Αυτή η επιχειρηματίας σας απαντά στο τί θέλετε να κάνετε στη ζωή σας

Η Ιωάννα Φωτοπούλου κατακτά πρωτοποριακά την κορυφή.

Parallaxi
αυτή-η-επιχειρηματίας-σας-απαντά-στο-τ-292649
Parallaxi

Λίγο έλειψε να βρεθεί κοντά στα …αστέρια, καθώς έφτασε στους 30 φιναλίστ διεθνούς διαγωνισμού για ένα ταξίδι στο διάστημα, επιλέχθηκε ως ένα από τα είκοσι άτομα για να μιλήσουν στο μεγαλύτερο παγκόσμιο συνέδριο για νέους ηγέτες, ενώ φιλοξενήθηκε και στη γνωστή, πλέον, λίστα “30 κάτω από 30” για νέους και νέες από την Ελλάδα που καταφέρνουν να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα. Έχει μιλήσει στα Ηνωμένα Έθνη και είναι υπότροφος του Στέιτ Ντηπάρτμεντ της Αμερικής ως μια από τις γυναίκες που αλλάζουν την Ελλάδα μέσα από τις επιχειρήσεις τους.

Ήταν η ίδια, η 29χρονη σήμερα επιχειρηματίας Ιωάννα Φωτοπούλου, που ενώ ταξίδεψε σε 32 χώρες και βρέθηκε πρόσωπο με πρόσωπο με τον Κόφι Ανάν, τον Μπιλ Κλίντον, την Αριάνα Χάφινγκτον, τον Τζίμι Γουέιλς της Wikipedia, τους πρωθυπουργούς της Σερβίας και της Σλοβενίας, και πρόσφατα με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, έφτασε στο σημείο, πριν από τέσσερα χρόνια, να διερωτάται πώς είναι δυνατόν να μην υπάρχει μια εταιρεία στην Ελλάδα που να θέλει να την προσλάβει έστω για πεντακόσια, μόλις, ευρώ το μήνα…

«Βρέθηκα κι εγώ σε αυτή τη θέση της ανεργίας. Πέρασα μια πολύ δύσκολη περίοδο, σχεδόν σε κατάθλιψη. Αντιμετώπισα δύο κρίσεις πανικού και, ναι, πρέπει να μιλάμε για τα άσχημα συναισθήματα που μπορεί να βιώνει κάποιος όταν είναι άνεργος» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ιωάννα Φωτοπούλου.

Και αφού η ίδια έφτασε σε αυτή τη θέση και συμφιλιώθηκε με τις αποτυχίες που γνώρισε, αποφάσισε να κάνει κάτι δραστικό. Μια μέρα κατέληξε στο συμπέρασμα πως μόνο η ίδια μπορεί να αλλάξει την κατάστασή της. Άρχισε, λοιπόν, να γράφει άρθρα για την επιχειρηματικότητα και να συνομιλεί στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με νέους και νέες που αναζητούσαν μια διαφορετική επαγγελματική διέξοδο. Που αναζητούσαν μια δουλειά που θα τους κάνει χαρούμενους και που θα τους γεμίζει και συναισθηματικά- όχι μόνο οικονομικά.

Πριν από δύο χρόνια πέρασε από εντατική εκπαίδευση και άρχισε να αναπτύσσει τη δική της επιχείρηση, όπου πλέον συνεργάζεται με μεγάλες εταιρείες, δημιουργώντας στρατηγικές πωλήσεων μέσω διαδικτύου, στρατηγικές βελτίωσης της εταιρικής τους εικόνας και σωστής και επιτυχημένης χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Σε έναν μήνα από τώρα, η Ιωάννα Φωτοπούλου θα ξεκινήσει και την πρώτη, όπως επισημαίνει, οnline εκπαίδευση στην Ελλάδα για το πώς κάποιος μπορεί να βρει τι θέλει να κάνει στη ζωή του!

Από τα βίντεο στο youtube στα 17.000 μέλη της κοινότητάς της

«Ξεκίνησα να αναρτώ βίντεο στο youtube με οδηγίες για νέους και νέες, για μαμάδες και μπαμπάδες που μένουν στο σπίτι και θέλουν να εργαστούν μέσα από τον υπολογιστή τους, για ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας που έχασαν τη δουλειά τους έπειτα από χρόνια και ψάχνουν για επαγγελματική διέξοδο, για ανθρώπους που επιστρέφουν στα χωριά τους και έχουν μια επιχειρηματική ιδέα που μπορούν να προωθήσουν μέσω διαδικτύου. Οι οδηγίες αφορούσαν το πώς μπορούν να συμπληρώσουν καλύτερα μια αίτηση για δουλειά, το πώς μπορούν να αναζητήσουν υποτροφίες ή επενδύσεις για τη δική τους εταιρεία, το πώς μπορούν να συμμετέχουν σε σεμινάρια στο εξωτερικό δωρεάν ή να βρουν προγράμματα επιχειρηματικότητας. Εγώ η ίδια έχω ταξιδέψει σε 32 χώρες δωρεάν, πάντα με υποτροφίες. Για κάθε μία αίτησή μου που έγινε δεκτή, είτε για εκπαίδευση είτε για χρηματική βοήθεια για την εταιρεία μου, προηγήθηκαν τουλάχιστον τριάντα αποτυχημένες αιτήσεις, οπότε έτσι, με πολύ κόπο και προσπάθεια, άρχισα να μαθαίνω πώς να μιλώ, πώς να παρουσιάζω τον εαυτό μου επαγγελματικά, πώς να ‘πουλάω’ την εταιρεία μου», εξηγεί η Ιωάννα και αναφέρει ότι στην κοινότητά της στα social media (http://eepurl.com/cZjfjf) συμμετέχουν πια 17.000 άτομα.

«Η ανταπόκριση του κόσμου είναι συγκινητική» λέει και σημειώνει ότι δέχεται μηνύματα από ανθρώπους όλων των ηλικιών που αντιλαμβάνονται πλέον ότι πολλοί περνούν τα ίδια με αυτούς και δεν είναι μόνοι.

Σε ό,τι αφορά τις εταιρείες, η Ιωάννα Φωτοπούλου λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η ίδια ανέπτυξε αυτή τη δραστηριότητα, ώστε να έχει κάποιο εισόδημα και όχι με γνώμονα το κέρδος. Μέσα σε δύο χρόνια την εμπιστεύτηκαν 24 εταιρείες, που ανάπτυξαν συγκεκριμένες στρατηγικές, είδαν τις πωλήσεις τους να ανεβαίνουν και έδωσαν αξία στο εργατικό τους δυναμικό, πιστεύοντας στις δυνατότητές του και επενδύοντας σε αυτές.

«Άρχισα να δοκιμάζομαι σε πολλά πράγματα. Δούλεψα σε τηλεφωνικό κέντρο και έμαθα πώς γίνονται οι πωλήσεις, βρήκα μια δουλειά επειδή γνώριζα τη σερβική γλώσσα, ανέλαβα ένα project σε μια άλλη εταιρεία. Έχω μοιράσει φυλλάδια και έχω κάνει πολλά χρόνια σερβιτόρα. Και είμαι περήφανη και ευγνώμων, γιατί όλες αυτές οι δουλειές μού έμαθαν κάτι και με έκαναν δυνατή. Έτσι κατάφερα να γίνω επιχειρηματίας με τον δικό μου τρόπο και με τη λογική όχι του να κερδίζω απλώς περισσότερα οικονομικά αλλά να επενδύω στην προσωπική μου επαγγελματική αξία. Και γι αυτό με ενδιαφέρει να βοηθήσω και άλλους ανθρώπους να μπουν δραστήρια στο χώρο εργασίας με τον δικό τους τρόπο και τους δικούς τους κανόνες» υπογραμμίζει.

Ένα e-mail κάθε Πέμπτη

Κάθε Πέμπτη, η Ιωάννα Φωτοπούλου στέλνει ένα e-mail σε κάθε ένα από τα μέλη της ηλεκτρονικής της κοινότητας με κάποια πρόταση, κάποιο μάθημα ή ένα βίντεο που μπορεί να βοηθήσει την επαγγελματική τους εξέλιξη. Οι πληροφορίες είναι στα αγγλικά, καθώς πολλά είναι και τα μέλη της κοινότητας από το εξωτερικό και ο στόχος είναι να αντιληφθεί ο καθένας τι είναι εκείνο που θέλει να κάνει στη ζωή του και να ασχοληθεί τελικά με αυτό. «Όλοι λέμε δεν ξέρω τι θέλω πραγματικά να κάνω στη ζωή μου. Είναι σημαντικό να βρει ο καθένας αυτό που ψάχνει νωρίτερα και να εργαστεί συστηματικά σε αυτό» σημειώνει.

Στο ερώτημα, δε, “πώς μπορεί να βρει κανείς αυτό που θέλει να κάνει” απαντά: «Υπάρχουν συγκεκριμένα βήματα. Και εγώ προέρχομαι από μια οικογένεια που μου έλεγε ότι πρέπει να βρω μια δουλειά. Χρειάστηκε να περάσω από κάποια στάδια για να αποδεχτώ ότι θέλω να γίνω η ίδια επιχειρηματίας. Ότι δεν θέλω να δουλεύω για κάποιον άλλον αλλά με κάποιον άλλον. Πρέπει κανείς να αποδεχτεί τι είναι, τι θέλει να κάνει, να βρει σε τι είναι καλός, γιατί δεν γίνεται να είμαστε καλοί σε όλα. Ο Αϊνστάιν έλεγε ότι αν προσπαθήσεις να κάνεις ένα ψάρι να σκαρφαλώνει δέντρα θα νιώθει αποτυχημένο σε όλη του τη ζωή. Υπάρχουν, λοιπόν, μεθοδολογίες, τεστ και απαντήσεις για να βρει κάποιος σε τι είναι καλός. Όλα αυτά θα βγουν στον αέρα σε σύντομο χρονικό διάστημα, μέσω της ηλεκτρονικής μου κοινότητας στην οποία η συμμετοχή είναι δωρεάν».

Η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

«Εγώ ζήτησα ραντεβού μαζί του» είναι η αφοπλιστική απάντηση στο ερώτημα πώς έγινε αυτή η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Η Ιωάννα λέει στο ΑΠΕ–ΜΠΕ ότι ήθελε να δει προσωπικά τον Πρόεδρο γιατί θεωρεί ότι ένας τέτοιος άνθρωπος βλέπει και γνωρίζει πολύ περισσότερα και μπορεί να δώσει τα δικά του μηνύματα στη νέα γενιά επιχειρηματιών.

«Βρήκα στο διαδίκτυο έναν τηλεφωνικό αριθμό από το Προεδρικό Μέγαρο και άρχισα να επικοινωνώ για να ζητήσω μια σύντομη συνάντηση μαζί του. Φυσικά δεν είναι εύκολο να έρθει κάποιος σε επαφή με τον συγκεκριμένο άνθρωπο, ωστόσο με σοβαρότητα και επιμονή κατάφερα να κλείσω το ραντεβού. Συναντηθήκαμε για μόλις δέκα λεπτά. Μιλήσαμε για την ανεργία και την επιχειρηματικότητα. Ζήτησα πληροφορίες για τη σχετική νομοθεσία, καθώς είναι πολύ αγχωτικό το να είναι κανείς επιχειρηματίας στην Ελλάδα και η φορολογία είναι δυσβάσταχτη. Αποκόμισα αισιοδοξία. Ο Πρόεδρος μου μίλησε με πολύ όμορφα λογια, είπε ότι είναι αισιόδοξος για το μέλλον των νέων ανθρώπων στην Ελλάδα. Μου έδωσε κουράγιο και αποχώρησα με πολύ θετικά συναισθήματα καθώς με δέχτηκε ένας άνθρωπος που δεν είχε καμία υποχρέωση, ίσως και τον χρόνο, για να κάνει κάτι τέτοιο, ωστόσο δέχτηκε να με ακούσει και να μου μιλήσει».

Λίγο πριν από το νέο της εγχείρημα, την πρώτη οnline εκπαίδευση στην Ελλάδα για το πώς κάποιος μπορεί να βρει τι θέλει να κάνει στη ζωή του και πώς να ξεκινήσει με συγκεκριμένα βήματα την επιχειρηματική του δραστηριότητα, η Ιωάννα μεταφέρει αυτή την αισιοδοξία στη νέα γενιά και δεν σταματά να χαμογελά όταν φαντάζεται το μέλλον!

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα