Διεθνή

Αύξηση κρουσμάτων και νέα μέτρα σε πολλές χώρες λίγο πριν τα Χριστούγεννα

Κριτική και παράπονα για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Parallaxi
αύξηση-κρουσμάτων-και-νέα-μέτρα-σε-πολ-584873
Parallaxi

Σήμερα στην Ιταλία καταγράφεται νέα αύξηση νεκρών και κρουσμάτων κορονοϊού. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο έχασαν την ζωή τους 822 άνθρωποι και διαγνώσθηκαν 29.003 νέα περιστατικά. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 232.711 διαγνωστικά τεστ. Κάθε 100 τεστ, το 12,4% προέκυψε θετικό στον ιό. Χθες έχασαν την ζωή τους 722 άνθρωποι, και τα κρούσματα ήταν 25.853.

Από την αρχή της πανδημίας, στην χώρα έχασαν την ζωή τους 52.850 άνθρωποι. Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης υπογραμμίζουν ότι υπάρχει ένα στοιχείο που προκαλεί αισιοδοξία, διότι σε σχέση με την περασμένη Πέμπτη, σήμερα καταγράφηκαν 7.000 λιγότερα περιστατικά.

Για πρώτη φορά από την αρχή του «δεύτερου κύματος» της πανδημίας, επίσης, σήμερα μειώθηκε και ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας, έστω και μόνο κατά δυο ασθενείς: χθες ήταν 3.848 ενώ σήμερα είναι 3.846.

Για Τρίτη συνεχή ημέρα, μειώνεται και ο αριθμός των εισαχθέντων στους νοσοκομειακούς θαλάμους. Σήμερα είναι 34.038, δηλαδή 275 λιγότεροι από χθες. Σε ότι αφορά τις διάφορες περιφέρειες της χώρας, τα περισσότερα κρούσματα καταγράφονται και πάλι στην Λομβαρδία (5.697) ενώ ακολουθούν το Βένετο (3.980), η Καμπανία με πρωτεύουσα την Νάπολη (3.008) και το Πεδεμόντιο (2.751) με κύρια πόλη το Τορίνο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέγραψε 17.555 επιπλέον μολύνσεις του νέου κορονοϊού τις προηγούμενες 24 ώρες, ενώ 498 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εντός 28 ημερών μετά την διάγνωσή τους με την νόσο. Και οι δύο αριθμοί είναι χαμηλότεροι από τον χθεσινό απολογισμό. Χθες, οι βρετανικές αρχές είχαν ανακοινώσει 18.213 νέα κρούσματα και 696 θανάτους.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα ότι η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν δύσκολο χειμώνα, όμως οι ενέργειες που έγιναν για την επιβράδυνση της διασποράς του νέου κορονοϊού απέτρεψαν την υπερφόρτωση του εθνικού συστήματος Υγείας (NHS) της χώρας. «Έχουμε τώρα λόγους να ελπίζουμε ότι έως την άνοιξη, η διεξαγωγή τεστ στην κοινότητα και τα εμβόλια θα συνδυαστούν για να μπει ένα τέλος σε αυτήν την εποχή περιορισμών», επισήμανε ο Τζόνσον κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

«Όμως, για να φθάσουμε εκεί, πρέπει πρώτα να πορευτούμε σε έναν δύσκολο χειμώνα, όπου το φορτίο στο NHS και το κρύο θα ευνοήσουν τον ιό», τόνισε.

Η Κροατία θα κλείσει καφετέριες και εστιατόρια και θα απαγορεύσει τις γαμήλιες δεξιώσεις μέχρι τα Χριστούγεννα, καθώς ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έσπασε νέο ρεκόρ σήμερα, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα.

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι καταγράφηκαν 4.009 νέα κρούσματα και 51 θάνατοι σήμερα. Τα ενεργά κρούσματα στην Κροατία, μια χώρα 4 εκατομμυρίων κατοίκων, ανέρχονται σε 21.725.

Τα νέα μέτρα, στα οποία περιλαμβάνονται ο περιορισμός των συναθροίσεων σε εξωτερικούς, δημόσιους χώρους στα 25 άτομα και στα ιδιωτικά πάρτι σε 10 άτομα, θα τεθούν σε εφαρμογή το Σάββατο και θα διαρκέσουν μέχρι την 21η Δεκεμβρίου, είπε ο πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς. Στα μέσα μαζικής μεταφοράς η πληρότητα δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 40%. Οι φούρνοι θα κλείνουν στις 10 το βράδυ ενώ τα εστιατόρια δεν θα μπορούν να δέχονται πελάτες, αλλά μόνο να κάνουν διανομή φαγητού.

«Ο στόχος μας είναι τετραπλός: να εφαρμόσουμε τα μέτρα, να επεκτείνουμε τα τεστ, να διατηρήσουμε το σύστημα υγείας και να προετοιμαστούμε για τον εμβολιασμό», είπε ο Πλένκοβιτς. Η κυβέρνησή του πάντως δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει λοκντάουν.

Στη γειτονική Σερβία αναφέρθηκαν 51 θάνατοι και 7.606 νέα κρούσματα μέσα σε 24 ώρες. Οι αρχές κήρυξαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Νόβι Σαντ, τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη της χώρας.

Νέο αρνητικό ρεκόρ νέων κρουσμάτων και θανάτων από επιπλοκές του κορονοϊού καταγράφεται και σήμερα στη Σερβία. Από εχθές κατέληξαν 51 ασθενείς ενώ 7.606 άνθρωποι βρέθηκαν θετικοί στον ιό Sars Cov-2. Το Βελιγράδι συνεχίζει να αποτελεί την μεγαλύτερη εστία της επιδημίας με 2.196 νέα κρούσματα. Ακολουθεί το Νόβι Σαντ με 503 κρούσματα ενώ άλλες οχτώ πόλεις παρουσιάζουν τριψήφιο αριθμό νέων κρουσμάτων, το τελευταίο 24ωρο. Η κατάσταση δείχνει να έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και το σύστημα υγείας ανταποκρίνεται πολύ δύσκολα, επισημαίνουν οι ειδικοί. Στα νοσοκομεία αναφοράς νοσηλεύονται σήμερα 6.722 ασθενείς εκ των οποίων οι 243 είναι διασωληνωμένοι. Στα εξωτερικά ιατρεία όπου λαμβάνεται δείγμα ύποπτων κρουσμάτων επικρατεί κατάσταση πανικού. ‘Ανθρωποι με σοβαρά συμπτώματα περιμένουν με τις ώρες μέσα στο τσουχτερό κρύο για να εξεταστούν. Οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό αδυνατούν να ανταποκριθούν. Η αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να πραγματοποιήσει, μαζικά, τεστ για τον κορονοϊό έχει ως αποτέλεσμα την διασπορά της νόσου από άτομα που δεν έχουν σοβαρά συμπτώματα και αποφεύγουν την εξέταση στα εξωτερικά ιατρεία για να μην ταλαιπωρηθούν, επισημαίνουν οι επιδημιολόγοι. Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας Μίρσαντ Τζέρλεκ ανέφερε ότι η επίσημη εκτίμηση είναι ότι μόνο το 30% των ενεργών κρουσμάτων εντοπίζονται.

Οι επιδημιολόγοι εκτιμούν ότι η αυξητική τάση στην εμφάνιση των νέων κρουσμάτων και των θανάτων θα συνεχιστεί και το επόμενο δεκαήμερο ως συνέπεια της έλλειψης σοβαρών μέτρων για την αποτροπή της διασποράς της νόσου.

Η κυβέρνηση ωστόσο αρνείται να προχωρήσει σε γενικό lockdown εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο θα έπληττε σοβαρά την οικονομία.

Στην Σερβία δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στην κυκλοφορία των πολιτών. Περιορίζεται μόνο το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης, ψυχαγωγίας, διασκέδασης, τυχερών παιγνίων, θεάτρων και κινηματογράφων, μέχρι της 18:00 η ώρα, ενώ τα καταστήματα τροφίμων, τα εμπορικά και τα φαρμακεία λειτουργούν μέχρι τις 9:00 η ώρα το βράδυ. Τα σχολεία από χθες πέρασαν στο καθεστώς της τηλε-εκπαίδευσης.

Video: Με δάκρυα στα μάτια, η πρωθυπουργός της Δανίας ζήτησε συγγνώμη για τη διαχείριση της κρίσης των βιζόν

Επικρίσεις της αντιπολίτευσης κατά τη συζήτηση στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο (Bundestag) για την παράταση του μερικού lockdown και την αυστηροποίηση ορισμένων κανόνων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ επέκρινε την κυβέρνηση ότι «η αναγγελθείσα συνολική στρατηγική δεν υπάρχει ακόμα και μετά τις χτεσινές διαβουλεύσεις των πρωθυπουργών των κρατιδίων και της καγκελαρίου. Από τον κυματοθραύστη του Νοεμβρίου φτάσαμε στην ακινησία του Δεκεμβρίου, ενώ το κόστος της καταπολέμησης της πανδημίας εκτινάχτηκε».

Η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), Αλίτσε Βάιντελ, είπε μεταξύ άλλων πως «τα μέτρα που αποφασίστηκαν είναι αντιφατικά και κηδεμονευτικά. Επίσης, δεν αφορά το κράτος ποιος συναντά ποιόν σε ιδιωτικούς χώρους. Επιπλέον, η “παράπλευρη ζημιά” που προκαλείται από το μερικό lockdown είναι ήδη μεγαλύτερη από τη ζημιά που προκαλείται από τον ίδιο τον ιό».

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) Nτίτμαρ Μπαρτς τόνισε ότι «στον γύρο των συζητήσεων της καγκελάριου Μέρκελ και των πρωθυπουργών των κρατιδίων γίνεται επίσης λόγος για περιορισμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, αλλά το σώμα αυτό δεν έχει τέτοια νομιμοποίηση».

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων (Die Gruenen) Άντον Χόφράιτερ χαρακτήρισε μεν τις «αποφάσεις για τα μέτρα αντιμετώπισης του κορονοϊού σωστές, αλλά επέκρινε το γεγονός ότι «για παράδειγμα, τα σχολεία έχουν πολύ μικρή υποστήριξη». .

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του -συγκευβερνώντος- Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) Ρολφ Μίτσενιχ, από την άλλη πλευρά, χαρακτήρισε τους κανόνες για την αντιμετώπιση του κορονοϊού «υπεύθυνους και ρεαλιστικούς. Εκείνοι που θίγονται από το lockdown θα μπορέσουν να συνεχίσουν να βασίζονται σε γενναιόδωρη βοήθεια», τόνισε.

Η καγκελάριος Μέρκελ είχε προηγουμένως αιτιολογήσει τις αποφάσεις, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει ακόμη ανάκαμψη στον αριθμό των κρουσμάτων. Οι τρέχοντες περιορισμοί είναι αναπόφευκτοι και η χαλάρωση είναι επί του παρόντος αδιανόητη».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα