Design

Αυτή είναι η πιο πολύπλοκη ξύλινη γέφυρα του κόσμου

Εκατοντάδες ξύλινα στοιχεία ενώνονται μεταξύ τους για να σχηματίσουν τη γέφυρα Timber Bridge.

Parallaxi
αυτή-είναι-η-πιο-πολύπλοκη-ξύλινη-γέφυ-888030
Parallaxi

Εκατοντάδες ξύλινα στοιχεία ενώνονται μεταξύ τους για να σχηματίσουν τη γέφυρα Timber Bridge στο Gulou Waterfront, το τελευταίο έργο του κινεζικού γραφείου αρχιτεκτονικής LUO Studio.

Η γέφυρα μήκους 25 μέτρων βρίσκεται στο Gulou, ένα υδάτινο χωριό στο Jiangmen της Κίνας. Αυτό το ασυνήθιστο τοπίο, που σχηματίζεται από ένα δίκτυο υδάτινων οδών και λιμνών, παρείχε κάποτε κατάλληλες συνθήκες για ψάρεμα και γεωργία.

Με την περιοχή να έχει μετατραπεί πλέον σε θέρετρο οικοτουρισμού, το LUO Studio ανέλαβε να δημιουργήσει μια νέα πεζογέφυρα.

Το στούντιο με έδρα το Πεκίνο επέλεξε να χρησιμοποιεί κυρίως ξύλο, αποτίοντας φόρο τιμής στις παραδοσιακές κατασκευαστικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται σε αγροτικά χωριά της νότιας Κίνας, όπου το υλικό είναι σε αφθονία.

Απαραίτητη προϋπόθεση ήταν η γέφυρα να αφήνει αρκετό χώρο για να περάσουν τα σκάφη από κάτω. Αυτό οδήγησε στο σχεδιασμό ενός σχήματος τόξου, με απόσταση τεσσάρων μέτρων μεταξύ της κάτω πλευράς της γέφυρας και της τυπικής στάθμης του νερού.

«Κατά την περίοδο του αλιευτικού πολιτισμού, οι δρόμοι ήταν ελάχιστα ανεπτυγμένες, έτσι τα συστήματα ύδρευσης έγιναν η βασική διαδρομή για τις μεταφορές», είπε το στούντιο, του οποίου ηγείται ο αρχιτέκτονας Luo Yujie.

«Δεδομένου ότι οι γέφυρες πρέπει να είναι βατές, ενώ παράλληλα να εξασφαλίζεται περισσότερος χώρος για τα σκάφη από κάτω, οι παραδοσιακές τεχνικές κατασκευής γεφυρών στην Κίνα υιοθέτησαν καμάρες για να δημιουργήσουν χώρο για τη διέλευση σκαφών κάτω από γέφυρες και να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα της κατασκευής».

Βέβαια παρά το σχήμα της γέφυρας, πολύ λίγα από τα εξαρτήματά της είναι κυρτά. Εκτός από τις τρεις τοξωτές δοκούς που σχηματίζουν την κάτω πλευρά, η κατασκευή είναι σχεδόν εξ’ ολοκλήρου κατασκευασμένη από μικρά, κανονικά μήκη πεύκου.

Το αποτέλεσμα είναι μια γέφυρα με περίπλοκη δομή. Όχι μόνο παρέχει ένα διάδρομο πέρα από το νερό, αλλά παρέχει επίσης καταφύγιο σε όσους διασχίζουν.

Και στις δύο πλευρές, η είσοδος της ξύλινης γέφυρας είναι μια φαρδιά σκάλα με ανοιχτά πατήματα. Μια μικρότερη σκάλα τοποθετείται στο κέντρο, που οδηγεί σε πλατφόρμες θέασης που έχουν σχεδιαστεί μέσα στη γέφυρα.

“Αυτό το έργο κληρονομεί την κατασκευαστική σοφία των αρχαίων στεγασμένων γεφυρών”, δήλωσε το LUO Studio.

Με πληροφορίες από Dezeen

Διαβάστε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα