Αυξήσεις προστίμων, παρατάσεις lockdown και στο βάθος οικονομική καταστροφή

Η εικόνα της πανδημίας σήμερα στον κόσμο

Parallaxi
αυξήσεις-προστίμων-παρατάσεις-lockdown-και-σ-721883
Parallaxi

Η εικόνα της πανδημίας σήμερα στον κόσμο

Η εικόνα την ίδια ώρα χθες

Το 70% των Γερμανών φοβάται τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας

Το 70% των πολιτών στη Γερμανία ανησυχούν για τις οικονομικές συνέπειες της κρίσης του κορονοϊού όπως προκύπτει από την ετήσια «Έκθεση Ασφάλειας 2021» που παρουσιάστηκε σήμερα Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου, στο Βερολίνο. Οι ανησυχίες και οι φόβοι των Γερμανών πολιτών έχουν αλλάξει ριζικά λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Σε αντίθεση με πέρυσι- δεν βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο ο φόβος του πολέμου, της τρομοκρατίας και της φτώχειας στα γηρατειά.

Από την έκθεση, η οποία συντάσσεται κάθε χρόνο από το ερευνητικό ινστιτούτο Άλενσμπαχ από κοινού με το «Κέντρο Στρατηγικής και Ανώτερης Διοίκησης», προκύπτει επίσης ότι κάθε δεύτερος πολίτης έχει μια αόριστη ανησυχία για νέους, μη συγκεκριμένους, απρόβλεπτους κινδύνους του μέλλοντος. Όταν ρωτήθηκαν τι τους ανησυχεί αυτήν τη στιγμή, το 51% των συμμετασχόντων στην έρευνα απάντησε «η γενική αβεβαιότητα σχετικά με το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα». Πέρυσι είχε δώσει τέτοια απάντηση περίπου το 32% των ερωτηθέντων.

Εκτός από αυτήν την -αόριστη- ανησυχία, το 65% των ερωτηθέντων απάντησε ότι το ανησυχεί η βία και η εγκληματικότητα. Η κλιματική αλλαγή δεν παίζει πλέον τον ίδιο ρόλο για τους Γερμανούς πολίτες- ίσως επίσης επειδή ο κορονοϊός έχει γίνει ένας σημαντικός νέος παράγοντας ανησυχίας. Ενώ πέρυσι τον Ιανουάριο ανησυχούσε πολύ για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής το 61% των ερωτηθέντων πολιτών, φέτος την άποψη αυτή εξέφρασε μόνο το 54% των συμμετασχόντων στην έρευνα.

«Μπορείς να μολυνθείς οπουδήποτε»: Η πρόβλεψη του Μπιλ Γκέιτς για μια νέα απειλή πολύ πιο θανατηφόρα απ’ τον covid-19

Αν για κάτι δεν μπορεί να επικριθεί ο Μπιλ Γκέιτς είναι για την ικανότητα του να βλέπει μπροστά από το «τώρα». Όσο και να τον κατηγορούν για διάφορα συνωμοτικά και υποχθόνια σχέδια, το μόνο πραγματικό περιστατικό που τον συνδέει με τον κορωνοϊό, είναι ότι είχε προβλέψει προ εξαετίας τη δοκιμασία που περνάει τώρα η ανθρωπότητα.

Ήταν το 2015 όταν ο ιδρυτής της Microsoft προφήτεψε την εξάπλωση μίας πανδημίας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Ted Talk, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που διοργανώνει συνέδρια με σκοπό τη διάδοση ιδεών που αξίζουν.

Ο Γκέιτς είχε εκτιμήσει τότε ότι ένας ιός θα μπορούσε να προσβάλει τον άνθρωπο και μάλιστα με άμεσο και εύκολο τρόπο, όσο εκείνος θα βρίσκεται στο αεροπλάνο ή σε ένα κατάστημα, προειδοποιώντας παράλληλα για το γεγονός ότι ο πλανήτης δεν ήταν έτοιμος να αντιμετωπίσει μία θανατηφόρα πανδημία.

Τώρα, o 65χρονος μεγιστάνας, επανέρχεται με νέες προβλέψεις και είναι εξίσου… κινδυνολόγος με την τελευταία φορά που αναφέρθηκε στις απειλές που μπορεί να αντιμετωπίσει προσεχώς η ανθρωπότητα.

Σε διαδικτυακή συνέντευξη του, ο Γκέιτς δεν παρέλειψε να ξεστομίσει το «σας τα λέγα», για το οποίο ωστόσο τόνισε ότι δεν περηφανεύεται, αφού «δεν μου δημιουργεί όμορφο συναίσθημα να σας λέω κάτι τέτοιο». Το κεντρικό ζήτημα ήταν πάντως το επίπεδο προετοιμασίας των κοινωνιών για μελλοντικούς κινδύνους και ο Αμερικανός διανοούμενος δεν είχε ενθαρρυντικές απαντήσεις για αυτό, θεωρώντας ότι η «κλιματική αλλαγή» και η «βιοτρομοκρατία» θα μπορούσαν να τις αιφνιδιάσουν με ανάλογο του Sars-Cov-2 τρόπο.

«Υπάρχουν πολλές μολυσματικές ασθένειες του αναπνευστικού, οι οποίες μάλιστα είναι πολύ τρομακτικές γιατί μπορείς να προσβληθείς οπουδήποτε. Η μία έχει να κάνει με την κλιματική αλλαγή. Ο απολογισμός των θανάτων θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερος από αυτόν που έχουμε στην πανδημία», εκτίμησε κατόπιν σχετικής ερώτησης ο Γκέιτς, προτού αναφερθεί σε έναν τεχνικά κατασκευασμένο ιό. «Θα μπορούσε να δημιουργηθεί από κάποιον που θα ήθελε να προκαλέσει μία καταστροφή. Η αντιμετώπιση ενός τέτοιου ιού θα είναι πιο δύσκολη από αυτή μίας επιδημίας που προέρχεται από τη φύση».

Ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά, οι προειδοποιήσεις του Γκέιτς, τουλάχιστον σε ότι αφορά την κλιματική αλλαγή, θα πιάσουν τόπο σύμφωνα με το Menhouse.

Καναδάς: Πάνω από 21.000 οι θάνατοι, σχεδόν 814.000 κρούσματα

Η εκστρατεία ανοσοποίησης συνεχίζεται στον Καναδά με εμβόλια των Pfizer και Moderna. Ως αυτό το στάδιο, έχουν λάβει τα εμβόλιά τους 930.000 άνθρωποι, το 2,45% του πληθυσμού.

Το υπουργείο Υγείας του Καναδά ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες 95 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, ενώ παράλληλα εντοπίστηκαν 3.185 επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα της βόρειας Αμερικής έχει φθάσει ως εδώ τους 21.004 νεκρούς επί συνόλου 813.982 μολύνσεων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Η εκστρατεία ανοσοποίησης συνεχίζεται στον Καναδά με εμβόλια των Pfizer και Moderna. Ως αυτό το στάδιο, έχουν λάβει τα εμβόλιά τους 930.000 άνθρωποι, το 2,45% του πληθυσμού.

Η Ιρλανδία τετραπλασιάζει τα πρόστιμα για όσους παραβιάζουν τους περιορισμούς

Το ενδεχόμενο να αυξήσει τα πρόστιμα για τους κατοίκους της χώρας, που παραβιάζουν τους περιορισμούς κατά του κορωνοϊού και ταξιδεύουν στο εξωτερικό για διακοπές, στα 2.000 ευρώ από 500 ευρώ, εξετάζει η Ιρλανδία.

Οι περιττές μετακινήσεις στο εξωτερικό αποτελούν παράβαση των κανονισμών κατά της Covid-19, βάσει των οποίων οι πολίτες μπορούν να ασκούνται σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων από τα σπίτια τους, με εξαίρεση τα ταξίδια για επαγγελματικούς λόγους, την εκπαίδευση και άλλες σοβαρές αιτίες.

Αν και τα ποσοστά επιβατικής κίνησης έχουν μειωθεί κατά 97% σε ετήσια βάση, η κυβέρνηση αναφέρει πως τα δύο τρίτα των αφίξεων Ιρλανδών στα αεροδρόμια είναι πολίτες που επιστρέφουν από διακοπές, «ένα πολύ ανησυχητικό στατιστικό στοιχείο», όπως το περιγράφει ένας αξιωματούχος στο πρωθυπουργικό γραφείο.

«Υπάρχει μια αίσθηση πως το πρόστιμο των 500 ευρώ δεν αποτελεί επαρκές αντικίνητρο για να μην ταξιδεύει κανείς στο εξωτερικό, αυτό θα αυξηθεί και η κυβέρνηση σκέφτεται να το αυξήσει στα 2.000 ευρώ, προκειμένου να λειτουργήσει ως ένας σημαντικός αποτρεπτικός παράγοντας», είπε ο πρωθυπουργός Μάικλ Μάρτιν ενώπιον του κοινοβουλίου.

Αυστρία: Ένας στους έξι πολίτες πιστεύει ότι ο κορωνοϊός δεν είναι πιο επικίνδυνος από τη γρίπη

Έναν χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, ένας στους έξι πολίτες στην Αυστρία εξακολουθεί να πιστεύει ότι ο Covid-19 δεν είναι πιο επικίνδυνος από την εποχική γρίπη, όπως διαπιστώνεται από έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης και της οποίας τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν την Τετάρτη.

Από τον Μάιο του 2020, οι επιστήμονες Γιάκομπ-Μόριτς Έμπερλ, Νοέλε Λεμπερνεγκ και Γιούλια Παρτέιμιουλερ, ζητούν από τους συμμετέχοντες στις τακτικές δημοσκοπήσεις τους την άποψή τους στη θέση ότι “Ο κορωνοϊός είναι πιο επικίνδυνος από την κανονική γρίπη”.

Η πλειοψηφία, περίπου 60% των ερωτηθέντων, δήλωσε ότι αυτή η θέση ισχύει για αυτούς “απολύτως” ή “μάλλον”, με το ποσοστό αυτό να αυξάνει με την πάροδο του χρόνου και μάλιστα κατά σχεδόν δέκα εκατοστιαίες μονάδες, ενώ το ποσοστό εκείνων για τους οποίους η θέση αυτή ισχύει “μάλλον όχι” ή δεν ισχύει “καθόλου”, ήταν κατά μέσο όρο 16,5% και παρέμεινε σχετικά σταθερό.

Υπάρχουν σαφείς διαφορές μεταξύ των ψηφοφόρων των πολιτικών κομμάτων και ως προς τα εννέα αυστριακά ομόσπονδα κρατίδια, με το περίπου ένα τρίτο (31%) των ψηφοφόρων του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων της αντιπολίτευσης να θεωρούν πως ο Covid-19 δεν είναι τίποτε περισσότερο από μία γρίπη.

Στους ψηφοφόρους του Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς — το οποίο ηγείται της αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού με τους Πράσινους– το ποσοστό εκείνων που είναι αυτής της άποψης (ο Covid-19 δεν είναι τίποτε περισσότερο από μία γρίπη) βρίσκεται στο 14%.

Στους ψηφοφόρους του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Σοσιαλδημοκρατικού, το ποσοστό είναι 12%, σε εκείνους από τους συγκυβερνώντες Πράσινους είναι 9% και στο μικρότερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το ΝΕΟΣ, είναι στο 4%.

Κατά τη σύγκριση στα ομόσπονδα κρατίδια, το ποσοστό των ερωτηθέντων που απορρίπτουν τη θέση αυτή είναι 23% στο Τιρόλο, στη Στυρία 21% και στη συνέχεια στα κρατίδια Άνω Αυστρία και Κάτω Αυστρία στο 18% για το καθένα.

Αντίθετα, στη Βιέννη, με ένα 70%, καταγράφεται το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων που αξιολογούν τον κορωνοϊό ως πιο επικίνδυνο από τη φυσιολογική γρίπη, και με αυτή τους την εκτίμηση, η οποία συμφωνεί με την επιστήμη, οι Βιεννέζοι είναι σχεδόν 20 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τους πολίτες της Καρινθίας και του Τιρόλου.

Η εκτίμηση ως προς την επικινδυνότητα του κορονοϊού έχει και τις συνέπειες της, καθώς όσοι θεωρούν τον κορωνοϊό πιο αβλαβή, είναι λιγότερο πρόθυμοι να προσαρμόσουν τον τρόπο ζωής τους για να περιοριστεί η πανδημία.

Για παράδειγμα, το 73% των ερωτηθέντων που αξιολογούν τον κορωνοϊό σαφώς πιο επικίνδυνο από τη γρίπη είναι επίσης πρόθυμοι να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους. Αντίθετα, το 68% των ερωτηθέντων που αξιολογούν τον κορωνοϊό ως “καθόλου” πιο επικίνδυνο, δεν είναι πρόθυμοι να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους για να περιοριστεί η πανδημία.

Επίσης, οι άνθρωποι που αναγνωρίζουν τη διαφορά μεταξύ COVID-19 και φυσιολογικής γρίπης είναι πιο πρόθυμοι να ακολουθήσουν προστατευτικά μέτρα και να προσαρμόσουν ανάλογα τη συμπεριφορά τους.

Στα αποτελέσματα της έρευνας τους, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Βιέννης βλέπουν ενδείξεις για βελτίωση της επικοινωνίας κρίσεων , επισημαίνοντας ότι “παρόλο που τα γεγονότα σχετικά με τον κίνδυνο του ιού είναι σαφή, αυτό δεν φαίνεται να συνειδητοποιείται σε όλες τις ομάδες πληθυσμού στην Αυστρία ή δεν φαίνεται να θέλουν να το αποδεχτούν όλοι”, και αυτό συνιστά μία πρόκληση για τους αρμόδιους των κομμάτων και των ομόσπονδων κρατιδίων.

“Σε σύγκριση με τους ιούς της γρίπης, το SARS-CoV-2 αποδείχθηκε πιο επικίνδυνο από πολλές απόψεις”, τονίζουν οι ίδιοι και παραπέμπουν στον σημαντικά υψηλότερο αριθμό αναπαραγωγής, ως αποδεικτικό στοιχείο, όπως επίσης στην πολύ περισσότερο συχνότερη θνησιμότητα, επικαλούμενοι, για παράδειγμα, τα στοιχεία της Αυστριακής Στατιστικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με τα οποία μέσα στην προηγούμενη χρονιά πέθαναν κατά 10,9% περισσότεροι άνθρωποι από τον μέσο όρο των περασμένων πέντε ετών.

Γερμανία: 666 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 και πάνω από 10.200 κρούσματα σε 24 ώρες

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 10.237 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 2.310.233, δείχνουν σήμερα Πέμπτη τα δεδομένα που συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.

Παράλληλα άλλοι 666 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού να φθάνει τους 63.635 νεκρούς ως εδώ, κατά την ίδια πηγή.

Παρατείνεται η καραντίνα στο Περού ως τουλάχιστον τα τέλη Φεβρουαρίου

Η κυβέρνηση του Περού αποφάσισε να παρατείνει τα μέτρα που επιβάλλει για να αποτραπεί η εξάπλωση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού για τουλάχιστον 14 ημέρες, ανακοίνωσε η πρωθυπουργός Βιολέτα Βερμούδες, σύμφωνα με το περουβιανό πρακτορείο ειδήσεων Andina.

«Παρότι σημειώνεται κάποια βελτίωση, η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνη σε πολλά τμήματα της χώρας. Με αυτό κατά νου, η κυβέρνηση αποφάσισε να παρατείνει για 14 ημέρες τα μέτρα που επιβάλλονται στις περιοχές υψηλού (επιδημιολογικού) κινδύνου», είπε η κυρία Βερμούδες, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Τα μέτρα που επιβάλλονται από τα τέλη Ιανουαρίου στην πρωτεύουσα Λίμα και εννέα περιφέρειες θα επεκταθούν σε 32 επαρχίες από τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία, το Περού έχει καταγράψει πάνω από 42.000 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 1,9 εκατ. και πλέον κρουσμάτων του SARS-CoV-2.

Το Περού άρχισε την Τρίτη εκστρατεία ανοσοποίησης, με το εμβόλιο της κινεζικής φαρμακευτικής εταιρείας Sinopharm. Το εγχείρημα ξεκίνησε στη Λίμα προχθές το πρωί στα νοσοκομεία, όπου εκατοντάδες μέλη του ιατρικού, του νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού έλαβαν την πρώτη δόση των εμβολίων τους.

Σύμφωνα με τον Κάρλος Σαντιγιάν, διευθυντή του νοσοκομείου του Αγίου Βαρθολομαίου στην περουβιανή πρωτεύουσα, προβλέπεται «χρονοδιάγραμμα πέντε ημερών για τον εμβολιασμού όλου του προσωπικού» των υπηρεσιών υγείας της χώρας.

Ο μεταβατικός πρόεδρος του Περού, ο Φραντσίσκο Σαγάστι, εμβολιάστηκε σε στρατιωτικό νοσοκομείο «χωρίς φόβο, με εμπιστοσύνη και ελπίδα». «Μη φοβάστε το εμβόλιο», πρόσθεσε, εκφράζοντας την ελπίδα του πως «όλοι οι Περουβιανοί θα εμβολιαστούν φέτος».

Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, που εμβολιάζεται πρώτο, έχει πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έχασε 298 ιατρούς και 25 μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού εξαιτίας της COVID-19 από τον Μάρτιο του 2020, σύμφωνα με συλλογικούς φορείς του.

Ως την Κυριακή, η χώρα αναμένει να έχει στη διάθεσή της ένα εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου της Sinopharm για να συνεχίσει την εκστρατεία ανοσοποίησης. Η χώρα των 33 εκατ. κατοίκων έχει αγοράσει 38 εκατ. δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου και 20 εκατ. αυτού της αμερικανογερμανικής συμμαχίας Pfizer-BioNTech. Αναμένει επίσης να λάβει 14 εκατ. δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και 13 εκατ. δόσεις διαφόρων εμβολίων μέσω του μηχανισμού COVAX, του οποίου ηγείται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

1.328 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο στο Μεξικό

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι 1.328 ασθενείς με τον COVID-19 υπέκυψαν τις προηγούμενες 24 ώρες, ενώ το ίδιο διάστημα επιβεβαιώθηκαν ακόμη 11.138 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη λατινοαμερικάνικη χώρα έχει φθάσει μέχρι στιγμής τους 169.760 νεκρούς επί συνόλου 1.957.889 επιβεβαιωμένων μολύνσεων.

Tο Μεξικό καταγράφει τον τρίτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας στον κόσμο σε απόλυτους αριθμούς, πίσω από τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία. Στελέχη του μεξικανικού υπουργείου Υγείας ωστόσο έχουν τονίσει ότι στην πραγματικότητα, οι αριθμοί των θανάτων και των κρουσμάτων μάλλον είναι ακόμη υψηλότεροι από αυτούς που καταγράφονται επίσημα.

Κούβα: Πέντε θάνατοι και 858 κρούσματα κορωνοϊού σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Κούβας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 858 κρούσματα του SARS-CoV-2 και άλλοι πέντε ασθενείς με τον COVID-19 υπέκυψαν· ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα της Καραϊβικής έφθασε μέχρι στιγμής τους 249 νεκρούς επί συνόλου 34.922 μολύνσεων.

Ο Φρανσίσκο Ντουράν, επικεφαλής επιδημιολόγος του υπουργείου Υγείας της Κούβας, σημείωσε ότι τα περισσότερα νέα θύματα είχαν υποκείμενα νοσήματα, ιδίως αρτηριακή υπέρταση και διαβήτη.

Εκτίμησε πως παρότι «η πίεση στα νοσοκομεία μειώνεται», δεν επιτρέπεται «εφησυχασμός».

Έπειτα από συνάντηση κουβανών επιστημόνων με τον πρόεδρο Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ με αντικείμενο την επιδημιολογική κατάσταση, ο Ραούλ Γκινοβάρτ, πρύτανης της σχολής μαθηματικών και πληροφορικής στο πανεπιστήμιο της Αβάνας, εξέφερε παρόμοια άποψη.

«Τα μοντέλα υποδεικνύουν αύξηση των κρουσμάτων και κατά συνέπεια των ασθενών με βαριές μορφές (του COVID-19) και των θανάτων. Ωστόσο θα υπάρξει επίσης αύξηση των ασθενών που θα αναρρώσουν (…) η τάση είναι ότι ο επιπολασμός της ασθένειας θα μειώνεται», εκτίμησε. «Πρέπει να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε την επιδημιολογική δουλειά στις κοινότητες και να συμμορφωνόμαστε προς τα μέτρα, ως πρόσωπα και ως θεσμοί».

Η χώρα των 11,2 εκατομμυρίων κατοίκων, που μέχρι πρόσφατα χαρακτηριζόταν η καλή μαθήτρια της περιφέρειας της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας, συνεχίζει να δυσκολεύεται να ελέγξει το επιλεγόμενο δεύτερο κύμα.

1.330 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο στη Βραζιλία

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 59.602 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ παράλληλα ακόμη 1.330 ασθενείς με τον COVID-19 υπέκυψαν.

Η μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει καταγράψει επίσημα 234.850 θανάτους επί συνόλου 9,7 εκατομμυρίων και πλέον μολύνσεων αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορωνοϊού στην επικράτειά της.

Αυτός είναι ο δεύτερος βαρύτερος απολογισμός θυμάτων στον κόσμο, πίσω μόνο από αυτόν στις ΗΠΑ, και ο τρίτος υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων, έπειτα από αυτούς στις ΗΠΑ και στην Ινδία.

Δύο νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Κίνα – Ο χαμηλότερος αριθμός των τελευταίων πέντε μηνών

Στην ηπειρωτική Κίνα καταγράφηκε χθες Τετάρτη ο χαμηλότερος αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού των τελευταίων πέντε μηνών, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, καθώς τα αυστηρά μέτρα που επιβλήθηκαν φαίνεται ότι επέτρεψαν στο Πεκίνο να θέσει υπό πλήρη έλεγχο τα ξεσπάσματα που καταγράφονταν σε βορειοανατολικές επαρχίες κατά τη διάρκεια του προηγούμενου μήνα.

Το κινεζικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι έως τα μεσάνυχτα χθες ενημερώθηκε για τον εντοπισμό 2 κρουσμάτων του SARS-CoV-2, έναντι 14 την προηγουμένη. Πρόκειται για τον ίδιο αριθμό με την 8η Σεπτεμβρίου. Και οι δύο μολύνσεις ήταν «εισαγόμενες», κατά την ορολογία του Πεκίνου όταν αναφέρεται σε κρούσματα του νέου κορωνοϊού που εντοπίζονται σε ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας.

Η Κίνα βρέθηκε αντιμέτωπη με αναζωπυρώσεις τον Ιανουάριο, όταν εντοπίστηκαν εστίες την επαρχία Χεμπέι, η οποία περιβάλλει το Πεκίνο, και κατόπιν στις βορειοανατολικές επαρχίες Χεϊλονγκτζιάνγκ και Τζιλίν. Οι Αρχές στις επαρχίες αυτές επέβαλαν lockdown, ταξιδιωτικούς περιορισμούς και προχώρησαν σε μαζικά τεστ για να ελέγξουν την κατάσταση.

Μολονότι το πιο πρόσφατο κύμα μοιάζει να έχει καταλαγιάσει, ο αριθμός των Κινέζων πολιτών που ταξίδεψαν ή θα ταξιδέψουν με την ευκαιρία της περιόδου των διακοπών του νέου σεληνιακού έτους, που άρχισε την Πέμπτη, αναμένεται να είναι πολύ μειωμένος, καθώς οι Αρχές συστήνουν να αποφύγουν τις μετακινήσεις εξαιτίας της πανδημίας.

Ο αριθμός των επιλεγόμενων ασυμπτωματικών φορέων που εντοπίστηκαν, τους οποίους το Πεκίνο δεν συμπεριλαμβάνει στα επιβεβαιωμένα κρούσματα, αυξήθηκε σε 16, από 7την προηγουμένη.

Στα νοσοκομεία της Κίνας νοσηλεύονται 879 ασθενείς με τον COVID-19 (–90 από την προηγουμένη), 13 σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση (–4).

Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας στη χώρα όπου έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του ο νέος κορωνοϊός τον Δεκέμβριο του 2019 ανέρχεται ως εδώ σε 4.636 νεκρούς επί συνόλου 89.736 μολύνσεων.

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ

Οι νοτιοκορεάτικες υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Τετάρτη κατέγραψαν 504 επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2, με τους ανθρώπους που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό στην ασιατική χώρα να φθάνουν τους 82.434. Αυτή είναι η πρώτη φορά που τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 500 τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες.

Το ίδιο διάστημα, δέκα ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας στη Νότια Κορέα να φθάνει τους 1.496 νεκρούς ως αυτό το στάδιο. Ο δείκτης θνητότητας ανέρχεται στο 1,81%.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ

Άλλους 53 θανάτους από επιπλοκές του COVID-19 κατέγραψε χθες η Αίγυπτος, με τον συνολικό τους αριθμό να ανέρχεται πλέον τα 9.804 άτομα. Αναφορικά με τις μολύνσεις, καταγράφηκαν 610 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις, ανεβάζοντας το συνολικό τους αριθμό στα 171.390 άτομα.

Πάντως, οι Αιγύπτιοι όλο και πιο πολύ εναρμονίζονται με τις αποφάσεις των Αρχών και συμμορφώνονται με την τήρηση των μέτρων προστασίας, διατηρώντας τις μολύνσεις στη χώρα σε σχετικά χαμηλό επίπεδο.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα