Top

Αυτές είναι οι προδιαγραφές για τις μάσκες των μαθητών – Ποιες είναι οι εξαιρέσεις

Την ίδια ώρα Αμερικανοί υποστηρίζουν ότι οι διαφανείς προσωπίδες και οι μάσκες με βαλβίδα είναι τελικά αναποτελεσματικές

Parallaxi
αυτές-είναι-οι-προδιαγραφές-για-τις-μά-597542
Parallaxi
Εικόνα αρχείου

Οδηγίες για τη σωστή χρήση της μάσκας από τα μικρά παιδιά έδωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου, μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, κατά την ενημέρωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως, τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο και τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου.

Η υφασμάτινη μάσκα είναι σαφώς αυτή η οποία συνιστάται να χρησιμοποιούν οι μικροί μαθητές. Όπως είπε η κ. Παπαευαγγέλου έχουν δοθεί οι προδιαγραφές για την συγκεκριμένη μάσκα, η οποία θα είναι δύο μεγεθών, πιο μικρή μάσκα για τα μικρά, ώστε να έχει καλύτερη εφαρμογή στο πρόσωπο και πιο μεγάλη για τους μεγαλύτερους μαθητές. Θα είναι τουλάχιστον δύο στρώσεων υφάσματος και το ύφασμα να είναι καλής ποιότητας με πυκνή ύφανση, αλλά λεπτή ίνα έτσι ώστε να είναι πιο καλά ανεκτή, αλλά και πιο αποτελεσματική.

Επίσης έδωσε οδηγίες για τους μαθητές που φορούν γυαλιά και τα οποία θολώνουν όταν χρησιμοποιούμε την μάσκα. Είπε ότι ακριβώς στο ύψος της μύτης στο έλασμα να πιέσουμε αυτό, ώστε να γίνει καλύτερη εφαρμογή. “Προφανώς θα υπάρχουν παιδιά τα οποία στην αρχή θα νοιώσουν άβολα. Είναι αναγκαίο στην αρχή της σχολικής χρονιάς να δοθεί έμφαση στην εκπαιδευτική διαδικασία για την χρήση της μάσκας και είναι σαφές ότι με βάση τις οδηγίες που έχουν δοθεί σχετικά με την χρήση της μάσκας οι εκπαιδευτικοί θα μπορέσουν να εκπαιδεύσουν τα παιδιά και να εξηγήσουν γιατί είναι απαραίτητη η μάσκα. Το πιο σημαντικό για να έχουμε τα παιδιά με το μέρος μας είναι να απαντήσουμε στις απορίες τους», τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου.

Τα βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε το παιδί να μάθει να φοράει την μάσκα είναι ξεκάθαρα, είπε η Καθηγήτρια. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «δεν μπορεί η μαμά να λέει στο παιδί μην βάλεις μάσκα δεν θα μπορείς και η δασκάλα να λέει να βάλει. Άρα όλοι μαζί πρέπει να δουλέψουμε και να έχουμε ξεκάθαρα μηνύματα σε όλα τα παιδιά και ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες». Εξέφρασε την αισιοδοξία της λέγοντας ότι στηριζόμαστε στην καλή συνεργασία όλων έτσι ώστε να πετύχουμε αυτό που θέλουμε.

Οδηγίες για κυλικεία

Αναφέρθηκε τέλος στις λεπτομερείς οδηγίες που έχουν δοθεί στα κυλικεία, για την λειτουργία τους και την τήρηση των κανόνων υγιεινής ώστε, όπως είπε, να μειωθεί η έκθεση του φαγητού των κυλικείων στον ιό. Σχετικά με τα προϊόντα είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι θα υπάρχει ένα καλάθι με πολλά κουλούρια εκτεθειμένα στον αέρα και γι αυτό είπαμε ότι τα φαγητά θα πρέπει να είναι σε ατομικές συσκευασίες, έτσι ώστε να έχουμε άλλη μία ασπίδα προστασίας».

«Κανένα μέτρο δεν αρκεί πρέπει να έχουμε πολλά μέτρα σε όλα τα επίπεδα, έτσι ώστε να πετύχουμε το σκοπό μας», κατέληξε η κ. Παπαευαγγέλου.

Τι επισημαίνει Αμερικανική έρευνα για μάσκες και προσωπίδες 

Οι χειρουργικές και οι υφασμάτινες μάσκες είναι πιο αποτελεσματικές από ό,τι οι πλαστικές διαφανείς προσωπίδες και οι μάσκες με βαλβίδα, όσον αφορά την αποτροπή της εξάπλωσης στον αέρα του κορονοϊού και της νόσου Covid-19 που αυτός προκαλεί, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη στις ΗΠΑ.

Καθώς ολοένα περισσότερες χώρες σε όλο τον κόσμο γνωρίζουν μια νέα έξαρση κρουσμάτων της πανδημίας, οι μάσκες θεωρούνται πλέον αναγκαίες ως «φρένο» κατά της εξάπλωσης του ιού, σε συνδυασμό με την τήρηση αποστάσεων και το πλύσιμο των χεριών. Παράλληλα, αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που, για λόγους μεγαλύτερης άνεσης, επιλέγουν είτε προσωπίδες προστασίας είτε μάσκες με βαλβίδα εκπνοής.

Όμως οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Σιντάρτα Βέρμα του Κολλεγίου Μηχανικής του Πανεπιστημίου Ατλάντικ της Φλόριντα, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό φυσικής «Physics of Fluids», μελέτησαν τη διασπορά σωματιδίων και πώς αυτή διαφέρει ανάλογα με το είδος της μάσκας, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι οι προσωπίδες και οι μάσκες με βαλβίδα μπορεί μεν να είναι πιο βολικές για πολύωρη χρήση, όμως είναι λιγότερο αποτελεσματικές στην αποτροπή εξάπλωσης των λοιμώξεων στον πληθυσμό.

Στην περίπτωση των προσωπίδων επιβεβαιώθηκε ότι ενώ αρχικά αυτές μπλοκάρουν τα σταγονίδια που εκχέονται από κάποιον, στη συνέχεια αυτά με σχετική ευκολία ξεφεύγουν και διασπείρονται στον αέρα, εξαπλούμενα σε μια μεγάλη περιοχή, ανάλογα και με τις συνθήκες του περιβάλλοντος (πχ αν φυσάει). Από την άλλη, ένας μεγάλος αριθμός σταγονιδίων -πιθανώς μολυσμένων με τον ιό- διαπερνούν αφιλτράριστα τη βαλβίδα της μάσκας, με αποτέλεσμα αυτός που τη φοράει, αν είναι φορέας του κορονοϊού, να τον εξαπλώνει.

«Καθώς οι μαθητές και οι φοιτητές επιστρέφουν πλέον στα σχολεία και στα πανεπιστήμια, μερικοί αναρωτιούνται κατά πόσο θα είναι καλύτερα να χρησιμοποιούν προσωπίδες, επειδή είναι πιο άνετες και εύχρηστες για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Όμως τι γίνεται αν δεν είναι τόσο αποτελεσματικές; Στην πράξη, μέσα σε ένα κλειστό χώρο, τα σταγονίδια θα συσσωρεύονται με το πέρασμα του χρόνου, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε λοιμώξεις», ανέφερε ο Βέρμα.

Τα εργαστηριακά πειράματα των ερευνητών εστίασαν στα μικρότερου μεγέθους σταγονίδια, τα οποία μπορούν να αιωρούνται για περισσότερο χρόνο και να περιέχουν αρκετά σωματίδια του κορονοϊού για να μεταδώσουν την Covid-19. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι για να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι εξάπλωσης του ιού SARS-CoV-2 στην κοινότητα, είναι προτιμότερο οι άνθρωποι να φοράνε υφασμάτινες ή χειρουργικές μάσκες.

«Οι προσωπίδες έχουν μεγάλα κενά στο κάτω μέρος και στα πλαϊνά, ενώ οι μάσκες με βαλβίδα περιορίζουν την εισροή του αέρα κατά την εισπνοή, επιτρέπουν όμως ελεύθερα την εκροή του αέρα κατά την εκπνοή. Ο εισπνεόμενος αέρας φιλτράρεται, αλλά ο εκπνεόμενος διαπερνά τη μάσκα αφιλτράριστος», τόνισε ο Βέρμα.

Πάντως, σύμφωνα με τους ερευνητές, «ακόμη και οι καλύτερες μάσκες έχουν διαρροές σωματιδίων σε κάποιο βαθμό. Συνεπώς παραμένει σημαντικό να τηρεί κανείς τις σωματικές αποστάσεις, ενόσω φοράει τη μάσκα».

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα