Αφγανιστάν-G7: Δεν πείστηκε ο Μπάιντεν για παράταση – 31 Αυγούστου η προθεσμία εκκένωσης

Οι G7 καλούν τους Ταλιμπάν να μην αφήσουν τη χώρα να γίνει καταφύγιο τρομοκρατών

Parallaxi
αφγανιστάν-g7-δεν-πείστηκε-ο-μπάιντεν-γ-804385
Parallaxi
Πηγή εικόνας: Twitter – Αρχείου

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει συμφωνήσει με το Πεντάγωνο να τηρηθεί η προθεσμία αποχώρησης από το Αφγανιστάν στις 31 Αυγούστου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η σύνοδος των G7 απέτυχε να πείσει τον Αμερικανό πρόεδρο να παραταθεί η προθεσμία για εκκένωση του αεροδρομίου της Καμπούλ.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, οι Ταλιμπάν ζήτησαν από τις ΗΠΑ να μην επεκτείνουν τις επιχειρήσεις εκκένωσης από το Αφγανιστάν πέραν αυτής της ημερομηνίας και μάλιστα προειδοποίησαν τη Δύση να απεγκλωβίζουν από το Αφγανιστάν μόνο ξένους πολίτες και όχι τους ειδικευμένους Αφγανούς. Οι Ταλιμπάν ξεκαθάρισαν ότι πλέον δεν θα επιτρέπουν στους Αφγανούς υπηκόους να πηγαίνουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Το Αμερικανικό Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει «καμία αλλαγή» στην προθεσμία της 31ης Αυγούστου. Ωστόσο, στην τηλεδιάσκεψη αποφασίστηκε μέχρι και την τελευταία στιγμή να γίνονται εκκενώσεις πολιτών.

Σύμφωνα με τον Guardian ο Τζο Μπάιντεν φέρεται να συμφώνησε κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης των G7 να προετοιμάσει «σχέδια έκτακτης ανάγκης» για την απομάκρυνση των ανθρώπων πέραν της προθεσμίας, αν αυτό χρειαστεί.

G7: Οι Ταλιμπάν «θα πρέπει να λογοδοτήσουν – Να μη γίνει η χώρα καταφύγιο για τρομοκράτες»

Οι Ταλιμπάν που έχουν την εξουσία στο Αφγανιστάν «θα πρέπει να λογοδοτήσουν για τις ενέργειές τους προκειμένου να εμποδίσουν την τρομοκρατία και για τα ανθρώπινα δικαιώματα, κυρίως αυτά των γυναικών», δηλώνουν οι ηγέτες της G7, στην ανακοίνωση που εκδόθηκε στο τέλος της συνόδου κορυφής.

Οι επτά ηγέτες των ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη υπογραμμίζουν ότι το Αφγανιστάν «δεν πρέπει ποτέ να γίνει ασφαλές καταφύγιο για την τρομοκρατία και πηγή τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον άλλων» χωρών.

Φον ντερ Λάιεν: «Έχουμε ηθικό καθήκον να βοηθήσουμε το λαό του Αφγανιστάν»

«Έχουμε ηθικό καθήκον να βοηθήσουμε το λαό του Αφγανιστάν», δήλωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, λίγο μετά τη λήξη της Συνόδου.

H Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι η ΕΕ θα αυξήσει την ανθρωπιστική βοήθεια προς το Αφγανιστάν και στις γειτονικές χώρες, από 50 εκατομμύρια ευρώ σε πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ, το 2021. Τόνισε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια είναι κρίσιμης σημασίας για τις ευάλωτες ομάδες που κινδυνεύουν και ειδικότερα για τον εκτοπισμένο πληθυσμό στο εσωτερικό της χώρας, το 80% του οποίου είναι γυναίκες και κορίτσια. «Η κατάσταση στο Αφγανιστάν είναι πραγματικά τραγική», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι οι εσωτερικά εκτοπισμένοι είναι 3,7 εκατομμύρια Αφγανοί.

Εξάλλου, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού της ΕΕ που βρισκόταν στο Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένων και των Αφγανών με τις οικογένειές τους, έχει ήδη εγκαταλείψει τη χώρα μέσω του αεροδρομίου της Καμπούλ.

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, τόνισε ότι τα γεγονότα των τελευταίων ημερών υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για τα κράτη-μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να υιοθετήσουν το ευρωπαϊκό σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου, προκειμένου η ΕΕ να μπορέσει να διαχειριστεί αποτελεσματικά τα σύνορά της και να συνεργαστεί με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης.

Μισέλ: Να παραμείνει ασφαλές το αεροδρόμιο για όσο χρειαστεί

«Το αεροδρόμιο της Καμπούλ πρέπει να παραμείνει ασφαλές για όσο διάστημα χρειαστεί, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ,

Ο Σαρλ Μισέλ είπε ότι η ΕΕ εξέφρασε την ανησυχία της τόσο για την ασφάλεια προσέγγισης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, όσο και για την προθεσμία της 31ης Αυγούστου. Ο ίδιος, είπε ότι αρκετοί ηγέτες, όπως και η ΕΕ, εξέφρασαν την ανησυχία τους για αυτά τα θέματα στην G7. «Είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να παρατείνουμε τη χρονική προθεσμία μετά τις 31 Αυγούστου», ανέφερε, σημειώνοντας ότι αυτό είναι το «κλειδί» για να διασφαλιστεί μια ασφαλής διέξοδος για τους Αφγανούς και για όλους όσους θα πρέπει να απομακρυνθούν από εκεί.

Εξάλλου, ο Σαρλ Μισέλ ανέφερε ότι η ΕΕ είναι σε επαφή με τις γειτονικές χώρες και πρόσθεσε ότι η ΕΕ θέλει να διασφαλίσει ότι το αεροδρόμιο της Καμπούλ θα επιτρέπει μελλοντικά την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι δεν θα πρέπει να επιτραπεί η δημιουργία μιας νέας αγοράς διακινητών. «Είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών και να προστατέψουμε τα σύνορα της ΕΕ», δήλωσε.

Πρόσθεσε, τέλος, ότι η λήξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν δε σημαίνει ότι σταματά και η δέσμευση της ΕΕ να προωθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου.

Μέρκελ: Καμία παράταση της προθεσμίας

«Η διάσκεψη δεν κατέληξε σε νέες ημερομηνίες (για τη λήξη της αποστολής εκκένωσης)», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε δημοσιογράφους μετά τη τηλεδιάσκεψη.

Πρόσθεσε ότι διεξάγονται εντατικές συζητήσεις σχετικά με το εάν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ένα αεροδρόμιο που θα λειτουργεί από μη στρατιωτικό προσωπικό μετά την προθεσμία αυτή, και ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν, όπως το Πακιστάν και το Ιράν, για να βοηθήσει πρόσφυγες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ / ethnos.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα