Top

Αύξηση κρουσμάτων παγκοσμίως- Ξεπέρασαν τους 140 χιλιάδες οι θάνατοι στη Βρετανία

Οι νεότερες εξελίξεις του ιού σε όλο τον κόσμο.

Parallaxi
αύξηση-κρουσμάτων-παγκοσμίως-ξεπέρα-836325
Parallaxi

Η εικόνα της πανδημίας σήμερα

Η εικόνα της πανδημίας χθες την ίδια ώρα

Κλινική δοκιμή δείχνει ενθαρρυντικά αποτελέσματα από ένα αντικαταθλιπτικό φάρμακο, την fluvoxamine

Ένα αντικαταθλιπτικό φάρμακο, η fluvoxamine (φλουβοξαμίνη), μπορεί να μειώσει τις νοσηλείες ασθενών που έχουν προσβληθεί από COVID-19 και αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών μορφών της νόσου, είναι το πόρισμα κλινικής δοκιμής το οποίο δόθηκε χθες, Τετάρτη, στη δημοσιότητα.

“Η φλουβοξαμίνη, ένα φάρμακο που υπάρχει ήδη και το κόστος του είναι χαμηλό, μειώνει τον κίνδυνο να υπάρξει ανάγκη για προηγμένη φροντίδα σε πληθυσμό υψηλού κινδύνου”, συμπεραίνουν οι ερευνητές που διεξήγαγαν την έρευνα αυτή, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Lancet Global Health, επιστημονικό περιοδικό που συνδέεται με την επιθεώρηση αναφοράς Lancet, αλλά αποτελεί ξεχωριστή έκδοση.

Η φλουβοξαμίνη χρησιμοποιείται ως αντικαταθλιπτικό και επίσης κατά των ιδεοψυχαναγκαστικών διαταραχών. Οι ερευνητές διεξήγαγαν δοκιμές σε περίπου δέκα νοσοκομεία στη Βραζιλία για να αξιολογήσουν αν το φάρμακο αυτό επιτρέπει να αποφευχθούν οι νοσηλείες ασθενών που προσβλήθηκαν από COVID-19 και το έλαβαν γρήγορα.

Προηγούμενες μελέτες άφηναν ήδη ελπίδες ότι η φλουβοξαμίνη παρουσιάζει ένα τέτοιο ενδιαφέρον όσον αφορά την αντιμετώπιση της COVID-19, αλλά είχαν γίνει σε μικρά δείγματα και η μεθοδολογία τους καθιστούσε τα πορίσματά τους πολύ αβέβαια.

Η έρευνα αυτή στη Βραζιλία έγινε με τη συμμετοχή μιας ομάδας περισσότερων από 700 ασθενών, οι οποίοι συγκρίθηκαν με ισάριθμη ομάδα ασθενών που λάμβαναν ψευδοφάρμακο και χωρίς το υγειονομικό προσωπικό να γνωρίζει ποια θεραπεία χορηγεί.

Οι ασθενείς αυτοί παρουσίαζαν τουλάχιστον έναν παράγοντα κινδύνου: ήταν άνω των 50 ετών, κάπνιζαν, ήταν διαβητικοί, δεν είχαν εμβολιαστεί κλπ

Στην μελέτη αυτή υπολογίστηκε πόσοι ασθενείς από κάθε ομάδα χρειάστηκε εν τέλει να νοσηλευτούν έπειτα από 28 ημέρες ή χρειάστηκε σε μία περίπτωση να παραμείνουν για περισσότερο από έξι ώρες σε ένα τμήμα επειγόντων περιστατικών.

Λιγότεροι ασθενείς από αυτούς που λάμβαναν φλουβοξαμίνη σε σύγκριση με αυτούς στους οποίους χορηγείτο ψευδοφάρμακο –11% έναντι 16%– βρέθηκαν σε μία από τις δύο αυτές καταστάσεις.

“Η μελέτη αυτή επιτρέπει σαφώς να κρίνουμε ότι η φλουβοξαμίνη συνιστά μια επιλογή που είναι αποτελεσματική, ασφαλής, χαμηλού κόστους και μάλλον μια καλά ανεκτή θεραπεία για την αντιμετώπιση μη νοσηλευόμενων ασθενών με COVID-19”, σημειώνει ο ερευνητής Οτάβιο Μπερουάνγκερ, ο οποίος δεν συνδεόταν με την δοκιμή, σε σχόλιό του το οποίο δημοσιεύεται επίσης στην επιθεώρηση.

Ωστόσο αυτός επισημαίνει τα όρια της έρευνας. Αυτή δεν επιτρέπει να υπάρξει ένα συμπέρασμα όσον αφορά την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου για την μείωση των θανάτων και, ακόμη και όσον αφορά τις νοσηλείες, τα συμπεράσματά της αποδυναμώνονται από το γεγονός ότι αναμείχθηκαν δύο κριτήρια.

Οι συντελεστές της έρευνας εξηγούν ότι έλαβαν επίσης υπόψη τους την παραμονή στα τμήματα επειγόντων περιστατικών διότι τα νοσοκομεία στη Βραζιλία ήταν υπερφορτωμένα από την κρίση της COVID-19 και δεν μπορούσαν να φροντίσουν ασθενείς που το χρειάζονταν.

Γερμανία: 28.037 κρούσματα και 126 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 28.037 τις προηγούμενες 24 ώρες, φτάνοντας τα 4.534.452.

Και στην Γερμανία παρατηρείται μια αύξηση στους ημερήσιους αριθμούς, σύμφωνα τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ.

Επίσης πέθαναν άλλοι 126 άνθρωποι, και έτσι αυξήθηκε ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας σε 95.485 νεκρούς μέχρι σήμερα.

Μαλαισία: Πάνω από 6.100 κρούσματα του νέου κορονοϊού, 98 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Μαλαισίας ανακοίνωσε σήμερα ότι τις 24 ώρες ως τα μεσάνυχτα χθες Τετάρτη υπέκυψαν 98 ασθενείς με την COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 6.148 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στην ασιατική χώρα των σχεδόν 33 εκατ. κατοίκων έχει φθάσει μέχρι σήμερα τους 28.674 νεκρούς επί συνόλου 2.448.372 μολύνσεων, κατά τα επίσημα δεδομένα.

Τα λεγόμενα ενεργά κρούσματα μειώθηκαν στα 71.713. Σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) νοσοκομείων της Μαλαισίας νοσηλεύονται 562 ασθενείς με την COVID-19, 292 διασωληνωμένοι.

Ως χθες είχε εμβολιαστεί πλήρως για την COVID-19 το 74% του πληθυσμού, ενώ το 77,9% έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση, σύμφωνα με τους αριθμούς του υπουργείου.

Γεωργία: Ξεπέρασαν τα 700.000 τα κρούσματα του νέου κορονοϊού, οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 έχουν φθάσει τους 9.873

Το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών και Δημόσιας Υγείας της Γεωργίας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 4.337 κρούσματα του SARS-CoV-2 έπειτα από 53.434 τεστ, ενώ υπέκυψαν 42 ασθενείς με την COVID-19.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού από την εκδήλωσή της στην πρώην σοβιετική δημοκρατία την 26η Φεβρουαρίου 2020 έχει φθάσει τους 9.873 νεκρούς επί συνόλου 703.281 καταγεγραμμένων μολύνσεων.

Ως χθες είχαν χορηγηθεί 1,96 εκατ. δόσεις εμβολίων για την COVID-19, πάντα σύμφωνα με το Κέντρο.

Βρετανία: Ξεπέρασαν τους 140.000 οι θάνατοι, τα κρούσματα είναι πλέον 8,89 εκατομμύρια

Επισήμως, η πανδημία του νέου κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει στοιχίσει τη ζωή σε 140.041 ανθρώπους επί συνόλου 8.897.149 καταγεγραμμένων μολύνσεων. Ο απολογισμός των θυμάτων περιλαμβάνει μόνο τους ασθενείς που απεβίωσαν σε χρονικό διάστημα 28 ημερών αφότου διαγνώστηκε πως είχαν μολυνθεί από τον ιό.

Στα νοσοκομεία της Βρετανίας νοσηλεύονταν χθες 8.801 ασθενείς με την COVID-19.

Πάνω από το 86% των Βρετανών ηλικίας άνω των 12 ετών έχει λάβει την πρώτη δόση κάποιου εμβολίου και πάνω από το 79% έχει εμβολιαστεί πλήρως, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα για την εκστρατεία ανοσοποίησης. Συνεχίζεται η χορήγηση αναμνηστικών δόσεων.

Μεξικό: 386 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, σχεδόν 5.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 386 ασθενείς με την COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 4.797 περιστατικά του SARS-CoV-2.

Με 287.274 θανάτους αφότου εκδηλώθηκε στην επικράτειά της, η χώρα των 126 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφει τον τέταρτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στον κόσμο σε απόλυτα μεγέθη. Τα καταγεγραμμένα περιστατικά έχουν φθάσει τα 3.793.783, σύμφωνα με τους αριθμούς του υπουργείου, οι οποίοι όμως στελέχη του αναγνωρίζουν πως είναι πολύ υποτιμημένοι σε σχέση με την πραγματικότητα.

Τουρκία: Σχεδόν 27.000 κρούσματα και 210 θάνατοι από κορονοϊό το τελευταίο 24ωρο

Το υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε εχθές Τετάρτη 26.896 νέα κρούσματα του SARS-CoV-2 σε σύνολο 355.947 τεστ. Οι επίσημα καταγεγραμμένες μολύνσεις στη χώρα ανέρχονται σε 7.936.007.

Ανακοινώθηκαν επίσης 210 νέοι θάνατοι από κορονοϊό, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων στους 69.769 νεκρούς από την 11η Μαρτίου 2020, όταν εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορονοϊού στην τουρκική επικράτεια.

Αφότου άρχισε στην Τουρκία εκστρατεία ανοσοποίησης τη 14η Ιανουαρίου, έχουν λάβει πρώτη δόση εμβολίου 55,29 εκατομμύρια πολίτες –επί συνόλου πληθυσμού 84 εκατ. Τη δεύτερη δόση έχουν λάβει πάνω από 48,41 εκατ., ενώ συνολικά έχουν χορηγηθεί 115,86 εκατ. δόσεις, συμπεριλαμβανομένων τρίτων, ενισχυτικών, πάντα σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ

Δείτε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα