Η Αφρική γίνεται νέο επίκεντρο της πανδημίας

Όλες οι εξελίξεις της πανδημίας στον κόσμο

Parallaxi
η-αφρική-γίνεται-νέο-επίκεντρο-της-παν-775114
Parallaxi

Η εικόνα της πανδημίας σήμερα στον κόσμο

Η εικόνα την ίδια ώρα χθες

Αντι-ιικό κοκτέιλ κατά του κορωνοϊού

Επιστήμονες στη Βρετανία ανακοίνωσαν ότι μία νέα θεραπεία που δοκιμάστηκε κατά του κορωνοϊού και βασίζεται στον συνδυασμό δύο φαρμάκων, μολονότι βρίσκεται ακόμη σε πολύ αρχικό στάδιο, αφήνει υποσχέσεις για το μέλλον, καθώς φαίνεται να «φρενάρει» δραστικά την εξάπλωση του ιού στα ανθρώπινα κύτταρα σε ποσοστό έως 99,5%.

Η νέα θεραπευτική προσέγγιση εστιάζει στο να αντιμετωπίσει όχι άμεσα τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 αλλά τη βλάβη που αυτός προκαλεί στα κύτταρα. Η μέθοδος, προς το παρόν, έχει δοκιμαστεί με επιτυχία στο εργαστήριο και εάν αποδειχθεί ασφαλής στους ανθρώπους θα κάνει πιο ήπια τα συμπτώματα της Covid-19 και θα επιταχύνει τον χρόνο ανάρρωσης των ασθενών.

Όταν κάποιος μολύνεται από τον κορωνοϊό, ο ιός εισβάλλει στα κύτταρα και τα χρησιμοποιεί για να αναπαραχθεί. Τα έως τώρα αντι-ιικά φάρμακα, όπως η ρεμδεσιβίρη, στοχεύουν τον ίδιο τον ιό, όμως αυτήν τη φορά η προσοχή των επιστημόνων εστιάστηκε στην αντίδραση των μολυσμένων κυττάρων του σώματος. Μάλιστα, επειδή ο κορωνοϊός χρειάζεται την ίδια κυτταρική αντίδραση για να αναπαραχθεί, άσχετα με την παραλλαγή του, η νέα θεραπεία μπορεί να είναι αποτελεσματική και απέναντι σε νέα στελέχη που θα προκύψουν μελλοντικά.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Νερέα Ιριγκογιέν του Τμήματος Παθολογίας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «PLoS Pathogens», ανέφεραν ότι «ο ιός που προκαλεί τη νόσο Covid-19 ενεργοποιεί μία απόκριση στα κύτταρά μας, που λέγεται αντίδραση της μη-αναδιπλωμένης πρωτεΐνης (UPR) και η οποία του επιτρέπει να αναπαράγεται».

Όπως είπε η δρ Ιριγκογιέν, «χρησιμοποιώντας φάρμακα, μπορέσαμε να αναστρέψουμε την ενεργοποίηση αυτού του συγκεκριμένου κυτταρικού “μονοπατιού” της UPR. Ήταν εντυπωσιακό ότι αυτό μείωσε σχεδόν πλήρως τον πολλαπλασιασμό του ιού μέσα στα κύτταρα, πράγμα που σημαίνει ότι η μόλυνση δεν ήταν πια δυνατό να εξαπλωθεί σε άλλα κύτταρα. Αυτή η μέθοδος έχει μεγάλες δυνατότητες να αποτελέσει μία νέα αντι-ιική στρατηγική κατά του SARS-CoV-2».

Τα δύο φάρμακα που χρησιμοποιήθηκαν είναι τα Ceapin-A7 και KIRA8. Είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι αυτός ο φαρμακευτικός συνδυασμός έχει μεγάλη δράση πάνω στην αναπαραγωγή του κορωνοϊού. Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι το «κοκτέιλ» δεν θα αποτρέπει την αρχική λοίμωξη κάποιου, αλλά η νόσος θα εξελίσσεται πιο ήπια και η αποδρομή της θα είναι πιο σύντομη.

Το επόμενο βήμα θα είναι οι δοκιμές σε τρωκτικά, ενώ οι επιστήμονες θέλουν να δουν κατά πόσο η θεραπεία «δουλεύει» και εναντίον άλλων ιών και ασθενειών, όπως η πνευμονική ίνωση και οι νευρολογικές διαταραχές, οι οποίες ενεργοποιούν παρόμοια αντίδραση UPR μέσα στα κύτταρα.

«Σωτήρης Τσιόδρας» Γερμανίας: Πάρτε την παραλλαγή Δέλτα πραγματικά στα σοβαρά

«Έχω φτάσει εν τω μεταξύ στο σημείο να πω ότι είμαστε σε μάχη τώρα στη Γερμανία με την παραλλαγή Δέλτα. Πρέπει να την πάρουμε πολύ σοβαρά υπόψη από τώρα και στο εξής», δήλωσε ο επικεφαλής της πανεπιστημιακής κλινικής του εν λόγω νοσοκομείου στο διαδικτυακό Συνέδριο για τις μολυσματικές ασθένειες και την τροπική ιατρική.

Ο κορυφαίος Γερμανός λοιμωξιολόγος του νοσοκομείου Charité του Βερολίνου Κρίστιαν Ντρόστεν δήλωσε σήμερα ότι η χώρα πρέπει να λάβει αμέσως σοβαρά υπόψη την παραλλαγή Δέλτα της πανδημίας.

«Έχω φτάσει εν τω μεταξύ στο σημείο να πω ότι είμαστε σε μάχη τώρα στη Γερμανία με την παραλλαγή Δέλτα. Πρέπει να την πάρουμε πολύ σοβαρά υπόψη από τώρα και στο εξής», δήλωσε ο επικεφαλής της πανεπιστημιακής κλινικής του εν λόγω νοσοκομείου στο διαδικτυακό Συνέδριο για τις μολυσματικές ασθένειες και την τροπική ιατρική.

Σύμφωνα με σχετική ανάλυση του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου το ποσοστό της παραλλαγής Δέλτα στη Γερμανία σχεδόν διπλασιάστηκε μέσα σε μία μόνο εβδομάδα και ανέρχεται πλέον σε 6%. Τις προηγούμενες εβδομάδες, αυτό το ποσοστό είχε μείνει σταθερά γύρω στο 2% σε εθνικό επίπεδο.

«Αυτό μου θυμίζει την αρχή της επιδημίας B.1.1.7 ( της βρετανικής παραλλαγής) στη Γερμανία, οπότε η κατάσταση ήταν η ίδια. Τώρα στη Γερμανία η κατάσταση είναι κάπως συγκρίσιμη με αυτήν στην Αγγλία τον Μάιο», πρόσθεσε ο διαπρεπής λοιμωξιολόγος.

Στη Βρετανία, η μεταδοτική παραλλαγή του Δέλτα κυριάρχησε μέσα σε λίγες εβδομάδες παρά τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού.

Πηγή: https://www.skai.gr/news/ygeia/sotiris-tsiodras-germanias-parte-tin-parallagi-delta-pragmatika-sta-sovara Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook | @skaigr on Instagram

Iταλία: Αλλάζει το Astrazeneca o Ντράγκι για τη δεύτερη δόση

Η δεύτερη δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό πρόκειται να χορηγηθεί στον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι, όμως όπως ανακοίνωσε ο ίδιος δεν θα λάβει το Astrazeneca, αλλά διαφορετικό σκεύασμα.

Ο κ. Ντράγκι ανακοίνωσε συγκεκριμένα ότι πρόκειται να του χορηγηθεί η δεύτερη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, με την λεγόμενη «μεικτή μέθοδο». Η πρώτη δόση του είχε χορηγηθεί με Astrazeneca.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός επανάλαβε ότι βάσει των τελευταίων αποφάσεων της κυβέρνησής του και της επιτροπής επιστημόνων που την συμβουλεύει, το εμβόλιο Astrazeneca πρέπει να χορηγείται, πλέον, μόνον σε πολίτες 60 ετών και άνω.

Οι πολίτες μικρότερης ηλικίας που θέλουν να λάβουν και την δεύτερη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, με σκεύασμα της Astrazeneca, θα πρέπει να εξασφαλίσουν την άδεια του γιατρού τους και να υπογράψουν δήλωση με την οποία δηλώνουν ότι έχουν πληροφορηθεί αναλυτικά, σχετικά με την επιλογή τους.

Ο Μάριο Ντράγκι, πάντως, θέλησε και πάλι να υπογραμμίσει ότι η μέθοδος του λεγόμενου «μεικτού εμβολιασμού», είναι απόλυτα ασφαλής και ότι οι Ιταλοί και ξένοι κάτοικοι της χώρας πρέπει να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους.

Προτεραιότητα στην φάση αυτή, είπε, είναι να πεισθούν 2,5 εκατομμύρια πολίτες άνω των εξήντα ετών που μέχρι τώρα δεν θέλησαν να εμβολιαστούν, να το ξανασκεφθούν και να αποκτήσουν ασπίδα προστασίας, κατά του covid 19.

Περισσότεροι από 88.000 οι θάνατοι στην Αργεντινή

Στην Αργεντινή ξεπεράστηκε χθες Παρασκευή το ορόσημο των 88.000 θανάτων εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Το υπουργείο Υγείας της χώρας της Λατινικής Αμερικής ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν άλλοι 465 ασθενείς με τον COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 20.363 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα της Λατινικής Αμερικής έφθασε έτσι μέχρι στιγμής τους 88.247 νεκρούς επί συνόλου 4.242.763 μολύνσεων.

Έως χθες είχαν χορηγηθεί 17.727.534 δόσεις εμβολίων για τον COVID-19 στη χώρα των 45 εκατ. κατοίκων. Ωστόσο μόνο 4 εκατομμύρια πολίτες έχουν ανοσοποιηθεί πλήρως, καθώς το Μπουένος Άιρες είδε να καθυστερούν οι συμφωνημένες παραδόσεις.

Η φαρμακοβιομηχανία Richmond ανακοίνωσε πάντως χθες ότι παρήγαγε σχεδόν μισό εκατομμύριο δόσεις του ρωσικού εμβολίου για τον COVID-19, του Sputnik V. Πρόκειται για τις πρώτες που παρασκευάστηκαν εντός της χώρας. Αναμένεται η έγκριση του εθνικού οργανισμού φαρμάκων της Αργεντινής (ANMAT) και του ρωσικού ινστιτούτου Γκαμαλέγια για να αρχίσει η διανομή τους, διευκρίνισε η εταιρεία μέσω Twitter.

167 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο στο Μεξικό

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού γνωστοποίησε χθες Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 167 ασθενείς με τον COVID-19, ενώ επιβεβαιώθηκαν 4.098 κρούσματα του SARS-CoV-2, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού να φθάνει μέχρι στιγμής τους 230.959 νεκρούς επί συνόλου 2.471.741 μολύνσεων στη χώρα των 126 εκατ. κατοίκων.

Η μεξικανική κυβέρνηση έχει επισημάνει πως ο επίσημος απολογισμός, ο τέταρτος βαρύτερος παγκοσμίως, είναι υποτιμημένος. Στοιχεία για την πλεονάζουσα θνησιμότητα που δημοσιοποίησε το υπουργείο Υγείας τον Μάρτιο αποκάλυψαν ότι οι θάνατοι εξαιτίας του COVID-19 είναι τουλάχιστον 60% περισσότεροι από τους επιβεβαιωμένους. Ενώ έρευνα που δημοσιοποιήθηκε νωρίτερα τον Ιούνιο υπέδειξε πως πιθανόν έχει μολυνθεί ως και το ένα τέταρτο του πληθυσμού.

Η Μπάχα Καλιφόρνια θα εμβολιάσει για την COVID-19 τους μετανάστες

Οι αρχές στην παραμεθόρια μεξικανική πολιτεία Μπάχα Καλιφόρνια ανακοίνωσαν χθες Παρασκευή ότι θα συμπεριλάβουν τους μετανάστες στο νέο σχέδιο εμβολιασμού των πόλεων στα σύνορα, προκειμένου να επιταχυνθεί όσο είναι δυνατόν το άνοιγμα των συνόρων με τις ΗΠΑ.

Πλησιάζουν τους 500.000 οι θάνατοι στη Βραζιλία

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 2.495 ασθενείς με τον COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 98.832 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στο μεγαλύτερο κράτος της Λατινικής Αμερικής έφθασε έτσι τους 498.499 νεκρούς επί συνόλου 17.801.482 μολύνσεων μέχρι εδώ, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου.

Η Βραζιλία θα ξεπεράσει επισήμως το μακάβριο ορόσημο των 500.000 νεκρών αν όχι σήμερα εντός ημερών, ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί πλησιάζει με ταχύ ρυθμό το δυσοίωνο ορόσημο των 18 εκατομμυρίων, την ώρα που ειδικοί προειδοποιούν εναντίον του εφησυχασμού καθώς επαπειλείται νέο κύμα.

Χιλή: Ξεπέρασαν το 1,5 εκατ. τα κρούσματα

Το υπουργείο Υγείας της Χιλής ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν ακόμη 6.770 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν άλλοι 119 ασθενείς με τον COVID-19.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού έχει φθάσει μέχρι στιγμής τους 31.259 νεκρούς επί συνόλου 1.505.001 μολύνσεων από τον Μάρτιο του 2020, όταν εκδηλώθηκε στην επικράτεια του κράτους της Λατινικής Αμερικής.

Η χώρα της Λατινικής Αμερικής παραμένει αντιμέτωπη με νέο κύμα της πανδημίας παρότι έχει ανοσοποιηθεί πλήρως περί το 50% του πληθυσμού των 19 εκατ. πολιτών της. Η κυβέρνηση του προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα αναγκάστηκε να θέσει σε lockdown τη Μητροπολιτική Περιοχή της πρωτεύουσας Σαντιάγο, για τρίτη φορά στη διάρκεια της κρίσης, τη 12η Ιουνίου.

Ο υπουργός Υγείας Ενρίκε Πάρις πάντως τόνισε σε ανακοίνωσή του ότι σε 14 περιφέρειες τα κρούσματα μειώθηκαν τις τελευταίες επτά ημέρες.

Νότια Αφρική: Άνδρες του στρατού αναπτύσσονται σε νοσοκομεία της Χαουτένγκ εν μέσω έξαρσης της πανδημίας

Οι αρχές της Νότιας Αφρικής αναπτύσσουν άνδρες του στρατού σε νοσοκομεία της επαρχίας Χαουτένγκ για να βοηθήσουν στον αγώνα εναντίον της πανδημίας του νέου κορονοϊού εν μέσω έξαρσης των μολύνσεων, ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με το υπουργείο, μέλη του ιατρικού σώματος των ένοπλων δυνάμεων, γιατροί και νοσοκόμοι, θα αναπτυχθούν στα νοσοκομεία με τις μεγαλύτερες ανάγκες. Όπως εξήγησε η υπηρεσιακή υπουργός Υγείας Μαμαλόκο Κουμπάι-Νγκουμπάνε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η ανάπτυξη των στρατιωτικών αυτών θα επιτρέψει να «έχουμε πλέον διαθέσιμες τις κλίνες για τις οποίες δεν υπήρχε ανθρώπινο δυναμικό» στα νοσοκομεία.

Η υπουργός επισήμανε ακόμη ότι οι στρατιωτικοί θα αναλάβουν επίσης να φέρνουν σε πέρας τεστ και την ιχνηλάτηση των επαφών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Η επαρχία Χαουτένγκ αποτελεί πλέον επίκεντρο της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη Νότια Αφρική· καταγράφει το 60% των μολύνσεων αφότου εκδηλώθηκε το τρίτο κύμα.

Χθες Παρασκευή οι αρχές της Νότιας Αφρικής κατέγραψαν ακόμη 10.510 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολό τους να φθάνει τα 1.796.589. Το ποσοστό θετικότητας των τεστ έχει φθάσει το 20,5%. Η Χαουτένγκ είναι η επαρχία που έχει καταγράψει τα περισσότερα (536.848). Οι νεκροί εξαιτίας της COVID-19 έχουν ξεπεράσει τους 58.300 ως εδώ.

Ουγκάντα: Αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα για έξι εβδομάδες

Ο πρόεδρος της Ουγκάντας, ο Γιοουέρι Μουσέβενι, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή νέα περιοριστικά μέτρα με σκοπό να ανασχεθεί η εξάπλωση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, ιδίως την απαγόρευση των διακοινοτικών μετακινήσεων για τουλάχιστον έξι εβδομάδες, καθώς ο αριθμός των μολύνσεων στο κράτος της ανατολικής Αφρικής βρίσκεται σε επίπεδο ρεκόρ.

Οι μετακινήσεις με ιδιωτικά και δημόσια οχήματα απαγορεύονται, αλλά τα σύνορα θα παραμείνουν ανοικτά για τους τουρίστες και τα εμπορεύματα.

Έχει ήδη επιβληθεί απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας, από τις 19:00 ως τις 05:00.

«Όλα τα αυτοκίνητα» που μεταφέρουν επιβάτες «θα σταματήσουν» τις μετακινήσεις, επέμεινε ο πρόεδρος Μουσέβενι στη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματός του.

Οι έμποροι θα πρέπει να παραμένουν στα καταστήματά τους και όχι να επιστρέφουν στα σπίτια τους. Τα εργοστάσια και τα εργοτάξια ενθαρρύνονται να στεγάζουν τους εργαζόμενους στους χώρους εργασίας.

Τα νέα μέτρα τέθηκαν σε ισχύ χθες στις 22:00 και θα διαρκέσουν έξι εβδομάδες.

Η Καμπάλα είχε επιβάλει πέρυσι αυστηρά μέτρα παρότι δεν έχει καταγράψει επίσημα ελάχιστα κρούσματα του SARS-CoV-2.

Η επιδημία ωστόσο άρχισε εξαπλώνεται εκθετικά τις τελευταίες εβδομάδες, προκαλώντας μεγάλες δυσκολίες στο ήδη εύθραυστο σύστημα υγείας.

Γιατροί εκμυστηρεύθηκαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι τα νοσοκομεία είναι αντιμέτωπα με ελλείψεις οξυγόνου και φαρμάκων καθώς οι μολύνσεις από τον ιό τις τελευταίες τρεις εβδομάδες αυξήθηκαν από περίπου 100 την ημέρα σε πάνω από 1.700.

Κι αυτό παρά τα περιοριστικά μέτρα που είχαν ανακοινωθεί την περασμένη εβδομάδα, ανάμεσά τους το κλείσιμο των σχολείων, των μπαρ, των εστιατορίων και την απαγόρευση των περισσότερων δημόσιων συγκεντρώσεων.

«Τα νοσοκομεία είναι γεμάτα», υπογράμμισε ο κ. Μουσέβενι στο χθεσινό διάγγελμά του.

Επισήμως, η Ουγκάντα είχε καταγράψει μέχρι χθες 582 θανάτους εξαιτίας του COVID-19 επί συνόλου 70.893 κρουσμάτων του SARS-CoV-2.

Ινδία: 60.753 νέα κρούσματα και 1.647 θάνατοι

Η Ινδία κατέγραψε το προηγούμενο 24ωρο 60.753 νέα κρούσματα covid-19 και 1.647 θανάτους από τη νόσο, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση. Συνολικά στη χώρα έχουν καταγραφεί επισήμως μέχρι στιγμής 29,82 εκατομμύρια μολύνσεις και 385.137 θάνατοι λόγω covid-19.

Τουρκία: Σχεδόν 5.600 κρούσματα κορωνοϊού σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ενημέρωσε χθες Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 5.575 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό να αυξάνεται στους 5.359.728.

Το ίδιο διάστημα άλλοι 59 ασθενείς με τον COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας στην Τουρκία να φθάνει μέχρι στιγμής τους 49.071 νεκρούς από την 11η Μαρτίου 2020, κατά τα επίσημα δεδομένα.

Οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση σε νοσοκομεία της Τουρκίας είναι 856.

Αφότου άρχισε η εκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης στη γείτονα, τη 14η Ιανουαρίου, έχουν λάβει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου πάνω από 25,9 εκατομμύρια πολίτες της χώρας, πάντα σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα