Αφιέρωμα του Guardian: Πώς η Κρήτη πέταξε έξω την Χρυσή Αυγή

Το βρετανικό Μέσο βάζει στο μικροσκόπιο την περίπτωση του Ηρακλείου.

Parallaxi
αφιέρωμα-του-guardian-πώς-η-κρήτη-πέταξε-έξω-τ-378096
Parallaxi
Στιγμιότυπο ντοκιμαντέρ

Ένα αναλυτικό αφιέρωμα στην Κρήτη και στον τρόπο που έχει απομονώσει την Χρυσή Αυγή κάνει ο Guardian σήμερα, μιλώντας με δασκάλους και ακτιβιστές στο Ηράκλειο. 

«”Οι ιδέες τους δεν έχουν θέση εδώ”: Πώς η Κρήτη έδιωξε τη Χρυσή Αυγή», τιτλοφορείται το ρεπορτάζ στο βρετανικό Μέσο, από τη δημοσιογράφο Τζέσικα Μπέιτμαν.

«Δύο από τους 13χρονους μαθητές μου είχαν οικογενειακά προβλήματα. Η Χρυσή Αυγή τους προσέγγισε σε καφέ και στο γυμναστήριο, παρουσιάζοντας τους εαυτούς τους ως προστάτες. Τους πήγαν για καφέ και τους έκαναν μαθήματα πάνω στην ελληνική ιστορία», αναφέρει στην αρχή του κειμένου μια 50χρονη καθηγήτρια στο Ηράκλειο, που κάνει λόγο για την επιρροή της οργάνωσης στους νέους. «Μετά ήρθε η βία και το μαχαίρωμα δύο Πακιστανών εργατών», αναφέρει.

Η πρώτη παρουσία της Χρυσής Αυγής στο Ηράκλειο προέκυψε το 2011, όταν εγκαινίασαν γραφεία σε μια εργατική γειτονιά με πολλούς ανέργους. Λίγο πριν τον φετινό Μάιο, τονίζεται στον Guardian, ένα κτίριο στην οδό Ηροδότου έγινε η βάση του ακροδεξιού κόμματος. 

Όταν έμαθαν για τα νέα γραφεία, μια ομάδα ακτιβιστών προσπάθησε να οργανώσει μια ανοιχτή συνέλευση προκειμένου να περιορίσει την παρουσία της ΧΑ, χωρίς ωστόσο πολύς κόσμος να υποστηρίζει την πρωτοβουλία με φυσική παρουσία. «Η φιλοσοφία μας είναι ότι ποτέ δεν αφήνεις ένα ακροδεξιό κόμμα να καταλάβει τον δημόσιο χώρο», δηλώνει ένα νεαρός του αντιφασιστικού κινήματος της Κρήτης στη δημοσιογράφο.

Με ημερομηνία ορόσημο τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, το αντιφασιστικό κίνημα του Ηρακλείου γιγαντώθηκε και ξεκίνησε συζητήσεις με τους πολίτες, πρόσωπο με πρόσωπο, για τους κινδύνους του φασισμού. Παράλληλα, δάσκαλοι και καθηγητές συνασπίστηκαν προκειμένου να διδάξουν το μάθημα της Ιστορίας με έναν λιγότερο εθνικιστικό τρόπο. Στη συνέχεια, 56 συνολικά σχολεία συνεργάστηκαν στη διοργάνωση ενός αντιφασιστικού φεστιβάλ.

Τον Απρίλιο του 2018, όπως σημειώνεται, μία ομάδα ακτιβιστών αποφάσισε να στραφεί με πιο βίαιο τρόπο ενάντια στην έναρξη της λειτουργίας των νέων γραφείων της Χρυσής Αυγής. Μπήκαν μέσα, κάνοντας μια επίθεση στο χώρο κατά τη διάρκεια της νύχτας, και κατέστρεψαν τα πάντα. Δύο εβδομάδες αργότερα, τα μέλη μάζεψαν τα πάντα και ο χώρος έκλεισε. Την ίδια ώρα, όπως τονίζει η δημοσιογράφος, η βία ως λύση δεν χαροποίησε όλα τα μέλη της κοινότητας.

Το ρεπορτάζ κλείνει με τη διαπίστωση μιας καθηγήτριας από την Κρήτη: «η κρίση δεν έχει τερματιστεί και ακόμη οι άνθρωποι θέλουν να ρίχνουν το φταίξιμο σε κάποιον. Ο κρυφός φασισμός είναι σχεδόν πιο επικίνδυνος».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα