Αφγανιστάν: Δραστική μείωση των εμβολιασμών αφότου ανέλαβαν οι Ταλιμπάν

Δείτε αναλυτικά όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο τοι κορονοϊού παγκοσμίως.

Parallaxi
αφγανιστάν-δραστική-μείωση-των-εμβολ-705926
Parallaxi

corona

Δείτε αναλυτικά όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο τοι κορονοϊού παγκοσμίως.

Την πρώτη εβδομάδα μετά την κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν, οι εμβολιασμοί κατά της COVID-19 στο Αφγανιστάν μειώθηκαν κατά 80%, ανέφερε σήμερα η υπηρεσία του ΟΗΕ UNICEF, η οποία προειδοποίησε πως οι μισές από τις λίγες δόσεις που έχουν παραδοθεί στη χώρα μέχρι τώρα είναι κοντά στην ημερομηνία λήξης.

Οι Ταλιμπάν πήραν τον έλεγχο της αφγανικής πρωτεύουσας στις 15 Αυγούστου, αφού είχαν ήδη καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας νωρίτερα τον ίδιο μήνα μετά την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να αποσύρουν τις στρατιωτικές δυνάμεις έπειτα από 20 χρόνια πολέμου.

Αφότου ανέλαβαν οι Ταλιμπάν “έχει υπάρξει μια μείωση 80% στη λήψη εμβολίων κατά της COVID-19”, δήλωσε εκπρόσωπος της UNICEF στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Την εβδομάδα που ξεκίνησε στις 15 Αυγούστου, 30.500 άνθρωποι είχαν εμβολιαστεί σε 23 από τις 34 επαρχίες της χώρας, ενώ την εβδομάδα που είχε προηγηθεί 134.600 άνθρωποι είχαν εμβολιαστεί σε 30 επαρχίες, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η UNICEF, η οποία συντονίζει τη χορήγηση εμβολίων κατά της COVID-19 που διανέμονται σε όλο τον κόσμο από το πρόγραμμα εμβολίων Covax του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

“Η μείωση είναι κατανοητή, καθώς σε καταστάσεις χάους, σύγκρουσης και έκτακτης ανάγκης, οι άνθρωποι θα θέσουν ως πρώτη προτεραιότητα την ασφάλειά τους”, δήλωσε o εκπρόσωπος της UNICEF, σημειώνοντας πως η υπηρεσία του ΟΗΕ καλεί όλους τους Αφγανούς υγειονομικούς, περιλαμβανομένων των γυναικών, να επιστρέψουν στις δουλειές τους.

Ο εκπρόσωπος αρνήθηκε να σχολιάσει αν η μείωση των εμβολιασμών είναι επίσης αποτέλεσμα των επιφυλάξεων που μπορεί να έχουν οι Ταλιμπάν για τα εμβόλια, προειδοποίησε όμως για τους κινδύνους που προκαλούνται από μια παρατεταμένη επιβράδυνση της εμβολιαστικής εκστρατείας.

Σχεδόν δύο εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson που διανεμήθηκαν στο Αφγανιστάν, που είναι περίπου οι μισές από όσες έχουν διανεμηθεί μέχρι τώρα, λήγουν τον Νοέμβριο, ανέφερε ο εκπρόσωπος της UNICEF.

Τα στοιχεία του Π.Ο.Υ. δείχνουν πως μόνο 1,2 εκατ. δόσεις έχουν χορηγηθεί από τις 20 Αυγούστου στο Αφγανιστάν, που έχει πληθυσμό 40 εκατομμύρια κατοίκους.

Η Gavi, που ηγείται της Covax από κοινού με τον Π.Ο.Υ., ανέφερε πως το πρόγραμμα έχει διανείμει μέχρι τώρα πάνω από τέσσερα εκατομμύρια δόσεις στο Αφγανιστάν.

“Η προτεραιότητά μας σήμερα είναι να εργαστούμε με τα γραφεία ανά χώρα της UNICEF και του Π.Ο.Υ. (…) προκειμένου να διασφαλίσουμε την ικανότητά μας να συνεχίσουμε το πρόγραμμα εμβολιασμού της χώρας κατά της COVID-19”, δήλωσε εκπρόσωπος της Gavi, ο οποίος αρνήθηκε να σχολιάσει αν οι εμβολιασμοί παρεμποδίστηκαν από τους Ταλιμπάν.

Η έκθεση που ζήτησε ο Μπάιντεν για την προέλευση του κορονοϊού δεν καταλήγει σε οριστικό συμπέρασμα

Η έκθεση, που ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζήτησε από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών για την προέλευση της Covid-19, δεν επιτρέπει την εξαγωγή οριστικών συμπερασμάτων γι` αυτό το ευαίσθητο ζήτημα, που αποτελεί πηγή τριβών ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο, ανέφεραν χθες, Τρίτη, το βράδυ αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε ζητήσει στα τέλη Μαΐου από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, οι οποίες μέχρι τότε δεν είχαν καταφέρει να αποφανθούν σχετικά με το σενάριο της ζωικής προέλευσης ή γι` αυτό της διαρροής του ιού από το κινεζικό εργαστήριο της Ουχάν, να “διπλασιάσουν τις προσπάθειες” για να εξηγήσουν την προέλευση της Covid-19 και να υποβάλουν μια έκθεση μέσα σε διάστημα 90 ημερών.

Ο Μπάιντεν παρέλαβε την Τρίτη, αυτή την έκθεση που φέρει τη διαβάθμιση άκρως απόρρητη, όμως το έγγραφο δεν καταλήγει σε κάποιο συμπέρασμα επειδή, παρά τις έρευνες και τις αναλύσεις τους, οι υπεύθυνοι των υπηρεσιών πληροφοριών δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν σε μια οριστική εξήγηση, σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post, η οποία επικαλείται δύο Αμερικανούς αξιωματούχους που γνωρίζουν το θέμα, αλλά τους οποίους δεν κατονομάζει.

Αυτό εξηγείται εν μέρει από το γεγονός ότι η Κίνα δεν παρέσχε αρκετές πληροφορίες, υποστηρίζει η Wall Street Journal, βασιζόμενη κι αυτή σε δύο υψηλόβαθμους Αμερικανούς αξιωματούχους τους οποίους δεν κατονομάζει. Σύμφωνα με τους αξιωματούχους που επικαλείται η Washington Post, οι υπηρεσίες πληροφοριών θα επιχειρήσουν μέσα στις επόμενες ημέρες να αποχαρακτηρίσουν τμήματα της έκθεσης για ενδεχόμενη δημοσιοποίησή τους.

Ενώ για καιρό οι περισσότεροι ειδικοί απέρριπταν αυτό το ενδεχόμενο, η θεωρία ενός ατυχήματος στο εργαστήριο της Ουχάν στην Κίνα επανήλθε τους τελευταίους μήνες στη συζήτηση που γίνεται στις ΗΠΑ. Επίσης οι εκκλήσεις για πιο εμπεριστατωμένες έρευνες πολλαπλασιάσθηκαν στους κόλπους της επιστημονικής κοινότητας. Η Κίνα, η οποία απορρίπτει κατηγορηματικά το σενάριο της διαρροής του ιού από εργαστήριο, κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι διαδίδει “θεωρίες συνωμοσίας”.

Η πανδημία της Covid-19 έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 4.439.888 ανθρώπους στον κόσμο από το τέλος Δεκεμβρίου 2019, σύμφωνα με έναν απολογισμό που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, Τρίτη, από το Γαλλικό Πρακτορείο και είναι βασισμένος σε επίσημες πηγές.

Κίνα: Το Πεκίνο κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι του “φορτώνει τις ευθύνες” για την προέλευση της COVID-19

Η Κίνα επέκρινε σήμερα την “πολιτικοποίηση” από την Ουάσινγκτον των προσπαθειών να εντοπιστεί η προέλευση του κορωνοϊού και απαίτησε να ερευνηθεί ένα στρατιωτικό εργαστήριο των ΗΠΑ, λίγο πριν από τη δημοσιοποίηση μιας έκθεσης των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ για τον ιό.

Η έκθεση των ΗΠΑ έχει στόχο να επιλύσει διαμάχες μεταξύ υπηρεσιών πληροφοριών που σκέπτονται διαφορετικές θεωρίες για το πώς εμφανίστηκε ο κορωνοϊός, περιλαμβανομένης και εκείνης για ατύχημα σε κινεζικό εργαστήριο, η οποία έχει απορριφθεί μία φορά.

«Το να φορτώνονται οι ευθύνες στην Κίνα δεν μπορεί να εξαγνίσει τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Φου Κονγκ, γενικός διευθυντής του τμήματος ελέγχου των εξοπλισμών του υπουργείου Εξωτερικών, σε συνέντευξη Τύπου.

Η έκθεση των ΗΠΑ αναμενόταν να ολοκληρωθεί μέχρι χθες, Τρίτη, όμως θα χρειαστούν μερικές ημέρες ακόμη προκειμένου να ετοιμαστεί μια μη απόρρητη εκδοχή για δημοσιοποίηση, δήλωσε εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου αυτή την εβδομάδα.

Η Κίνα έχει πει πως η διαρροή από εργαστήριο είναι εξαιρετικά απίθανη και έχει χλευάσει μια θεωρία σύμφωνα με την οποία ο κορωνοϊός διέφυγε από εργαστήριο στην πόλη Ουχάν, όπου εμφανίστηκαν οι πρώτες μολύνσεις COVID-19 στα τέλη του 2019, προκαλώντας το ξέσπασμα της πανδημίας.

Η Κίνα αντέτεινε ότι ο ιός διέρρευσε από εργαστήριο στο Φορτ Ντέτρικ, στο Μέριλαντ, το 2019.

«Είναι δίκαιο, αν οι ΗΠΑ επιμένουν ότι αυτή είναι μια έγκυρη υπόθεση, να καλέσουν με τη σειρά τους να γίνει μια έρευνα στα εργαστήριά τους», είπε ο Φου.

Χθες, Τρίτη, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κίνας στα Ηνωμένα Έθνη κάλεσε τον επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να διεξαγάγει έρευνα σε εργαστήρια των ΗΠΑ.

Μια κοινή ομάδα του Π.Ο.Υ. και της Κίνας επισκέφθηκε το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν, αλλά οι ΗΠΑ εξέφρασαν ανησυχίες ότι η ομάδα δεν είχε επαρκή πρόσβαση στο Ινστιτούτο.

Απαντώντας σε ερώτηση αν η Κίνα θα σταματήσει να μιλάει για το εργαστήριο του Φορτ Ντέτρικ, αν η έκθεση των ΗΠΑ καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο ιός δεν διέρρευσε από κινεζικό εργαστήριο, ο Φου είπε: «Είναι μια υποθετική ερώτηση, πρέπει να ρωτήσετε τις ΗΠΑ.»

Ο Φου είπε πως η Κίνα δεν έχει εμπλακεί σε εκστρατεία παραπληροφόρησης.

Έρευνα: Έως 2,3 τρισ. δολάρια το κόστος των καθυστερήσεων των εμβολιασμών

Γαλλία: Απορρίφθηκε η προσφυγή 672 πυροσβεστών κατά της υποχρέωσης εμβολιασμού

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) απέρριψε χθες, Τρίτη, προσφυγή 672 επαγγελματιών και εθελοντών πυροσβεστών εναντίον του υποχρεωτικού εμβολιασμού στη Γαλλία κατά του COVID-19, ανακοίνωσε σήμερα το δικαστήριο.

«Το δικαστήριο κρίνει ότι τα αιτήματα αυτά βρίσκονται εκτός του πεδίου εφαρμογής του άρθρου 39 του κανονισμού του», το οποίο επιτρέπει την προσφυγή σε αυτό βάσει μιας επείγουσας διαδικασίας όταν οι ενάγοντες εκτίθενται σε «πραγματικό κίνδυνο ανεπανόρθωτων βλαβών».

Οι πυροσβέστες είχαν επικαλεστεί τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με το «δικαίωμα στη ζωή» και το «δικαίωμα στον σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής».

Αυτοί ζητούσαν από το ΕΔΑΔ να «αναστείλει την υποχρέωση εμβολιασμού», που προβλέπεται από τον νόμο της 5ης Αυγούστου του 2021 σχετικά με την διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και να αναστείλει επίσης την ισχύ «των διατάξεων που προβλέπουν την απαγόρευση άσκησης των δραστηριοτήτων τους» για όσους δεν θα έχουν «εκπληρώσει την υποχρέωση εμβολιασμού», όπως και τη «διακοπή της καταβολής του μισθού τους».

Η απόφαση του ΕΔΑΔ, η οποία ελήφθη από σώμα 7 δικαστών, δεν προδικάζει ωστόσο «μεταγενέστερες αποφάσεις του όσον αφορά το αποδεκτό ή το βάσιμο των εν λόγω υποθέσεων», διευκρίνισε το δικαστήριο.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε για να αναγγείλει την πρόθεσή του να προσφύγει στο ΕΔΑΔ, το συνδικάτο Sud SDIS των πυροσβεστών υπογράμμιζε στις αρχές του Αυγούστου το γεγονός ότι δεν τάσσεται «κατά του εμβολίου», αλλά κατά της υποχρέωσης εμβολιασμού «η οποία είχε πολύ κακή υποδοχή, μεταξύ άλλων και από κάποιους που είχαν ήδη εμβολιαστεί».

Πρόκειται για την «1η ευρωπαϊκή απόφαση για την υποχρέωση εμβολιασμού κατά της #COVID19», έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ο Νικολάς Ερβιέ, ειδικός του ΕΔΑΔ.

Το δικαστήριο, που έχει την έδρα του στο Στρασβούργο, έχει ωστόσο ήδη αποφανθεί σε σχετική υπόθεση για την υποχρέωση εμβολιασμού, στις 8 Απριλίου, μετά την προσφυγή Τσέχων γονέων που αρνούνταν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους κατά παιδικών ασθενειών.

Το δικαστήριο έκρινε ότι αυτή η υποχρέωση μπορεί να είναι «απαραίτητη σε μια δημοκρατική κοινωνία». Η απόφαση αυτή, μολονότι δεν αφορά τον εμβολιασμό κατά της νόσου που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, θεωρείται ήττα για τους αντιεμβολιαστές.

Περισσότερα από 4.000 κρούσματα της Covid-19 συνδέονται με το Boardmasters Festival

Περισσότερες από 4.000 λοιμώξεις από κορονοϊό συνδέονται με το Μουσικό Φεστιβάλ Boardmasters που πραγματοποιήθηκε στην Κορνουάλη, στο Ηνωμένο Βασίλειο, νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Οι υγειονομικοί υπάλληλοι ερευνούν επί του παρόντος 4.700 κρούσματα μετά το Φεστιβάλ στο Νιουκουέι, το οποίο διοργανώθηκε στις 11 – 15 Αυγούστου.

Στο Boardmasters Festival, στο οποίο συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, οι καλλιτέχνες Jorja Smith, Gorillaz και Mahalia, για την είσοδο ήταν απαραίτητη η επίδειξη αρνητικού rapid test για Covid – 19 που διεξαγόταν 24 ώρες πριν από την άφιξη ή πιστοποιητικού πλήρους εμβολιασμού με τη δεύτερη δόση να έχει γίνει τουλάχιστον 14 ημέρες πριν από το Φεστιβάλ) ή πιστοποιητικού φυσικής ανοσίας, μετά από θετικό τεστ PCR που έγινε πριν από τουλάχιστον 10 ημέρες.

Ρωσία: 809 θάνατοι και 19.536 νέα κρούσματα σε 24 ώρες

ΗΡωσία κατέγραψε σήμερα 809 θανάτους που συνδέονται με την COVID-19, αριθμός που πλησιάζει σε ημερήσιο ρεκόρ όπως αυτό που καταγράφηκε νωρίτερα μέσα στον μήνα, εν μέσω μια έξαρσης κρουσμάτων που αποδίδεται στην παραλλαγή του ιού Δέλτα και στον αργό εμβολιαστικό ρυθμό.

Η κυβερνητική υπηρεσία διαχείρισης της πανδημίας ανέφερε επίσης 19.536 νέα κρούσματα του κορονοϊού κατά το τελευταίο 24ωρο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα