Top

Αυξάνονται δραματικά τα κρούσματα και οι άνεργοι της πανδημίας στον κόσμο

Οι χώρες κλείνουν τις πόλεις τους

Parallaxi
αυξάνονται-δραματικά-τα-κρούσματα-κα-664627
Parallaxi

Η εικόνα της πανδημίας αυτή την ώρα στον κόσμο

Η εικόνα της πανδημίας την ίδια ώρα χθες

Βραζιλία: Πάνω από 1.000 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, πάνω από 33.400 κρούσματα σε 24 ώρες

Ακόμη 1.031 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19 τις προηγούμενες 24 ώρες στη Βραζιλία, ενώ το ίδιο διάστημα εντοπίστηκαν 33.413 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη το βραζιλιάνικο υπουργείο Υγείας.

Στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού ανέρχεται ως αυτό το στάδιο σε 143.952 νεκρούς επί συνόλου 4.810.935 επιβεβαιωμένων μολύνσεων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Ιταλία: 1.851 νέα κρούσματα και 19 νεκροί το τελευταίο 24ωρο

To τελευταίο 24ωρο στην Ιταλία καταγράφηκαν 1.851 νέα κρούσματα κορονοϊού και 19 θάνατοι. Χθες, τα περιστατικά ήταν 1.648, και 24 τα θύματα. Σήμερα Τετάρτη, πραγματοποιήθηκαν πάνω από 105.000 διαγνωστικά τεστ. Τα περισσότερα κρούσματα καταγράφηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Νάπολης (287), στο Λάτιο με πρωτεύουσα την Ρώμη (210) και στην Λομβαρδία (201).

Ο περιφερειάρχης της Καμπανίας, Βιντσέντσο Ντε Λούκα, τόνισε ότι αν μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες δεν μειωθεί ο αριθμός των περιστατικών, η περιοχή του θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε νέο lockdown και κάλεσε τους πολίτες να δείξουν το μεγαλύτερο δυνατό αίσθημα ευθύνης.

Στο μεταξύ, δυο γερουσιαστές των Πέντε Αστέρων προέκυψαν θετικοί στον ιό. Αποφασίσθηκε η διακοπή των εργασιών όλων των επιτροπών του σώματος, και την ώρα αυτή τα μέλη των «πεντάστερων», στην γερουσία, υποβάλλονται σε τεστ για την ανίχνευση του κορονοϊού. Αυτή την εβδομάδα, πάντως, δεν προβλέπονταν ψηφοφορίες από την ολομέλεια της ιταλικής γερουσίας.

2.503 κρούσματα και 12 νέοι θάνατοι στην Γερμανία

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 2.503 τις προηγούμενες 24 ώρες, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό να ανέρχεται πλέον σε 291.722, σύμφωνα με τα δεδομένα τα οποία συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ. Το ίδιο διάστημα, άλλοι 12 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19, με τον απολογισμό της πανδημίας να αυξάνεται στους 9.500 νεκρούς ως αυτό το στάδιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ινστιτούτου.

Οι αρχές της Ρουμανίας ανακοίνωσαν χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψαν 2.158 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2

Tη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση των μολύνσεων που έχει αναφερθεί στην ανατολικοευρωπαϊκή χώρα ως αυτό το στάδιο — με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό να φθάνει τους 127.572.

Το ίδιο διάστημα 33 άνθρωποι, 21 άνδρες και 12 γυναίκες, υπέκυψαν στην COVID-19, με τον απολογισμό της πανδημίας να αυξάνεται στους 4.825 νεκρούς, ενημέρωσε η ειδική επιχειρησιακή ομάδα στην οποία έχει ανατεθεί ο συντονισμός των προσπαθειών αντιμετώπισης της πανδημίας.

Παράλληλα, στην πρωτεύουσα, το Βουκουρέστι, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι όλες οι κλίνες των δομών υγείας που έχουν οριστεί για τη θεραπεία των ασθενών που μολύνθηκαν από τον κορονοϊό είναι πλέον κατειλημμένες και στο εξής οι ασθενείς θα διακομίζονται σε νοσοκομεία άλλων ρουμανικών πόλεων.

Σύμφωνα με το κλιμάκιο αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης, 7.496 ασθενείς νοσηλεύονται σε νοσοκομεία αναφοράς, ενώ 550 έχουν εισαχθεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).

Στον αντίποδα, έχουν αναρρώσει μέχρι σήμερα 102.476 άνθρωποι.

Η πανδημία άρχισε να εξαπλώνεται με πολύ πιο ταχείς ρυθμούς στη Ρουμανία από τα μέσα Ιουνίου. Ο αριθμός των μολύνσεων αυξήθηκε κατά 7.713 εκείνον τον μήνα, 23.916 τον Ιούλιο, 36.654 τον Αύγουστο και 40.032 περιπτώσεις τον Σεπτέμβριο, κατά τα επίσημα δεδομένα.

Χερσαία και θαλάσσια σύνορα της Κολομβίας θα παραμείνουν κλειστά τον Οκτώβριο

Τα χερσαία και τα θαλάσσια σύνορα της Κολομβίας θα παραμείνουν κλειστά ως την 1η Νοεμβρίου στο πλαίσιο των προσπαθειών των αρχών να περιορίσουν την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη η υπηρεσία μετανάστευσης. Η χώρα των Άνδεων, με πορώδη ανατολικά σύνορα με τη Βενεζουέλα τα οποία έχουν περάσει εκατομμύρια μετανάστες εξαιτίας της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής κρίσης στη χώρα αυτή, έκλεισε τα σύνορα τον Μάρτιο, προτού επιβάλλει lockdown.

Η καραντίνα ήρθη στα τέλη του Αυγούστου και πλέον έχουν ξαναρχίσει διεθνείς πτήσεις.

Ο Οκτώβριος θα αξιοποιηθεί προκειμένου να «συντονίσουμε, από κοινού με τις τοπικές και επαρχιακές αρχές, τις ιδανικές συνθήκες ώστε να μπορέσουμε να εξετάσουμε το πιθανό άνοιγμα (των συνόρων) εκ νέου χωρίς να τεθούν ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο», αναφέρει δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε η υπηρεσία.

Πάνω από 100.000 υπήκοοι της Βενεζουέλας επέστρεψαν στην πατρίδα τους, αφού τα περιοριστικά μέτρα είχαν αποτέλεσμα να εξαλειφθούν οι περισσότερες ευκαιρίες για απασχόληση, ωστόσο την περασμένη εβδομάδα η υπηρεσία μετανάστευσης της Κολομβίας ανέφερε πως μικροί αριθμοί μεταναστών έχουν αρχίσει να επιστρέφουν παράτυπα.

Η Johnson & Johnson θα διαθέσει 500 εκατ. δόσεις του εμβολίου της σε φτωχές χώρες

Η φαρμακευτική εταιρεία Johnson & Johnson, η οποία πρόσφατα ξεκίνησε την τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών της για το εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού, σχεδιάζει να το διαθέσει σε όλον τον κόσμο, εφόσον αποδειχθεί η αποτελεσματικότητά του, ανακοίνωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Άλεξι Γκόρσκι την Τετάρτη.

«Αν το εμβόλιό μας για τον Covid-19 αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό, η Johnson & Johnson δεσμεύεται να διασφαλίσει ότι θα είναι προσβάσιμο παγκοσμίως. Στο πλαίσιο της δέσμευσής μας, σήμερα σχεδιάζουμε να διαθέσουμε μέχρι και 500 εκατομμύρια δόσεις σε χώρες χαμηλού εισοδήματος. Η παράδοση θα ξεκινήσει στα μέσα του επόμενου έτους. Και, αναγνωρίζοντας την παγκόσμια ζήτηση για εμβόλια, η ομάδα μας εργάζεται ακούραστα για να διευρύνει τον αριθμό των διαθέσιμων δόσεων», είπε ο Γκόρσκι σε μια συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με θέμα την επιτάχυνση των προσπαθειών για να τερματιστεί η πανδημία.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ξεκινά την 3 φάση των δοκιμών της στις 23 Σεπτεμβρίου. Η τελευταία φάση της μελέτης θα διεξαχθεί σε 60.000 ενήλικες εθελοντές στις ΗΠΑ, την Αργεντινή, τη Βραζιλία, τη Χιλή, την Κολομβία, το Μεξικό, το Περού και τη Νότια Αφρική.

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson είναι το τέταρτο που μπαίνει σε φάση τελικών δοκιμών στις ΗΠΑ, μετά από εκείνα των εταιρειών Moderna, Pfizer/BioNTech και AstraZeneca.

Μπόρις Τζόνσον: Δεν θα χρειαστεί να επιβληθούν νέοι περιορισμοί εάν όλοι ακολουθούν τα μέτρα

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί η λήψη περαιτέρω μέτρων στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας είναι να ακολουθούν όλοι τους περιορισμούς που έχουν ήδη επιβληθεί, προέτρεψε την Τετάρτη τους Βρετανούς ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, καθώς για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπέρασε τις 7.000.

Ο επιδημιολόγος Κρις Γουίτι ο αρχίατρος της Αγγλίας, παρουσίασε νωρίτερα πίνακες που δείχνουν ότι τα κρούσματα αυξάνονται σε συγκεκριμένες περιοχές, στη βορειοδυτική και βορειοανατολική Αγγλία. «Όπως βλέπετε, η αύξηση είναι ταχεία σε ορισμένες από αυτές τις περιοχές», σημείωσε.

Ο Τζόνσον ωστόσο επισήμανε ότι αυτή τη φορά, σε σύγκριση με το πρώτο κύμα, τα ξεσπάσματα του Covid-19 μπορεί να είναι πιο τοπικά. «Παρατηρούμε ορισμένες πολύ ξεκάθαρες, τοπικές κορυφώσεις. Ίσως να είναι (…) ένα πιο τοπικό φαινόμενο», σημείωσε.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν επιθυμεί να επιβάλει ξανά γενική καραντίνα, αλλά εφόσον απαιτηθεί, «δεν θα διστάσει να λάβει περαιτέρω μέτρα». «Η επιτυχία μας θα κριθεί τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες», είπε, υποστηρίζοντας ότι «αν εργαστούμε όλοι μαζί τώρα» τότε θα αυξηθεί η πιθανότητα να μην χρειαστεί να επιβληθούν νέοι περιορισμοί. Είναι όμως ακόμη πολύ νωρίς για να πει κανείς αν η δέσμη των μέτρων θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα, σημείωσε.

Απευθυνόμενος εξάλλου στους φοιτητές, τους διαβεβαίωσε ότι θα επιτραπεί να επιστρέψουν στα σπίτια τους για τα Χριστούγεννα.

Ξεπέρασαν τους 77.000 οι θάνατοι στο Μεξικό

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στο Μεξικό αυξήθηκε στα 743.216 χθες Τετάρτη, σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας της χώρας, ενώ ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού ανέρχεται ως αυτό το στάδιο σε 77.646 νεκρούς.

Οι Αρχές επιβεβαίωσαν 5.053 νέες μολύνσεις και κατέγραψαν ακόμη 483 θανάτους εξαιτίας του COVID-19 τις προηγούμενες 24 ώρες, ωστόσο, όπως έχουν τονίσει επανειλημμένα στελέχη της μεξικανικής κυβέρνησης, οι πραγματικοί αριθμοί είναι μάλλον πολύ υψηλότεροι, δεδομένου ότι γίνονται λίγα τεστ.

Ισπανία: Σε μερικό lockdown από την Παρασκευή η Ίμπιζα

Η πόλη της Ίμπιζα θα τεθεί σε μερικό lockdown από την προσεχή Παρασκευή, λόγω της ταχείας διασποράς του νέου κορωνοϊού στην περιοχή τις τελευταίες εβδομάδες, ανέφεραν οι Αρχές των Βαλεαρίδων Νήσων την Τετάρτη.

Οι περιορισμοί στις μετακινήσεις των κατοίκων και τις δραστηριότητες στην πρωτεύουσα της νήσου των Βαλεαρίδων θα διαρκέσει 15 ημέρες.

Το ποσοστό μόλυνσης στην πόλη είναι τριπλάσιο σε σύγκριση με τις υπόλοιπες Βαλεαρίδες Νήσους.

Ταξιδιωτική προειδοποίηση της Γερμανίας για το Βέλγιο

Ταξιδιωτική προειδοποίηση για το Βέλγιο έθεσε σε ισχύ το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορωνοϊό.

Όπως ανακοινώθηκε αργά χθες βράδυ, από τα μεσάνυχτα τέθηκε σε ισχύ ταξιδιωτική προειδοποίηση η οποία αφορά «μη απαραίτητα ταξίδια για τουρισμό» σε ολόκληρο το Βέλγιο, το οποίο κατατάσσεται πλέον στις «επικίνδυνες περιοχές».

Η εφημερίδα Bild επισημαίνει σχετικά ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα κρατίδια επιδιώκουν την κατάργηση της αποζημίωσης από το γερμανικό Δημόσιο κατά την διάρκεια παραμονής του εργαζόμενου σε καραντίνα μετά την επιστροφή από «επικίνδυνη περιοχή», εφόσον είχε βρεθεί εκεί για «μη απαραίτητο» λόγο.

Ωστόσο σύμφωνα με τον εργατολόγο Φίλιπ Κούρι, κάτι τέτοιο νομικά είναι αμφισβητήσιμο, ενώ ο «αόριστος» όρος «μη απαραίτητο ταξίδι» θα πρέπει να αποκτήσει συγκεκριμένο νομικό περιεχόμενο μέσω δικαστικών αποφάσεων. Διευκρίνιση απαιτείται ακόμη, εξήγησε ο γερμανός νομικός, σχετικά και με το εάν και κατά πόσον ο εργαζόμενος διατηρεί το δικαίωμα να διεκδικήσει αποζημίωση από τον εργοδότη του, εφόσον η αποζημίωση έχει ακυρωθεί από το κράτος.

Το εμβόλιο της Moderna δεν θα είναι έτοιμο πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου

Ο διευθύνων σύμβουλος της φαρμακοβιομηχανίας Moderna Στεφάν Μπανσέλ δήλωσε σήμερα ότι το εμβόλιο που παρασκευάζει η εταιρεία για τον νέο κορωνοϊό δεν θα είναι έτοιμο πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την έγκυρη οικονομική εφημερίδα Financial Times, η Moderna δεν θα είναι σε θέση να ζητήσει από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) την κατεπείγουσα έγκριση για το εμβόλιό της πριν από τις 25 Νοεμβρίου το νωρίτερο.

Ο Μπανσέλ σημείωσε ότι δεν αναμένει να δοθεί πλήρης έγκριση για τη διανομή του φαρμάκου σε όλον τον πληθυσμό πριν από την επόμενη άνοιξη.

Η American Airlines αρχίζει να απολύει 19.000 εργαζομένους

«Αν Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι συμφωνήσουν στην παράταση της στήριξης θα τις ανακαλέσουμε» λέει ο πρόεδρος της εταιρείας

Η διοίκηση της εταιρείας American Airlines ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι θα αρχίσει από σήμερα να αναστέλλει τις συμβάσεις 19.000 εργαζομένων της, καθώς η πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ δεν έχουν μπορέσει να συμφωνήσουν στην παράταση της στήριξης που προσφέρει το κράτος στον τομέα των αερομεταφορών, ο οποίος υφίσταται βαρύ πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της AA Νταγκ Πάρκερ άφησε πάντως ανοικτή μια πόρτα: «Θα ακυρώσουμε» τις απολύσεις αυτές «και θα επαναφέρουμε στις θέσεις τους τα μέλη της ομάδας μας που πλήττονται» εάν Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι καταλήξουν τις προσεχείς ημέρες σε συμβιβασμό, διαβεβαίωσε σε μήνυμά του προς τους εργαζόμενους, το οποίο συμβουλεύτηκε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η κρατική στήριξη στους αερομεταφορείς εξέπνευσε χθες Τετάρτη. Η κυβέρνηση χρηματοδοτούσε εν μέρει τη μισθοδοσία των πιλότων, των εργαζομένων στα γκισέ και των μηχανικών.

Η American Airlines, η οποία — όπως και άλλες μεγάλες εταιρείες του τομέα των αερομεταφορών — δεσμευόταν την άνοιξη ότι δεν θα απέλυε κανέναν ως την 30ή Σεπτεμβρίου, είχε προειδοποιήσει στα τέλη του Αυγούστου ότι θα προχωρούσε στην αναστολή των συμβάσεων 19.000 εργαζομένων της εάν η κρατική στήριξη δεν επιμηκυνόταν.

Οι διαπραγματεύσεις των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων για το νέο σχέδιο στήριξης της οικονομίας, που επαναλήφθηκαν χθες Τετάρτη στην Ουάσινγκτον, δεν έχουν ακόμη καταλήξει κάπου.

Οι κοινοβουλευτικοί προσπαθούν παράλληλα να επιτύχουν την έγκριση ενός κειμένου που αφορά την παράταση του προγράμματος ενίσχυσης του τομέα των αερομεταφορών.

«Δυστυχώς, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι όλες αυτές οι προσπάθειες θα καρποφορήσουν», σημείωσε ο Πάρκερ.

Από κοινού με επικεφαλής άλλων μεγάλων εταιρειών του κλάδου και εκπροσώπους συνδικαλιστικών οργανώσεων, πίεζε εδώ και αρκετές εβδομάδες στην Ουάσινγκτον προκειμένου η στήριξη του δημοσίου να συνεχιστεί.

Ο τομέας των αερομεταφορών, σε ελεύθερη πτώση από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού, απέχει ακόμη πολύ από το να έχει επιστρέψει στην ομαλότητα.

Πολλοί επιβάτες συνεχίζουν να διστάζουν να επιβιβαστούν σε αεροσκάφη, όπου οι χώροι είναι εξ ορισμού περιορισμένοι, οι διεθνείς πτήσεις συνεχίζουν να υποβάλλονται σε αυστηρούς περιορισμούς, τα ταξίδια για επιχειρηματικούς λόγους βρίσκονται σε χειμερία νάρκη.

Ο αριθμός των επιβατών που διέρχονται από τους ελέγχους ασφαλείας στα αμερικανικά αεροδρόμια παραμένει μειωμένος κατά 60% ως 70% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, σύμφωνα με κυβερνητικά δεδομένα.

Η United Airlines θα απολύσει 13.000 υπαλλήλους της

Η διοίκηση της αεροπορικής εταιρείας United Airlines επιβεβαίωσε το βράδυ της Τετάρτης ότι αρχίζει να απολύει περίπου 13.000 από τους εργαζομένους της, ελλείψει συμφωνίας στο αμερικανικό Κογκρέσο για την επιμήκυνση της στήριξης του δημοσίου στις επιχειρήσεις του τομέα των αερομεταφορών, ο οποίος υφίσταται βαρύ πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού.

Όπως ακριβώς και η American Airlines, η οποία γνωστοποίησε λίγη ώρα νωρίτερα χθες πως αρχίζει από σήμερα να αναστέλλει την ισχύ των συμβάσεων 19.000 εργαζομένων της, η διοίκηση της UA άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ακύρωσης των απολύσεων αυτών εάν Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι καταλήξουν σε συμβιβασμό «τις προσεχείς ημέρες».

ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα