Top

Αυστηρά μέτρα τώρα ζητά ο ΠΟΥ-Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στον κόσμο

Ταραχές, δοκιμασία των συστημάτων υγείας, μολύνσεις σε νεότερους στον κόσμο

Parallaxi
αυστηρά-μέτρα-τώρα-ζητά-ο-που-ραγδαία-α-676660
Parallaxi

Η εικόνα της πανδημίας στον κόσμο σήμερα

Η εικόνα της πανδημίας την ίδια ώρα χθες

ios

«Καμπανάκι» ΠΟΥ σε ΕΕ και Τραμπ: «Να επιταχυνθούν σοβαρά οι ρυθμοί λήψης μέτρων»

Η Ευρώπη χρειάζεται «να επιταχύνει σοβαρά» τους ρυθμούς της στη μάχη εναντίον του νέου κορωνοϊού, όμως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διατηρεί την αισιοδοξία του ότι οι ευρωπαϊκές χώρες δεν θα χρειαστεί να επιβάλουν εθνικά λοκντάουν, ανάφεραν αξιωματούχοι του ΠΟΥ σήμερα.

Επιπλέον ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από τις χθεσινές δηλώσεις του προσωπάρχη του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως: «Είναι επικίνδυνο το να απαρνιέται κανείς να θέσει υπό έλεγχο» την πανδημία.

«Δεν πρέπει να το βάλουμε κάτω και για αυτόν τον λόγο εμείς λέμε ότι αν και συμφωνούμε με τον προσωπάρχη ότι είναι σημαντική η προστασία των πιο ευάλωτων, το να αρνούμαστε να θέσουμε υπό έλεγχο την πανδημία είναι επικίνδυνο», δήλωσε συγκεκριμένα ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Διατηρούμε τις ελπίδες ότι οι χώρες δεν θα χρειαστεί να πάνε στα επονομαζόμενα εθνικά λοκντάουν», δήλωσε η Μαρία βαν Κέρκοβ, εκ των επικεφαλής του ΠΟΥ για την Covid-19, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ενημέρωσης, όταν ρωτήθηκε για τα αυξανόμενα νούμερα στα νέα κρούσματα που καταγράφονται στην Ευρώπη.

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε πολύ πίσω από αυτόν τον ιό στην Ευρώπη, επομένως προκειμένου να τον προσπεράσουμε, θα χρειαστεί να επιταχύνουμε σοβαρά (τους ρυθμούς) λήψης μέτρων», συμπλήρωσε ο Μάικ Ράιαν, ο κορυφαίος ειδικός του ΠΟΥ για τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Η ρύπανση του αέρα αυξάνει τους θανάτους από Covid-19 κατά 9% στην Ελλάδα και 15% παγκοσμίως

Η μακροχρόνια έκθεση των ανθρώπων στη ρύπανση της ατμόσφαιρας συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από Covid-19, σύμφωνα με μια νέα μελέτη Γερμανών επιστημόνων, οι οποίοι για πρώτη φορά έκαναν εκτιμήσεις για τις επιμέρους χώρες, όσον αφορά το ποσοστό των θανάτων από τον κορονοϊό, που μπορεί να οφείλεται στις επιπτώσεις των ρύπων του αέρα. Για την Ελλάδα αυτό το ποσοστό εκτιμάται στο 9% (όσο και στην Ισπανία), δηλαδή σχεδόν ένας θάνατος στους δέκα λόγω κορονοϊού θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αν η ατμοσφαιρική ρύπανση δεν είχε επιβαρύνει την κατάσταση ορισμένων ασθενών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τους καθηγητές Γιος Λέλιβελντ (Ινστιτούτο Χημείας Μαξ Πλανκ και Ινστιτούτο Κύπρου στη Λευκωσία) και Τόμας Μίντσελ (Ιατρικό Κέντρο Πανεπιστημίου Γιοχάνες Γκούτενμπεργκ και Γερμανικό Κέντρο Καρδιοαγγειακής Έρευνας στο Μάιντς), οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Cardiovascular Research” της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, εκτιμούν ότι περίπου το 15% των θανάτων παγκοσμίως λόγω της πανδημίας (ο ένας στους επτά), μπορεί να συσχετιστεί με την επί χρόνια έκθεση πολλών ανθρώπων στη ρύπανση του αέρα.

Στην Ευρώπη ειδικότερα το ποσοστό των σχετιζόμενων θανάτων υπολογίζεται στο 19% (σχεδόν ο ένας στους πέντε), στη Βόρεια Αμερική στο 17%, ενώ στην Ανατολική Ασία στο 27% περίπου. Όσον αφορά επιμέρους χώρες, η ατμοσφαιρική ρύπανση εκτιμάται ότι έχει συμβάλει στους θανάτους από κορονοϊό κατά 29% στην Τσεχία, 27% στην Κίνα, 26% στη Γερμανία, 22% στην Ελβετία, 21% στο Βέλγιο, 19% στην Ολλανδία, 18% στη Γαλλία, 16% στη Σουηδία, 15% στην Ιταλία, 14% στη Βρετανία, 12% στη Βραζιλία, 11% στην Πορτογαλία, 8% στην Ιρλανδία και στην Κύπρο, 6% στο Ισραήλ, 3% στην Αυστραλία και μόνο 1% στη Νέα Ζηλανδία.

Οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι αυτά τα ποσοστά αποτελούν εκτιμήσεις «για το ποσοστό των θανάτων από Covid-19 που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αν ο πληθυσμός είχε εκτεθεί σε βάθος χρόνου σε χαμηλότερα επίπεδα ρύπανσης του αέρα, χωρίς εκπομπές λόγω ορυκτών καυσίμων και άλλων ανθρωπογενών ρύπων». Τόνισαν επίσης ότι «τα ποσοστά αυτά δεν υποδηλώνουν μια άμεση σχέσης αιτίας-αποτελέσματος ανάμεσα στη ρύπανση του αέρα και στη θνητότητα από Covid-19, μολονότι κάτι τέτοιο είναι δυνατό. Αφορούν άμεσες και έμμεσες σχέσεις ανάμεσα στη ρύπανση και στη Covid-19, π.χ. επιδεινώνοντας τις συννοσηρότητες (άλλες χρόνιες παθήσεις), οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε θάνατο μια λοίμωξη από κορονοϊό».

Η μελέτη συνδύασε επιδημιολογικά στοιχεία τόσο για την Covid-19 όσο και για την ατμοσφαιρική ρύπανση, με δορυφορικά δεδομένα σχετικά με τη ρύπανση του αέρα με μικροσωματίδια (ΡΜ2,5). Όταν οι άνθρωποι εισπνέουν τέτοια μικροσκοπικά σωματίδια, όπως έχουν δείξει και προηγούμενες μελέτες, αυτά καταλήγουν όχι μόνο στους πνεύμονες, αλλά και στα αιμοφόρα αγγεία, προκαλώντας φλεγμονή και σοβαρό οξειδωτικό στρες στο σώμα. Η βλάβη στις αρτηρίες οδηγεί σε στένωση και αρτηριοσκλήρυνση. Ο κορονοϊός SARS-CoV-2 επίσης, όταν εισδύει στο σώμα μέσω των πνευμόνων, προκαλεί παρόμοια βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία.

«Αν η μακροχρόνια έκθεση στη ρύπανση του αέρα και η λοίμωξη από Covid-19 συνδυαστούν, τότε έχουμε επιπρόσθετη επιβάρυνση της υγείας, ιδίως της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων, κάτι που καθιστά πιο ευάλωτο και λιγότερο ανθεκτικό έναν άνθρωπο στην Covid-19. Αν κάποιος έχει ήδη καρδιοπάθεια, τότε η ατμοσφαιρική ρύπανση και η λοίμωξη από τον κορονοϊό θα προκαλέσουν προβλήματα που μπορούν να οδηγήσουν σε εμφράγματα, καρδιακή ανεπάρκεια και εγκεφαλικό», ανέφερε ο δρ Μίντσελ.

«Είναι πιθανό ότι τα μικροσωματίδια παίζουν έναν ρόλο στα επεισόδια υπερ-μετάδοσης του κορονοϊού», δήλωσε ο δρ Λίλεβελεντ. «Τα μικροσωματίδια φαίνεται να αυξάνουν τη δραστηριότητα ενός υποδοχέα στην επιφάνεια των κυττάρων, της ACE-2, που είναι γνωστό ότι εμπλέκεται στον τρόπο που ο κορονοϊός μολύνει τα κύτταρα. Έτσι έχουμε ένα διπλό ‘χτύπημα’: η ρύπανση του αέρα προκαλεί βλάβες στους πνεύμονες και αυξάνει τη δραστηριότητα της ACE-2, κάτι που με τη σειρά του διευκολύνει τη διείσδυση του ιού στους πνεύμονες και πιθανώς στα αιμοφόρα αγγεία και στην καρδιά», πρόσθεσε ο Μίντσελ.

«Τα ευρήματα μας δείχνουν ότι δυνητικά υπάρχουν ουσιαστικά οφέλη από τη μείωση της έκθεσης στη ρύπανση του αέρα», τόνισαν οι ερευνητές.

Βραζιλία: 15.726 κρούσματα και 263 θάνατοι τις προηγούμενες 24 ώρες

Στη Βραζιλία καταγράφηκαν τις προηγούμενες 24 ώρες άλλα 15.726 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και ακόμη 263 θάνατοι ασθενών εξαιτίας της COVID-19, σύμφωνα με τα δεδομένα τα οποία δημοσιοποίησε σήμερα το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Στο μεγαλύτερο κράτος της Λατινικής Αμερικής έχουν καταγραφεί πάνω από 5,4 εκατομμύρια μολύνσεις από τον νέο κορονοϊό, ενώ ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 157.397 νεκρούς, κατά τα επίσημα στοιχεία.

247 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο στο Μεξικό

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 4.166 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και ακόμη 247 θάνατοι ασθενών εξαιτίας του COVID-19.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού ανέρχεται ως αυτό το στάδιο σε 89.171 νεκρούς επί συνόλου 895.326 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί, τουλάχιστον κατά τα επίσημα στοιχεία.

Μεξικανοί υγειονομικοί αξιωματούχοι έχουν ωστόσο επισημάνει πως ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων οι οποίοι έχουν μολυνθεί από τον ιό είναι μάλλον πολύ υψηλότερος από αυτόν τον επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Την Κυριακή, το μεξικανικό υπουργείο Υγείας εκτίμησε πως ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας του COVID-19 ενδέχεται στην πραγματικότητα να είναι υψηλότερος έως ακόμη και κατά 50.000 από τον επίσημο.

Νότια Κορέα: Επάνοδος της οικονομίας στην ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο

Η νοτιοκορεάτικη οικονομία επέστρεψε στην ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο, αναρρώνοντας από την πιο απότομη συρρίκνωση της τελευταίας δεκαετίας και πλέον, καθώς η κυβέρνηση του προέδρου Μουν Τζε-ιν εφάρμοσε μέτρα τόνωσης της δραστηριότητας και μεγάλοι εμπορικοί εταίροι της Σεούλ προχώρησαν στην άρση περιορισμών που είχαν επιβληθεί εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας αναπτύχθηκε κατά 1,9% το τρίτο τρίμηνο σε σχέση με το δεύτερο, σύμφωνα με τα εποχικά προσαρμοσμένα δεδομένα που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Κορέας, το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της χώρας. Πρόκειται για την ταχύτερη επέκταση που έχει καταγράψει η Νότια Κορέα από το πρώτο τρίμηνο του 2010.

Το δεύτερο τρίμηνο, είχε καταγραφεί συρρίκνωση της οικονομίας κατά 3,2% του ΑΕΠ, η πιο απότομη από το 2008.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters προέβλεπε ανάπτυξη με λίγο χαμηλότερο ρυθμό (+1,7%).

Ο Άλεξ Χολμς, οικονομολόγος της Capital Economics, αναμένει ότι συνολικά το 2020 η οικονομία της Νότιας Κορέας θα συρρικνωθεί κατά 1% του ΑΕΠ, τονίζοντας τους συνεχιζόμενους κινδύνους εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη.

Αν το σενάριο αυτό επαληθευτεί, «μολονότι θα πρόκειται για τη χειρότερη επίδοσή της από 1998», θα σημάνει επίσης πως η Νότια Κορέα «θα είναι μια από τις οικονομίες με τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο φέτος».

Η Τράπεζα της Κορέας, που έχει μειώσει το βασικό της επιτόκιο στο 0,5%, επίπεδο άνευ προηγουμένου, προβλέπει συρρίκνωση της οικονομίας κατά 1,3% του ΑΕΠ φέτος, τη μεγαλύτερη των τελευταίων δύο και πλέον δεκαετιών.

Η κυβέρνηση άρχισε τον περασμένο μήνα να εφαρμόζει τον τελευταίο από τις τέσσερις συμπληρωματικούς προϋπολογισμούς που κατήρτισε για να τονώσει την οικονομία της Νότιας Κορέας. Θα δαπανήσει συνολικά 310 τρισεκ. γουόν (274 δισεκ. ευρώ).

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 15,6% το τρίτο τρίμηνο, με τον ταχύτερο ρυθμό από το 1986, ανακτώντας σχεδόν πλήρως τις απώλειες του δεύτερου τριμήνου (–16,1%).

Ο τομέας των κατασκευών δεν τα πήγε εξίσου καλά (–7,8% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο), όμως η βιομηχανική παραγωγή ανέκαμψε (+7,6%). Οι ιδιωτικές επενδύσεις μειώθηκαν οριακά (–0,1%).

Σε ετήσια βάση πάντως, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 1,3% το τρίτο τρίμηνο, ενώ το δεύτερο κατά 2,7%, σύμφωνα με τον αναθεωρημένο υπολογισμό της κεντρικής τράπεζας.

Ξεπέρασαν τους 157.000 οι νεκροί στη Βραζιλία

Στη Βραζιλία καταγράφηκαν τις προηγούμενες 24 ώρες άλλα 15.726 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και ακόμη 263 θάνατοι ασθενών εξαιτίας του COVID-19, σύμφωνα με τα δεδομένα τα οποία δημοσιοποίησε σήμερα το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Στο μεγαλύτερο κράτος της Λατινικής Αμερικής έχουν καταγραφεί πάνω από 5,4 εκατομμύρια μολύνσεις από τον νέο κορωνοϊό, ενώ ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 157.397 νεκρούς, κατά τα επίσημα στοιχεία.

Στα 16 τα νέα κρούσματα στην Κίνα

Στην ηπειρωτική Κίνα εντοπίστηκαν ως τα μεσάνυχτα χθες Δευτέρα 16 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, από είκοσι την προηγουμένη, ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Υγείας σήμερα, διευκρινίζοντας ότι όλα ήταν «εισαγόμενα».

Ο αριθμός των ασυμπτωματικών φορέων που εντοπίστηκαν μειώθηκε σε 50 από 161 την προηγουμένη, εν μέσω κύματος μολύνσεων χωρίς συμπτώματα στη βορειοδυτική περιφέρεια Σιντζιάνγκ. Οι τοπικές υγειονομικές αρχές στη Σιντζιάνγκ έκαναν λόγο από πλευράς τους για τον εντοπισμό 26 ασυμπτωματικών φορέων.

Το κινεζικό υπουργείο Υγείας δεν συμπεριλαμβάνει τους ασυμπτωματικούς φορείς στους αριθμούς των μολύνσεων από τον κορωνοϊό που ανακοινώνει.

Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας στην Κίνα ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς εξαιτίας του COVID-19 επί συνόλου 85.826 ανθρώπων που προσβλήθηκαν από τον SARS-CoV-2.

Ιταλία: Διαδηλώσεις σε Τορίνο, Μιλάνο και Νάπολη κατά των περιορισμών λόγω κορονοϊού

Ένταση σημειώθηκε χθες  στο Τορίνο και στο Μιλάνο, κατά την διάρκεια διαδηλώσεων κατά των περιορισμών που αποφάσισε η κυβέρνηση Κόντε, με στόχο την καταπολέμηση της πανδημίας κορονοϊού.

Στο Τορίνο, μέρος των διαδηλωτών πέταξε μπουκάλια και καπνογόνα προς το σημείο όπου βρίσκονταν οι αστυνομικοί. Στην συνέχεια, οι αστυνομικές δυνάμεις άρχισαν να τους απωθούν. Μερικές δεκάδες διαδηλωτές πέταξαν στον αέρα και ηλεκτρικά πατίνια, ενώ προσπαθούσαν να απομακρυνθούν από το σημείο των συγκρούσεων. Έως τώρα, πραγματοποιήθηκαν πέντε προσαγωγές.

Και στο κέντρο του Μιλάνου, εκατό περίπου άτομα διαδήλωσαν στην πλατεία Μπουένος ‘Αιρες. Μια μειοψηφία διαδηλωτών έριξε καπνογόνα και μια βόμβα μολότοφ κατά αυτοκινήτου της αστυνομίας. Πυρπολήθηκαν κάδοι σκουπιδιών και προκλήθηκαν ζημιές σε εσωτερικές αυλές που χρησιμοποιούνται από καφέ μπαρ και εστιατόρια.

Στη Νάπολη, τέλος, χιλιάδες έμποροι και εργαζόμενοι σε εστιατόρια και καφέ (τα νέα μέτρα προβλέπουν υποχρεωτικό κλείσιμο στις έξι το απόγευμα) διαδήλωσαν εκδηλώνοντας την αντίθεσή τους στους περιορισμούς αυτούς, με κινητοποίηση στην κεντρική πλατεία Πλεμπισίτο. Έξω από την είσοδο εστιατορίου, στην οδό Σάντα Λουτσία, τοποθέτησαν ξύλινο φέρετρο και δίπλα του, τα ομοιώματα δυο σερβιτόρων.

Σουηδία: Διπλασιασμός εισαγωγών στις ΜΕΘ

Η πίεση αυξάνεται για πολλά σουηδικά νοσοκομεία, καθώς ο αριθμός των ασθενών με τον COVID-19 που χρειάστηκαν εισαγωγή σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) σχεδόν διπλασιάστηκε σε κάτι περισσότερο από μία εβδομάδα, μετέδωσε χθες Δευτέρα το σουηδικό τηλεοπτικό δίκτυο SVT.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του δικτύου, ο αριθμός των ασθενών έφθασε από 30 σε 56.

Η Κάριν Μόντιγκ, που διδάσκει επιδημιολογία στο Ινστιτούτο Karolinska, τόνισε στο SVT πως η τάση είναι «αληθινά ανησυχητική», χαρακτηρίζοντας την αύξηση των εισαγωγών στις ΜΕΘ αποτέλεσμα «της ταχείας εξάπλωσης των μολύνσεων (…) τις τελευταίες λίγες εβδομάδες».

Αυτό σημαίνει «πως μπορούμε να αναμένουμε ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε άνοδο για μία ως δύο εβδομάδες ακόμα ασχέτως του τι θα κάνουμε», πρόσθεσε η Μόντιγκ, εξηγώντας ότι το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από τη μόλυνση ώσπου να χρειαστεί εισαγωγή σε ΜΕΘ είναι από μία ως δύο εβδομάδες, ανάλογα με διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία.

Αν και δεν έχει υπάρξει επισήμως κάποια εξήγηση για την αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορωνοϊό, η Μόντιγκ πιστεύει ότι η επαναλειτουργία των σχολείων και των χώρων εργασίας, η μετακίνηση περισσότερων ανθρώπων με μέσα μαζικής μεταφοράς και οι συστάδες μολύνσεων που συνδέονται για παράδειγμα με πάρτι που οργανώνουν φοιτητές εξηγούν τους αριθμούς. Η επιδημιολόγος επισήμανε ακόμη ότι μολύνσεις από τον SARS-CoV-2 καταγράφονται σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες, όχι μόνο μεταξύ των νέων.

«Η διάμεση ηλικία» των ανθρώπων που προσβάλλονται «είναι περί τα 60 έτη, κατά συνέπεια έχουμε εξάπλωση των μολύνσεων σε διάφορες ηλικιακές ομάδες», εξήγησε.

Η ανησυχία για το επαπειλούμενο δεύτερο κύμα αυξάνεται στα νοσοκομεία. «Φοβόμαστε ότι θα καταλήξουμε στην ίδια κατάσταση με την άνοιξη. Έχουμε τις δυνάμεις; Μπορούμε να φροντίσουμε το προσωπικό μας;», διερωτήθηκε η Κορνέλια Χέρτελ, επικεφαλής του τμήματος επειγόντων περιστατικών στο Södersjukhuset της Στοκχόλμης.

«Εξετάζουμε το εάν μπορούμε ακόμη να διατηρήσουμε την κατάσταση υπό έλεγχο. Το κάναμε μια φορά, αλλά η αύξηση των ασθενών στις ΜΕΘ αποτελεί ένδειξη του πόσο γρήγορα τα πράγματα μπορούν να πάνε προς τη λάθος κατεύθυνση», σημείωσε η Μόντιγκ.

Ως χθες Δευτέρα, οι σουηδικές υγειονομικές αρχές είχαν καταγράψει 111.136 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και 5.956 θανάτους εξαιτίας του COVID-19.

Γερμανία: 11.409 κρούσματα και 42 θάνατοι σε 24 ώρες

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 11.409 στη Γερμανία φθάνοντας τα 449.275, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ για τις λοιμώδεις νόσους.

Παράλληλα, άλλοι 42 ασθενείς υπέκυψαν στον COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα να φθάνει τους 10.098 νεκρούς ως αυτό το στάδιο, κατά την ίδια πηγή.

Αυστηρότερα μέτρα στην Τσεχία

Η τσεχική κυβέρνηση θα διατάξει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 το βράδυ έως τις 05:00 το πρωί και τον περιορισμό του χρόνου λειτουργίας καταστημάτων λιανικής τις Κυριακές ως μέρος αυστηροποίησης των μέτρων για την αντιμετώπιση της αύξησης των μολύνσεων COVID-19, ανακοίνωση οι αρμόδιοι υπουργοί.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα τεθεί σε ισχύ από τις 28 Οκτωβρίου έως τις 3 Νοεμβρίου, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Υγείας Ρομάν Πριμούλα μετά από κυβερνητική σύσκεψη.

Οι εξαιρέσεις περιλαμβάνουν μετακινήσεις για επαγγελματικούς λόγους ή οικογενειακές επισκέψεις. Τα καταστήματα λιανικής που εξακολουθούν να λειτουργούν υπό τους τρέχοντες περιορισμούς θα πρέπει επίσης να κλείνουν στις 20:00 και τις Κυριακές, με εξαιρέσεις, συμπεριλαμβανομένων βενζινάδικων ή φαρμακείων.

Γαλλία: Ο υψηλότερος αριθμός νέων νοσηλειών μετά τον Απρίλιο

Τα γαλλικά νοσοκομεία δέχθηκαν τη Δευτέρα 1.307 νέους ασθενείς που έχουν μολυνθεί με τον νέο κορωνοϊό, στην υψηλότερη ημερήσια αύξηση μετά τις 2 Απριλίου, όταν είχαν καταγραφεί 1.607 νέες εισαγωγές σε νοσοκομεία, ενώ το σύστημα υγείας αντιμετωπίζει αυξανόμενη πίεση από τα ποσοστά μολύνσεων Covid-19.

Τα στοιχεία του γαλλικού υπουργείου Υγείας έδειξαν ότι στα νοσοκομεία στη Γαλλία νοσηλεύονται 17.784 ασθενείς με τον νέο κορωνοϊό, σε σύγκριση με το ρεκόρ των 32.292 ασθενών στις 14 Απριλίου, στην αιχμή Μαρτίου-Μαΐου της πανδημίας.

Το υπουργείο ανέφερε επίσης 26.771 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις μόλυνσης του ιού κατά τις προηγούμενες 24 ώρες, από 52.010 την Κυριακή.

Τις Δευτέρες, οι απολογισμοί συνήθως καταγράφουν απότομη πτώση λόγω καθυστερήσεων στις εγγραφές κρουσμάτων που εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια των Σαββατοκύριακων.

Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε κατά 257, αυξάνοντας το αθροιστικό σύνολο από την έναρξη της επιδημίας σε 35.018. Ο αριθμός των ατόμων που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αυξήθηκε κατά 186, φτάνοντας τους 2.770.

Αρκετές περιφέρειες της χώρας έχουν εφαρμόσει σχέδια έκτακτης ανάγκης σε νοσοκομεία, καθυστερώντας τις μη απαραίτητες επεμβάσεις για να δημιουργήσουν χώρο στις ΜΕΘ για ασθενείς με Covid-19 και ακυρώνοντας τις άδειες του προσωπικού.

Πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι οι γαλλικές αρχές αναζητούν επιλογές επιπλέον αυστηροποίησης των μέτρων για την καταπολέμηση της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του χρόνου ισχύος της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 21:00 το βράδυ έως τις 6:00 τα ξημερώματα, επιβάλλοντας κατ’ οίκον περιορισμό στους πολίτες τα σαββατοκύριακα, εκτός από τα απαραίτητα ταξίδια καθώς και το κλείσιμο μη απαραίτητων καταστημάτων.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα