Αφγανιστάν: Για ιστορικό φιάσκο και απόλυτη καταστροφή κάνουν λόγο γερμανικά κόμματα

Η άνοδος των Ταλιμπάν στην εξουσία προβληματίζει σε παγκόσμιο επίπεδο

Parallaxi
αφγανιστάν-για-ιστορικό-φιάσκο-και-απ-801408
Parallaxi

Μετά την άνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία στο Αφγανιστάν και τις χαοτικές σκηνές στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, τα γερμανικά κόμματα δηλώνουν συγκλονισμένα. Η κοινοβουλευτική ομάδα των Πρασίνων ζήτησε μάλιστα ειδική συνεδρίαση του κοινοβουλευτικού οργάνου που είναι αρμόδιο για τις μυστικές υπηρεσίες.

«Χρειαζόμαστε σαφήνεια ως προς το ποιες πληροφορίες ήταν διαθέσιμες στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση για την κατάσταση στο Αφγανιστάν και αν υπήρχαν δικές μας πληροφορίες ή βασιζόμασταν σε πληροφορίες άλλων μυστικών υπηρεσιών. Η κατάσταση στο Αφγανιστάν είναι το απόλυτο φιάσκο», δήλωσε ο βουλευτής των Πρασίνων, Κόνσταντιν φον Νότς, στην οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt».

Το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) αποκάλεσε την ανακατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν μετά την αποχώρηση των δυτικών στρατευμάτων «ιστορικό φιάσκο» και ζήτησε επίσης να αναζητηθούν ευθύνες. «Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς μεγαλύτερη αποτυχία έπειτα από 20 χρόνια ένοπλων επιχειρήσεων μεγάλης κλίμακας από τη Δύση και τον ομοσπονδιακό στρατό (Bundeswehr)», δήλωσε η επικεφαλής του κόμματος, Σουζάνε Χέννιγκ-Βέλσοφ, στις εφημερίδες του Δημοσιογραφικού Ομίλου Funke.

«Είναι ηθικά επιτακτική ανάγκη η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να φέρει πίσω τώρα τους Γερμανούς πολίτες από την Καμπούλ. Τώρα πρέπει να γίνει μια μη γραφειοκρατική μαζική εκκένωση. Ο ομοσπονδιακός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας είναι υπεύθυνος για όλους εκείνους που δεν μπορούν πλέον να σώσουν τον εαυτό τους και τις οικογένειές τους», πρόσθεσε.

Και ο Γενικός Γραμματέας του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU), Πάουλ Τσίμιακ, εκφράστηκε επικριτικά για την κατάσταση: «Αυτό που βιώνουμε εκεί είναι σαφώς μια καταστροφή. Το ερώτημα σχετικά με την απόσυρση των στρατευμάτων, το πώς οργανώθηκε και σε ποια στιγμή, δείχνει ότι πρόκειται για την απόλυτη καταστροφή, ιδίως η επιχείρηση διάσωσης, η οποία προφανώς ξεκίνησε πολύ αργά, και η εσφαλμένη εκτίμηση σχετικά με το πόσο γρήγορα θα μπορούσαν να προχωρήσουν οι Ταλιμπάν», δήλωσε στα δίκτυα RTL και ntv.

«Είμαι επίσης συγκλονισμένος από την εσφαλμένη εκτίμηση που προφανώς υπήρξε, όχι μόνο από το ημέτερο υπουργείο Εξωτερικών, αλλά από αμερικανικές και άλλες μυστικές υπηρεσίες. Είναι επίσης σαφές για εμάς ότι το προσφυγικό δράμα του 2015 δεν πρέπει να επαναληφθεί. Δεν θα μπορέσουμε να λύσουμε το ζήτημα του Αφγανιστάν με την μετανάστευση στη Γερμανία», τόνισε ο Τσίμιακ.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ (CDU) δήλωσε επίσης συγκλονισμένη στο ομοσπονδιακό προεδρείο του κόμματός της: «Πρέπει να συνεργαστούμε με τις γειτονικές χώρες. Χωρίς τις ΗΠΑ δεν θα μπορούσαμε να φέρουμε σε πέρας μια τέτοια αποστολή», τόνισε σύμφωνα με συμμετέχοντες στην συνεδρίαση. «Τώρα πρέπει να επιστρέψουν με ασφάλεια όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι». Σύμφωνα με συμμετέχοντες η καγκελάριος Μέρκελ έκανε λόγο για έως και 10.000 πολίτες που η Γερμανία θέλει να φέρει πίσω.

Αμπντούλ Γκάνι Μπαραντάρ: Ποιος είναι ο συνιδρυτής των Ταλιμπάν και πιθανός νέος πρόεδρος στο Αφγανιστάν

Ο μουλάς Αμπντούλ Γκάνι Μπαραντάρ είναι συνιδρυτής των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και εκπρόσωπος του μουλά Μοχάμεντ Ομάρ.

Τον Φεβρουάριο του 2010 συνελήφθη στο Πακιστάν από την CIA ενώ αφέθηκε ελεύθερος τον Οκτώβριο του 2018 έπειτα από αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πιθανολογείται πως πρόκειται να γίνει ο νέος πρόεδρος της χώρας, όντας αναγνωρίσιμο πρόσωπο των Ταλιμπάν, παρά το γεγονός ότι αρχηγός των ισλαμιστών εξτρεμιστών είναι ο Χαϊμπατουλάχ Ακουντζάντα.

Πιθανότατα μελλοντικός πρόεδρος του Αφγανιστάν

Γεννημένος στην επαρχία Ουρουζγκάν το 1968 ο μουλάς Μπαραντάρ πολέμησε με τους μουτζαχεντίν κατά των Σοβιετικών τη δεκαετία του 1980.

Μετά την εκδίωξη των τελευταίων από το Αφγανιστάν το 1992 και τον αιματηρό εμφύλιο που ακολούθησε μεταξύ πολεμάρχων, ο Μπαραντάρ έστησε ένα ισλαμικό ιεροδιδασκαλείο (μαντράσα) στην Κανταχαρ μαζί με τον πρώην διοικητή του και φημολογούμενο κουνιάδο του, τον διαβόητο μουλά Μοχάμαντ Ομάρ.

Οι δυο τους ίδρυσαν τους Ταλιμπάν («μαθητές»), ένα κίνημα νέων Ισλαμιστών λογίων, αφοσιωμένο στο θρησκευτικό εξαγνισμό της χώρας και τη δημιουργία ενός εμιράτου.

Υποκινούμενοι από το θρησκευτικό φονταμενταλισμό τους, εκμεταλλευόμενοι την αποστροφή της κοινωνίας για τους πολέμαρχους και με ουσιαστική υποστήριξη από τις μυστικές υπηρεσίες του γειτονικού Πακιστάν οι Ταλιμπάν ανήλθαν στην εξουσία το 1996 μετά από ένα σερί εντυπωσιακών κατακτήσεων περιφερειακών πρωτευουσών που αιφνιδίασαν την υφήλιο, όπως και με την προέλασή τους το τελευταίο διάστημα. Κι ο αρχιτέκτονας αυτών των νικών δεν ήταν άλλος, από τον Μπαραντάρ, τον υπαρχηγό του μουλά Ομάρ.

Ο Μπαραντάρ ανέλαβε διάφορα στρατιωτικά και διοικητικά πόστα στη διάρκεια των πέντε χρόνων που παρέμειναν οι Ταλιμπάν στην εξουσία κι ήταν υφυπουργός Άμυνας, όταν τους εκδίωξαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους. Στα 20 χρόνια της εξορίας τους ο Μπαραντάρ απέκτησε φήμη ικανού στρατιωτικού και πολιτικού ηγέτη, που μετείχε στις επαφές της ανασυνταχθείσας ηγεσίας των εξόριστων Ταλιμπάν με δυτικούς διπλωμάτες. Ωστόσο, η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, φοβόταν περισσότερο τις στρατιωτικές του ικανότητες παρά ήλπιζε στη φερόμενη μετριοπάθειά του. Η CIA εντόπισε τα ίχνη του το 2010 στο Καράτσι κι έπεισε τις πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες να τον συλλάβουν τον Φεβρουάριου του ίδιου έτους. Παρέμεινε στη φυλακή μέχρι το 2018, όταν η κυβέρνηση Τραμπ άλλαξε στάση και ο απεσταλμένος της στο Αφγανιστάν, Ζαλμάι Χαλιλζάντ ζήτησε από το Πακιστάν την αποφυλάκισή του για να ηγηθεί των διαπραγματεύσεων των Ταλιμπάν με τις ΗΠΑ στο Κατάρ με την ελπίδα ότι θα αποδεχόταν μια μοιρασιά της εξουσίας. Ο Μπαραντάρ υπέγραψε τον Φεβρουάριο του 2020 τη συμφωνία με τις ΗΠΑ στη Ντόχα, που η κυβέρνηση Τραμπ χαιρέτισε ως σημαντικό βήμα προς την ειρήνευση, αλλά αποδείχθηκε σκαλοπάτι για την ολοκληρωτική επιστροφή των Ταλιμπάν. Τη συμφωνία των Αμερικανών με τους Ταλιμπάν για τερματισμό των μεταξύ τους εχθροπραξιών θεωρητικά θα ακολουθούσαν συνομιλίες μεταξύ των Ταλιμπάν και της κυβέρνησης στην Καμπούλ για διανομή της εξουσίας, αλλά σημείωσαν πενιχρή πρόοδο και όπως φαίνεται τώρα ο Μπαραντάρ κι οι σύντροφοί του προσπαθούσαν απλώς να κερδίσουν χρόνο μέχρι να αποχωρήσουν οι Αμερικανοί και να εξαπολύσουν την τελική τους επίθεση.

Στο Γκουαντάναμο

Μεταξύ των συνεργατών του Μπαραντάρ περιλαμβάνεται κι ένας διοικητής των Ταλιμπάν, που υποστήριξε ότι είχε παραμείνει φυλακισμένος επί οκτώ χρόνια στο Γκουαντανάμο, σε θριαμβευτική ομιλία του μέσα από το προεδρικό μέγαρο στην Καμπούλ την ώρα που οι ισλαμιστές εξτρεμιστές προχωρούσαν στην ανακήρυξη του ισλαμικού εμιράτου του Αφγανιστάν μετά τη διαφυγή του προέδρου Ασράφ Γάνι στο Τατζικιστάν.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera μετέδωσε live τη συνέντευξη Τύπου από το προεδρικό μέγαρο στην Καμπούλ, με μια ομάδα μαχητών Ταλιμπάν να κάθονται στο γραφείο του προέδρου και τον εν λόγω διοικητή να ισχυρίζεται ότι υπήρξε κρατούμενος στην αμερικανική βάση Γκουαντανάμο στην Κούβα, που η κυβέρνηση Μπάιντεν υποσχέθηκε να κλείσει τον περασμένο Φεβρουάριο.

Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν τη φύλαξη της ρωσικής πρεσβείας στην Καμπούλ

Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν ήδη την φύλαξη της ρωσικής πρεσβείας στην Καμπούλ, δήλωσε σήμερα ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου για το Αφγανιστάν, Ζαμίρ Καμπούλοφ.

«Ήδη ανέλαβαν την φύλαξη της ρωσικής πρεσβείας», δήλωσε ο Καμπούλοφ στον ραδιοσταθμό Echo Mockvi, προσθέτοντας ότι «αύριο θα συμφωνήσουν με τον πρεσβευτή τις λεπτομέρειες σε μια πιο μακροπρόθεσμη προοπτική».

Ένα τμήμα του προσωπικού της ρωσικής πρεσβείας στην Καμπούλ ή θα πάρει άδεια ή θα εγκαταλείψει την πρεσβεία, επισήμανε ο Καμπούλοφ.

Μια «αποτυχία της διεθνούς κοινότητας», σύμφωνα με το Λονδίνο

Ο βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας χαρακτήρισε σήμερα την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία στο Αφγανιστάν ως «αποτυχία της διεθνούς κοινότητας και προειδοποίησε πως «δεν είναι η στιγμή» να αναγνωριστούν οι Ταλιμπάν ως επίσημη κυβέρνηση της χώρας.

«Είναι μια αποτυχία της διεθνούς κοινότητας, η οποία δεν κατάλαβε πως τα πράγματα δεν διευθετούνται από τη μια μέρα στην άλλη», δήλωσε στο BBC ο υπουργός, ο οποίος είχε ήδη επικρίνει ανοικτά την περασμένη εβδομάδα την απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ωστόσο πως η βρετανική δέσμευση στο Αφγανιστάν, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 457 βρετανούς στρατιώτες στα 20 χρόνια που διάρκεσε η επέμβαση, «δεν έγινε για το τίποτε».

Αποδεχόμενος το γεγονός ότι «οι Ταλιμπάν ελέγχουν τη χώρα», ο Μπεν Ουάλας δήλωσε στο Sky News πως «δεν είναι προς το παρόν η στιγμή» να αναγνωρισθούν οι Ταλιμπάν ως επίσημη κυβέρνηση του Αφγανιστάν.

«Υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν πριν ληφθούν οι αποφάσεις αυτές», υπογράμμισε εκτιμώντας πως οι ενέργειες των Ταλιμπάν «δεν ανταποκρίνονται στις υποσχέσεις τους».

Χιλιάδες άνθρωποι επιχειρούν, απελπισμένοι και μέσα σε πλήρες χάος, να διαφύγουν από τη χώρα μέσω του αεροδρομίου της Καμπούλ.

Ωστόσο οι σκηνές πανικού «εντοπίζονται στην πολιτική πλευρά του αεροδρομίου. Η στρατιωτική πλευρά του είναι ασφαλής και υπό έλεγχο, οι στρατιωτικές πτήσεις προσγειώνονται και απογειώνονται», διαβεβαίωσε ο Ουάλας.

«Χθες και προχθές απομακρύναμε 370 βρετανούς εργαζόμενους και πολίτες», διευκρίνισε ο υπουργός, προσθέτοντας πως μια ομάδα 782 Αφγανών θα απομακρυνθεί από τη χώρα «μέσα στις επόμενες 24 έως 36 ώρες».

«Ο στόχος μας είναι να φτάσουμε να απομακρύνουμε 1.200 ως 1.500 ανθρώπους την ημέρα», δήλωσε.

Καθώς το πράγμα επείγει, ο Μπεν Ουάλας δήλωσε πως τα αιτήματα για βίζα Αφγανών που είχαν βοηθήσει τις βρετανικές δυνάμεις «υποβάλλονται σε επεξεργασία το συντομότερο δυνατό» και εξήγησε πως «οι κανόνες αλλάζουν» εκεί όπου αυτό είναι δυνατόν ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία.

Αμερικανοί στρατιώτες σκότωσαν δύο ένοπλους στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Αμερικανοί στρατιώτες σκότωσαν δύο ένοπλους άνδρες σήμερα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου χιλιάδες Αφγανοί προσπαθούν να φύγουν από τη χώρα, μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με έναν αξιωματικό του Πενταγώνου.

“Εν μέσω χιλιάδων ανθρώπων που βρίσκονταν εκεί ειρηνικά, δύο άτομα κράδαιναν τα όπλα τους με απειλητικό τρόπο”, περιέγραψε στο Γαλλικό Πρακτορείο αυτός ο αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

“Τους σκότωσαν και τους δύο”.

Πηγή: ΑΠΕ / in.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα