Αφγανιστάν: Επικοινωνία Πούτιν – Ερντογάν – Χάος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ
Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα ζητούν από τον Μπάιντεν σχέδιο διάσωσης των Αφγανών δημοσιογράφων.
Οι πρόεδροι της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Εργντογάν συζήτησαν σήμερα, κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας, την επείγουσα ανάγκη να δοθεί μάχη κατά της τρομοκρατίας και να αντιμετωπιστεί η διακίνηση ναρκωτικών στο Αφγανιστάν και συμφώνησαν να συνεργαστούν στα θέματα αυτά, έγινε γνωστό από το Κρεμλίνο.
«Οι δύο πλευρές συζήτησαν λεπτομερώς την κατάσταση στο Αφγανιστάν. Έδωσαν έμφαση στη σημασία του να διασφαλιστεί η σταθερότητα και η ειρήνη στη χώρα, η αυστηρή τήρηση της τάξης και του κράτους δικαίου. Υπογράμμισαν επίσης ότι προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στη μάχη κατά της τρομοκρατίας και της διακίνησης ναρκωτικών. Οι πρόεδροι συμφώνησαν να ενισχύσουν τον διμερή συντονισμό σχετικά με αφγανικά θέματα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Οι δύο ηγέτες μίλησαν επιπλέον για το εμπόριο και την οικονομική συνεργασία, πρωτίστως στον ενεργειακό τομέα.
Σε κατάσταση πολιορκίας το αεροδρόμιο της Καμπούλ – Πολίτες προσπαθούν να διαφύγουν
Χιλιάδες άνθρωποι πολιορκούν τις εισόδους του αεροδρομίου της αφγανικής πρωτεύουσας Καμπούλ, που αποτελεί τη μοναδική σανίδα σωτηρίας για τους Αφγανούς και τους ξένους υπηκόους, οι οποίοι επιχειρούν να φύγουν από τη χώρα, μετά την κατάληψή της από τους Ταλιμπάν.
Πυροβολισμοί συνεχίζουν να ακούγονται, σχεδόν αδιάκοπα, έξω από το αεροδρόμιο, είπε στο Γερμανικό Πρακτορείο ένας αυτόπτης μάρτυρας. Ημέρες αφότου οι Ταλιμπάν πήραν τον έλεγχο της πρωτεύουσας και της χώρας, την περασμένη Κυριακή, χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν αεροπορικώς από το Αφγανιστάν, από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, το μοναδικό σημείο της αφγανικής πρωτεύουσας, που ελέγχουν ξένα στρατεύματα.
Πολλοί Αφγανοί σε απόγνωση, οι οποίοι είτε εργάστηκαν με τα ξένα στρατεύματα τις τελευταίες δύο δεκαετίες ή εργάζονταν σε τομείς όπως εκείνου της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων φοβούνται για τις ζωές τους και πολλοί προσπαθούν να μπουν οι ίδιοι ή οι οικογένειές τους εντός του αεροδρομίου. Όπως μεταδίδει το dpa, καταγράφονται επανειλημμένως ένοπλες συμπλοκές στις πύλες προς το συγκρότημα του αεροδρομίου. Ο αμερικανικός στρατός αποφασίζει πότε και πώς ανοίγουν και κλείνουν οι πύλες και ο χρόνος δεν είναι προβλέψιμος.
Σε ανακοινώσεις που ακούγονται από τα μεγάφωνα στη βόρεια είσοδο αναφέρεται πως η πύλη αυτή θα παραμείνει κλειστή για δύο ημέρες, αφηγήθηκε ο μάρτυρας στο dpa.
Ένας δεύτερος αυτόπτης μάρτυρας περιέγραψε πως άνθρωποι όλων των κοινωνικών στρωμάτων και ηλικιών συνωστίζονται έξω από το αεροδρόμιο: μεταξύ άλλων ηθοποιοί, προσωπικότητες της τηλεόρασης, νέοι άνθρωποι, γυναίκες με νεογέννητα παιδιά ή άνθρωποι σε αναπηρικά αμαξίδια.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε τους Αμερικανούς υπηκόους και τους Αφγανούς πολίτες, που εργάστηκαν με τους Αμερικανούς, ότι θα τους φέρει πίσω στις ΗΠΑ, ωστόσο χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν στη χώρα.
Στρατιώτες από πολλές άλλες χώρες, μεταξύ άλλων τη Γερμανία, τη Βρετανία και την Τουρκία διεξάγουν ταυτόχρονα επιχειρήσεις εκκένωσης από το αεροδρόμιο.
Οι ΗΠΑ προειδοποιούν τους υπηκόους τους να μείνουν μακριά από το αεροδρόμιο
Οι ΗΠΑ συνέστησαν στους Αμερικανούς στο Αφγανιστάν να μην πηγαίνουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, σε μια ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε η πρεσβεία σήμερα, την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν να φύγουν από τη χώρα.
«Λόγω των πιθανών απειλών ασφαλείας έξω από τις πύλες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, συστήνουμε στους Αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν να μετακινούνται προς το αεροδρόμιο και να αποφεύγουν τις πύλες του αεροδρομίου αυτή τη στιγμή, εκτός και αν λάβουν ατομικές οδηγίες από κάποιον εκπρόσωπο της αμερικανικής κυβέρνησης να το κάνουν», τονίζεται στην οδηγία.
Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα ζητούν από τον Μπάιντεν σχέδιο διάσωσης των Αφγανών δημοσιογράφων
Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα ζήτησαν σήμερα από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, «ένα ειδικό σχέδιο για την απομάκρυνση των Αφγανών δημοσιογράφων», σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου της ΜΚΟ.
Η οργάνωση ζητά «από τον Λευκό Οίκο ένα ειδικό σχέδιο για την απομάκρυνση των Αφγανών δημοσιογράφων (και των προασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων)». Τα σχέδια εκκένωσης «που καταρτίστηκαν από άλλες χώρες (κυρίως ευρωπαϊκές) παρεμποδίζονται σε μεγάλο βαθμό από τη διαχείριση της πρόσβασης στα αεροσκάφη», καταγγέλλουν οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα.
«Δεχόμαστε δεκάδες και δεκάδες αιτήματα επείγουσας απομάκρυνσης», λέει ο Κριστόφ Ντελουάρ, γενικός γραμματέας της οργάνωσης.
«Το πρόβλημά μας σήμερα δεν είναι να αποκτήσουν θεωρήσεις εισόδου ή θέσεις μέσα στα αεροσκάφη, είναι να καταφέρουμε αυτοί οι άνθρωποι να μπορέσουν να αποκτήσουν πρόσβαση στα αεροσκάφη», προσέθεσε.
Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα ζητούν την «απόκτηση εγκαταστάσεων πρόσβασης και ταυτοποίησης για τους δημοσιογράφους και τους προασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που βρίσκονται στους καταλόγους διαφορετικών χωρών και οργανισμών», όπως επίσης την εγκατάσταση ενός «ανθρωπιστικού διαδρόμου και μιας ειδικής περιμέτρου».
Για να επιτραπούν αυτά, η οργάνωση ζητά επιπλέον «την αναβολή του τέλους της στρατιωτικής επιχείρησης των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, πέραν της ημερομηνίας που προβλέπεται σήμερα».
«Έως τις 31 Αυγούστου, οι απομακρύνσεις ανθρώπων που διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο, όπως οι Αφγανοί δημοσιογράφοι, δεν μπορούν να ολοκληρωθούν», διευκρίσε ο Ντελουάρ και κατέληξε χαρακτηριστικά: «Είναι η εικόνα των ΗΠΑ, σε ό,τι αφορά την προάσπιση της ελευθερίας του Τύπου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που διακυβεύεται».
Πληροφορίες: ΑΠΕ / ethnos.gr / in.gr
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ