλογή να προσγειωθεί.

Στο μεταξύ, ρωσικές και λευκορωσικές αρχές τονίζουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επίσης αναγκάσει αεροπλάνα σε προσγείωση.

Σε κάθε περίπτωση, το περιστατικό με την πτήση της “Ryanair” αποκάλυψε ένα σωρό κενά που υπάρχουν στους σχετικούς νόμους. Γι’ αυτό και θα πρέπει αυτοί οι νόμοι να τροποποιηθούν και να υπάρχει στο εξής αυστηροποίηση των ποινών.

Είναι καλό στο μέλλον, άλλωστε, να μας απασχολεί με τις πτήσεις μονάχα το κόστος των εισιτηρίων και τίποτε παραπάνω…

Με πληροφορίες από το The Atlantic 

Πρώτη αντίδραση Λουκασένκο: Προσπαθούν να στραγγαλίσουν την Λευκορωσία

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα