Top

Αυξάνονται οι άνθρωποι που νοσηλεύονται στον κόσμο

Η εικόνα της πανδημίας σήμερα στον πλανήτη

Parallaxi
αυξάνονται-οι-άνθρωποι-που-νοσηλεύον-685852
Parallaxi

H εικόνα της πανδημίας σήμερα

Η εικόνα την ίδια ώρα χθες

Οι ΗΠΑ ελπίζουν πως μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχουν εμβολιαστεί 20 εκατ. άνθρωποι

Η προοπτική των πρώτων εμβολιασμών εναντίον του νέου κορωνοϊού στις ΗΠΑ ως το τέλος της χρονιάς παίρνει μορφή: μετά τις Pfizer και BioNTech την περασμένη εβδομάδα, η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι το δικό της υποψήφιο εμβόλιο είναι αποτελεσματικό κατά το 94,5%.

Τα δύο εμβόλια ενδέχεται να έχουν λάβει πιστοποίηση και έγκριση από τον αμερικανικό οργανισμό φαρμάκων (FDA) μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου, δήλωσε χθες Δευτέρα ο Μονσέφ Σλάουι, επιστημονικός υπεύθυνος στην επιλεγόμενη επιχείρηση Warp Speed, το σχέδιο του απερχόμενου Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τον εμβολιασμό του αμερικανικού πληθυσμού.

Αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει τον εμβολιασμό περίπου 20 εκατομμυρίων Αμερικανών, κατά προτεραιότητα αναμφίβολα των πιο ηλικιωμένων και όσων ανήκουν στις λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου, μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου, κατ’ αυτόν, και κατόπιν 25 εκατ. ανθρώπων κάθε μήνα από τον Ιανουάριο, όπως τόνισε στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC.

Αναμένει εξάλλου αποτελέσματα των δοκιμών του υποψηφίου εμβολίου της Johnson & Johnson, που χορηγείται σε μία δόση, το δεύτερο μισό του Ιανουαρίου, κάτι που θα ανοίξει τον δρόμο για την πιστοποίησή του το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου. Χωρίς να λογαριάζεται η πιθανή έγκριση ενός τέταρτου υποψηφίου εμβολίου σε προχωρημένη φάση δοκιμών, αυτού της AstraZeneca και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι με τα εμβόλια που θα εξασφαλίσουν έγκριση από τους εποπτικούς φορείς, θα υπάρχουν αρκετές δόσεις ως τις αρχές του Απριλίου για ολόκληρο τον πληθυσμό.

Όσο για την Ευρώπη, αξιωματούχοι έχουν εκτιμήσει πως είναι πιθανό να αρχίσουν εμβολιασμοί τον Ιανουάριο, με προϋπόθεση την πιστοποίηση των σκευασμάτων από τους αρμόδιους φορείς.

Ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού, η επιστροφή στην ομαλότητα δεν αναμένεται παρά το καλοκαίρι του 2021 το νωρίτερο, αφού θα είναι υψηλό το ποσοστό του πληθυσμού που θα έχει εμβολιαστεί.

Η κλινική δοκιμή του υποψηφίου εμβολίου της Moderna σε 30.000 εθελοντές στις ΗΠΑ έδειξε πως μειώνει κατά 94,5% τον κίνδυνο να ασθενήσει κανείς από τον COVID-19, βάσει της προκαταρκτικής ανάλυσης των αποτελεσμάτων της.

Αλλά δεν είναι ακόμη γνωστή η διάρκεια της προστασίας χάρη στο εμβόλιο αυτό — κάτι που μόνο ο χρόνος θα δείξει.

Εάν αυτό το επίπεδο αποτελεσματικότητας επαληθευτεί πως είναι ίδιο στον γενικό πληθυσμό, θα πρόκειται για ένα από τα αποτελεσματικότερα που υπάρχουν, σε σύγκριση με αυτό εναντίον της ιλαράς (97%), που χορηγείται σε δύο δόσεις, ή αυτό εναντίον της γρίπης (19 ως 60% τα τελευταία χρόνια), σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).

Το υποψήφιο εμβόλιο των Pfizer/BioNTech φέρεται να έχει αποτελεσματικότητα 90% και το ρωσικό υποψήφιο εμβόλιο Sputnik V αποτελεσματικότητα 92%, βάσει των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Αυτό σημαίνει, κατά τον Έρικ Τόπολ, αμερικανό ειδικό, ότι θα είναι «σε μεγάλο βαθμό» εφικτή η εξάλειψη του COVID-19 με εμβολιασμό.

«Αυτό είναι σημείο καμπής στην ανάπτυξη του υποψηφίου εμβολίου μας εναντίον του COVID-19», δήλωσε ο επικεφαλής της Moderna Στεφάν Μπανσέλ, εκφράζοντας ικανοποίηση διότι το σκεύασμα της εταιρείας του μοιάζει επίσης να αποτρέπει τις σοβαρότερες περιπτώσεις της νόσου.

Καμία σοβαρή περίπτωση δεν καταγράφηκε μεταξύ όσων έλαβαν το εμβόλιο στο πλαίσιο της φάσης 3, έναντι 11 στην ομάδα που έλαβε πλασίμπο, ψευδοφάρμακο.

Ειδικοί χαιρέτισαν τα νέα, παρά την απουσία λεπτομερών δεδομένων για τα αποτελέσματα της δοκιμής.

«Το φως στην άκρη του τούνελ γίνεται ολοένα πιο έντονο», έκρινε ο γιατρός, καθηγητής στο Χάρβαρντ και συγγραφέας Ατούλ Γκαουάντε, μέλος της ομάδας που θα συμβουλεύει τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για την πανδημία. «Μπορεί να έχουμε την άνοιξη και το καλοκαίρι πολλά εξαιρετικά αποτελεσματικά εμβόλια με ευρεία διανομή».

Περίπου το 9 ως 10% των ανθρώπων που εμβολιάστηκαν αισθάνθηκαν μεγάλη κόπωση μετά τη δεύτερη δόση, ενώ μικρότερο ποσοστό παρουσίασε άλλες παρενέργειες, όπως πονοκεφάλους ή εκχυμώσεις γύρω από το σημείο όπου έγινε ένεση.

Η Moderna διαβεβαιώνει ότι είναι σε θέση να παραγάγει 20 εκατομμύρια δόσεις ως τα τέλη του Δεκεμβρίου και η παραγωγή έχει ήδη αρχίσει. Αναμένεται να ξεκινήσει ως το τέλος της χρονιάς στην Ελβετία, σε εργοστάσια του ομίλου Lonza.

Αν εγκριθεί, η ταχύτητα της ανάπτυξής του θα αποτελεί τεράστιο επιστημονικό επίτευγμα, λιγότερο από έναν χρόνο μετά την εμφάνιση του SARS-CoV-2 στην Κίνα.

Τη δεκαετία του 1950, χρειάστηκαν εννιά χρόνια για την ανάπτυξη εμβολίου κατά της ιλαράς. Η μέση διάρκεια της ανάπτυξης 21 εμβολίων που ενέκρινε τα τελευταία δέκα χρόνια ο FDA ήταν οκτώ χρόνια.

Το εμβόλιο χορηγείται σε δύο δόσεις, με τη δεύτερη τέσσερις εβδομάδες μετά την πρώτη. Πρέπει να μεταφέρεται στους –20° Κελσίου (–70° Κελσίου αυτό της Pfizer) αλλά μπορεί κατόπιν να αποθηκεύεται αποψυγμένο σε ψυγείο (2 ως 8° Κελσίου) για 30 ημέρες. Αναπτύχθηκε από κοινού με επιστήμονες του Εθνικού Ινστιτούτου Μολυσματικών Νόσων.

Βασίζεται σε πρόσφατη τεχνολογία (η Moderna δεν ιδρύθηκε παρά το 2010), η οποία δεν είχε δοκιμαστεί ποτέ πριν, την αξιοποίηση του λεγόμενου αγγελιοφόρου RNA (mRNA). Γενετικές εντολές διεισδύουν απευθείας σε ανθρώπινα κύτταρα, που επαναπρογραμματίζονται και μετατρέπονται τα ίδια σε αντιγόνα του κορωνοϊού, προκειμένου να προκαλέσουν αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Περισσότεροι από 11.000 θάνατοι στον Καναδά

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 στον Καναδά έφθασε χθες Δευτέρα τους 301.332, εκ των οποίων 11.007 υπέκυψαν στον COVID-19, σύμφωνα με το καναδικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο CTV.

Τα εθνικά δεδομένα από την υπηρεσία δημόσιας υγείας της χώρας καταδεικνύουν ότι ο μέσος ημερήσιος αριθμός των μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό ξεπερνά τις 4.000 από την 6η Νοεμβρίου.

Στον Καναδάς των 38 εκατομμυρίων κατοίκων ο αριθμός των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού έφθασε από τα 200.000 στα 300.000 μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα, ενώ ώσπου να φθάσουν τα 100.000 τα κρούσματα αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία στην επικράτειά του πέρασαν μήνες.

Οι δύο μεγαλύτερες και πιο πυκνοκατοικημένες επαρχίες του Καναδά, το Οντάριο και το Κεμπέκ, μετρούν αντίστοιχα πάνω από 95.000 και πάνω από 125.000 κρούσματα, ενώ καθεμιά τους προσθέτει στον κατάλογο περίπου χίλια ακόμη την ημέρα.

Σε νοσοκομεία στο Οντάριο νοσηλεύονται τουλάχιστον 500 ασθενείς με τον COVID-19, με τουλάχιστον 125 να έχουν εισαχθεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ). Στο Κεμπέκ, νοσηλεύονται 591 άνθρωποι, οι 87 σε ΜΕΘ. Οι Αρχές τονίζουν πως οι αριθμοί αυτοί είναι σίγουρα υποτιμημένοι: 40 νοσοκομεία δεν έστειλαν δεδομένα στην υπηρεσία δημόσιας υγείας το Σαββατοκύριακο.

Στο Κεμπέκ, το δεύτερο κύμα της πανδημίας οδήγησε ξανά στο κλείσιμο για αρκετές εβδομάδες των μπαρ, των αιθουσών των εστιατορίων, των μουσείων, των χώρων θεάματος και των κλειστών γυμναστηρίων, μέτρα που υιοθετήθηκαν κατόπιν και από τις Αρχές στο Οντάριο. Εξάλλου, απαγορεύεται στους πολίτες του Κεμπέκ να υποδέχονται περισσότερους από έναν συγγενή στα σπίτια τους ως την 23η Νοεμβρίου, επί ποινή υψηλών χρηματικών προστίμων.

Πρόσφατα έκλεισαν εξαιτίας της πανδημίας σχολεία, χώροι εργασίας, αλλά και γηροκομεία, όπως συνέβη και την άνοιξη.

Την περασμένη εβδομάδα ο Καναδάς κατέγραφε 4.348 κρούσματα του νέου κορωνοϊού και 55 θανάτους εξαιτίας του COVID-19 την ημέρα, αριθμούς δραματικά αυξημένους από τον Σεπτέμβριο, μετά την έλευση του πιο ψυχρού καιρού. Επίσης σε σταθερή άνοδο, ο δείκτης των θετικών τεστ αυξήθηκε στο 6% το ίδιο διάστημα.

Τουρκία: Συστάσεις του επιστημονικού συμβουλίου για νέα μέτρα κατά της πανδημίας

Το επιστημονικό γνωμοδοτικό συμβούλιο της Τουρκίας συνέστησε στην κυβέρνηση να εφαρμόσει συγκεκριμένα μέτρα για να επιβραδύνει την εξάπλωση του Covid-19, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά, καθώς ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων στη χώρα αυξάνεται ραγδαία τις τελευταίες εβδομάδες.

Η Άγκυρα ανακοινώνει μόνο τον ημερήσιο αριθμό συμπτωματικών περιπτώσεων μόλυνσης και τη Δευτέρα ανέφερε 3.316 περιπτώσεις, καθώς και 94 θανάτους. Οι δύο αριθμοί κινούνται στα επίπεδα που καταγράφηκαν για τελευταία φορά τον Απρίλιο, όταν εφαρμόστηκε ένα μερικό lockdown μεταξύ άλλων περιοριστικών μέτρων.

Σε γραπτή ανακοίνωση μετά από μια συνεδρίαση του επιστημονικού συμβουλίου, ο Κοτζά είπε ότι τα μέλη αυτού συζήτησαν προληπτικά μέτρα, τονίζοντας ότι η κύρια αιτία της εξάπλωσης του ιού είναι άνθρωποι που μετακινούνται και παρευρίσκονται σε πολυσύχναστους χώρους. Πρόσθεσε ότι οι άνθρωποι περνούν όλο και περισσότερο χρόνο σε κλειστούς χώρους με την πτώση της θερμοκρασίας.

“Αποφασίστηκε να προταθούν συγκεκριμένα μέτρα που εμποδίζουν την εξάπλωση της νόσου”, σημείωσε.

Ενώ η ανακοίνωση φάνηκε να υποδηλώνει ότι ενδέχεται να υιοθετηθούν αυστηρότεροι έλεγχοι, ο Τούρκος υπουργός Υγείας δεν ανέφερε ποια συγκεκριμένα μέτρα πρότεινε το συμβούλιο.

Το συμβούλιο συζήτησε επίσης συγκεκριμένες επαρχίες όπου το επίπεδο μετάδοσης είναι υψηλό, σημείωσε ο Κοτζά, προσθέτοντας ότι ο αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων σε πολλές επαρχίες ασκεί πίεση σε μονάδες υγείας.

Το επιστημονικό συμβούλιο δεν έχει την εξουσία να εφαρμόζει μέτρα, αλλά διατυπώνει συστάσεις στην κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης κάλεσε το Σάββατο σε επιβολή lockdown τουλάχιστον δύο εβδομάδων για τον περιορισμό της “εκτός ελέγχου” αύξησης των κρουσμάτων και ανέφερε ότι οι θάνατοι που σχετίζονται με τον ιό στην τουρκική μητρόπολη ξεπέρασαν τα αναφερόμενα στοιχεία σε εθνικό επίπεδο.

Αυτό το μήνα η κυβέρνηση διέταξε όλες τις επιχειρήσεις να κλείνουν στις 22:00 το βράδυ και μείωσε τις ώρες που επιτρέπονταν σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω να φεύγουν από τα σπίτια τους σε ορισμένες επαρχίες, όπως η Άγκυρα και η Κωνσταντινούπολη.

Ισπανία: Στα 38.273 τα νέα κρούσματα κορωνοϊού από την Παρασκευή

Ο αριθμός των μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό στην Ισπανία αυξήθηκε κατά 38.273 τη Δευτέρα από τα επίπεδα της Παρασκευής για να ανέλθει συνολικά σε 1.496.864 κρούσματα, καταγράφοντας νέα υποχώρηση από μια κορύφωση με περισσότερα από 55.000 κρούσματα στις 2 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά 484 και ανέρχεται σε 41.253 συνολικά.

Η Ισπανία, μία από τις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από τον Covid-19, επέβαλε στα τέλη Οκτωβρίου εξάμηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δίνοντας στις περιφέρειες νομική υποστήριξη να εφαρμόσουν απαγόρευση της κυκλοφορίας και ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Δωρεάν το εμβόλιο στο Βέλγιο – Προορίζεται για το 70% του πληθυσμού

Η κυβέρνηση του Βελγίου ανακοίνωσε τη Δευτέρα την πρόθεσή της να χορηγήσει σε τουλάχιστον το 70% του πληθυσμού της χώρας, ήτοι 8 εκατομμύρια ανθρώπους, τα μελλοντικά εμβόλια εναντίον του Covid-19 και να διασφαλίσει ότι θα παρέχονται δωρεάν σε «κάθε πολίτη».

Ο εμβολιασμός δεν θα είναι υποχρεωτικός αλλά ανοικτός στους εθελοντές, αποφάσισε, επίσης, η Διυπουργική Διάσκεψη για τη Δημόσια Υγεία, στην οποία συμμετείχε μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας της χώρας Φρανκ Βαντενμπρούκε.

«Στόχος είναι να εμβολιάσουμε τουλάχιστον το 70% του πληθυσμού» και οι «ομάδες που θα προηγηθούν θα καθοριστούν στη βάση των γνωμοδοτήσεων των επιστημόνων και έπειτα από δημόσια διαβούλευση», διευκρίνισε ο ίδιος σε ένα δελτίο Τύπου.

«Ο εμβολιασμός θα είναι δωρεάν για κάθε πολίτη», τόνισε.

Το Βέλγιο, με πληθυσμό 11,5 εκατομμύρια κατοίκους όπου έχουν καταγραφεί σχεδόν 540.000 κρούσματα του νέου κορωνοϊού και περισσότεροι από 14.000 θάνατοι, είναι από τις πλέον πληγείσες από την πανδημία ευρωπαϊκές χώρες.

Γαλλία: Σε νέο υψηλό ο αριθμός των νοσηλειών – Μεγάλη πτώση των ημερήσιων κρουσμάτων

Οι γαλλικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι ο αριθμός των νοσηλευομένων εξαιτίας κορωνοϊού ανέβηκε κατά 416, φτάνοντας σε αριθμό ρεκόρ των 33.497.

Τις τελευταίες 24 ώρες 506 άνθρωποι υπέκυψαν στον Covid-19, με το σύνολο των θανάτων να φτάνει σε 45.054, ενώ καταγράφηκαν 9.406 νέες μολύνσεις το ίδιο χρονικό διάστημα, σε ένα χαμηλό άνω του μηνός. Την Κυριακή είχαν καταγραφεί 27.228 μολύνσεις, ενώ στις 7 Νοεμβρίου 86.852 κρούσματα.

Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.991.233.

Ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν δήλωσε νωρίτερα τη Δευτέρα ότι τα τελευταία στοιχεία δείχνουν κάποια ενθαρρυντικά σημάδια από το δεύτερο lockdown που τέθηκε σε ισχύ από τις 30 Οκτωβρίου.

Γερμανία: Οι πρωθυπουργοί των ομόσπονδων κρατιδίων εμπόδισαν τα σχέδια της Μέρκελ για αυστηρότερα μέτρα

«Κάθε επαφή που δεν πραγματοποιείται, είναι κάτι θετικό για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Και δεν πρέπει να γίνεται απολύτως καμία ιδιωτική γιορτή», δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, τονίζοντας την ανάγκη οι επαφές των πολιτών να περιοριστούν στο «ελάχιστο δυνατό», προκειμένου να επιτευχθεί η ανάσχεση της εξάπλωσης του νέου κύματος κορωνοϊού. Η Καγκελάριος δεν κατόρθωσε ωστόσο να πείσει τους Πρωθυπουργούς των κρατιδίων για την ανάγκη άμεσης λήψης νέων μέτρων.

Μετά την ολοκλήρωση της – όπως φαίνεται επεισοδιακής – τηλεδιάσκεψης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης με τους Πρωθυπουργούς των κρατιδίων που διήρκεσε έξι ώρες, η κυρία Μέρκελ παραδέχθηκε ότι οι τοπικές κυβερνήσεις εμπόδισαν τη λήψη αυστηρότερων μέτρων, καθώς οι περισσότεροι, όπως είπε, ήταν αντίθετοι στην εφαρμογή αυστηρότερων περιορισμών έως το τέλος του μήνα. Η ίδια, επισήμανε, ήταν «ελαφρώς διαφορετικής άποψης». Η επόμενη τηλεδιάσκεψη προγραμματίστηκε για τις 25 Νοεμβρίου και τότε η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί ενόψει και του Δεκεμβρίου.

Η κυρία Μέρκελ επισήμανε ότι η αύξηση των κρουσμάτων έχει μεν επιβραδυνθεί σε σχέση με το τέλος Οκτωβρίου, οπότε και ελήφθησαν οι αποφάσεις για το «μερικό lockdown» που τέθηκε σε ισχύ στις 2 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του μήνα, αλλά όχι αρκετά ώστε να δικαιολογείται οποιαδήποτε χαλάρωση. Επιπλέον, είναι ακόμη πολύ μακριά το όριο των 50 κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους εντός μίας εβδομάδας, το οποίο, όπως εξήγησε η κυρία Μέρκελ, αποτελεί τον πρωταρχικό στόχο, καθώς αποτελεί και το σημείο μέχρι το οποίο μπορεί να γίνει ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων. «Επομένως, οι άνθρωποι θα πρέπει να περιορίσουν ακόμη περισσότερο τις επαφές τους», πρόσθεσε και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην ανάγκη κάθε οικογένεια να έχει επαφή μόνο με μία ακόμη οικογένεια – πάντα την ίδια.

Η Καγκελάριος ανακοίνωσε ακόμη ότι στο εξής τα άτομα άνω των 65 ετών και όσοι ανήκουν σε κάποιες ευπαθείς ομάδες θα μπορούν να προμηθευτούν 15 μάσκες τύπου FFP2 έναντι χαμηλού ποσού, με το κράτος να καλύπτει το υπόλοιπο κόστος.

Νωρίτερα σήμερα έγινε γνωστό ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση σχεδίαζε, χωρίς να έχει προηγουμένως διαβουλευθεί με τα κρατίδια, να εισηγηθεί αυστηρότερα μέτρα, τόσο σχετικά με τον περιορισμό των επαφών όσο και σε ό,τι αφορά την λειτουργία των σχολείων, ενώ επεδίωκε να επιτραπεί σε όποιον εργαζόμενο εμφανίσει συμπτώματα κρυολογήματος, να παραμείνει στο σπίτι του για 5-7 ημέρες. Οι προτάσεις διέρρευσαν και προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από πολλούς Πρωθυπουργούς, ακόμη και από επικεφαλής κυβερνήσεων που ανήκουν στα κυβερνητικά κόμματα.

Σύμφωνα με την BILD, ιδιαίτερη ένταση υπήρξε απόψε μεταξύ της ‘Αγγελα Μέρκελ και του Δημάρχου του Βερολίνου Μίχαελ Μύλερ, επειδή η Καγκελάριος εισηγήθηκε την λήψη επιπλέον μέτρων σε πόλεις όπου δεν παρατηρείται μείωση των κρουσμάτων, όπως η γερμανική πρωτεύουσα. «Περνάτε κι εσείς πότε-πότε από το Βερολίνο», φέρεται να είπε η κυρία Μέρκελ στον Δήμαρχο. «Ναι και δεν έχω δει κανέναν με πίτσα ή κεμπάπ τη νύχτα στο πάρκο», απάντησε εκείνος, για να επανέλθει η Καγκελάριος: «Βλέπετε όμως το βράδυ τις μεγάλες ουρές για ντονέρ».

Βρετανία: Στα 21.363 τα νέα κρούσματα Covid-19 – Άλλοι 213 θάνατοι μέσα σε 24 ώρες

Οι βρετανικές υγειονομικές υπηρεσίες ανακοίνωσαν σήμερα, Δευτέρα 16 Νοεμβρίου, 21.363 νέα κρούσματα Covid-19, με τον συνολικό αριθμό αυτών να ανέρχεται πλέον σε τουλάχιστον 1,39 εκατομμύριο.

Οι θάνατοι που καταγράφηκαν μέσα σε ένα 24ωρο ήταν 213. Στη Βρετανία έχουν χάσει τη ζωή τους 52.147 άνθρωποι από την αρχή της πανδημίας, ο υψηλότερος αριθμός στην Ευρώπη.

Ξεπέρασαν τους 166.000 οι νεκροί στη Βραζιλία

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε σήμερα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 13.371 κρούσματα του SARS-CoV-2 και άλλοι 216 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας του Covid-19.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής ανέρχεται μέχρι σήμερα σε 166.014 νεκρούς επί συνόλου σχεδόν 5,9 εκατομμυρίων κρουσμάτων.

Πρόκειται αντίστοιχα για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό της πανδημίας παγκοσμίως, πίσω από αυτόν των ΗΠΑ, και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων από τον κορωνοϊό στον πλανήτη, πίσω από αυτούς των ΗΠΑ και της Ινδίας.

Καταγράφηκαν 15 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Κίνα

Το κινεζικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι ενημερώθηκε έως τα μεσάνυχτα χθες Δευτέρα για 15 επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2, έναντι 8 την προηγουμένη.

Όλα τα κρούσματα ήταν «εισαγόμενα», διευκρίνισε το υπουργείο. Το Πεκίνο χρησιμοποιεί τον όρο αυτόν όταν αναφέρεται σε μολύνσεις από τον νέο κορωνοϊό που εντοπίζονται μεταξύ ταξιδιωτών κατά την άφιξή τους στην επικράτεια από το εξωτερικό.

Ο αριθμός των ασυμπτωματικών φορέων, τους οποίους το κινεζικό υπουργείο Υγείας δεν περιλαμβάνει στα επιβεβαιωμένα κρούσματα, μειώθηκε σε 12, από 14 την προηγουμένη.

Ακόμη 36 ασθενείς κρίθηκε ότι αποθεραπεύθηκαν και βγήκαν από νοσοκομεία. Ως χθες βράδυ σε κινεζικές δομές υγείας νοσηλεύονταν 353 άνθρωποι με τον COVID-19, τέσσερις σε σοβαρή κατάσταση.

Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στην Κίνα ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς επί συνόλου 86.361 μολύνσεων.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα