Διεθνή

Αεροπορικές τραγωδίες στο Ιράν που συγκλόνισαν τον κόσμο

Έγιναν κάτω από συνθήκες που δεν τις χωρά ο ανθρώπινος νους.

Parallaxi
αεροπορικές-τραγωδίες-στο-ιράν-που-συ-290101
Parallaxi

Επιβατικό αεροσκάφος στο οποίο επέβαιναν 66 επιβάτες συνετρίβη σήμερα, μετέδωσαν ιρανικά μέσα ενημέρωσης. To αεροπλάνο είχε ξεκινήσει από την Τεχεράνη με προορισμό για την πόλη Yasuj, και συνετρίβη στην πόλη Semirom, 180 χιλιόμετρα πριν τον προορισμό του και 620 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα.

Οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες το αεροπλάνο, ένα ATR-72, εξαφανίστηκε πετώντας κοντά στο Ισπαχάν και τώρα ο αριθμός των αγνοούμενων μοιάζει να μεγαλώνει. H περιοχή που συνετρίβη βρίσκεται στο Κεντρικό Ιράν και περικλείεται από ψηλά βουνά.

Η ιρανική πολιτική αεροπορία έχει πληγεί στο παρελθόν από επαναλαμβανόμενα δυστυχήματα. Ας θυμηθούμε δύο από αυτά που συγκλόνισαν τον κόσμο.

2014: Ιρανικό αεροπλάνο πέφτει κοντά στο αεροδρόμιο της Τεχεράνης

Πάνω από 40 άνθρωποι, ανάμεσά τους και επτά παιδιά, σκοτώθηκαν όταν συνετρίβη αεροσκάφος ιρανικής αεροπορικής εταιρείας κοντά στο αεροδρόμιο Μεχραμπάντ της Τεχεράνης, σύμφωνα με την ιρανική τηλεόραση και τα ιρανικά πρακτορεία ειδήσεων. Το αεροπλάνο, που πραγματοποιούσε την πτήση Τεχεράνη – Ταμπάς (ανατολικό Ιράν), είχε μόλις απογειωθεί και κατέπεσε στη συνοικία του Αζάντι, σε απόσταση περίπου 5 χιλιομέτρων από το αεροδρόμιο Μεχραμπάντ. Όλοι οι επιβάτες ήταν νεκροί. Σύμφωνα με το πρακτορείο IRNA η συντριβή προκλήθηκε λόγω διακοπής της λειτουργίας του ενός κινητήρα.

Την ευθύνη για τα δυστυχήματα επιρρίπτει η ιρανική πολιτική ηγεσία στις διεθνείς κυρώσεις κατά της Τεχεράνης, οι οποίες εμπόδισαν την ανανέωση του ιρανικού στόλου.

Επί σειρά ετών τα αεροσκάφη των ιρανικών εταιρειών παραμένουν σε λειτουργία με ανταλλακτικά που προέρχονται από την μαύρη αγορά, τη διάλυση άλλων αεροσκαφών ή είναι τοπικής κατασκευής, σύμφωνα με πηγές της ιρανικής πολιτικής αεροπορίας.

1988 : 290 νεκροί από κατάρριψη αεροσκάφους της Iran Air στον Περσικό Κόλπο

Πύραυλος cruise που εκτοξεύθηκε από το αμερικανικό πολεμικό πλοίο Vincennes προκάλεσε την κατάρριψη του Airbus A300 της Iran Air, που εκτελούσε την πτήση 655 από το Μπαντάρ Αμπάς του Ιράν προς το Ντουμπάϊ. Το αμερικανικό πλοιό συμμετείχε σε αεροναυτικά γυμνάσια στα στενά του Ορμούζ, στον Περσικό Κόλπο.

Η αμερικανική κυβέρνηση αρνήθηκε να ζητήσει συγγνώμη για την τραγωδία. Το 1996 οι δύο χώρες ήρθαν σε συμβιβασμό ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου, με την Ουάσιγκτον να καταβάλει αποζημίωση 61,8 εκατομμυρίων δολαρίων για τα θύματα, δηλαδή 213.000 δολάρια για κάθε νεκρό.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα