Αφγανές γυναίκες δημοσιογράφοι παρακαλούν για βοήθεια
Γυναίκες Αφγανές δημοσιογράφοι μιλούν για μια Καμπούλ γεμάτη σιωπή και φόβο.
Οι γυναίκες στα μέσα ενημέρωσης στην Καμπούλ λένε ότι προσπαθούν να καταστρέψουν τα ίχνη τους καθώς ετοιμάζονται για αντίποινα από τους Ταλιμπάν Όταν ο πρόεδρος Άσραφ Γκάνι έφυγε από το Αφγανιστάν χωρίς προειδοποίηση, πήρε μαζί του μια αχτίδα ελπίδας για τις γυναίκες του έθνους -ειδικά εκείνες που είναι μορφωμένες και ξέρουν να διεκδικούν.
Η Aaisha* είναι μια τέτοια γυναίκα και πολλά περισσότερα. Ως εξέχουσα παρουσιάστρια ειδήσεων και αλλά και πολιτικών εκπομπών, είδε τις προσπάθειες μιας ολόκληρης ζωής να καταρρέουν μπροστά της σε δευτερόλεπτα.
«Για πολλά χρόνια, δούλεψα ως δημοσιογράφος… για να υψώσω τη φωνή των Αφγανών, ειδικά των Αφγανών γυναικών, αλλά τώρα η ταυτότητά μας καταστρέφεται για κάτι που δεν προκαλέσαμε ποτέ», δήλωσε η Aaisha τη Δευτέρα.
«Τα τελευταία 24ωρα, η ζωή μας έχει αλλάξει. Έχουμε περιοριστεί στα σπίτια μας, και ο θάνατος μας απειλεί κάθε στιγμή. «Βλέπουμε τη σιωπή να είναι ποτισμένη από φόβο για τους Ταλιμπάν».
Γυναίκες Αφγανές δημοσιογράφοι μιλούν για μια άλλοτε ελεύθερη και πολύβουη Καμπούλ, η οποία τώρα είναι γεμάτη σιωπή και φόβο, καθώς καταστρέφονται τα ίχνη της ταυτότητάς τους με τις ίδιες να κάνουν ό,τι μπορούν για για να αποφύγουν τους Ταλιμπάν.
Η Aaisha είναι μία από τις δεκάδες γυναίκες Αφγανές δημοσιογράφους που έχουν επικοινωνήσει με την Guardian τις τελευταίες εβδομάδες, καταγράφοντας την πτώση του έθνους της για να μοιραστεί την καταστροφή με τον υπόλοιπο κόσμο. Οι γυναίκες δέχονται συνεχώς απειλές θανάτου από τους Ταλιμπάν και από άλλους που θεωρούν πως δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ίσες.
Μέσα από μια “γρατσουνισμένη” τηλεφωνική σύνδεση, η Φερέμπι θυμήθηκε τη στιγμή που άκουσε ότι οι Ταλιμπάν έμπαιναν στις πύλες της Καμπούλ.
«Δεν μπορείτε να φανταστείτε την εικόνα των ανθρώπων, καθώς και τα πρόσωπα και τις εκφράσεις των ματιών τους».
Η φωνή της πνίγηκε καθώς μίλαγε για τις γυναίκες και τα κορίτσια που ξυλοκοπήθηκαν, θεωρήθηκαν με το ζόρι σύζυγοι και βιάστηκαν.
«Πρώτον, ανησυχώ για τον εαυτό μου επειδή είμαι κορίτσι και επίσης γυναίκα δημοσιογράφος», είπε. «Στις επαρχίες πήραν μερικά κορίτσια και τα χρησιμοποίησαν ως σκλάβες».
Η Zeyba εργάζεται για ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα μέσων μαζικής ενημέρωσης του Αφγανιστάν, πράγμα που σήμαινε ότι η ίδια, ο σύζυγός της αλλά και τα παιδιά της βρίσκονταν σε κίνδυνο. Είπε ότι εκείνη και άλλοι δημοσιογράφοι προσπαθούσαν να στείλουν τα έγγραφά τους και να εργαστούν στις πρεσβείες πριν καταστραφούν οποιοδήποτε ίχνη για την ύπαρξή τους, ακόμη και διαδικτυακά.
Η κατάσταση στο Αφγανιστάν έχει ωθήσει την Αυστραλιανή ένωση δημοσιογράφων να ζητήσει προστασία για τους Αφγανούς συναδέλφους τους.
Σε ανακοίνωσή της, η Media Entertainment and Arts Alliance (MEAA) ανέφερε ότι ήταν δίπλα στους δημοσιογράφους στο Αφγανιστάν που στοχοποιούνταν λόγω της δουλειάς τους. Μάλιστα, προέτρεψαν την αυστραλιανή κυβέρνηση να τους συμπεριλάβει ως εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης σε οποιεσδήποτε θέσεις. «Οι δημοσιογράφοι είναι στόχοι για αντίποινα και η κατάσταση σαφώς επιδεινώνεται ραγδαία», δήλωσαν.
«Η Αυστραλία έχει υποχρέωση να παρέχει καταφύγιο».
Ο John Blaxland, καθηγητής διεθνούς ασφάλειας και πληροφοριών στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, δήλωσε ότι η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών δεν έγινε κατά λάθος από τα αφγανικά μέσα ενημέρωσης.
«Οι Ταλιμπάν θέλουν να τις εξουδετερώσουν και να τις βγάλουν από την εξίσωση, κυριολεκτικά αλλά και μεταφορικά», είπε.
*Όλα τα ονόματα έχουν αλλάξει
Πληροφορίες: Guardian
Δείτε επίσης: