Αυστραλία και Ρωσία απέναντι στην “πιο τρομακτική περίοδο” της πανδημίας

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως. 

Parallaxi
αυστραλία-και-ρωσία-απέναντι-στην-πι-765142
Parallaxi
Εικόνα Unsplash

Διαβάστε αναλυτικά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού παγκοσμίως. 

Η πολυπληθέστερη πολιτεία της Αυστραλίας, η Νέα Νότια Ουαλία, ανέφερε μια διψήφια αύξηση στα νέα κρούσματα εγχώριας μετάδοσης του νέου κορονοϊού για τρίτη συνεχόμενη ημέρα την ώρα που οι αξιωματούχοι της αγωνίζονται να αναχαιτίσουν ξέσπασμα του πιο μεταδοτικού παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα.

“Από τότε που ξέσπασε η πανδημία, αυτό είναι ίσως η πιο τρομακτική περίοδος που περνάει η Νέα Νότια Ουαλία”, δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Σίδνεϊ η πρωθυπουργός της πολιτείας Γκλάντις Μπερετζικλιάν.

Η Νέα Νότια Ουαλία επέβαλε αυστηρούς περιορισμούς στο Σίδνεϊ, την μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας, όπου διαμένει το ένα πέμπτο των 25 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας, με τους υγειονομικούς αξιωματούχους να δηλώνουν ότι η μετάδοση θα μπορούσε να γίνεται ακόμη και μέσω της ελάχιστης επαφής με κάποιον που έχει προσβληθεί.

Οι αξιωματούχοι της πολιτείας έχουν μέχρι στιγμής αντισταθεί στα αιτήματα για σκληρό λοκντάσουν, αν και η Αυστραλία έχει καλό ιστορικό στην επιτυχή καταστολή προηγούμενων ξεσπασμάτων μέσω γρήγορων λοκντάουν, σκληρών κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης και γρήγορης ιχνηλάτησης επαφών.

Η Αυστραλία έχει καταγράψει λίγα λιγότερα από 30.400 κρούσματα του νέου κορονοϊού και 910 θανάτους από την COVID-19 από τότε που ξέσπασε η πανδημία.

Η Μπερετζικλιάν σημείωσε ότι παρά το γεγονός ότι αυτό το παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού είναι πιο μεταδοτικό, η κυβέρνησή της είναι “σε αυτό το στάδιο καλά” με το τρέχον επίπεδο περιορισμών.

Ο πρωθυπουργός της πολιτείας της Δυτικής Αυστραλίας Μαρκ ΜακΓκόουαν ζήτησε από τις αρχές της Νέας Νότιας Ουαλίας να θέσουν την πολιτεία σε λοκντάουν για να “συντρίψουν και να σκοτώσουν” τον ιό, προειδοποιώντας ότι “ήπιοι” περιορισμοί θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μια έξαρση των λοιμώξεων. Η Δυτική Αυστραλία έχει κλείσει τα σύνορά της στην Νέα Νότια Ουαλία.

Οι αρχές της τελευταίας έχουν επιβάλει την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους στο Σίδνεϊ, συμπεριλαμβανομένων των γραφείων, έχουν απαγορεύσει στους κατοίκους σε επτά τομείς στο ανατολικό τμήμα του Σίδνεϊ και στο εσωτερικό του δυτικού να εγκαταλείψουν την πόλη και έχουν περιορίσει σε 5 τον αριθμό των ατόμων στις συναθροίσεις στα σπίτια ώστε να ανασχέσει το πρώτο ξέσπασμα του νέου κορονοϊού που αντιμετωπίζει σε διάστημα μεγαλύτερου του ενός μήνα.

Η Νέα Νότια Ουαλία έχει απομονωθεί ουσιαστικά από την υπόλοιπη χώρα αφότου ορισμένες πολιτείες, όπως η Δυτική Αυστραλία, έκλεισαν τα σύνορά τους, ενώ άλλες εισήγαγαν αυστηρούς μεθοριακούς κανόνες.

Σήμερα ανακοινώθηκαν 11 νέα κρούσματα τοπικής μετάδοσης στην πολιτεία, με τα οποία ο συνολικός αριθμός της πρόσφατης συρροής που εντοπίστηκε ανήλθε σε περισσότερα από 40. Στα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα περιλαμβάνονται 6 κρούσματα τα οποία διαγνώσθηκαν μετά τις 08:00 τοπική ώρα, οπότε λήγει η διορία για την καταμέτρηση των κρουσμάτων του προηγούμενου 24ώρου, και θα περιληφθούν στον αυριανό απολογισμό.

Το κοινοβούλιο της Νέας Νότιας Ουαλίας εξέδωσε σήμερα έναν περιορισμένο κατάλογο των πολιτικών που επιτρέπεται να παραστούν στο σώμα, μετά τη διάγνωση με νέο κορονοϊό του πολιτειακού υπουργού Γεωργίας Άνταμ Μάρσαλ και αφότου ο υπουργός Υγείας Μπραντ Χάζαρντ τέθηκε σε απομόνωση καθώς κρίθηκε πιθανή κοντινή επαφή κρούσματος.

Η πολιτεία Βικτόρια, η οποία συνορεύει με την Νέα Νότια Ουαλία, ανακοίνωσε σήμερα το πρώτο κρούσμα της το οποίο πιθανόν συνδέεται με την εστία στη Νέα Νότια Ουαλία, μετά τη διάγνωση με κορονοϊό ενός 60χρονου αφότου γύρισε στην Βικτόρια από το Σίδνεϊ. Επίσης ανέφερε άλλο ένα κρούσμα νωρίτερα σήμερα που συνδέεται με υπάρχουσα εστία.

Η πολιτεία Κουίνσλαντ ανακοίνωσε τρία νέα κρούσματα μετάδοσης στην κοινότητα, αλλά αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αυτά δεν εγκυμονούν υψηλό κίνδυνο για την κοινότητα καθώς βρίσκονταν σε απομόνωση όταν τους μεταδόθηκε ο ιός.

Παράλληλα η γειτονική Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε σήμερα ότι στην επικράτειά της δεν καταγράφηκε κανένα κρούσμα εγχώριας μετάδοσης το προηγούμενο 24ωρο, ενώ χθες αύξησε το επίπεδο συναγερμού στην πρωτεύουσά της Ουέλινγκτον λόγω ανησυχιών έκθεσης, μετά την διάγνωση με κορονοϊό ενός Αυστραλού τουρίστα κατά την επιστροφή του στο Σίδνεϊ μετά την παραμονή του στην πρωτεύουσά της το σαββατοκύριακο.

Το Ουέλινγκτον τέθηκε στο “επίπεδο 2” συναγερμού, ήτοι σε ένα επίπεδο χαμηλότερο από αυτό ενός λοκντάουν, ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής για προληπτικούς λόγους κατά ενός δυνητικού ξεσπάσματος του ιού.

Η Ρωσία κατέγραψε σήμερα 20.182 νέα κρούσματα κορονοϊού –ο μεγαλύτερος επιβεβαιωμένος ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων από τις 24 Ιανουαρίου– εν μέσω έξαρσης νέων κρουσμάτων, την οποία οι αρχές αποδίδουν στην περισσότερο μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα και στην αργή πρόοδο του εμβολιαστικού προγράμματος.

Η κυβερνητική υπηρεσία διαχείρισης της πανδημίας επιβεβαίωσε επίσης 568 θανάτους που συνδέονται με την covid-19 κατά το τελευταίο 24ωρο.

Τόσο η Μόσχα όσο και η Αγία Πετρούπολη κατέγραψαν τους περισσότερους θανάτους μέσα σε μία μόνο ημέρα από την έναρξη της πανδημίας.

Η ρωσική πρωτεύουσα, η οποία έχει γίνει επίκεντρο της νέας έξαρσης κρουσμάτων, κατέγραψε 92 θανάτους μέσα σε μια ημέρα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Tass.

Στην παραλλαγή του ιού Δέλτα, η οποία ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, οφείλεται το 90% των νέων κρουσμάτων στη Μόσχα.

Μέχρι τις 18 Ιουνίου, η Ρωσία είχε εμβολιάσει τουλάχιστον 20 εκατομμύρια ανθρώπους κατά της COVID-19 από τους περισσότερους από 144 εκατομμύρια πολίτες, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της εποπτικής αρχής υγείας, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

Η Ρωσία έχει καταγράψει συνολικά 131.463 νεκρούς, με βάση τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η κυβέρνηση. Όμως, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία Rosstat, που κάνει ξεχωριστική καταμέτρηση, οι νεκροί ανέρχονται σε περίπου 270.000 από την αρχή της πανδημίας και μέχρι το τέλος του Απριλίου 2021.

Η Βρετανία θέλει να επιτρέψει στους πολίτες να πάνε και πάλι διακοπές στο εξωτερικό, αλλά η κυβέρνηση ανησυχεί για τους κινδύνους, δήλωσε σήμερα ένας υπουργός ενόψει μιας ανακοίνωσης για το αν θα επεκταθεί ένας περιορισμένος κατάλογος από ταξιδιωτικούς προορισμούς που δεν απαιτούν καραντίνα.

Στη χώρα αυξάνεται ο θυμός σε σχέση με τους αυστηρούς περιορισμούς που αφορούν τα ταξίδια στο εξωτερικό: πιλότοι, πληρώματα αεροσκαφών, ταξιδιωτικοί πράκτορες και άλλοι εργαζόμενοι από την βιομηχανία του τουρισμού διαδήλωσαν χθες, Τετάρτη, ζητώντας από την κυβέρνηση να επιτρέψει τα ταξίδια χωρίς καραντίνα σε περισσότερους περιορισμούς.

Οι βρετανοί πολίτες ουσιαστικά αποθαρρύνονται από το να ταξιδέψουν στις περισσότερες χώρες -περιλαμβανομένων εκείνων της ΕΕ- καθώς η καραντίνα και τα απαιτούμενα τεστ είναι πολύπλοκα και ακριβά.

“Προσωπικά, θέλω να επιστρέψουμε στο σημείο που θα μπορούμε να στηρίξουμε τα ταξίδια στο εξωτερικό για αυτούς που θέλουν να ταξιδέψουν. Σε κανέναν δεν αρέσουν τα δρακόντεια μέτρα που χρειάστηκε να επιβάλουμε φέτος”, δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Περιβάλλοντος Τζορτζ Γιούστις στο Sky News ερωτηθείς αν οι Βρετανοί θα μπορέσουν να απολαύσουν διακοπές στα ισπανικά νησιά αυτό το καλοκαίρι, εν μέσω της φημολογίας ότι πιθανόν να χαλαρώσουν οι περιορισμοί που ισχύουν για τα ταξίδια στην Ίμπιζα και στην Μαγιόρκα.

“Αλλά είναι δύσκολο, είμαστε επιφυλακτικοί”, πρόσθεσε επισημαίνοντας ότι υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης νέων παραλλαγών του κορονοϊού σε άλλες χώρες, οι οποίες είναι πιο ανθεκτικές στους εμβολιασμούς.

Ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς θα ανακοινώσει αργότερα σήμερα αν θα προστεθούν νέοι προορισμοί στην “πράσινη” λίστα της Βρετανίας, δηλαδή στις χώρες που δεν απαιτούν καραντίνα.

Ο Γιούστις προειδοποίησε πάντως ότι δεν προβλέπεται να υπάρξουν μεγάλες αλλαγές στην “πράσινη” λίστα.

Η Μάλτα και το πορτογαλικό νησί Μαδέρα έχουν αναφερθεί ως πιθανές προσθήκες στον κατάλογο και η British Airways, η easyJet και η TUI (η αγγλογερμανική εταιρεία ταξιδίων και τουρισμού που εδρεύει στο Ανόβερο της Γερμανίας) έχουν δηλώσει έτοιμες να πραγματοποιήσουν ταξίδια, αν προστεθούν νέοι προορισμοί.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόλις 11 “πράσινοι” προορισμοί, όπου οι Βρετανοί μπορούν να ταξιδέψουν χωρίς να χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα για δέκα ημέρες κατά την επιστροφή τους παρά την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στη χώρα.

Αυτοί οι κανόνες έχουν εμποδίσει την ανάκαμψη για τις αεροπορικές εταιρείες και τις εταιρείες ταξιδίων, οι οποίες έχουν πληρώσει βαρύ τίμημα μετά σχεδόν 1,5 χρόνο περιορισμών λόγω της COVID-19.

Ένα ευρύτερο εκ νέου άνοιγμα των ταξιδίων από το Ηνωμένο Βασίλειο επίσης αντιμετωπίζει μια νέα πρόκληση καθώς οι ευρωπαϊκοί προορισμοί πιθανόν να ξεκινήσουν να περιορίζουν την είσοδο.

Χθες, η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ είπε ότι θα ήθελε οι ευρωπαϊκές χώρες να ζητούν από τους ταξιδιώτες από τη Βρετανία να μπαίνουν σε καραντίνα, όπως συμβαίνει στη Γερμανία, επικαλούμενη την παρουσία της πιο μεταδοτικής παραλλαγής του κορονοϊού, της Δέλτα.

Βρετανοί υπουργοί έχουν δηλώσει ότι σκέφτονται να άρουν τις απαιτήσεις για καραντίνα για τους εμβολιασμένους και περισσότερες λεπτομέρειες αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα στις 28 Ιουνίου όταν θα επανεξεταστεί το σύστημα με τις λίστες.

«H βαθμιαία επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στην Κύπρο συμβαδίζει με την αντίστοιχη εικόνα που παρατηρείται στην υπόλοιπη Ευρώπη και αποδίδεται σε συνδυασμό παραγόντων όπως είναι η επανέναρξη των επαγγελματικών, κοινωνικών και αθλητικών δραστηριοτήτων μετά την αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων, η μη σχολαστική τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και η ραγδαία εξάπλωση της (ινδικής) μετάλλαξης Δέλτα», αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο Κύπριος υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Ο κ. Ιωάννου επισημαίνει ότι η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης μαζί με τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή παρακολουθούν τα δεδομένα και βρίσκονται σε συνεχή επαφή με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΕCDC), το οποίο σημειώνει ότι έως τα τέλη Αυγούστου η μετάλλαξη Δέλτα θα αποτελεί το 90% των νέων κρουσμάτων στην Ευρώπη.

Και προσθέτει: «Τα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ παραμένουν σε εγρήγορση για την αντιμετώπιση των αυξημένων περιστατικών που χρήζουν νοσηλείας, τα οποία στη συντριπτική τους πλειοψηφία (σε ποσοστό που ξεπερνά το 90%) δεν έχουν εμβολιαστεί. Πηγή ανησυχίας προκαλεί το γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες παρατηρείται αύξηση στις νοσηλείες νεαρών ατόμων, τα οποία αναπτύσσουν σοβαρά συμπτώματα και χρήζουν ειδικής νοσηλείας.

Απευθύνω θερμή έκκληση προς όλους, ιδιαίτερα τους νέους, να αξιοποιήσουν το εμβόλιο, το μοναδικό όπλο που έχουμε για την αντιμετώπιση του ιού, ώστε να προστατεύσουν την υγεία τους και να διασφαλίσουν την υγεία των αγαπημένων τους. Η Πύλη Εμβολιασμού παραμένει ανοικτή με διαθέσιμα εμβόλια που αρκούν για να καταφέρουμε να ενισχύσουμε το τείχος ανοσίας που θα μας προστατεύσει αποτελεσματικότερα από τον ιό. Καλώ, επίσης, για μια ακόμη φορά όλους τους πολίτες να τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Το υπουργείο Υγείας θα εντατικοποιήσει την εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών, ιδιαίτερα των νέων, για τα οφέλη του εμβολιασμού, ενώ αντίστοιχες προσπάθειες γίνονται με οργανωμένα σύνολα, φοιτητικές και άλλες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Νωρίτερα σήμερα, συναντήθηκα με τον Μιχάλη Χατζηπαντέλα, ενόψει της επικείμενης ανάληψης των καθηκόντων του ως υπουργός Υγείας, και τον ενημέρωσα διεξοδικά για την επιδημιολογική κατάσταση. Ο κ. Χατζηπαντέλας είχε μια πρώτη επαφή με τη διοίκηση του υπουργείου, ενώ τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσουν και άλλες προπαρασκευαστικές συναντήσεις, μέχρι και την ανάληψη των καθηκόντων του, την 1η Ιουλίου».

Έρευνα: Καθόλου προστατευτικές από τον κορονοϊό οι πλαστικές προσωπίδες

Η Γερμανία αναμένει πως όλοι όσοι θέλουν να εμβολιαστούν στη χώρα θα έχουν λάβει μια πρώτη δόση εμβολίου κατά της Covid-19 μέχρι το τέλος Ιουλίου ή τις αρχές Αυγούστου, δήλωσε σήμερα ο προσωπάρχης της καγκελαρίας Χέλγκε Μπράουν.

«Με δεδομένες τις προμήθειες που έχουμε και ανάλογα με το πόσο υψηλή είναι η προθυμία για εμβολιασμό, μπορούμε να περιμένουμε ότι μέχρι το τέλος Ιουλίου και τις αρχές Αυγούστου όλοι όσοι το θέλουν, θα έχουν κάνει τον πρώτο εμβολιασμό τους», δήλωσε ο Χέλγκε Μπράουν στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Ο Μπράουν δήλωσε πως τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού και τα υψηλά επίπεδα ανοσίας κατά του ιού θα είναι αποφασιστικής σημασίας για την αντιμετώπιση της παραλλαγής Δέλτα, η οποία αναμένεται πως θα κυριαρχήσει στη Γερμανία μέσα σε διάστημα εβδομάδων.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα