Αυξάνονται δραματικά κρούσματα και θάνατοι στην Ευρώπη

Στο Βέλγιο την παραμονή των Χριστουγέννων και την ημέρα των Χριστουγέννων, όσοι ζουν μόνοι τους μπορούν να προσκαλέσουν τις δύο στενές επαφές τους.

Parallaxi
αυξάνονται-δραματικά-κρούσματα-και-θ-670500
Parallaxi

Βρετανία: Καταμετρήθηκαν 28.507 νέα κρούσματα COVID-19 – Ακόμα 489 θάνατοι

Οι βρετανικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα 28.507 νέα κρούσματα της COVID-19 και 489 θανάτους ασθενών που επήλθαν σε διάστημα 28 ημερών μετά τη διάγνωσή τους με τον ιό SARS-CoV-2, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Τα στοιχεία χθες, Πέμπτη, ανέφεραν 35.383 νέες μολύνσεις από κορωνοϊό, συμπεριλαμβανομένων περίπου 11.000 κρουσμάτων που δεν είχαν αναφερθεί νωρίτερα από την Ουαλία, και 532 θανάτους.

Κροατία: Εντείνονται οι περιορισμοί στις μετακινήσεις, χαλαρώνουν τα μέτρα για τις εκκλησίες λόγω των Χριστουγέννων

Η Κροατία, όπου οι μολύνσεις από τον νέο κορονοϊό αυξάνονται ραγδαία, επέβαλε σήμερα περιορισμούς στις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, ωστόσο ταυτόχρονα χαλάρωσε τα μέτρα σε ό,τι αφορά τις θρησκευτικές λειτουργίες.

Η μικρή χώρα, όπου η Καθολική Εκκλησία ασκεί ισχυρή επιρροή, έχει εδώ και μερικές εβδομάδες ένα από τα υψηλότερα ποσοστά νέων μολύνσεων, αναλογικά με τον πληθυσμό της, μεταξύ των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από τις 23 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 8 Ιανουαρίου οι πολίτες θα επιτρέπεται να μετακινούνται μόνο εντός των ορίων της περιφέρειας όπου βρίσκεται η μόνιμη κατοικία τους, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ντάβορ Μποζίνοβιτς. Στα σπίτια θα επιτρέπεται να συγκεντρώνονται τα μέλη μόνο δύο νοικοκυριών, με ανώτατο όριο τα 10 άτομα.

«Ο στόχος είναι να μην εκτοξευθεί ο αριθμός (των νέων κρουσμάτων) μετά τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά», εξήγησε.

Παράλληλα, η κυβέρνηση αποφάσισε ότι οι πιστοί θα μπορούν να παρακολουθήσουν τις χριστουγεννιάτικες λειτουργίες χωρίς να ισχύει το όριο των 25 πιστών στο εσωτερικό τους. «Οι άνθρωποι έχουν την πνευματική ανάγκη να πάνε στην εκκλησία (…) επομένως λάβαμε την απόφαση να επιτρέψουμε στους πιστούς να το κάνουν για αυτές τις δύο ημέρες», είπε ο Κρούνοσλαβ Τσάπακ, ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι εκκλησίες θα πρέπει να διασφαλίζουν χώρο επτά τετραγωνικών μέτρων για κάθε πιστό, ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός.

Η απόφαση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, με τους χρήστες να εκτιμούν ότι παρόμοια μέτρα θα μπορούσαν επίσης να ληφθούν για τα μπαρ και τα εστιατόρια, τα οποία παραμένουν κλειστά από τα τέλη Νοεμβρίου.

«Η εκκλησία δεν είναι το μοναδικό μέρος όπου μπορούν να προσευχηθούν οι πιστοί», σχολίασε ένας χρήστης.

Περίπου 9 στους 10 Κροάτες είναι Καθολικοί και η Εκκλησία παίζει πολύ ενεργό ρόλο στη χώρα.

Σύμφωνα με στοιχεία του Γαλλικού Πρακτορείου, η Κροατία βρίσκεται στη δεύτερη θέση, πίσω από τη Λιθουανία, όσον αφορά το ποσοστό μολύνσεων, καταγράφοντας 1.158 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους σε διάστημα 14 ημερών. Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από την Covid-19 από την αρχή της πανδημίας.

Βέλγιο: Σε καραντίνα επτά ημερών οι κάτοικοι που επιστρέφουν από το εξωτερικό

Οι κάτοικοι του Βελγίου που επιστρέφουν από κόκκινη ζώνη θα πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα επτά ημερών. Η αστυνομία θα κάνει αυστηρούς ελέγχους έτσι ώστε να επιβεβαιώνει ότι τηρείται το μέτρο.

Οι μη κάτοικοι που εισέρχονται στο Βέλγιο πρέπει να παρουσιάσουν αρνητικό τεστ.

Η κάθε πόλη καλείται να συνεχίσει αδιάκοπα τις προσπάθειές της για την καταπολέμηση μη εξουσιοδοτημένων συγκεντρώσεων, ψυχαγωγικών αγορών και διασυνοριακών αγορών.

Επιπροσθέτως, ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρόο ανακοίνωσε ότι η τηλεργασία θα ενισχυθεί, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Ο κανόνας των τεσσάρων ατόμων παραμένει σε ισχύ για τις συγκεντρώσεις σε εξωτερικό χώρο.

Την παραμονή των Χριστουγέννων και την ημέρα των Χριστουγέννων, όσοι ζουν μόνοι τους μπορούν να προσκαλέσουν τις δύο στενές επαφές τους.

Επίσης, δεν θα ανοίξουν ξανά τα επαγγέλματα που περιλαμβάνουν επαφή φέτος. Η αξιολόγηση θα επαναληφθεί στις αρχές Ιανουαρίου, ανάλογα με τα στοιχεία.

Κύπρος: Παραλαμβάνονται αύριο τα ειδικά ψυγεία φύλαξης των εμβολίων των Pfizer-BioNTech.

Την σχετική πληροφορία γνωστοποίησε το υπουργείο Υγείας Κύπρου.

Εντωμεταξύ, δύο θανάτους και 410 νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε την Παρασκευή (18/12) το υπουργείο Υγείας.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ενημέρωση:

Δύο άτομα έχουν αποβιώσει από τη νόσο COVID-19, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό θανάτων σε 87.

115 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 25 σε σοβαρή κατάσταση.

Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 12.042 τεστ ανίχνευσης της νόσου, εκ των οποίων τα 4.132 με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τα 7.910 με τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test).

410 νέα περιστατικά της νόσου εντοπίστηκαν και επιβεβαιωθήκαν από τα μοριακά τεστ (PCR), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων σε 17.057. Στα 410 συμπεριλαμβάνονται 113 επαληθεύσεις από rapid tests των προηγούμενων ημερών.

Σε 199 περιπτώσεις από τα τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) υπήρξε θετικό αποτέλεσμα, το οποίο θα πρέπει να επαληθευθεί με τη μοριακή μέθοδο (PCR).

Γερμανία: Το SPD θα προτείνει τη χρηματοδότηση των κοινωνικών δαπανών λόγω κορονοϊού με νέο φόρο περιουσίας

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD) θέλει να επαναφέρει τον φόρο περιουσίας προκειμένου να χρηματοδοτήσει πρόσθετες δαπάνες λόγω της κρίσης του κορονοϊού. Ο φόρος θα πρέπει να ισχύσει για όσους έχουν περιουσία δύο εκατομμυρίων ευρώ και άνω — συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων που χρησιμοποιούνται από τους ιδιοκτήτες τους — και θα ανέρχεται στο 1% αυτής της περιουσίας, σύμφωνα με προδημοσίευση του περιοδικού «Spiegel».

Το ποσοστό της φορολόγησης θα αυξάνεται σταδιακά και θα ανέρχεται στο 1,5% των περιουσιακών στοιχείων όταν η περιουσία ανέρχεται σε 20 εκατομμύρια ευρώ και άνω. Οι Σοσιαλδημοκράτες αναμένουν έσοδα δέκα δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως από αυτήν την φορολόγηση και υποστηρίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να αποτραπεί η αύξηση των εισφορών προκειμένου να ενισχυθούν οι άνεργοι και να χρηματοδοτηθεί η κοινωνική ασφάλιση λόγω των αναγκών που δημιούργησε η πανδημία του κορονοϊού. Πρόκειται για την «αλληλεγγύη των υψηλότερων περιουσιών» κατά το SPD, το οποίο προτίθεται μάλιστα να κάνει την «δίκαιη κατανομή του κόστους του κορονοϊού θέμα της προεκλογικού αγώνα στις προσεχείς ομοσπονδιακές εκλογές, δεδομένου ότι μέχρι στιγμής, ήταν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα εκείνα που είχαν τις μεγαλύτερες απώλειες», όπως αναφέρει το εν λόγω δημοσίευμα.

Το Φιλελεύθερο Κόμμα της Γερμανίας (FDP) προειδοποίησε πάντως για τις συνέπειες του φόρου περιουσίας που προτείνει το SPD. «Ένα μεγάλο μέρος του πλούτου στη Γερμανία κατέχεται από εταιρείες των οποίων οι ιδιοκτήτες έχουν εργαστεί σκληρά και δημιούργησαν έτσι πολλές θέσεις εργασίας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλευτικής ομάδας του FDP Κρίστιαν Ντιρ στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP). Επέκρινε δε το SPD για την «επαναφορά αυτής της συζήτησης τη στιγμή της έναρξης του δεύτερου lockdown» και χαρακτήρισε «παράλογο» τον φόρο περιουσίας εν μέσω κρίσης.

Πηγή: Der Spiegel, AFP ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα